Nederland eventjes in duisternis

Grote delen van het land zijn in de nacht van zaterdag op zondag een stuk donkerder dan normaal. Dat komt omdat honderden gemeenten, bedrijven, winkels, kerken en organisaties voor een poosje het licht uitdoen.

Ze doen mee aan de Nacht van de Nacht, die voor de elfde keer wordt georganiseerd door de gezamenlijke natuur- en milieuorganisaties. Volgens de milieuclubs worden er jaarlijks miljoenen verspild door inefficiënte verlichting. Én het is slecht voor het milieu, omdat er fossiele brandstoffen verstookt moeten worden om stroom op te wekken. "Lichtvervuiling vormt, net zo goed als lawaai en stank, een aanslag op het milieu. Niet alleen mensen hebben last van te veel licht. Voor de meeste dieren is het een ramp."

Op honderden plaatsen in het land zijn zaterdagavond of zondagmorgen 'duistere activiteiten'. Die lopen uiteen van sterren kijken, boswandelingen, een fotowedstrijd, vleermuizen spotten en dineren in het donker. "In natuurgebied Millingerwaard bij Nijmegen kun je met filmmaker Ruben Smit (bekend van de Nieuwe Wildernis) op zoek naar de zilverreiger. Op vier plekken in Nederland kun je in het donker als een wild dier klimmen, slingeren en tokkelen tussen de bomen. Op de Zaanse Schans kun je luisteren naar een concert bij kaarslicht", aldus de organisatie.

Een overzicht van alle evenementen staat op nachtvandenacht.nl.

Nederland eventjes in duisternis
Nederland eventjes in duisternis (Foto: ANP)