Snookeraar Wenbo verrassende finalist UK Championship

Boris (borisz)

Snookeraar Liang Wenbo heeft zich geplaatst voor de finale van de UK Championship, het op één na belangrijkste toernooi van het jaar. De 28-jarige Wenbo, na Ding Junhui, de beste Chinees op de wereldranglijst versloeg zaterdag in de halve finale David Grace met 6-4.

Wenbo, als 28e geplaatst in York won eerder dit toernooi al van Tom Ford, Judd Trump en Marco Fu om de halve finale te halen. Grace was de nummer 81 van de wereld en was de laagst geplaatste speler sinds Alan McManus in 1990 om de halve finale van dit toernooi te halen. Grace won eerder al van Robert Milkins, Peter Ebdon en Martin Gould. 

Beide spelers begonnen nerveus aan de wedstrijd. Grace profiteerde er het meest van en kwam 1-3 voor. Het werd 2-4, waarna Wenbo vier frames op een rij won en de partij naar zich toe trok. Wenbo staat voor de tweede keer in zijn carrière in een rankingfinale. In 2009 haalde hij de finale van Shanghai Masters. Wenbo is volgens Trump één van de beste spelers van de tour, alleen op de grote toernooien kwam het er nooit uit. Nu staat hij in de finale van de UK Championship en is hij zeker van deelname aan The Masters, het toernooi met de zestien beste spelers op de wereldranglijst. 

Wenbo neemt het zondag in de finale op tegen Neil Robertson of Mark Selby. Deze wedstrijd wordt vanavond gespeeld.