Donorweek vraagt aandacht voor orgaandonatie

In museum Corpus in Leiden wordt maandag de donorweek officieel gelanceerd. Die maakt deel uit van de campagne 'Donor worden, Waar wacht je nog op?', waarin mensen met een donororgaan vertellen hoe ze vaak hun leven te danken hebben aan iemand die optrad als donor.

Volgens de initiatiefnemers brengen spotjes op radio en tv persoonlijke verhalen dusdanig in beeld dat inleven heel gemakkelijk wordt. "Wie zelf in die situatie zit en graag een orgaan zou ontvangen, kan niet wegkijken" aldus minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Haar ministerie is mede-initiatiefnemer. "De vraag 'word jij ook donor?' is niet vrijblijvend, het antwoord ook niet."

Momenteel staat een op de vier Nederlanders van achttien jaar of ouder (26 procent) als donor geregistreerd. Tegelijk zegt ruim de helft van de volwassenen (57 procent) bereid te zijn om na zijn of haar dood eigen weefsels of organen beschikbaar te stellen. Negen van de tien mensen (88 procent) zouden een orgaan willen ontvangen, als dat nodig is. De cijfers komen uit een representatief onderzoek onder ruim 1000 mensen.

Donorweek vraagt aandacht voor orgaandonatie
Donorweek vraagt aandacht voor orgaandonatie (Foto: ANP)