Bankier vertelt, vraagt en beantwoordt #7

Week 7 - ditmaal antwoord op een aantal vragen die jullie hebben gesteld

Om te beginnen met een disclaimer: ik ga niet op alle vragen een antwoord geven, en op sommige vragen kan ik slechts beperkt inhoudelijk antwoorden. Want bankier =/= econoom. Zoals dr. Leonard McCoy in de oorspronkelijke Star Trek series altijd zei: "Dammit Jim, I'm a Doctor, not a ***".

Week 1:

Ansitermiet: maar wat als die bloedrode maandag toch achteraf de grote crash blijkt te zijn? Dat weet je eigenlijk nooit.

Correct. Dat weet je niet van tevoren. Met behulp van allerlei middelen (technische analyse, kansberekening, dat soort zaken) kun je modellen bouwen die een indicatie gaan afgeven. Intussen staat de AEX (om maar een graadmeter te noemen) weer rond de 440 punten. Dat is ongeveer 70 punten lager dan enkele maanden geleden, en bijna 40 punten hoger dan het dieptepunt.

Week 2:

Geralt: Ja leuk deze stukjes en alles, maar wanneer ga je vertellen over het graaien?

Niet.

Week 3:

KaBuf: Maar had hij het geld voor die andere 100K uiteindelijk nu nog of niet?

Gelukkig wel, ruimschoots ook. Het gaat om de instelling waarmee de klant verwachtte dat wij een afgesproken contract zouden negeren. Had deze klant in een eerder stadium met ons gesproken over wat voor alternatieven er waren, en had uitgelegd waarom hij de zaken anders wou, had het heel goed anders kunnen aflopen!

Omdat het om een afgeleide van een daadwerkelijke gebeurtenis gaat, kan ik niet in alle detail treden. De wijze les voor alle partijen in deze: ga tijdig met de bank praten.

Week 4:

Rica: Geld aan de samenleving en maatschappij onttrekken, zonder dat daar productiviteit of arbeid tegenover staat, hoe moreel is dat?

Om te beginnen met de start van deze column: ik ben bankier, geen filosoof. Als je een discussie wil voeren over de (on)zin van kapitalisme, lijkt me dat meer iets voor op het Forum. Dan iets inhoudelijker: hoe komt de fictieve Guus aan dit vermogen? Zoals zoveel rijkere mensen: hard werken, vaak aangevuld met het starten van een eigen bedrijf. De ondernemer die een gat in de markt weet te vullen (digitale foto-albums om eens wat te noemen) en daar een succesvolle zaak mee opbouwt.

Davientje: Je hebt deze Guus ook in je vorige blog beschreven. Wat is het verschil met je vorige blogje?

In column 3 ging het om een introductie van de wensen waarmee Guus aankomt, en de wijze waarop ik deze in een simulator kan laten doorrekenen. Deze week ging het om de risico's nader te benoemen, als opzetje naar de volgende week. Ik neem je commentaar ter harte, want ik ben ook pas een kleine twee maanden columnist!

Week 5:

Geen vragen om te beantwoorden! Wel enkele reacties die ik selectief negeer

Week 6:

Allereerst - sorry! De polls kwamen niet goed naar voren, ik ben zoals al een paar keer gezegd bankier, en geen dokter, filosoof of technicus...

Daarnaast helaas wederom geen vragen of opmerkingen waar ik veel mee kan.

Samenvatting:

Graag wil ik alle lezers bedanken voor hun tijd, ik heb met plezier deze stukken geschreven. Graag wil ik nu de vraag omdraaien en jullie vragen: waar willen jullie graag wat meer over weten? Bedenk je dat ik niet altijd alle details over een relatie kan vertellen.