Samsom: nieuwe fase in strijd tegen IS

Redactie

De PvdA is bereid Nederlandse bombardementen op terreurbeweging IS in Syrië te steunen als het internationaal Syrië-overleg in Wenen een politieke oplossing vindt voor de toekomst van het land. PvdA-leider Diederik Samsom liet dat merken dinsdag.

Volgens hem komen Europa en Nederland na de aanslagen in Parijs in een nieuwe fase van de strijd tegen IS. Maar er moet wel een goed plan liggen. Als we nu vannacht besluiten IS-centrum Raqqa te bombarderen, staat daar morgen geen steen meer op elkaar, zei Samsom. "Maar dan?"

In Wenen praten twintig landen en internationale organisaties over een politieke oplossing van het conflict in Syrië. Meedoen met de bombardement kan, zei Samsom, als het internationaal recht wordt gerespecteerd en er meer is dan alleen een militaire oplossing. Zonder politiek akkoord, bereik je met bombarderen niks, aldus Samsom.

Syriëgangers
Hij is blij dat het kabinet waar mogelijk meer maatregelen neemt om aanslagen te voorkomen. Maar voorkomen is onmogelijk, wie dat zegt, houdt de bevolking voor de gek, zei Samsom. Het is volgens hem zaak Nederland zo veilig mogelijk te houden en dat "is niet 100 procent veilig".

Syriëgangers die terugkomen naar Nederland moeten vervolgd worden als er aanwijzingen zijn dat zij daar hebben gevochten. "We gaan zover we kunnen, maar we blijven een rechtsstaat. Als je iemand in de gevangenis wil zetten, moet je wel iets kunnen bewijzen."

Samsom: nieuwe fase in strijd tegen IS
Samsom: nieuwe fase in strijd tegen IS (Foto: ANP)