Hollande ongekend populair sinds aanslagen in Parijs

De populariteit van de Franse president Francois Hollande was in de afgelopen drie jaar nooit zo hoog als nu. Het vertrouwen van de kiezers in Hollande is flink gestegen door de maatregelen die hij nam na de aanslagen in Parijs. Dit blijkt uit een dinsdag gepubliceerde opiniepeiling.

Het vertrouwen in de president sprong omhoog van 15 procent in november naar 35 procent in december, gelijk aan het niveau in december 2012. De socialist Hollande werd in mei 2012 gekozen. Het grootste deel van zijn mandaat was hij het minst populair van de Franse presidenten. Nu doet hij het beter dan de conservatieve ex-president Nicolas Sarkozy in hetzelfde stadium van diens ambtstermijn.

Echter, een kleine sprong van zijn populariteit na de aanslagen in januari op Charlie Hebdo was van korte duur. Dat suggereert dat de huidige steun op de langere termijn opnieuw kan wegebben in de aanloop naar de verkiezingen in 2017.

Wat ook niet meehelpt is dat het Franse werkloosheidscijfer voor het eerst sinds 2007 hoger is dan het gemiddelde van de eurozone, volgens gegevens van statistiekbureau Eurostat. Bovendien, 63 procent van de ondervraagden in de peiling van december, zegt nog steeds geen vertrouwen in hem te hebben.

Populariteit Hollande ongekend hoog
Populariteit Hollande ongekend hoog (Foto: ANP)