Hillary Clinton houdt zich staande tijdens verhoor

Het verhoor van de Amerikaanse ex-minister en presidentskandidate Hillary Clinton heeft donderdag maar liefst elf uur geduurd. De Democrate slaagde erin om de harde kritiek van de Republikeinen van zich af te slaan.

Het verhoor ging over de aanval op het consulaat van de VS in de Libische stad Benghazi in 2012. Daarbij kwamen ambassadeur Chris Stevens en drie andere Amerikanen om het leven. Clinton was toen minister van Buitenlandse Zaken.

De Republikeinen beschuldigden Clinton (67) ervan dat ze verzoeken om meer beveiliging in Libië negeerde en dat ze het publiek verkeerd informeerde over de aard van de aanval. Beide aantijgingen ontkende Clinton en noemde ze pijnlijk. "Ik heb meer nagedacht over wat er is gebeurd dan jullie allemaal bij elkaar. Ik heb meer slaap verloren dan jullie allemaal bij elkaar. Ik heb de verantwoordelijkheid genomen."

Politiek gemotiveerd
De voorzitter van de onderzoekcommissie, Trey Gowdy, zei dat Clinton geen nieuwe informatie naar voren bracht tijdens haar verklaring. De eerste uren kwam dat de aanval in Benghazi echter amper aan bod en stond het verhoor vooral in het teken van politiek. In de race om het presidentschap van de VS was het voor Clinton van groot belang dat ze goed uit het verhoor zou komen.

Er was vooraf veel kritiek op de onderzoekscommissie. Het motief van de Republikeinse commissieleden zou er voornamelijk uit hebben bestaan om Clintons presidentscampagne te beschadigen. Die strategie lijkt vooralsnog averechts te hebben uitgepakt. Op de Amerikaanse zender CNN zei een van de analisten dat de VS heeft gezien hoe Clinton als president zou zijn: gedecideerd, strijdvaardig en kundig.  

Clinton houdt zich staande tijdens verhoor
Hillary Clinton houdt zich staande tijdens verhoor (Foto: ANP)