Albanië voor eerste keer naar EK

Redactie

Albanië doet volgend jaar in Frankrijk voor de eerste keer mee aan het eindtoernooi om de Europese titel. Het Balkanland verzekerde zich zondag van de tweede plaats in groep I, achter poulewinnaar Portugal. De laatste groepswedstrijd in en tegen het al lang uitgeschakelde Armenië eindigde in een zege van 3-0.

Bij de rust leidde Albanië in Jerevan al met 2-0 door treffers van Kamo Hovhannisyan (eigen doel) en Berat Djimsiti. Een kwartier voor tijd tilde Armando Sadiku de stand naar 3-0. Armenië sloot de poulefase af met slechts twee punten in acht duels.

Door de Albanese overwinning moest Denemarken in groep I genoegen nemen met de derde plaats, die nog wel goed is voor deelname aan de playoffs om een EK-ticket. De Denen verloren donderdag in hun laatste poulewedstrijd van Portugal (1-0) en verzuimden daardoor te profiteren van de thuisnederlaag van concurrent Albanië tegen Servië (0-2).

Poulewinnaar

Portugal versloeg zondagavond in de laatste groepswedstrijd Servië met 2-1. Voor de poulewinnaar kwamen Nani en João Moutinho tot scoren. Namens de thuisploeg bracht Zoran Tosic tussendoor de gelijkmaker op zijn naam. Ajacied Nemanja Gudelj bleef op de bank bij Servië. Teamgenoot Nemanja Matic kreeg in de slotfase rood.

Met een ticket voor het EK op zak mocht sterspeler Cristiano Ronaldo even vakantie vieren. De Portugese bondscoach Fernando Santos gaf zijn aanvoerder vrij voor het duel in Belgrado. Naast Ronaldo kregen ook verdediger Ricardo Carvalho en middenvelder Tiago toestemming de selectie te verlaten. Fábio Coentrão keerde vanwege een blessure eerder terug naar zijn club AS Monaco.

Albanië voor eerste keer naar EK
Albanië voor eerste keer naar EK (Foto: ANP)