Fatah looft de daders van steekpartijen

Hoewel de Palestijnse president Abbas herhaaldelijk heeft laten weten dat hij er niet op uit is de boel te laten escaleren, heeft zijn Fatah-partij flyers laten drukken die een heel ander beeld geven.

Op de flyers wordt onder andere de Palestijnse puber geprezen die eerder die op bejaarden en een politieman instak.

Lukraak op joden insteken lijkt helemaal de nieuwe hype te zijn bij Palestijnse jongeren. Op verschillende plekken in Israël hebben zich al dergelijke incidenten voorgedaan. De Palestijnse Autoriteit lijkt dit gedrag niet te ontmoedigen en zelfs toe te juichen. In de Palestijnse media zijn zelfs diverse cartoons geplaatst die vol lof zijn over de steekpartijen.

In de flyer die onlangs is verspreid door Fatah, wordt een van de daders, de 16-jarige terrorist Ishaq Badran geprezen om zijn daden. Hij wordt een heldhaftige shahid (martelaar) genoemd. Onderaan staat de ondubbelzinnige tekst 'Het eeuwige leven en de glorie voor onze martelaren. Onze essentie onszelf op te offeren voor al-Aqsa (de moskee op de tempelberg)'. Op de flyer zijn foto's te zijn van Abbas en Arafat, de oprichter van Fatah.

Eerder was er al een flyer uitgebracht voor Mohammed Ali, een tiener die een soortgelijke daad op zijn geweten heeft.

In navolging van de steekpartijen was er gisteren in Nazareth een demonstratie waar zo'n 1500 mensen acte de présence gaven. De demonstranten waren boos omdat de politie een vrouw hadden neergeschoten toen zij afgelopen vrijdag een poging deed om een beveiligingsbeambte neer te steken. Op de demonstratie waren ook enkele Arabische politici van de Knesset te vinden. Ook op andere plaatstalen is gedemonstreerd tegen het geweld dat Israël tegen geweldplegers gebruikt.