Russische topatleet: 'Gestraft omdat iemand op verkeerde plek poepte'

heywoodu

De Russische topatleet Sergey Shubenkov is zacht gezegd niet blij met de beslissing van wereldatletiekbond IAAF om de Russische bond te schorsen. De Russen mogen door de schorsing - opgelegd vanwege het enorme schandaal rond systematische doping in Rusland - voorlopig niet uitkomen in internationale competities, waaronder mogelijk de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Ook bestaat de kans dat Shubenkov niet meer verkozen kan worden tot Atleet van het Jaar 2015. Hij werd in Beijing dit jaar wereldkampioen op de 110 meter horden. Shubenkov kwam maandag net als onder meer medekampioen Yelena Isinbayeva (polsstokhoogspringen) met een persconferentie.

"Een algehele schorsing voor de Russische atletiek is hetzelfde als een volledige kinderklas die gestraft wordt omdat één kind op de verkeerde plek gepoept heeft", aldus Shubenkov. Hij gaat daarbij wel voorbij aan het feit dat de huidige situatie beter te vergeleken zou zijn met een klas waar de helft van zich af poept, inclusief alle leraren, de directeuren en mogelijk ook de minister van onderwijs, waarna mensen betaald worden om het onder het tapijt te vegen. "Ik ben vooral erg boos omdat ik nu ineens niet meer verkozen zou kunnen worden tot beste atleet van het jaar? Wat een onzin!", foeterde Shubenkov, die een herhaling van de situatie van zijn moeder al ziet gebeuren. Natalya Shubenkova was in 1984 een van de beste zevenkampsters ter wereld, maar door de boycot van de Olympische Spelen in Los Angeles kon ze niet voor olympische roem gaan. "Zij kon vanwege politieke redenen niet naar de Spelen en voor mij lijkt het nu dezelfde kant op te gaan. Wat heb ik dan fout gedaan?", vraag de hordenloper zich af.

Mariya Savinova, olympisch kampioene op de 800 meter en waarschijnlijk één van de atletes die op de verkeerde plek hebben gepoept (Pro Shots/GEPA)
Mariya Savinova, olympisch kampioene op de 800 meter en waarschijnlijk één van de atletes die 'op de verkeerde plek hebben gepoept' (Pro Shots/GEPA)

Ook Isinbayeva, wereldrecordhoudster bij het polsstokhoogspringen, snapte er weer eens niks van. "Na de uitspraak over de schorsing vraag ik me serieus af of ik nog wel vol met de sport bezig moet zijn. Ik krijg echter veel steun van fans wereldwijd, van mijn coach en van mijn man en dus ga ik mij gewoon voorbereiden voor de Spelen in Rio. Ik wil in maart meedoen aan het WK indoor en daar het wereldrecord verbreken, maar de IAAF wil mij die kans ontnemen, en waarom? Waar heb ik dat aan verdiend?", vraag Isinbayeva zich af. "Waarom moeten ik en andere schone atleten gestraft worden voor wat een paar anderen gedaan hebben? Als iemand mij ooit beschuldigd van dopinggebruik, zal ik die voor zo veel geld voor de rechter slepen dat hij of zij de rest van mijn leven voor mijn inkomsten zorgt", dreigt de atlete, die ook nog zegt na de Spelen van volgend jaar best een gooi te willen doen naar het presidentschap van de Russische atletiekbond.