'Er bestaan geen mannen- of vrouwenhersenen'

Veel wetenschappers nemen aan dat de hersenen van vrouwen en mannen verschillend zijn. Een groep internationale wetenschappers onder leiding van de psychobiologe Daphna Joel van de universiteit in Tel Aviv beweert dat die stelling onjuist is. De bevindingen van de onderzoekers zijn te lezen in een publicatie van de Amerikaanse nationale academie van wetenschappen.

De onderzoekers bekeken onder meer 1400 MRI-scans van hersens van zowel mannen als vrouwen. Zij bekeken de hersenen als geheel, zonder specifiek individuele eigenschappen zoals omvang en verschillen in kleur aan te wijzen. Slechts een zeer beperkt aantal van de bestudeerde hersens bevatte delen die specifiek mannelijk of vrouwelijk waren. Verreweg het grootste deel was een mix van eigenschappen.

De breinkijkers zijn van mening dat de neiging van wetenschappers om altijd alles in vrouwelijk en mannelijk te verdelen waarschijnlijk onjuist is. Wetenschappelijk gezien is volgens hen 'iedereen anders'.

Hersenhelften
Een van de verschillen tussen mannen en vrouwen die vaak wordt genoemd is dat mannen zich beter zouden kunnen specialiseren, terwijl vrouwen juist meer overzicht hebben. Dit zou zijn te herleiden tot andere verbindingen tussen de linker- en rechterhersenhelften.

Het is echter onduidelijk of het Israëlische onderzoeksteam naar verschillen in neurale verbindingen heeft gezocht. Het lijkt erop dat de wetenschappers zich hebben beperkt tot het rangschikken van statische beelden.

Er bestaan geen mannen- of vrouwenhersens
'Er bestaan geen mannen- of vrouwenhersenen' (Foto: ANP)