Ajax start arbitragezaak Jonk, Kreek mogelijke opvolger

Vandaag vraagt Ajax een arbitragezaak aan bij de KNVB om het contract tussen de club en hoofd jeugdopleiding Wim Jonk te ontbinden, zo meldt de Telegraaf. De club had Jonk een voorstel gedaan waarbij hij tot maart 2016 doorbetaald zou worden maar de Volendammer liet de deadline om akkoord te gaan afgelopen vrijdag verlopen. Hierdoor ziet de club uit Amsterdam zich genoodzaakt een arbitragezaak aan te spannen. Ondertussen zou er al met Michel Kreek zijn gesproken om Jonk op te volgen.

Het ontslag van Jonk zorgt al tijden voor onrust binnen Ajax. Een groot deel van de jeugdtrainers van de recordkampioen schaarde zich achter hun baas. Voor Johan Cruijff was het ontslag van Jonk de reden om zijn handen definitief van Ajax af te trekken. Het plan wat Cruijff opstelde, en wat de werkwijze van het 'nieuwe Ajax' moest worden, mag ook niet langer de naam dragen van de oud-Ajacied.

Ondertussen wordt al druk gespeculeerd wie Jonk zal opvolgen. In de Telegraaf wordt oud Ajax-speler Michel Kreek als voornaamste kandidaat genoemd. Kreek zou zelfs al verkennende gesprekken met de clubleiding hebben gevoerd. De middenvelder was reeds in de Amsterdamse jeugdopleiding actief als coördinator van de middenbouw.

Op voorspraak van Jonk vertrok Kreek naar Almere City om daar als hoofd jeugdopleiding ervaring op te doen. Hij staat nog altijd op de loonlijst van Ajax en is bij Almere City gedetacheerd. Het vastleggen van de oud-Ajacied als hoofd jeugdopleiding kan dus zonder al te veel moeite.

Ook Patrick Ladru wordt genoemd als mogelijke opvolger van Jonk. Ladru volgde destijds Kreek op als coördinator van de middenbouw toen hij naar Almere City vertrok. Landru volgde een opmerkelijke loopbaan. Zo ging hij op voorspraak van Cruijff naar Chivas Guadelajara toen de beroemde nummer 14 daar de club onder handen nam. Later keerde hij weer terug naar Amsterdam omdat de Mexicaanse club brak met Cruijff. In 2014 vertrok hij bij Ajax omdat hij zich niet meer kon vinden in de werkwijze van Jonk en Cruijff. Zijn benoeming zou dus zeer opmerkelijk zijn aangezien Ajax eerder aangaf dat 'het plan Cruijff' niet ter discussie staat.

Michel Kreek (r) hier op de tribune bij Ajax samen met John van den Brom (Pro Shots / Stanley Gontha)
Michel Kreek (r) hier op de tribune bij Ajax samen met John van den Brom (Pro Shots / Stanley Gontha)