Ploumen spreekt VN-Veiligheidsraad toe

Redactie

De VN-Veiligheidsraad moet meer aandacht besteden aan de oorzaken van conflicten en het voorkomen ervan. Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zal dat dinsdag bij de Verenigde Naties zeggen in een toespraak tot de Veiligheidsraad. Het gebeurt niet vaak dat een Nederlandse minister dit belangrijkste VN-orgaan toespreekt.

Ploumen is met een aantal andere ministers uitgenodigd door Groot-Brittannië, dat momenteel voorzitter is van de Veiligheidsraad, om te horen hoe de raad een bijdrage kan leveren aan de nieuwe ontwikkelingsdoelen. Die zijn in september afgesproken door de VN-lidstaten en moeten leiden tot vreedzame en rechtvaardige samenlevingen.

"In 2025 wonen vier van de vijf armste mensen in conflictgebied. Als we hen willen bereiken en echt werk willen maken van de nieuwe ontwikkelingsdoelen, moeten we meer aandacht besteden aan de oorzaken van conflict. Armoede, ongelijkheid en hoge jeugdwerkloosheid staan aan de basis van vele conflicten wereldwijd", aldus Ploumen.

Ploumen spreekt VN-Veiligheidsraad toe
Ploumen spreekt VN-Veiligheidsraad toe (Foto: ANP)