Vluchtelingen mogen weer naar leeg ministerie

Vluchtelingen mogen weer naar het voormalige ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Den Haag. De gemeente had hun komst tegengehouden na een conflict met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), maar dat is uitgepraat. Op dinsdag en woensdag worden in totaal vierhonderd asielzoekers naar het leegstaande gebouw gebracht.

De gemeente Den Haag heeft dat dinsdag laten weten. In de noodopvang zitten al tweehonderd mensen. Het blijft bij die zeshonderd mensen, aldus de gemeente. Na de jaarwisseling wordt het complex verbouwd en komen er mensen met een verblijfsvergunning en studenten te wonen.

De huidige opvang is bedoeld als tijdelijk onderkomen voor mensen die Nederland de laatste tijd zijn binnengekomen. Maar tussen de eerste bewoners die vorige week aankwamen, zaten ook mensen met een verblijfsvergunning. Die mogen hopen op een definitieve opvang, niet op noodopvang. De gemeente wist niet van hun komst en was daarom boos. "Dat had niet mogen gebeuren", erkende het COA vrijdag.

Vluchtelingen mogen weer naar leeg ministerie
Vluchtelingen mogen weer naar leeg ministerie (Foto: ANP)