Wereldrecord voor verspringer met prothese

De Duitse verspringer Markus Rehm heeft tijdens het WK atletiek voor gehandicapten in Doha het wereldrecord verbroken in zijn klasse T44. De met een prothese springende Rehm kwam tot 8,40 meter, waarmee hij dit jaar bij de valide atleten vierde zou staan op de wereldranglijst. Voor de Duitser was het zijn derde wereldtitel op rij. Ook is hij regerend paralympisch kampioen. 

Rehm vecht en lang een strijd om mee te mogen doen op het valide WK en de Olympische Spelen, maar vooral de autoriteiten in Duitsland willen daar niet aan. Zo kwalificeerde de verspringer zich voor het WK van dit jaar in Beijing, maar werd hij niet geselecteerd. Er is nog altijd enorm veel discussie gaande over hoe eerlijk het is dat een atleet met een prothese zou strijden tegen atleten met twee benen. 

Rehm springt naar goud en een wereldrecord (Bron: YouTube)

Nederlands kampioen Ronald Hertog - hij versloeg alle valide atleten - pakte met 7,26 meter het zilver in Doha, terwijl de Rus Vadim Aleshkin brons won. Bij de vrouwen was er in dezelfde klasse zilver voor Marlene van Gansewinkel, die op haar beurt alleen Marie-Amelie le Fur voor zich moest dulden. De Française is regerend paralympisch kampioene op de 100 meter en is op de 100 en 200 meter de grote concurrente van Marlou van Rhijn. Bij het verspringen werd Iris Pruysen vierde. 

Rolstoelatlete Amy Siemons pakte zilver op de 100 meter in de klasse T34, voor atleten met cerebrale parese. De vice-paralympisch- en wereldkampioene moest naast grote rivaal Hannah Cockroft nu ook de pas 15-jarige Amerikaanse Alexa Halko voor zich dulden. Desiree Vranken werd vijfde.

Zaterdag komen zes Nederlanders in actie in Doha, allemaal in finales. De aandacht gaat vooral uit naar Marlou van Rhijn, die om 16.40 uur de finale loopt van de 200 meter, het onderdeel waarop ze zowel paralympisch als wereldkampioene is.