Terrorisme Monitor waarschuwt voor aanslag in Nederland

De Terrorisme Monitor heeft maandagavond een alert uitgegeven voor een mogelijke aanslag in Nederland. De aanslag zou plaatsvinden tussen 16 en 21 november 2015.

De Terrorisme Monitor laat via haar Twitteraccount weten dat er een mogelijke explosie vanaf of op watertransport ergens in Nederland zal plaatsvinden. Ook bruggen en sluizen zouden het doelwit zijn. Meer informatie is niet gegeven, mogelijk omdat deze niet bekend is.

Voorspellingen van de monitor zijn redelijk betrouwbaar te noemen. Zo kwam er in oktober van dit jaar al een bericht naar buiten dat terroristen met de vluchtelingenstroom Europa zouden bereiken, de AIVD herkende deze ontwikkeling niet. Ook waren er al sinds 6 november aanwijzingen dat er tussen 7 en 10 november een aanslag zou plaatsvinden in Parijs. Op 9 november berichtte de monitor nogmaals van een verhoogde dreiging in Frankrijk. De aanslag vond drie dagen later plaats, op 13 november.

De Terrorisme Monitor onderzoekt het islamistisch terrorisme en gewelddadig extremisme wereldwijd, met speciale aandacht voor Jihad activiteiten en dreigingen. De Terrorismemonitor zorgt voor vertalingen, meldingen en analyses van open bronnen en bronnen die met wachtwoord beveiligd zijn.