Slechte startblokken: vingers eraf bij zwemmers

Tijdens de Aura Open Cup, een zwemwedstrijd in het Estse Tartu, ging het afgelopen weekeinde niet helemaal volgens plan. Twee jonge zwemmers raakten flink gewond terwijl ze het water in sprongen, vermoedelijk door een probleem met de startblokken.

Zaterdag ging het voor de eerste keer mis op de 50 meter schoolslag. De 17-jarige Sander Paavo dook het water in terwijl zijn linkermiddelvinger in het startblok bleef haken. Door de kracht van de sprong werd de vinger er bijna geheel afgescheurd, iets wat Paavo tot zijn schrik uiteraard snel opmerkte. Een tegenstander zag dat het fout was en hielp zijn jonge concurrent uit het water, waarna een ambulance gebeld werd. De vinger van Paavo kon wonder boven wonder nog gered worden, hoewel niet zeker is of hij nog met enig fatsoen zijn middelvinger op kan steken. 

"Sander deed niks anders dan anders en sprong gewoon het water in", zei vader Vambola na afloop. "Toch bleef zijn vinger haken aan de rand van het startblok. Het Scandinavisch kampioenschap gaat natuurlijk niet door voor ons...we zouden deze week naar Noorwegen vliegen, maar het seizoen zou wel eens voorbij kunnen zijn", aldus een nog altijd aangeslagen vader, wiens zoon dezelfde dag wel weer thuis was.

Zondag ging het weer fout, dit keer voor de 19-jarige Robert Roose. Hij sprong het water in voor de 50 meter vrije slag, maar belandde met slechts 9,5 vingers in het zwembad. Roose raakte bewusteloos van de schok en werd het water uitgeholpen. De zwemmer lijkt naar omstandigheden in orde te zijn, maar zijn (halve) vinger kon niet teruggezet worden.

De ouders van Paavo en Roose hebben samen al besloten een grondig onderzoek te starten. "Dit waren geen ongelukken, maar dit was criminale nalatigheid. Het is echt ongelooflijk, zelfs in de Soviettijd gebeurde zoiets niet", foetert vader Paavo. Zwemofficial Janno Jürgenson zegt dat dezelfde startblokken al tijden in meerdere baden gebruikt worden, zonder problemen. "Dit waren twee zeer ongelukkige situaties en we hopen dat zoiets niet meer gebeurt", zo trapte Jürgenson vakkundig een open deur in.