FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 6 september 2015

Blind: "Verloren door persoonlijke fouten"

Bondscoach Danny Blind kon zondagavond zijn teleurstelling niet verbergen na de ontluisterende nederlaag van het Nederlands elftal tegen Turkije (0-3). "We hebben ons met persoonlijke fouten in de voet geschoten en Turkije in de kaart gespeeld", zei hij.

"Daarna liepen we achter de feiten aan", zei de opvolger van de vertrokken Guus Hiddink. "Turkije kon zich terugtrekken en wij moesten er door heen zien te komen. We hebben ook kansen gekregen, maar Narsingh maakt geen 1-1. En Wijnaldum moet na rust ook de 2-1 maken. Maar ook hij mist. Wij geven een goal weg na de omschakeling", zei hij over een fout van Stefan de Vrij. "Daarna geven we nog een goal weg", doelde hij op een blunder van zijn zoon Daley.

"Ik denk nog steeds dat we voldoende kwaliteiten hebben", stelde Blind. "Maar we hebben het niet meer in eigen hand. En dat is heel erg. Maar Turkije moet nog wel tegen IJsland en Tsjechië", zei Blind die niet wil denken aan een vroegtijdig vertrek. "Nee, daar denk ik geen seconde over na."

Blind: verloren door persoonlijke fouten
Blind: "Verloren door persoonlijke fouten" (Foto: ANP)

Bertens en Krajicek gestrand in dubbelspel New York

Zowel Kiki Bertens als Michaëlla Krajicek is er met haar Zweedse respectievelijk Tsjechische tennispartner niet in geslaagd in het dubbelspel de kwartfinales van het US Open te bereiken. De derde ronde was hun eindstation op Flushing Meadows.

Bertens en Johanna Larsson lieten het als vijfde geplaatste Frans-Sloveense koppel Caroline Garcia/Katarina Srebotnik ontsnappen. Alle drie sets werden in de tiebreak beslist: 7-6 (4), 6-7 (4) en 6-7 (2). De partij duurde ruim twee uur en drie kwartier.

De Wateringse en de Helsingborgse mochten in de tweede set na een vroege break serveren voor een voorsprong van 4-1. Uitgerekend op dat moment haperde de opslag en dat euvel zou het duo naderhand vaker opbreken. Garcia en Srebotnik profiteerden, herstelden het evenwicht en sleepten er in de verlenging een derde set uit. Die beslisten ze op vergelijkbare wijze in hun voordeel.

Krajicek stond zondag met Barbora Strycova tegenover Martina Hingis en Sania Mirza. De bijna 35-jarige Zwitserse en haar Indiase collega maakten volstrekt duidelijk waarom ze in New York als eerste zijn geplaatst: 6-3 en 6-0. Dat was een uurtje werk.

Bertens en Krajicek gestrand in dubbelspel
Bertens en Krajicek gestrand in dubbelspel (Foto: ANP)

Honda wil F1-motor op de schop nemen

Honda wil voor volgend jaar haar Formule 1-motor stevig op de schop gaan nemen, zo heeft motorsportbaas Yasuhisa Arai gemeld. De krachtbronnen van het Japanse merk komen achterin de McLarens dit jaar flink tekort en alleen met een drastische ingreep kan dit veranderd worden.

Volgens Honda levert de verbrandingsmotor op dit moment ongeveer evenveel paardenkrachten als de Renault, maar ligt het probleem in het vrijkomen van opgeslagen energie. Hierdoor komen de McLarens op de rechte stukken flink tekort ten opzichte van de andere auto's. Om dit op te lossen zal het motorgedeelte aangepast moeten worden, maar door de strikte homologatieregels kan dit niet dit seizoen. Het zou onder meer om de compressor gaan die vervangen dient te worden.

Arai stelt dat er al voorbereidingen voor de aanpassingen getroffen worden. "Wij hebben het zwakke punt van de motor gevonden, dus werken we al aan verbeteringen voor volgend seizoen. Voor dit jaar kan ik niets zeggen over het inzetten van de tokens, maar het zwakke punt is de vrijgave van energie. Dit komt door de lay-out van de motor. Die willen we volgend jaar veranderen, maar tot die tijd willen we iedere race kleine verbeteringen aan de vrijgave doorvoeren."

"We gaan de goede kant op, maar de resultaten laten dit niet zien. We gaan in de komende races ons resterende (vier) tokens inzetten. Wij doen ons best om meer pk's te krijgen en ook meer beheersing (bij het vrijkomen van energie, red.) voor onze kampioenscoureurs."

Russische WK-waterpoloër (22) overleden

De Russische waterpoloër Vladislav Timakov is tijdens een trainingskamp van zijn Russische club Sintez Kazan in Bulgarije plotseling overleden. Dat melden Russische media zondagavond. "Vladislav overleed tijdens een trainingskamp van zijn club", aldus een statement van de Russische waterpolofederatie. Timakov werd slechts 22 jaar.

"Vanmorgen werd mij verteld dat er tijdens het trainingskamp van Sintez Kazan in Bulgarije een tragedie plaats heeft gevonden", zegt Evgeny Sharonov, de president van de Russische waterpolofederatie. "Timakov heeft een hartaanval gehad en is onmiddellijk naar het ziekenhuis gebracht. Daar heeft men hem geprobeerd te redden, maar het mocht niet meer baten." Volgens Rustem Nasibullin, de voorzitter van Sintez Kazan, had Timakov geen medische problemen. "Zijn gezondheid was in orde. We doen elke zes maanden een uitgebreide medische controle bij alle spelers en als we iets gevonden hadden zou hij niet bij het team gezeten hebben."

Timakov kwam sinds 2014 uit voor Sintez Kazan en werd met die club afgelopen seizoen in de tweede fase van de Champions League uitgeschakeld. In het nationale kampioenschap had de speler met 25 goals een belangrijke bijdrage. Nog geen twee maanden geleden speelde Timakov nog op het WK waterpolo, waar het team alle drie groepswedstrijden verloor. In het duel met Italië maakte Timakov zijn enige WK-goal.

Timakov (met witte cap) in juli van dit jaar op het WK in het Russische Kazan, de stad waar hij ook op clubniveau speelde (Foto: Getty)

Uitslagen EK-kwalificatie 06/09/2015; IJsland en Tsjechië boeken tickets

Speelronde acht van de kwalificatie voor het Europees kampioenschap in Frankrijk. Als eerste de groepen A, B en H. IJsland en Tsjechië kunnen na vanavond een hotel uit gaan zoeken in Frankrijk. In dit bericht de uitslagen van de gespeelde wedstrijden, doelpuntenmakers, rode kaarten en eventuele andere bijzonderheden. 

Groep A
Turkije - Nederland 3-0 (2-0)
 8' Ozyakup 1-0
 26' Turan 2-0
 85' Yilmaz 3-0

Letland - Tsjechië 1-2 (0-2)
 13' Limberský 0-1
 25' Darida 0-2
 71' Zjuzins 1-2

IJsland - Kazachstan 0-0 (0-0)
 89' Gunnarsson (IJsland/2g)

IJsland plaatst zich voor het eerst voor het Europees kampioenschap voetbal. 

# Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 IJsland* 8 6 1 1 19 15 - 3
2 Tsjechië* 8 6 1 1 19 16 - 10
3 Turkije 8 3 3 2 12 11 - 9
4 Nederland 8 3 1 4 10 13 - 10
5 Letland 8 0 4 4 4 4 - 16
6 Kazachstan 8 0 2 6 2 5 - 16

Groep B
Wales - Israël 0-0 (0-0)

Cyprus - België 0-1 (0-0)
 86' Hazard 0-1 

Bosnië-Herzegovina - Andorra 3-0 (3-0)
 14' Bicakcic 1-0
 30' Dzeko 2-0
 45' Lulic 3-0
 63' Besic (Bosnië)
 64' Rodríguez (Andorra)  

# Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Wales 8 5 3 0 18 9 - 2
2 België 8 5 2 1 17 17 - 3
3 Israël 8 4 1 3 13 14 - 9
4 Bosnië-Herzegovina 8 3 2 3 11 12 - 10
5 Cyprus 8 3 0 5 9 12 - 13
6 Andorra 8 0 0 8 0 3 - 30

Groep H
Noorwegen - Kroatië 2-0 (0-0)
 51' Berget 1-0
 69' Corluka (e.d.) 2-0 

Malta - Azerbeidzjan 2-2 (0-1)
 36' Amirquliyev 0-1
 55' Misfud 1-1
 71' Effiong 2-1
 80' Amirquliyev 2-2

Italië - Bulgarije 1-0 (1-0)
 6' De Rossi 1-0 
 55' De Rossi (Italië)
 56' Micanski (Bulgarije)

# Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Italië 8 5 3 0 18 11 - 5
2 Noorwegen 8 5 1 2 16 10 - 8
3 Kroatië 8 4 3 1 15 16 - 5
4 Bulgarije 8 2 2 4 8 7 - 9
5 Azerbeidzjan 8 1 3 4 6 6 - 13
6 Malta 8 0 2 6 2 3 - 13

CHI is live!

Chinese aanbieders van elektronica als camera’s, telefoons, drones, gadgets en accessoires zijn al jaren bezig aan een opmars met producten die qua kwaliteit niet langer onderdoen voor spullen die in Nederlandse winkels te koop zijn, maar vaak wel stukken goedkoper zijn. Vanaf 8 september brengt FOK! consument en aanbieder samen in een nieuw, speciaal platform: CHI. Te vinden op http://chi.fok.nl.

Diverse webshops en fabrikanten werken samen met FOK! om de ‘afstand’ tussen Nederland en China enorm te verkleinen. In het speciale forum CHI (The China Shop) bieden de shops in hun eigen topics webcare en zijn ze direct aanspreekbaar voor het beantwoorden van allerhande vragen. Hier is het mogelijk om mooie prijsvragen, acties en, ook zeker interessant, fikse kortingen te regelen. Iets dat tot dit moment nog niet bestond in Nederland. Direct contact met meerdere partijen op één plek is uniek.

Van GC naar CHI
De stap naar een eigen plek op FOK! is een logische. Al sinds 2009 worden in de forumreeks Chinese Webshops alle aspecten van Chinese webshops en producten uitgebreid besproken. Sinds de start van deze langlopende reeks en zijn voorganger zijn er al meer dan 100.000 berichten geplaatst. En nu volgt er dus een compleet, interactief platform.

Vraag … en antwoord
In "The China Shop" kunnen users producten, webshops en fabrikanten bespreken, reviewen en vergelijken. Dankzij de nauwe samenwerking blijft een reactie van de desbetreffende partij nooit lang uit ... Zij zitten namelijk ook niet stil, maar houden de interesses van de user nauwlettend in de gaten om daar handig op in te kunnen spelen met een aanbieding, een actie of gewoon een duidelijk en eerlijk antwoord op eventuele vragen. Op deze innovatieve wijze hoopt FOK! de Nederlandse consument snel, doeltreffend en aantrekkelijk te kunnen helpen in de zoektocht naar hét product dat het best aan alle eisen voldoet.

Chinese vlag

Van Oostveen vreest vooral imagoschade Oranje

Bert van Oostveen kan zich naar eigen zeggen geen EK zonder het Nederlands elftal voorstellen. Toch beseft de directeur van de KNVB dat dit dramatische feit heel dichtbij is na de ontluisterende nederlaag zondag tegen Turkije (3-0). "Net als de Nederlandse voetbalfans en iedereen bij Oranje ben ik heel teleurgesteld. De realiteit is dat we vierde in de poule staan en afhankelijk zijn van andere landen", aldus Van Oostveen. "Dat zijn we niet gewend in Nederland."

In het grootste deelnemersveld ooit van het EK dreigt Oranje, vorig jaar nog derde op het WK, te ontbreken. "Een toernooi dat bijna in onze achtertuin wordt gehouden, is verder weg dan ooit", erkende Van Oostveen. De financiële consequenties vallen volgens hem mee als Oranje het Europees kampioenschap mist. "We zijn altijd heel voorzichtig met begroten, deelname aan toernooien nemen we nooit mee. Maar als je niet op een toernooi zit met de 24 beste landen van Europa, is dat heel slecht voor ons imago. Dat is duidelijk."

Van Oostveen vreest vooral imagoschade Oranje
Van Oostveen vreest vooral imagoschade Oranje (Foto: ANP)

Van Oostveen: "Alle vertrouwen in Blind"

Bert van Oostveen heeft nog alle vertrouwen in bondscoach Danny Blind. Hij peinst er niet over om de opvolger van de vertrokken Guus Hiddink na twee verloren interlands alweer te slachtofferen. Dat vertelde de directeur betaald voetbal van de KNVB zondag na de ontluisterende nederlaag van het Nederlands elftal tegen Turkije (0-3).

"Ik sta volledig achter deze bondscoach en achter deze staf", zei Van Oostveen. "Zij verdienen ook het volledige vertrouwen. We gaan niet na twee wedstrijden ineens gekke dingen doen. Ik heb het volste vertrouwen in Danny. Het zal uiteindelijk op het veld moeten gebeuren."

Het Nederlands elftal heeft plaatsing voor het EK van volgend jaar zomer niet meer in eigen hand. Alleen als Turkije verliest van IJsland of Tsjechië, wordt Oranje weer kansrijk. Van Oostveen heeft de laatste jaren een slechte hand in zijn keuzes voor bondscoaches. Bert van Marwijk en Guus Hiddink dienden hun laatste contract als bondscoach ook niet uit.

"Ik weet niet of dat slechte keuzes zijn", counterde Van Oostveen. "De vraag is of je het louter en alleen daarop moet gooien. Dat gaan we de komende tijd bekijken." Aan zelf opstappen denkt de bekritiseerde KNVB-directeur niet. "Mijn functioneren wordt bijna permanent ter discussie gesteld in welke krant dan ook. Maar intern gaan de commissarissen er over. Dat is op dit moment een van mijn minste zorgen. Ik ben eindverantwoordelijke in het hele proces, daar loop ik ook niet voor weg. Ik ga niet speculeren over mijn positie, daar heb ik helemaal geen behoefte aan, maar ik stap zelf in ieder geval niet op."

Van Oostveen: alle vertrouwen in Blind
Van Oostveen: alle vertrouwen in Blind (Foto: ANP)

VK: Nederlanders aangehouden wegens drugssmokkel

De Britse kustwacht heeft twee Nederlanders gearresteerd op verdenking van smokkel van 1200 kilo cocaïne. De drugs, met een waarde van ruim 76 miljoen euro, zaten verstopt in hun zeiljacht Golem, meldde de Dover Express zondag.

Het schip werd afgelopen week voor de Britse kust opgebracht door de kustwacht en naar Dover gebracht. De twee bemanningsleden, de 68-jarige Hendrik B. (uit Curacao) en de 46-jarige Raymond A. zijn gearresteerd. Ze moeten 25 september voor de rechtbank verschijnen in Maidstone.

Nederlanders aangehouden wegens drugssmokkel
Nederlanders aangehouden wegens drugssmokkel (Foto: ANP)

Geer en publiek wensen Goor beterschap

Gerard Joling leeft erg mee met zijn collega Gordon, die tijdens een vakantie in Griekenland is aangereden. Via social media wenst hij 'Corrie' beterschap.

Gordon is flink gehavend; hij heeft bij het ongeluk op het Griekse eiland Mykonos meerdere botbreuken opgelopen. De 47-jarige zanger en presentator ligt in een ziekenhuis tot hij voldoende hersteld is voor de vliegreis naar Nederland.

'Geer' plaatste zondag een filmpje op Instagram om 'Goor' een hart onder de riem te steken. Hij vroeg zijn publiek tijdens een optreden op het Saturday Live Festival om Gordon beterschap te wensen en de feestgangers deden dat in koor.

"Lieve Corrie, heel veel beterschap", schrijft Gerard bij het filmpje. "Ik hoop dat je snel opknapt. X Geertje."

Geer en publiek wensen Goor beterschap
Geer en publiek wensen Goor beterschap (Foto: BuzzE)

Blonde stoot misleidt mannen via webcam

Je ontmoet een leuke, spontane, blonde dame op het internet. Na wat chatgesprekken is het tijd om de webcam aan te zetten. Het wordt een ondeugend gesprek. De kleren gaan uit en jij gaat je gang. Vervolgens kom je erachter dat jouw videogesprek, dat gesprek dat je niet aan je schoonouders wilt laten zien, is vastgelegd. En om dit beeldmateriaal niet op YouTube terug te zien, moet je een flinke som geld betalen. 

Op Facebook is er een profiel aangemaakt waarop verschillende foto's te zien zijn van deze Sabrina. De foto's van de Rotterdamse blondine worden gebruikt als lokaas voor mannen. Of zij er zelf mee te maken heeft, is onbekend. Ze houdt zich onbereikbaar voor commentaar.

De zogenaamde Sabrina stuurt je een vriendenverzoek. Zodra je dit accepteert, zal 'Sabrina' een band met je opbouwen. Weinig mannen die een onschuldig gesprek zullen weigeren. Onschuldig is het ook, totdat je besluit om het gesprek naar een hoger level te brengen met webcamsex. De erotische bui zal snel ten einde zijn zodra je hoort dat je bent opgenomen. Je krijgt te horen dat je een bedrag moet betalen om de beelden niet op het internet te laten komen. 

De politie heeft inmiddels een onderzoek gestart naar de persoon die de foto's van de rondborstige dame misbruikt. Er zijn namelijk verschillende aangiftes gedaan tegen deze catfish, die kennelijk de foto's van Sabrina vaker gebruikt. 

Update


De foto's waren - eenvoudig - te herleiden tot dit instagram account: http://webstagr.am/briteresi

Een foto van Sabrina de Hann
Een foto van Sabrina

Uitslag Turkije - Nederland

Tijdens een ontluisterend slecht optreden tegen Turkije heeft het Nederlands elftal zondag ook zijn laatste kans op EK-kwalificatie uit handen gegeven. De ploeg van bondscoach Danny Blind verloor in Konya met 3-0 en moest daardoor de derde plaats in de groep afstaan aan de Turken. Alleen een nederlaag van Turkije in de laatste twee wedstrijden kan Oranje nog redden. Een ploeg die vier keer verliest in de kwalificatie, verdient het echter misschien niet eens om naar het EK te mogen.

Het optreden van Oranje in de Torku Arena was exemplarisch voor de hele kwalificatie. De nummer drie van het laatste WK ging ten onder aan eigen fouten, blunders zelfs. Zoals eerder al gebeurde tegen Tsjechië en in beide duels met IJsland. Ondanks al die nederlagen had Oranje de kans op EK-kwalificatie lange tijd nog steeds in eigen hand, met dank aan het gegeven dat zelfs de derde plaats nog naar Frankrijk kan leiden. Die reddingsboei gaf het dolende Nederlands elftal zondag echter ook uit handen bij concurrent Turkije.

De ploeg van Blind wist vooraf dat een gelijkspel voldoende zou zijn om de derde plek te behouden, maar keek binnen een half uur al tegen een achterstand van 2-0 aan. Al na acht minuten trof een steekbal van Arda Turan het Nederlands elftal in het hart. Stefan de Vrij was Oguzhan Özyakup kwijt, waarna de geboren Zaandammer met een boogballetje doelman Jasper Cillessen passeerde. Na 25 minuten ging Daley Blind gruwelijk in de fout, nota bene na een ingooi van Gregory van der Wiel. Blind liet zich simpel van de bal zetten door Arda Turan, waarna Cillessen over het ogenschijnlijk houdbare schot van de Turkse aanvoerder dook (2-0).

Pijnlijk

Pijnlijk om te zien was dat niemand bij Oranje opstond, ook Wesley Sneijder en aanvoerder Robin van Persie niet. Van Persie was verrassend teruggekeerd in de basis na zijn reservebeurt tegen IJsland, maar kreeg geen enkele kans. Even opvallend was het debuut van de achttienjarige verdediger Jairo Riedewald. Blind verhuisde daardoor naar het middenveld, maar de zoon van de bondscoach zakte na rust weer een linie naar achteren toen Georginio Wijnaldum in het veld kwam voor De Vrij. Oranje moest aanvallen in de tweede helft, maar dwong amper wat af. Eén keer stond Wijnaldum ineens vrij voor het doel, maar zijn kopbal mislukte volledig.

Toen de nood het hoogste was en alleen aanvallen het devies was, bleef Oranje zonder ideeën en zonder gevaar. Burak Yilmaz maakte er in de slotfase zelfs nog 3-0 van. Daardoor is de kans groot dat het Nederlands elftal volgend jaar thuis zit als bijna de helft van Europa in Frankrijk om de titel strijdt.

Ontluisterend Oranje geeft alles uit handen
Ontluisterend Oranje geeft alles uit handen (Foto: ANP)

Turkije

3 - 0

Nederland

 8' Ozyaup
 26' Arda
 85' B. Yilmaz
   
 
 Gele kaart: Arda, özbayrakli, Hakan, Ozyakup, Tufan, (Turkije), v. Persie, v.d. Wiel, (Nederland)
 
Stadion: Konya Büyükşehir Torku Arena, Konya
Toeschouwers: 42.500
Arbiter: Mateu Lahoz (Spa)
 
Opstelling:   Opstelling:
Babacan
özbayrakli
Aziz
Hakan
Erkin
Tufan
Inan
Ozyakup (Sahan/83)
Calhanoglu (Mehmet/65)
B.Yilmaz
Arda (Sen/57)
  Cillessen
v.d.Wiel
Bruma
De Vrij (Wijnaldum/46)
Riedewald
Klaassen
Blind (L.de Jong/74)
Sneijder
Narsingh (Promes/69)
v.Persie
Depay

COA: meer structuur nodig bij acties mensen

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vraagt mensen die iets willen doen voor de vluchtelingen in Nederland eerst te informeren. Het komt nu te vaak voor dat initiatieven sneuvelen omdat ze op dit moment niets toevoegen.

Zo gebeurde het in Assen bijvoorbeeld dat een man met een bestelbus vol brood kwam aanrijden. "Maar aan eten hebben we geen behoefte, dat is allemaal goed verzorgd", legt een woordvoerder van het COA uit. "We zitten te wachten op initiatieven waarmee onze bewoners zich welkom voelen." Ook willen veel mensen geld geven aan het COA. Maar ook dat is niet nodig, want het COA krijgt geld van de overheid. "Mensen kunnen dat geld dan beter geven aan andere hulpinstanties."

Via de site van het COA kunnen mensen zich met ideeën melden. "Het is echt beter om dat te doen. Vooral ook om teleurstellingen te voorkomen. We vinden de bereidwilligheid van de mensen geweldig, laat dat duidelijk zijn", zegt de woordvoerder.

COA: meer structuur nodig bij acties mensen
COA: meer structuur nodig bij acties mensen (Foto: ANP)

Gordon zwaargewond in ziekenhuis

Terwijl heel Nederland klaarzit voor de definitieve uitschakeling van Oranje, moeten onze gedachten uitgaan naar Gordon. 's Lands grootste relnicht ligt namelijk zwaargewond te creperen in een Grieks ziekenhuis.

Gordon genoot namelijk net van zijn vakantie op het eiland Mykonos toen hij werd aangereden door een onbekende automobilist. Deze aso reed hierop direct door, zonder zich om de entertainer te bekommeren.

Hij heeft bijna alles gebroken wat je maar kunt breken. Zo zijn verschillende ribben, zijn schouderblad en zijn sleutelbeen totaal naar de kloten, aldus de Telegraaf.

Momenteel ligt hij in een ziekenhuis op het eiland, in afwachting van zijn behandeling. Zijn ex-vriendje is direct ingevlogen om Goor te steunen.

Update 19.13 uur:
Het gaat zo slecht met Gordon, dat hij per traumahelikopter naar een ziekenhuis in Athene is vervoerd. Dat meldt -wederom- De Telegraaf.

Goor liep na een etentje met vrienden terug naar het hotel. Omdat deze weg onverlicht is, had de bestuurder van de auto hem niet gezien. Na de aanrijding reed hij dus door, waarop pas na een lange tijd 112 kon worden gebeld.

Gordon zelf kan zich niets meer van het voorval herinneren. Vrienden en familie hopen hem morgen in het ziekenhuis te mogen bezoeken.

Basketbalteam verliest van Macedonië op EK

Het Nederlands basketbalteam heeft zondag bij de EK in Kroatië de tweede groepswedstrijd niet kunnen winnen. Oranje ging in Zagreb met 71-78 onderuit tegen Macedonië. De ploeg van bondscoach van Toon van Helfteren was zaterdag positief aan het toernooi begonnen met een krappe zege op Georgië (73-72).

Nederland, dat voor de eerste keer sinds 1989 weer deelneemt aan het EK, speelt dinsdag in Zagreb tegen Slovenië. Oranje speelt daarna nog tegen Kroatië (woensdag) en Griekenland (donderdag). De eerste vier van de zes ploegen in de poule gaan door naar de knock-outfase.

Van Helfteren beleefde zondag in Zagreb nog wel een persoonlijk jubileum. Het duel met Macedonië was zijn 85e interland als bondscoach van Oranje. Daarmee is Van Helfteren, die als speler al Nederlands recordinternational is, de voormalige recordhouder Ruud Harrewijn (84 interlands) gepasseerd.

Driepunters

Oranje was in het eerste kwart (20-19) goed opgewassen tegen Macedonië. In het tweede kwart (11-24) kwam de Nederlandse aanval echter te weinig tot scoren en dat leidde tot een flinke achterstand bij rust (31-43). Dankzij twee opeenvolgende driepunters van Arvin Slagter, een score van Henk Norel en een driepunter van Charlon Kloof kwam Oranje na de pauze terug in de wedstrijd (42-48).

Nederland was in het derde kwart beter op schot dan Macedonië (18-13), maar begon nog wel met een achterstand (49-56) aan het laatste kwart. In het vierde deel van de wedstrijd (22-22) gaf Macedonië, dat zaterdag met 65-85 verloor van Griekenland, de winst niet meer uit handen. In de Nederlandse ploeg haalden Nicolas de Jong (19 punten), Norel (10) en Slagter (10) de dubbele cijfers.

Basketbalteam verliest van Macedonië op EK
Basketbalteam verliest van Macedonië op EK (Foto: ANP)

Dumoulin: "Klimmers zijn bang voor me"

Tom Dumoulin besefte na de zware bergrit naar Cabrales dat hij nog steeds meedoet om de bovenste plaatsen in de Ronde van Spanje. "Het was wel zwaarder dan gisteren", zei hij zondag na de vijftiende etappe, die werd gewonnen door Joaquim Rodriguez. "Misschien had ik er nog wel iets langer aan kunnen blijven hangen, maar ik zat wat te ver naar achteren."

Het plan van Dumoulin was om er zeker tot aan de laatste drie kilometer bij te blijven. "Toen begonnen namelijk de echt steile stukken. Ik verlies zo'n vijftig seconden op Rodriguez, ik weet niet hoeveel op de rest. Maar het is nog steeds best oké."

De coureur van Giant-Alpecin weet dat alle topklimmers extra goed op hem letten. "Ze zijn vanwege de tijdrit bang voor me. Teamgenoten van ze die zich op de klim lieten afzakken zag ik ook direct praten, toen ze mij achterin de groep zagen zitten. Dat zie ik maar als een compliment. De rit van maandag is misschien nog wel moeilijker dan deze. We worden niet echt op makkelijke dagen getrakteerd."

Dumoulin: klimmers zijn bang voor me
Dumoulin: klimmers zijn bang voor me (Foto: ANP)

Domme inbreker laat ID slingeren

Een dief in Duitsland heeft het de politie dit weekeinde gemakkelijk gemaakt. Hij brak in de nacht van zaterdag op zondag in in een huis in de plaats Alzey (Rijnland-Palts) maar verloor daarbij zijn identiteitsbewijs. De politie kon hem daardoor eenvoudig opsporen.

De 32-jarige man was er met onder andere enkele duizenden euro's en de auto van de bewoners vandoor gegaan. De buit werd netjes bij de man teruggevonden. Hij bekende de diefstal.

Dief verliest identiteitsbewijs
Dief verliest identiteitsbewijs (Foto: ANP)

Foutje spermabank: vrouw krijgt kind van zwarte man

Jennifer Cramblett (36) en haar levenspartner Amanda Zinkon (29), beide afkomstig uit Ohio in de Verenigde Staten, wilden graag hun kinderwens in vervulling zien gaan. Om die reden wendde het koppel zich eind 2011 tot de Midwest Sperm Bank LLC in Chicago, ten einde het noodzakelijke sperma voor een zwangerschap te verkrijgen. Door een administratieve fout kreeg het koppel echter het sperma van een Afro-Amerikaanse man: nu is het al een tijd in een juridisch gevecht verwikkeld, om een schadevergoeding te krijgen.

Het verhaal gaat als volgt. Bij de spermabank die Cramblett en haar partner uitkozen, krijg je niet zomaar sperma van een willekeurige man: de wensouder kan zelf het profiel van de zaaddonor kiezen. Cramblett en Zinkon gingen hierbij voor het zaad van een blanke man; door een foutje bij de spermabank kregen ze echter het zaad van een zwarte man toegestuurd. Cramblett raakte al snel zwanger, en alles leek goed te verlopen om een vredig gezin te stichten. Het paar was zelfs zo blij dat ze al tijdens de zwangerschap nog meer zaad van dezelfde donor reserveerden, om Zinkon een kind van exact diezelfde man te laten krijgen. Op dat moment kwam de genante fout aan het daglicht.

Inmiddels is het gemengde kind van Cramblett en de anonieme zaaddonor alweer bijna drie jaar oud, maar dat let het paar niet om een schadevergoeding te claimen. Het paar benadrukt onvoorwaardelijk van de dochter, genaamd Payton, te houden, maar vreest dat het kind slachtoffer zal zijn van racistische vooroordelen. Cramblett en Zinkon wonen in een erg blanke gemeenschap in Ohio, en Payton is hier een opvallend verschijnsel met haar kroeshaar en getinte huid. Ook zegt het paar slechts beperkte affiniteit te hebben met de Afro-Amerikaanse cultuur in het algemeen.

Cramblett en Zinkon zijn bereid de spermabank deze fout te vergeven, als daar maar een flink geldbedrag tegenover staat. De spermabank wilde echter niet verder gaan dan een gedeeltelijke terugbetaling van de administratieve leges voor de donatie. Bij een eerste rechtszaak ving het paar echter bot: volgens rechter Ronald Sutter kan er enkel een schadevergoeding worden uitbetaald bij een voorzienbare prenatale aandoening. Payton is echter kerngezond, dus die vlieger gaat niet op. Gelukkig voor het koppel betreft het de Verenigde Staten, dus volgt nu een volgende rechtszaak waar de spermabank wordt aangeklaagd voor nalatigheid.

Hamilton behoudt zege in Italië

Een afgevaardigde van het team van Mercedes is bij de stewards geroepen na de race. Beide wagens van het team zouden met een te lage bandenspanning hebben gereden. Voor Nico Rosberg zal een negatieve uitspraak weinig uitmaken, de Duitser viel met nog enkele ronden uit met motorproblemen, maar Lewis Hamilton kan zomaar zijn overwinning verliezen.

Voor aanvang van het weekend werd al bekend dat de minimum bandenspanning verhoogd zou worden door de problemen die Pirelli in België had. Na het vijf-minutensignaal zou de bandenspanning bij Hamilton 0,3 PSI te laag zijn en bij Rosberg 1,1 PSI. Als Mercedes schuldig wordt bevonden, kunnen de wagens uit de uitslag gehaald worden.

Update 18.01 uur

Er zal geen actie tegen Mercedes worden ondernomen vanwege de te lage bandendruk bij de Mercedessen van Lewis Hamilton en Nico Rosberg. Dit betekent dat Hamilton de zege in de Grand Prix van Italië gewoon houdt.

Volgens de stewards voldeden de Mercedessen bij het monteren van de banden gewoon aan de regels qua bandendruk en volgde Mercedes gewoon de door bandenfabrikant Pirelli voorgeschreven procedures. Wel moet Pirelli met autosportfederatie FIA om tafel om voor de teams meer duidelijkheid omtrent de meetprocedures te krijgen.

Bankier vertelt - deel 2

De eerste (proef)column van mijn hand schreef ik maandagmiddag 24 augustus terwijl het buiten regende, de beursen hun dieptepunt van het jaar toucheerden en deed ik de belofte om over (een) haalbaarheidsanalyse te schrijven. Ik ben een man van mijn woord; zie mijn usericon.

Wat is dat dan, een haalbaarheidsanalyse? Laat ik deze introduceren met een verhaal, een wens en een stelling.

Ritzege Rodriguez, mist rode leiderstrui op één seconde

Joaquin Rodriguez heeft net geen dubbelslag geslagen in de Vuelta à España. De Spanjaard won de bergrit naar Alto de Sotres, maar kwam één seconde tekort om de leiderstrui over te nemen van de Italiaan Fabio Aru. Tom Dumoulin verloor wederom wat tijd, maar wist alweer de schade te beperken.

Een kopgroep van negen man, met Maarten Tjallingii, werd door het peloton binnen schootsafstand gehouden. Van die groep was het Haimar Zubeldia die het langst mocht hopen op de ritzege. Hij werd echter ver op de slotkim gegrepen door het peloton, waarin alle toppers nog vertegenwoordigd waren.

Tom Dumoulin moest de groep echter laten gaan toen de klim steiler werd. Hij bleef lang in de buurt, maar toen de topklimmers het gas open hadden gezet verloor hij al snel meer tijd. Op een kilometer van het slot was het Joaquin Rodriguez die zijn aanval plaatste op het muurtje. Klassementsleider Fabio Aru bleef lang in de buurt, maar verloor nog wat posities in de laatste honderden meters. Hij hield echter nog één seconde voorsprong over in het klassement op Rodriguez.

Dumoulin wist toch nog enigzins de schade te beperken. Hij finishte als twaalfde op vijftig seconden van de winnaar en staat in het klassement nu vierde op 1.25 van de leider. Rafal Majka, derde in het klassement, staat één seconde voor Dumoulin.

Van de Sar moet Ajax over jaar gaan leiden

Edwin van der Sar moet volgend jaar de nieuwe algemeen directeur van Ajax worden. Tot die tijd heeft de Amsterdamse club Dolf Collee bereid gevonden de eind juni vertrokken Michael Kinsbergen tijdelijk te vervangen. Het is de bedoeling dat de 62-jarige voormalig topman van ABN AMRO na een jaar plaatsmaakt voor de recordinternational van het Nederlands elftal.

Van der Sar is al als directeur marketing bij Ajax actief. Hij voelde zich ruim twee maanden geleden nog niet klaar om Kinsbergen al op te volgen. De oud-doelman ziet zijn takenpakket wel uitgebreid. Van der Sar gaat het zogenoemde technische hart van de huidige koploper van de eredivisie leiden. Hij zal er voor moeten zorgen dat Wim Jonk weer op één lijn komt met Marc Overmars, Dennis Bergkamp en Frank de Boer. Jonk schuift als hoofd opleiding al maanden niet meer aan bij vergaderingen omdat hij zich niet kan vinden in het aankoopbeleid.

Marc Overmars krijgt ook een nieuwe titel. De directeur voetbalzaken gaat in de nieuwe constructie als directeur spelersbeleid door het leven. De oud-aanvaller gaat zich volledig richten op het aan- en verkoopbeleid en de spelerscontracten. Van der Sar neemt vanuit de directie als voorzitter van het technisch hart de overige voetbalzaken in zijn portefeuille. "De afgelopen jaren heb ik me formeel niet of nauwelijks met het voetbalgedeelte van onze organisatie beziggehouden", reageert hij. ,,Dat gaat nu veranderen en dat past bij mijn ambitie om algemeen directeur van Ajax te worden. Het is goed dat de raad van commissarissen een oplossing heeft aangedragen waarbij alle betrokkenen behouden zijn voor de club. Het is ons doel om met elkaar te zorgen dat de problemen snel tot het verleden behoren."

Afspraken

Hans Wijers, voorzitter van de raad van commissarissen, benadrukt dat de veranderingen zijn doorgevoerd nadat Tscheu la Ling, een goede bekende van Johan Cruijff, de situatie bij Ajax in kaart heeft gebracht. "Wij gaan er van uit dat onder leiding van Edwin van der Sar de leden van het technisch hart de komende periode gaan werken aan bindende en heldere afspraken over de taken, de verantwoordelijkheden, de bevoegdheden en de onderlinge communicatie. Hierbij worden de kritische observaties van de heer Ling betrokken."

Op verzoek van de raad van commissarissen blijft Ling beschikbaar voor advies.

Van de Sar moet Ajax over jaar gaan leiden
Van de Sar moet Ajax over jaar gaan leiden (Foto: ANP)

Blind wijzigt basis Oranje op vier plaatsen

Bondscoach Danny Blind heeft de basisopstelling van Oranje voor het cruciale EK-kwalificatieduel tegen Turkije op vier posities gewijzigd ten opzichte van het verloren duel van afgelopen donderdag tegen IJsland. Buiten de geblesseerde Arjen Robben en de geschorste Bruno Martins Indi moeten ook Klaas-Jan Huntelaar en Georginio Wijnaldum het veld ruimen van de bondscoach.

Daley Blind wordt vanuit de verdediging doorgeschoven naar het middenveld, terwijl Robin van Persie de voorkeur in de spits krijgt boven Huntelaar. In de verdediging maakt Jaïro Riedewald zijn debuut in het Nederlands elftal en zal Jeffrey Bruma starten op de plek van Martins Indi.

Volledige opstelling; Jasper Cillessen; Gregory van der Wiel, Stefan de Vrij, Jeffrey Bruma, Jairo Riedewald; Davy Klaassen, Daley Blind, Wesley Sneijder; Luciano Narsingh, Robin van Persie, Memphis Depay

Vrouw en zoon zaten jarenlang in kooi

De politie in Argentinië heeft in een woning in Mar del Plata een 61-jarige vrouw en haar 32-jarige zoon bevrijd uit de kooi waarin zij jarenlang door de vader des huizes werden vastgehouden. Volgens lokale media waren de twee opgesloten in een getraliede ruimte achter het huis waarvan de vloer bezaaid lag met uitwerpselen.

De 66-jarige man hield de twee in leven met thee en hondenvoer. Twee andere, volwassen kinderen van de vader stapten uiteindelijk naar de politie toen de man zijn kleinkinderen begon te bedreigen. De twee verklaarden dat ze zodanig door de vader werden geïntimideerd dat ze niet naar de politie durfden.

De man zit vast.

Vrouw en zoon zaten jarenlang in kooi
Vrouw en zoon zaten jarenlang in kooi (Foto: ANP)

'Geen speciale EU-top over vluchtelingen'

Ondanks oproepen van Oostenrijk en Duitsland komt er geen speciale top over vluchtelingen van de regeringsleiders van de lidstaten van de Europese Unie. Een woordvoerder van Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, verklaarde zondag dat er geen ingelaste top over de vluchtelingencrisis wordt georganiseerd.

Het onderwerp migratie wordt behandeld bij de eerstvolgende reguliere top, op 15 en 16 oktober. Zaterdag drong de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier aan op een speciale bijeenkomst. Zondag deed de Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann dat ook. Beide landen hadden dit weekeinde de handen vol aan de doorstroom en opvang van ontheemden die vanuit Hongarije via Oostenrijk naar Duitsland reisden.

Op maandag 14 september komen de EU-minister van Binnenlandse Zaken al bij elkaar om te praten over de vluchtelingen. Mogelijk volgt daarna, nog vóór de top op 15 en 16 oktober, een meeting van de EU-ministers van Binnenlandse Zaken met die van Buitenlandse Zaken.

Medio november praten Europese en Afrikaanse regeringsleiders op Malta over de vluchtelingen, tijdens een top die puur in het teken van dat vraagstuk staat.

Tienduizend
Oostenrijk denkt dat zondag zo'n tienduizend vluchtelingen via dat land naar Duitsland zullen reizen. Die komen dan bovenop de elfduizend ontheemden die volgens de autoriteiten zaterdag al vanuit Hongarije via onder andere Wenen naar Duitsland zijn gegaan.

Zaterdag werd bekend dat de grens tussen Hongarije en Oostenrijk in de nacht van zaterdag op zondag dicht zou gaan. Dat lijkt nu niet te zijn gebeurd. Zondagochtend zijn 2200 migranten in Oostenrijk op de trein naar Duitsland gestapt. Voor de hele dag staan veertig treinen op het programma, waaronder enkele speciale treinen, en twintig busritten.

'Geen speciale EU-top over vluchtelingen'
'Geen speciale EU-top over vluchtelingen' (Foto: ANP)

'Google wil terug naar China vanwege Android'

Google overweegt terug te keren naar China. Vijf jaar geleden verliet de Amerikaanse internetgigant het Chinese vasteland na een confrontatie met Peking over censuur. Destijds verplaatste het bedrijf zijn zoekdienst naar Hongkong. Nog altijd zijn veel Google-diensten, waaronder Gmail, geblokkeerd in China.

 De Britse krant Sunday Times meldde dat het concern inmiddels een eerste gesprek heeft gehad met Chinese autoriteiten en dat Google plannen heeft om zijn Play Store in China op de markt te brengen. Het bedrijf zou willen inspelen op het toenemende gebruik van smartphones en tablets die draaien op Google's Android-besturingssysteem.

Chinese mobieltjesfabrikanten als Xiaomi maken gebruik van eigen versies van Android, wat is toegestaan met het op Linux gebaseerde mobiele OS. Het Amerikaanse bedrijf ontvangt daar echter geen geld voor. Dat zou veranderen wanneer de lokale fabrikanten een licentie nemen op de officiële software van Google, en er bovendien apps via de Play Store kunnen worden verkocht.

'Google overweegt terugkeer naar China'
'Google wil terug naar China vanwege Android' (Foto: ANP)

Ook golfers Harrington en Yang naar KLM Open

De Ier Padraig Harrington en de Zuid-Koreaan Yang Yong-eun zijn zondag toegevoegd aan het deelnemersveld van het KLM Open. Daarmee komt het aantal majorwinnaars dat deelneemt aan het enige Nederlandse toernooi van de Europese Tour op zes. Eerder zegden majorwinnaars Tom Watson uit de Verenigde Staten, Martin Kaymer uit Duitsland en de Britten Darren Clarke en Paul Lawrie hun deelname al toe.

Harrington (44) won de Brits Open in 2007 en 2008 en schreef dat laatste jaar ook de Amerikaanse PGA Championship op zijn naam. Hij int de laatste wildcard en komt daarmee voor de achtste keer naar het Noord-Hollandse toernooi waar hij in 2002 zijn beste prestatie leverde met plaats drie. Yang won in 2009 in de PGA Championship als eerste Aziaat een major.

De KLM Open begint donderdag op de Kennemer golfbaan in Zandvoort en wordt zondag afgesloten.

Ook golfers Harrington en Yang naar KLM Open
Ook golfers Harrington en Yang naar KLM Open (Foto: ANP)

Dwergen en Skaven beuken er op los in Blood Bowl II

Blood Bowl II is een maffe mix van American Football, Warhammer en dobbelstenen werpen en is gebaseerd op het gelijknamige bordspel van Games Workshop. In de laatste trailer van Focus Home Interactive zien we een nieuwe matchup tussen twee iconische rassen uit het Warhammer-universum: de dwergen en de ratachtige skaven.

Blood Bowl staat gelijk aan een flinke dosis beuken en meppen en in deze trailer ontbreekt dat dan ook niet. Zo zien we dat de dwergen meerdere skaven flink wat gebroken botten bezorgen of zelfs het leven uit ze slaan. Dit gebeurt mede met behulp van de Deathroller, de unieke unit voor de dwergen in een Blood Bowl-wedstrijd.

Blood Bowl II komt 22 September uit voor pc, Xbox One en PlayStation 4. Mensen die de game hebben ge-preordered hebben vanaf komende week toegang tot de béta van de multiplayer.

Dwergen en Skaven beuken er op los in Blood Bowl II

'Pyromaan houdt Brabants Dongen in zijn greep'

Onrust in het Brabantse Dongen, daar zijn in een week tijd vier voertuigen uitgebrand. De bewoners maken zich zorgen, kunnen ze hun auto nog wel veilig voor hun huis parkeren?

Het begon allemaal vorige week, waar in de nacht van zaterdag op zondag een vrachtwagen in vlammen op ging. De vrijwillige brandweer was snel ter plaatse, maar kon niet voorkomen dat het voertuig in vlammen op ging. Daarna leek de rust weer teruggekeerd, tot op woensdagochtend rond half 5 de brandweer opnieuw kon uitrukken voor een brand. Een auto aan de van Linschotenstraat brandde volledig uit, de oorzaak is niet bekend.

Twee dagen later, op de vrijdagochtend, brak er om half vijf weer een brand uit. Ook hier ging het om een auto. Over de oorzaak tast de politie nog in het duister. De bewoners raken ongerust, is er een pyromaan aan de gang in hun dorp?

Precies een week na de eerste brand gaat er weer een auto in vlammen op, alweer om half 5 in de ochtend. De auto brand volledig uit en de politie tast in het duister. Sterker nog, de politie ziet geen verband tussen de branden. 

Terwijl de politie de ogen gesloten houdt laten verschillende inwoners op de dorpspagina op Facebook weten niet voor zichzelf in te staan als ze de brandstichter in de kraag vatten. 

Het is niet de eerste keer dat de politie in de Brabantse regio de ogen sluit. Een paar maanden geleden liep er in Tilburg ook een pyromaan rond, na vierentwintig uitgebrandde auto's vond een politiewoordvoerder het echter te voorbarig om al te concluderen dat er een autopyromaan aan het werk was in de stad.

Hugh Jackman geïnteresseerd in Bond-rol

Met de geruchten dat SPECTRE de laatste Bond-film zal worden voor Daniël Craig die steeds hardnekkiger worden, is Hugh Jackman voor de keuze gesteld in een Australisch televisieprogramma. 

De 46-jarige acteur, die bij het grote publiek bekend werd door zijn rol als Wolverine in de X-Men-films, werd voor het blok gesteld in het programma, waarop hij antwoordde: "ik heb de rol toentertijd afgeslagen omdat ik bezig was met X2, dus het is me al een keer eerder gevraagd. Ik zou er nu ook weer serieus over nadenken."

Jackman zal nog een keer de iconische klauwen tevoorschijn halen voor een laatste Wolverine-film met hem in de hoofdrol, die uit zal komen in de herfst van 2017. SPECTRE komt op 6 november in de Nederlandse bioscopen.

Hugh Jackman in Les MiserablesHugh Jackman in Les Miserables

F1: Uitslag Grand Prix van Italië

Formule 1-coureur Lewis Hamilton heeft ook de Grand Prix van Italië op zijn naam geschreven. De kampioenschapsleider leidde op het supersnelle Monza van start tot finish. Ferrari-coureur Sebastian Vettel werd voor de tifosi tweede, voor de Williams van Felipe Massa. Max Verstappen reed naar een twaalfde positie.

De start verliep dramatisch voor Ferrari-coureur Kimi Räikkönen. De Fin mocht als tweede vertrekken, maar kwam laat weg, waardoor hij als laatste de eerste bocht in ging. Vooraan zette Hamilton zijn poleposition om in een eerste positie, voor Vettel en Massa. Verstappen moest achteraan beginnen en won meteen al enkele plekken, maar moest na één ronde naar binnen voor een drive-through na het loslatende bodywork in de kwalificatie gisteren.

De slechtste eerste ronde was voor Lotus dat zowel Pastor Maldonado als Romain Grosjean uit zag vallen. Vooraan had Hamilton niets te duchten van Vettel en reed per ronde een halve seconde weg van de Duitser in Italiaanse dienst. De Ferrari-coureur was op zijn beurt een stuk sneller dan Massa die samen met teamgenoot Valtteri Bottas de Mercedes van Nico Rosberg ophield.

Pas door een vroege eerste stop kon Rosberg Massa voorbij en jacht maken op Vettel die lang door bleef rijden op de zachte banden. Pas in de tweede helft van de race kon de Duitser jacht maken op zijn landgenoot in het rood. Twee ronden voor het einde plofte tot gejuich van de Italiaanse fans de motor van Rosberg, waardoor de druk op Vettel verdween. Hamilton reed ondertussen onbedreigd naar de zege.

De strijd om de derde plaats was in de laatste ronden nog spannend. Bottas hengelde zijn teamgenoot Massa nog binnen, maar voorbij kon de Fin er niet meer. Vijfde werd Räikkönen die een ware inhaalrace heeft gereden met de Ferrari. Zijn laatste slachtoffer was de Force India van Sergio Perez die zesde werd.

Daarachter eindigde teamgenoot Nico Hülkenberg die op de streep nipt de nog naar voren gereden Red Bull van Daniel Ricciardo en de Sauber van Marcus Ericsson voorbleef. Het laatste punt was voor Red Bull-rijder Daniil Kvyat. Daarachter finishten de Toro Rosso's van Carlos Sainz en Verstappen die toch weer de aandacht op zich vestigde met enkele fraaie inhaalacties. Voor de punten streden ze echter niet mee.

Toch zou Sainz nog in de punten kunnen eindigen, want zowel Rosberg als Hamilton staan nog onder onderzoek bij de stewards van de race. Ze zouden namelijk gestart zijn met een te lage bandendruk.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:18:00.688
2 Sebastian Vettel Ferrari +25.042
3 Felipe Massa Williams +47.600
4 Valtteri Bottas Williams +47.900
5 Kimi Räikkönen Ferrari +1:08.860
6 Sergio Perez Force India +1:12.783
7 Nico Hülkenberg Force India +1 ronde
8 Daniel Ricciardo Red Bull +1 ronde
9 Marcus Ericsson Sauber +1 ronde
10 Daniil Kvyat Red Bull +1 ronde
11 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso +1 ronde
12 Max Verstappen Toro Rosso +1 ronde
13 Felipe Nasr Sauber +1 ronde
14 Jenson Button McLaren +1 ronde
15 Will Stevens Manor +2 ronden
16 Roberto Merhi Manor +2 ronden
DNF Nico Rosberg Mercedes +3 ronden
DNF Fernando Alonso McLaren +6 ronden
DNF Romain Grosjean Lotus +52 ronden
DNF Pastor Maldonado Lotus +52 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 252
2 Nico Rosberg Mercedes 199
3 Sebastian Vettel Ferrari 178
4 Felipe Massa Williams 97
5 Kimi Räikkönen Ferrari 92
6 Valtteri Bottas Williams 91
7 Daniil Kvyat Red Bull 58
8 Daniel Ricciardo Red Bull 55
9 Romain Grosjean Lotus 38
10 Sergio Perez Force India 33
11 Nico Hülkenberg Force India 30
12 Max Verstappen Toro Rosso 26
13 Felipe Nasr Sauber 16
14 Pastor Maldonado Lotus 12
15 Fernando Alonso McLaren 11
16 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 9
17 Marcus Ericsson Sauber 9
18 Jenson Button McLaren 6
19 Roberto Merhi Manor 0
20 Will Stevens Manor 0
21 Kevin Magnussen McLaren 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 451
2 Ferrari 270
3 Williams 188
4 Red Bull 113
5 Force India 63
6 Lotus 50
7 Toro Rosso 35
8 Sauber 25
9 McLaren 17
10 Manor 0

XCOM: Enemy Uknown komt naar PlayStation Vita

XCOM: Enemy Unknown is al ruim twee jaar op de markt en is onder andere verkrijgbaar voor de pc, mac, PlayStation 3, Xbox 360, Android en iOS. Het lijkt erop dat daar binnenkort een nieuw platform bij gaat komen: de PlayStation Vita.

Dat vermeldt de Entertainment Software Rating Board, de Noord-Amerikaanse variant van PEGI die leeftijdsgrenzen op games plakt. De game heeft als titel XCOM: Enemy Unknown Plusmaar de beschrijving van de game is exact hetzelfde als die van XCOM: Enemy UnknownGenoeg reden om aan te nemen dat je binnenkort ook de aarde kan gaan redden op je Vita.

Een vervolg voor Enemy Unknown, XCOM 2, is al in de maak. Die komt uit in Februari, nadat Firaxis heeft aangekondigd meer tijd nodig te hebben voor het ontwikkelen van de game.

Xcom
XCOM: Enemy Uknown komt naar PlayStation Vita

Excuses geheim agent voor bom Rainbow Warrior

Ruim dertig jaar na de bomaanslag op de Rainbow Warrior van Greenpeace heeft de Franse geheim agent Jean-Luc Kister zijn verontschuldigingen aangeboden aan de nabestaanden van Fernando Pereira. Deze Nederlandse fotograaf van Portugese afkomst kwam in juli 1985 om het leven bij de aanslag op het schip, dat werd ingezet bij protesten tegen Franse kernproeven op het atol Mururoa.

Kister, destijds kikvorsman van de Franse geheime dienst DGSE, maakte zondag excuses op de nationale tv-zender van Nieuw-Zeeland en deed zijn verhaal op de Franse website Mediapart. Hij gaf toe betrokken te zijn geweest bij de bomaanslag op 10 juli 1985 in Auckland in Nieuw-Zeeland.

"Ik bied mijn excuses allereerst aan aan de familie van Fernando Pereira, in het bijzonder zijn dochter Marelle. Ik noem het een ongelukkige dood, terwijl zij het zien als een moordaanslag", zei Kister in het interview van een uur.

Schoon schip

Hij zei het dertig jaar na dato tijd te vinden - "nu de emoties zijn weggeëbd en ik afstand heb genomen van mijn beroep" - schoon schip te maken. "Ik heb het bloed van een onschuldige man aan mijn handen en dat drukt zwaar op mij", citeerde The New Zealand Herald uit het interview.

Kister bevestigde destijds met een team van drie man twee mijnen aan de scheepswand van de Rainbow Warrior. Eén van de andere agenten was Gerard Royal, broer van de huidige Franse milieuminister en voormalig presidentskandidate Ségolène Royal. De voormalige geheim agent erkent dat zijn superieuren de dienst hadden opgedragen om de acties van Greenpeace "voor eens en altijd" te beëindigen.

Verantwoordelijkheid

Sylvia Borren, directeur van Greenpeace Nederland, noemt excuses op zichzelf goed, "maar niet op deze manier". Zij noemt de verontschuldigingen "een poging tot verzachting", omdat Kister het overlijden van Pereira "een ongelukkige dood" noemt. "Er waren meer Greenpeace-collega's op het schip, er hadden net zo goed meer doden kunnen vallen."

Volgens Borren, zelf Nieuw-Zeelandse, was het "een geplande moordaanslag opgedragen door de Franse geheime dienst DGSE, waar de Franse overheid nog steeds geen verantwoordelijkheid voor heeft genomen".

Excuses geheim agent voor bom Rainbow Warrior
Excuses geheim agent voor bom Rainbow Warrior (Foto: ANP)

Fans boos op paffende Liam Payne

One Direction-lid Liam Payne heeft zich de woede van zijn fans op de hals gehaald. Op zondag postte de 22-jarige zanger op Instagram een foto waarop hij relaxed een sigaretje zit te roken in iets wat lijkt op een privévliegtuig.

Direct nadat hij de foto deelde kreeg hij een storm van kritiek over zich heen van fans die de slechte gewoonte van de popster niet kunnen waarderen. "Weet je niet dat je dood kunt gaan aan roken? Mijn moeder heeft jaren gerookt en ze heeft nu een chronische ziekte, dus stop gewoon", schrijft 'Niall's Princess'.

En Monica vraagt zich af waarom Liam rookt, 'en al helemaal in een vliegtuig. Wat is dit, 1957? En iedereen heeft er last van doordat de lucht in het vliegtuig wordt hergebruikt. Gadver.' Liam, die met zijn One Direction-bandmaatjes net terugkwam van een optreden in Montreal, heeft nog niet gereageerd op de boze en bezorgde berichten van zijn fans.

Fans boos op paffende Liam Payne
Fans boos op paffende Liam Payne (Foto: BuzzE)

Jack Reacher 2 krijgt een releasedatum

Na het succes van de eerste Jack Reacher-film, kwam er al snel bericht dat er gesproken werd over een vervolg. Daarvoor is nu een datum vastgesteld. 

Op 21 oktober 2016 gaat de film, die opnieuw zal gaan vertellen over de voormalige officier met een talent om iemand uit te schakelen, in première in Amerika. Een Nederlandse releasedatum is nog niet vastgesteld. 

De eerste film kwam uit in 2012 en had Tom Cruise in de hoofdrol als Reacher. Tegen een budget van 50 miljoen dollar werd werd bijna 220 miljoen dollar opgehaald en was daarmee een succes volgens Paramount.

Tom Cruise als Jack Reacher Tom Cruise als Jack Reacher

Turkse official: Geerdink liep gevaar

Frederike Geerdink is volgen een hooggeplaatst Turkse official niet opgepakt omdat ze propaganda voor een terroristische organisatie zou hebben gemaakt, maar omdat ze gevaar liep. 'Ze is niet opgepakt voor haar journalistieke werk", aldus de Turkse official tegenover persbureau Reuters.

'Frederike was weliswaar in een veilige zone, maar daar werd toch gevochten. Daarom konden we haar veiligheid niet garanderen. Daarom is ze aangehouden en het onderzoek gaat door.'

Geerdink werd zondag door de Turkse politie opgepakt in het zuidoosten van Turkije.

Turkse official: Geerdink liep gevaar
Turkse official: Geerdink liep gevaar (Foto: ANP)

Holland Acht roeit naar WK-brons en olympisch ticket

De Nederlandse lichte mannen vier-zonder heeft op het WK roeien in het Franse Aiguebelette geen medaille kunnen pakken. De boot met Joris Pijs, Timothee Heijbrock, Jort van Gennep en Bjorn van den Ende schopte het in de A-finale tot de vijfde plek.

De Nederlanders lagen al snel op achterstand en streden alleen nog met Italië om de twee laatste plekken. Door een sterke versnelling na zo'n 1750 meter - Oranje had veruit de hoogste snelheid van alle boten - werden de Italianen achtergelaten, maar een betere plek dan de vijfde zat er niet meer in. Goud was er voor Zwitserland, dat Denemarken en Frankrijk af wist te troeven.

Er komen nog twee Nederlandse boten in actie: om 14.00 uur wordt de finale van de achten bij de vrouwen gevaren en om 14.45 uur komt de Holland Acht bij de mannen in actie. Beide boten moeten bij de beste vijf eindigen om een ticket voor de Olympische Spelen van volgend jaar af te dwingen.

Update 14.18 uur

De Nederlandse vrouwen acht is er niet in geslaagd een olympisch ticket te veroveren. De dames leken lang goed op dreef en met een derde plek halverwege waren zelfs de medailles niet buiten bereik. In het tweede deel van de race ging het echter fout en werd de snelheid volledig verloren. Nederland viel terug naar de vijfde plek en aan het eind ging zelfs Rusland nog voorbij, waardoor naast de medailles ook het olympisch ticket uit de handen van de Nederlandse roeisters glipte. Dat ticket kan later nog wel gewonnen worden, maar de eisen zijn nog niet precies bekend. Het goud in Aiguebelette was zoals gewoonlijk voor de wereld- en olympisch kampioenen uit de VS, voor Nieuw-Zeeland en Canada.

Update 15.00 uur

De Holland Acht is er in geslaagd om WK-brons te winnen. Het was de eerste mondiale medaille voor de Nederlandse mannen acht sinds het brons op het WK van 2009, waar Robert Lücken, Olivier Siegelaar en stuurman Peter Wiersum net als in Aiguebelette ook al bij waren. Oranje lag lang op de vijfde plek, maar kon in de slotfase nog een sterke versnelling plaatsen. Rusland werd gepasseerd en in de laatste meters moest ook Nieuw-Zeeland er nog aan geloven. Daar was officieel wel een finishfoto voor nodig, maar de roeiers konden het feestje al vieren. Met de derde plek is het olympisch ticket ook binnen voor de Holland Acht. Groot-Brittannië werd net als op de vorige twee WK's wereldkampioen door Duitsland nipt te verslaan.

Veel animo voor opvang vluchtelingen

De Facebookactie Gastgezin voor een vluchteling heeft meer dan 20.000 aanmeldingen binnen. Initiatiefnemer en Apeldoorner Jurrien ten Brinke wilde aanvankelijk eigenlijk vierhonderd gastgezinnen uit zijn gemeente vinden voor vluchtelingen, maar de actie kreeg belangstelling uit het hele land. Die vierhonderd opvanggezinnen zijn gevonden, laat Ten Brinke weten.

De mensen die zich als gastgezin hebben aangemeld bij 'Ik ben een gastgezin voor een vluchteling' kunnen kiezen uit: opvang in mijn huis, hulp overdag, helpen bij praktische zaken buiten huis of een andere manier van hulp verlenen aan vluchtelingen. Ten Brinke stelt de opvang in nauw overleg met het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) af te stemmen. Bij die instantie, die over asielzoekerscentra gaat, stond deze week de telefoon roodgloeiend en konden de medewerkers het aantal gesprekken nauwelijks aan.

Veel animo voor opvang vluchtelingen
Veel animo voor opvang vluchtelingen (Foto: ANP)

Oproep paus: neem gevlucht gezin op

Twee parochies in het Vaticaan nemen elk een vluchtelingengezin op. Dat liet paus Franciscus weten toen hij zondag in Rome zijn achterban in Europa opriep hetzelfde te doen.

De kerkvorst riep alle parochies, kloosters en andere religieuze gemeenschappen in Europa op elk een ontheemd gezin op te nemen. Franciscus werd na deze oproep beloond met applaus van het publiek op het Sint Pietersplein.

Oproep paus: neem gevlucht gezin op
Oproep paus: neem gevlucht gezin op (Foto: ANP)

Arnold Karskens op Kos aangehouden

De Nederlandse journalist Arnold Karskens is zondag op het Griekse eiland Kos aangehouden. Volgens zijn opdrachtgever The Post Online is hij opgepakt wegens illegale grensoverschrijding. Hij zou met een groep vluchtelingen per boot de oversteek van Turkije naar Kos hebben gemaakt, meldt de website.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt de aanhouding van een Nederlands staatsburger door de havenpolitie op Kos. Over de identiteit wil het departement niets zeggen. Wel wordt erkend dat de Nederlander in kwestie formeel nog steeds vast zit.

Journalist Karskens op Kos aangehouden
Journalist Karskens op Kos aangehouden (Foto: ANP)

Ferrari gebruikte 3 tokens voor motorupgrade

Ferrari heeft haar motor geüpgrade voor de Formule 1 Grand Prix van Italië. Dit was voor aanvang van het weekend al bekend, maar niet hoeveel tokens de Italianen hiervoor gebruikt hebben. Uit een door autosportfederatie FIA rondgestuurd document blijkt dat er drie zijn ingezet.

Voor aanvang van het jaar had iedere fabrikant 32 tokens, waarmee 48 procent van het gehele motorgedeelte vernieuwd kon worden. Ferrari had voor aanvang van het seizoen er nog tien over, waarna drie tokens ingezet werden in Canada. In Monza zijn er opnieuw drie ingezet, waardoor het bedrijf uit Maranello later dit jaar nog vier kan gebruiken.

Mercedes heeft voor Monza al haar zeven resterende tokens ingezet. Renault heeft er nog twaalf over voor de motorupgrade die in Austin lijkt te komen. Honda heeft dit jaar ook doorontwikkeld en heeft nu net als Ferrari nog vier tokens over.

Rolstoelbasketbalsters onderuit in EK-finale tegen Duitsland

De Nederlandse rolstoelbasketbalsters nemen het in de finale van het Europees kampioenschap in het Britse Worcester op tegen Duitsland. De regerend paralympisch kampioen werd eerder op het toernooi al verslagen in de groepsfase: 58-37.

Het EK bij de vrouwen werd in 1974 voor het eerste gehouden met Duitsland als kampioen. Het duurde tot 1987 voor de tweede editie plaatsvond en ook in dat jaar won Duitsland. Het EK werd vervolgens elke twee jaar gehouden en vanaf 1989 - toen Nederland met 40-37 won - werden alle twaalf finales gespeeld tussen Nederland en Duitsland, vandaag dus voor de dertiende keer op rij. Oranje zegevierde in 1989, 1993, 1995, 1997 en 2013 en gaat nu voor de zesde titel. 

Vooral van nummer 15 Mariska Beijer mag weer veel verwacht worden. Ze is op het EK bijzonder goed op dreef en scoorde in de vorige zeven wedstrijden bijna 25 punten per wedstrijd, met 37 stuks in de groepswedstrijd tegen Groot-Brittannië als absoluut hoogtepunt. Beijer is de enige speelster op het toernooi met gemiddeld meer dan twintig punten per wedstrijd, Duitsland moet het vooral hebben van de 36-jarige Marina Mohnen. 

Vanaf 12.00 uur Nederlandse tijd is de wedstrijd hieronder weer live te kijken, inclusief Engels commentaar.

Update 13.47 uur

Het is de Nederlandse dames niet gelukt om voor de zesde keer de Europese titel te veroveren. Duitsland pakte voro de negende keer het goud in een finale waarin Nederland slechts bij vlagen echt wat in te brengen had. Na het eerste kwart ging Duitsland al met 22-10 aan de leiding door onder meer tien punten van Gesche Schünemann. Halverwege hadden de Orange Angels vier punten goedgemaakt, maar veel dichterbij kwamen ze niet.

De tweede helft stond in het teken van een geweldig optreden van Inge Huitzing, die onder meer dankzij twee schitterende driepunters tot 32 punten kwam. Vijf minuten voor het einde van het vierde en laatste kwart bracht Huitzing Nederland tot op vier punten, 56-60, maar dichterbij dan dat kwam Oranje niet meer. Duitsland liep verder uit en besliste het duel in de slotfase: 62-72.

'Dolf Collee nieuwe directeur Ajax'

Dolf Collee is de nieuwe algemeen directeur van Ajax, meldt de Telegraaf zondag. Collee zou voor één jaar tekenen om de organisatie verder te professionaliseren en zijn beoogde opvolger Edwin van der Sar te helpen in zijn ontwikkeling. De 62-jarige voormalig topman van ABN Amro zou in Amsterdam de opvolger worden van Michael Kinsbergen.

Collee trad in 2012 toe tot de Raad van Commissarissen van Ajax en trad als gedelegeerd commissaris onlangs toe tot de directie. Tussen 2000 en 2006 zat hij in de Raad van Bestuur van ABN Amro, destijds hoofdsponsor van de Amsterdamse club. Momenteel is hij als adviseur of commissaris betrokken bij negen bedrijven, waaronder HEMA.

Ajax wil niet op de berichtgeving reageren. De club zit sinds juli zonder directeur, nadat het contract van Kinsbergen na drie jaar niet werd verlengd. De nieuwe directeur van de club moet onder meer de breuk binnen het zogenoemde technische hart van de club herstellen. Hoofd opleidingen Wim Jonk weigert al maanden met zijn collega's Dennis Bergkamp en Marc Overmars rond de tafel te zitten, vanwege een verschil van inzicht in de uitvoering van het technisch beleid. Jonk kan zich niet helemaal vinden in het aankoopbeleid van de huidige koploper van de eredivisie.

'Dolf Collee nieuwe directeur Ajax'
'Dolf Collee nieuwe directeur Ajax' (Foto: ANP)

Foto Aylan ingezet als wapen tegen onverdoofd slachten

Tussen alle partijen die de trieste aanblik van de verdronken Aylan misbruiken ten faveure van de eigen ideologische agenda, is het een Belgische politica gelukt om daar een nieuwe dimensie aan te geven. Nabilla Ait Daoud (N-VA) gebruikt de veelbesproken foto namelijk in haar strijd tegen onverdoofd slachten.

Hoewel moreel gezien de moslima volledig gelijk heeft in haar standpunt over verdoofd slachten, is in dit geval het middel dat zij gebruikt om haar gelijk te halen, nogal dubieus te noemen. Op haar blog scheef de Antwerpse schepen het volgende: "Neem nu de discussies over het onverdoofd slachten van schapen tijdens het offerfeest, de jaarlijkse discussie wordt weer volop gevoerd. En dan denk ik. Kijk naar die foto. Kijk ernaar en je weet wat je moet doen."

De rechtse politica maakt zich er sterk voor dat mensen een alternatief kiezen voor het offerfeest. "Doe een gift aan zij die het nu meer dan ooit nodig hebben. Kijk nog eens naar de foto en laat hem voor zich spreken."

Op Twitter is nogal fel gereageerd op de uitspraken van Ait Daoud. Sommige tweets spreken over 'lijkenprikkerij', anderen over 'ziek' en 'niveauloos'. Er zijn ook enkelingen die dit 'goed van haar' vinden. 

Het uit de context trekken van de bewuste foto is niet nieuw. Eerder werd de afbeelding met het lichaam van de ontzielde kleuter al gebruikt als symbool voor de vluchtelingencrisis. Aylan kwam om toen zijn familie een poging ondernam om vanuit Anatolië naar Europa te komen.

Agenten zwaar mishandeld op politiebureau

Twee politiemensen zijn zwaar mishandeld op een politiebureau in Geldrop. Een werd in zijn gezicht geslagen, een ander kreeg glassplinters in haar gelaat. Na veel gedoe is een 28-jarige man uit Liessel aangehouden.

De man ging kort daarvoor vrijwillig mee naar het bureau omdat hij dronken zou hebben gereden. Aan de ademanalyse wilde hij niet meer meewerken en hij werd tamelijk agressief. Hij sloeg een agent in zijn gezicht en er ontstond een vechtpartij.

Medewerkers sloten hem op, maar de man sloeg de glazen deur in waardoor een agente glassplinters in haar gezicht kreeg. Intussen probeerde de man zich door het gat in de deur te wurmen, waarop de politie hem met pepperspray bespoot. Pas toen bond hij in.

Agenten zwaar mishandeld op politiebureau
Agenten zwaar mishandeld op politiebureau (Foto: ANP)

Voormalig snookerscheidsrechter Tabb beschuldigt World Snooker van seksediscriminatie

Scheidsrechter van biljartsporten Michaela Tabb beschuldigt haar voormalige werkgever World Snooker van seksediscriminatie, onredelijk ontslag en contractbreuk en is een rechtzaak gestart. Ze eist daarin van de snookerorganisatie een schadevergoeding.

De 47-jarige Tabb, die tweemaal de WK-finale mocht leiden, vertrok in maart plotseling bij World Snooker. In 2014 had ze tijdens de Australian Open een conflict over de hoogte van de uitbetaling van een bonus. Ze verliet toen Australië een dag voor de finale van het toernooi. Na dat conflict werd ze niet meer ingezet op de tour. 

World Snooker ontkent in een eerste reactie de beschuldigingen en wil, hangende de rechtzaak, niet verder reageren. De rechtszaak dient komende week in Bristol en diverse snookerspelers zoals Ronnie O'Sullivan zijn opgeroepen als getuige. 

Tabb was de eerste vrouwelijke scheidsrechter in de internationale snookerwereld. Ze debuteerde in 2002 en leidde de WK-finales van 2009 en 2012. Ze wordt gezien als een voorbeeld voor vele nieuwe vrouwelijke scheidsrechters binnen een mannenwereld. 

Man ontsnapt uit politieauto en rent over A15

Een verwarde man heeft flink wat paniek en gevaar veroorzaakt toen hij op de A15 bij Gorinchem wist te vluchten uit een politieauto. Hij rende over de snelweg en probeerde op de vangrail in het midden te klauteren. Met een waarschuwingsschot wist een agent hem tot staan te brengen.

De man was eerder in de nacht van zaterdag op zondag in verwarde toestand opgepakt in Gorinchem. De politie wilde hem per auto naar de crisisdienst brengen. Tijdens de rit werd hij agressief en er ontstond een worsteling tussen hem en de agent die naast hem zat. De agent achter het stuur zette de wagen aan de kant en probeerde met pepperspray de passagier onder controle te krijgen. Die trapte de deur van de auto open waardoor een politieman op de snelweg viel.

Er waren extra agenten en een waarschuwingsschot voor nodig om de 33-jarige man uit de middenberm te halen. Hij zit inmiddels vast op het politiebureau.

Man ontsnapt uit politieauto en rent over A15
Man ontsnapt uit politieauto en rent over A15 (Foto: ANP)

Brons op WK en dan geen EK, het gebeurt vaak

Het Nederlands elftal moet zondag in Konya overeind blijven, anders dreigt voor de nummer drie van het laatste WK volgend jaar een verplichte vakantie tijdens het EK. Opvallend genoeg is dat in de historie al vaak gebeurd. In de jaren tachtig en negentig ontbrak het land dat derde werd op het WK steeds twee jaar later op het EK. Duitsland brak de laatste jaren met die 'vloek' op het brons bij het mondiale kampioenschap, door zich wel 'gewoon' te kwalificeren voor de EK's van 2008 en 2012.

Turkije, zondag de tegenstander van Oranje, was het laatste land dat als nummer drie van het WK faalde in de kwalificatie voor het daaropvolgende EK. De Turken veroverden in 2002 brons. Twee jaar later waren ze echter niet van de partij op het EK in Portugal. Dat overkwam daarvoor ook Polen (derde op WK 1982), Frankrijk (1986), Italië (1990), Zweden (1994) en Kroatië (1998). Duitsland voldeed na de WK's van 2006 en 2010 wél aan de verwachtingen door zich te kwalificeren voor het EK. Aan Oranje de taak die nieuwe lijn door te trekken.

Brons op WK en dan geen EK, het gebeurt vaak
Brons op WK en dan geen EK, het gebeurt vaak (Foto: ANP)

Opnieuw sneden in Pirelli-banden

Formule 1-bandenleverancier Pirelli heeft bekend gemaakt dat er voor de tweede race op rij een bovengemiddeld aantal sneden in de gebruikte banden te vinden zijn. Opnieuw zou het puin op de baan de schuldige zijn.

De banden staan sinds het weekend in België extra in de belangstelling, toen vond Pirelli 63 sneden in de banden die tijdens het weekend gebruikt waren. Voor de race in Spa was het gemiddelde slechts 1,2 snede per circuit.

Pirelli maakt zich opnieuw zorgen in Monza, zo liet Paul Hembery weten. "We hebben een groot stuk glas uit een band gehaald, iets wat je natuurlijk niet verwacht om aan te treffen. Tijdens het weekend hebben we een vermindering van het aantal sneden gezien toen de baan werd opgeruimd, maar er waren een flink aantal incidenten op zaterdag en we zagen het puin terug in de banden."

Tijdens de kwalificatie kwam er een grote hoeveelheid puin op de baan, toen Max Verstappen zijn enginecover verloor omdat zijn team deze niet goed had vastgezet.

Opnieuw sneden in Pirelli-banden (Foto: WikiCommons)
Opnieuw sneden in Pirelli-banden (Foto: WikiCommons)

Extreemrechts protesteert in Dortmund

Voorafgaand aan de komst van enkele honderden vluchtelingen op het Centraal Station van Dortmund, zijn extreemrechtse demonstranten naar het station gemarcheerd om daar te protesteren. Dat leidde tot knokpartijen met linkse tegendemonstranten. Volgens de politie werd er met flessen en vuurwerk gegooid. Enkele demonstranten raakten gewond, vier mensen zijn opgepakt.

De clash tussen beide kampen gebeurde op een dusdanige afstand van het station dat de vluchtelingen er zelf niets van hebben meegekregen. In de nacht van zaterdag op zondag kwamen vanuit München de eerste treinen met vluchtelingen aan, die in de loop van zaterdag vanuit Oostenrijk naar Duitsland waren gereisd.

Extreemrechts protesteert in Dortmund
Extreemrechts protesteert in Dortmund (Foto: ANP)

Nederland gaat ten onder

Luid klinkt het gejoel over de straten in Nederland. Oranje vlaggen zijn overal uit de kast gehaald en wapperen boven de straten. Zolang het goed gaat kijkt iedereen blij en deelt iedereen mee in de vreugde. Bij de slechte momenten kijkt iedereen neerslachtig en worden de verantwoordelijken voor rotte vis uitgemaakt. Het nationale elftal is weer in de running voor een wereldkampioenschap. Dat is het weinige wat in Nederland nog doorgaat voor nationalisme.

Murray, Federer en Kvitova zonder problemen naar vierde ronde

De Schotse tennisser Andy Murray is door naar de vierde ronde van de US Open. De nummer drie van de wereld leek zaterdag eenvoudig de Braziliaan Thomaz Bellucci te verslaan, maar deze bood in de derde set nog enige weerstand. Toch sloeg Murray zich in slechts drie sets naar de winst: 6-3, 6-2 en 7-5.

In de volgende ronde treft de Schot Kevin Anderson uit Zuid-Afrika. Murray won het Amerikaanse grandslamtoernooi in New York in 2012. De afgelopen twee jaar strandde de Britse tennishoop steeds al in de kwartfinales.

De Zwitserse tennisser Stan Wawrinka heeft zaterdag de vierde ronde van de US Open bereikt. In drie sets versloeg hij de Belg Ruben Bemelmans: 6-3. 7-6 (5) em 6-4. In de vierde ronde treft de nummer vijf van de wereld de Amerikaan Donald Young.

Roger Federer heeft zaterdag de vierde ronde bereikt van het US Open. De 34-jarige Zwitserse tennisser, als tweede geplaatst in New York, stond tegen de Duitser Philipp Kohlschreiber geen set af: 6-3, 6-4 en 6-4. De partij duurde ruim anderhalf uur.

Kohlschreiber speelde zeker niet slecht tegen zijn trainingsmaatje maar kreeg in hun tiende onderlinge vergelijk toch geen enkel uitzicht op een eerste zege. De volgende tegenstander van Federer is de Amerikaan John Isner, die door ging ten koste van de Tsjech Jiri Vesely. Deze gaf na twee verloren sets (3-6 en 4-6) op.

Tomas Berdych, de nummer zes van de plaatsingslijst, schaarde zich ook bij de laatste zestien. De Tsjech had veel te stellen met de Spanjaard Guillermo Garcia-Lopez. Deze boog pas na bijna 3,5 uur. De eerste twee sets vergden al meer dan twee uur: 6-7 (2), 7-6 (7), 6-3 en 6-3.

Petra Kvitova heeft zaterdag soepel de vierde ronde bereikt van het US Open. De Tsjechische tennisster, nummer vijf van de plaatsingslijst op Flushing Meadows, gunde haar Slowaakse opponent Anna Schmiedlova slechts drie games: 6-2 en 6-1. Het duel duurde amper een uur.

Kvitova was in veel opzichten beter, maar maakte wel meer onnodige fouten dan Schmiedlova. Dat compenseerde ze onder meer met uitstekend serveren - geen enkel breekpunt tegen - en een reeks winnende uithalen. Haar volgende tegenstandster is de Britse Johanna Konta of de Duitse Andrea Petkovic.

Met gemak heeft de Roemeense tennisster Simona Halep zaterdag de vierde ronde van de US Open bereikt. De nummer twee van de wereld versloeg Shelby Rogers uit Amerika met 6-2 en 6-3. In de volgende ronde wacht een partij tegen de Duitse Sabine Lisicki. De 23-jarige Roemeense kwam in New York nooit verder dan de vierde ronde, vorig jaar strandde ze in de derde.

Geerdink: 'Zondag of maandag voorgeleid'

De in Turkije opgepakte Nederlandse journalist Frederike Geerdink heeft op Twitter laten weten dat ze zondag of maandag naar de aanklager moet. Ook schrijft ze dat ze 'op de een of andere manier' haar telefoon mocht houden.

De Nederlandse laat verder weten dat ze vastzit in Yüksekova.

Geerdink had zondagmorgen ook kort telefonisch contact met haar vader Henk. Ze mocht in de Turkse cel met haar eigen mobieltje een telefoontje plegen. 'En ze heeft er meteen ook een paar tweets uitgegooid', aldus haar vader. Ze maakt het volgens hem goed.

Verboden gebied
Zijn dochter wist naar zijn zeggen niet dat zij en de demonstranten van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP zich in verboden gebied begaven in het zuidoosten van Turkije. 'De groep wilde daar een schild tegen geweld vormen en mijn dochter deed daarvan verslag', zegt hij. 'Maar er stond nergens aangegeven dat ze daar niet mochten komen.'

Volgens Henk Geerdink is Frederike ondanks haar aanhouding 'strijdbaar'. 'Dat is ze altijd geweest als ze onrecht ziet.' Dat bleek zondagmorgen ook in de Turkse cel. 'Ook weer zo'n anekdote. Ze vertelde dat ze een cipier die een sigaret rookte in haar bijzijn had weggestuurd.'

Geerdink: 'Zondag of maandag voorgeleid'
Geerdink: 'Zondag of maandag voorgeleid' (Foto: ANP)

FOK! sportfoto-onderschrift week 36

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was FiRePaTH met het volgende onderschrift: "Hansie Hansie eist nieuwe bijnaam Handsie Handsie op"

AZ-speler Ridgeciano Haps had last van kramp tijdens de Europacup-wedstrijd van tegen Astra GiurGiu. Mattias Johansson en Dabney dos Santos Souza doen een poging hem op hun geheel eigen wijze te helpen. Wat zou een goed onderschrift zijn voor deze foto? (Pro Shots/Ed van de Pol)
AZ-speler Ridgeciano Haps had last van kramp tijdens de Europacup-wedstrijd van tegen Astra GiurGiu. Mattias Johansson en Dabney dos Santos Souza doen een poging hem op hun geheel eigen wijze te helpen. Wat zou een goed onderschrift zijn voor deze foto? (Pro Shots/Ed van de Pol)

Australië wil meer Syriërs opvangen

Australië gaat in de toekomst meer vluchtelingen uit Syrië opvangen. Premier Tony Abbott heeft dat voornemen zondag bevestigd. Hij geeft met die bevestiging toe aan de druk die op hem rustte vanuit zijn eigen partij. Zaterdag had Abbott nog geweigerd meer Syrische vluchtelingen toe te laten tot zijn land.

Abbott verwees bij zijn toezegging naar een verzoek van de vluchtelingenorganisatie UNHCR. "We stellen voor om meer mensen vanuit Syrië op te vangen, als deel van onze substantiële belofte aan de UNHCR", aldus de premier. Hij gaf geen exacte cijfers, maar benadrukte wel dat het totale aantal vluchtelingen dat Australië zal opnemen niet hoger wordt. In feite gaat het om een andere verdeling van landen van herkomst.

Australië nam tussen juli 2014 en juni 2015 13.750 vluchtelingen uit de hele wereld op. Van hen kwamen er 4400 uit Syrië en Irak. Naar verwachting stijgt het aantal opgenomen asielzoekers tot 18.750 in 2018.

Wereldkampioen Kulizhnikov breekt sleutelbeen

Tijdens een training in het Canadese Calgary is de Rus Pavel Kulizhnikov zodanig ten val gekomen dat hij een breuk in zijn sleutelbeen heeft opgelopen. De wereldkampioen op de 500 meter en de sprintvierkamp heeft een operatie ondergaan en deze is volgens de Russische artsen goed verlopen. Volgens Dmitry Dorofeev, coach van de Russische sprintploeg, is de voorbereiding van de 21-jarige schaatser niet in gevaar.

"Er is een plaatje geplaatst, en alles komt goed. Het is geen blessure waardoor hij de start van het nieuwe seizoen zal missen," vertelt Dorofeev aan de website Rsport.ru"Waarschijnlijk kan hij na een week al weer starten met trainen met een minimale belasting, maar dat moeten we nog met de artsen overleggen."

In april dit jaar raakte Kulizhnikov ook al geblesseerd. Hij moest toen geopereerd worden aan zijn schouder. Eerder dit seizoen raakten de Nederlandse topsprinters Hein Otterspeer en Ronald en Michel Mulder ook al geblesseerd. 

'Veel zieke kinderen aan Oostenrijkse grens'

Het Rode Kruis heeft in de nacht van zaterdag op zondag zeven kinderen naar ziekenhuizen in Oostenrijk gebracht, zo meldde inzetleider Reinhold Renner zondag. De kinderen zaten in een groep van zo'n duizend vluchtelingen die eerder in de nacht vanuit Hongarije de grens waren overgestoken en lopend aankwamen in grensplaats Nickelsdorf.

"We hebben een grote groep zien binnenkomen rond één, twee uur vannacht", aldus Renner. "Ze kwamen plotseling de grens over en er waren veel zieke kinderen bij."Ze hadden diarree, moesten overgeven of waren uitgedroogd. Ook waren er kinderen met diabetes bij die uitzonderlijk hoge glucosewaarden hadden. Een zwangere vrouw werd met pijn in de onderbuik naar een gynaecologische afdeling in een ziekenhuis in Eisenstadt gebracht.

'Veel zieke kinderen aan Oostenrijkse grens'
'Veel zieke kinderen aan Oostenrijkse grens' (Foto: ANP)

Peiling: 1 op 8 wil wel vluchteling in huis

Ongeveer een op de acht Nederlanders (13 procent) is bereid om vluchtelingen in huis op te nemen, waarvan een derde dat wil 'zolang als het nodig is'. Omgerekend geven 300.000 huishoudens aan dat ze (gemiddeld bijna twee) vluchtelingen willen opvangen. Kiezers van SP en D66 zijn daar vaker toe bereid dan VVD- en PVV-aanhang. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Bijna 40 procent vindt dat Nederland meer vluchtelingen moet opnemen dan tot nu toe is toegezegd. Onder de VVD-kiezers is dat 21 procent en onder de PvdA'ers 55 procent.

CDA-leider Sybrand Buma opperde onlangs dat Nederland in Syrië grondtroepen zou kunnen inzetten om daar vluchtelingen te beschermen. Dat lijkt, volgens de peiling, ruim 60 procent van de Nederlanders een goed plan.

Peiling: 1 op 8 wil wel vluchteling in huis
Peiling: 1 op 8 wil wel vluchteling in huis (Foto: ANP)

Voetganger dood na aanrijding Den Bosch

Een voetganger is zaterdagavond na een aanrijding op de Bosschebaan in Den Bosch aan zijn verwondingen overleden. De man werd nog gereanimeerd door hulpdiensten en zwaargewond naar het ziekenhuis overgebracht waar hij later op de avond overleed.

De automobiliste die de voetganger schepte, is meegenomen naar het bureau. De politie onderzoekt hoe het ongeluk kon gebeuren. Langs de Bosschebaan (N617) zijn geen voetpaden.

Opnieuw succes voor Slagter, Mollema weer tweede

De vierde etappe in de Ronde van Alberta heeft hetzelfde podium als de rit van gisteren opgeleverd. Tom-Jelte Slagter was opnieuw de beste, terwijl Bauke Mollema en Adam Yates respectievelijk als tweede en derde over de finishlijn kwamen. Mollema behield de leiding in het algemeen klassement.

Logan Owen, Thomas Vaubourzeix en Paul Voss zorgden in de rit over 162 kilometer van Town of Jasper naar Marmot Basin Ski Area voor de vlucht van de dag. Het trio bouwde een maximale voorsprong op van 5.30, maar ze werden allemaal op de slotklim ingerekend. In de finale plaatste Adam Yates een aanval en kreeg daarbij Mollema en Slagter mee. Laatstgenoemde had net als gisteren de beste benen en bleef Mollema en Yates vier seconden voor.

Mollema gaat nog altijd aan kop in het algemeen klassement. Daarin heeft hij, met nog twee etappes te gaan, een voorsprong van zes seconden op Yates en 22 tellen op Slagter.

Drogba luistert basisdebuut op met hattrick

Didier Drogba mocht dit weekend voor het eerst in de basis beginnen bij Montreal Impact. Hij zal zijn basisdebuut in de Major League Soccer niet snel vergeten; de Ivoriaan produceerde meteen een hattrick in het met 4-3 gewonnen duel tegen Chicago Fire.

Drogba maakte vorige maand als invaller zijn debuut voor Montreal in de competitiewedstrijd tegen Philadelphia Union (0-1 verlies). Dit weekend mocht hij echter direct vanaf het beginsignaal starten en hij betaalde het vertrouwen meteen uit in een hattrick.

Beide ploegen begonnen rustig aan het duel, tot Drogba in de 27e minuut de score opende. De voormalig spits van onder meer Chelsea en Galatasaray wist doel te treffen op aangeven van Nigel Reo-Coker. Chicago Fire kwam negen minuten later, via een benutte strafschop van Jeff Larentowiz, echter op gelijke hoogte. Een rake kopbal van Wandrille Lenfevre bracht Montreal weer aan de leiding, maar Chicago wist via Giberto nog voor de rust op 2-2 te komen.

De bezoekers kwamen via een rake kopbal van Kennedy Igboananike zelfs aan de leiding, maar het was Drogba die voor de definitieve ommekeer zorgde in dit duel. De Ivoriaanse aanvaller wist eerst te profiteren van geklungel in de defensie van Chicago en na ruim een uur spelen wist hij met een rake kopbal zijn hattrick compleet te maken.

De overwinning kwam voor Montreal op het juiste moment. De huidige nummer zes van de Eastern Conference had al vier MLS-duels op rij niet gewonnen.

Vluchtelingen in München toegejuicht

Zo'n achtduizend vluchtelingen zijn in München aangekomen nadat de grens tussen Oostenrijk en Hongarije zaterdag was opengezet. Deze zou mogelijk om middernacht weer sluiten, maar is nog steeds open.

In de nacht van zaterdag op zondag reden drie treinen met vluchtelingen het station van München binnen. In en rond de stad zijn de vluchtelingen in opvangcentra ondergebracht waar ze medisch gecontroleerd worden en eten en schone kleding krijgen. Het merendeel van de vluchtelingen, veelal afkomstig uit Syrië, Afghanistan en Irak, blijft niet in München. Twee treinen rijden verder naar Dortmund en Braunschweig.

Update 08:16
Inmiddels zijn beelden van de BBC opgedoken van een trein vluchtelingen die in München binnenkomt. Hierop is te zien hoe de vluchtelingen onthaald worden door de Duitsers.

Op de hartverwarmende beelden is te zien hoe er door sommigen lekkernijen uitgedeeld worden aan de vluchtelingen, terwijl anderen luid applaudiseren en juichen voor degenen die aan de slachtpartijen in het Midden-Oosten zijn ontkomen.

Zo'n 8000 vluchtelingen in München aangekomen
Zo'n 8000 vluchtelingen in München aangekomen (Foto: ANP)

Journaliste Geerdink opgepakt in Turkije

De Nederlandse journaliste Frederike Geerdink is zondag door de Turkse politie in het zuidoosten van Turkije opgepakt. Volgens haar familie wordt ze ervan beschuldigd dat ze in verboden gebied was. Het ministerie van Buitenlandse Zaken probeert contact met haar te krijgen.

Geerdink was op weg met een groepje mensen van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP. Allen zijn volgens Geerdinks vader gearresteerd. Geerdink noemt zijn dochter strijdbaar, maar hijzelf is van slag. "Het is erg dat dit zo maar kan in dat land."

Moedig
Volgens Thomas Bruning, secretaris van journalistenvakbond NVJ, zegt de arrestatie zowel iets over Geerdink als Turkije. "Frederike is doorgegaan met haar werk. Dat is moedig van haar. Turkije mengt zich verregaand in het werk van journalisten. Het belang van persvrijheid lijkt het land niet meer te interesseren. De situatie was al zorgelijk voor Turkse media, maar nu kunnen buitenlandse journalisten hun werk ook niet meer doen."

Het is niet de eerste keer dat de journaliste is opgepakt. In januari werd ze al kort aangehouden. Dat gebeurde tijdens een bezoek van minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders aan Turkije.

Journaliste Geerdink opgepakt in Turkije
Journaliste Geerdink opgepakt in Turkije (Foto: ANP)

Het magazijn van een museum

Als bezoekers van een expositie realiseren wij ons dat maar zelden, totdat we weer ergens iets lezen over het aantal objecten dat een museum in bezit heeft, tegenover het aantal objecten dat wordt tentoongesteld. Het verschil tussen die aantallen is gigantisch. Ik denk dat ik er niet ver naast zit als ik stel dat we tijdens een bezoek aan een museum slechts twintig of dertig procent van het totale aantal kunstwerken te zien krijgen.

De Marchi sterkste vluchter in Vuelta

De Italiaan Alessandro De Marchi heeft zaterdag de veertiende etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De wielrenner van BMC was op de slotklim naar Fuente del Chivo de sterkste van een kopgroep van vijf en kwam in de mist als eerste over de meet. Zijn landgenoot Salvatore Puccio was tweede, de Spanjaard José Joaquin Rojas eindigde als derde.

Tom Dumoulin kon op de slotklim niet mee met de topklimmers, maar hield de schade ten opzichte van de concurrentie beperkt. De kopman van Giant-Alpecin verloor zo'n negentien seconden op klassementsleider Fabio Aru en behield daarmee zijn derde plaats in het klassement.

De Marchi sterkste vluchter in Vuelta
De Marchi sterkste vluchter in Vuelta (Foto: ANP)

Verzameling Westbroek levert 135.000 euro op

De veiling van de muziekverzameling van zanger en radiopresentator Henk Westbroek heeft 135.000 euro opgeleverd. Bij online veilinghuis Catawiki gingen zaterdag in totaal 150 objecten onder de hamer, waaronder gesigneerde gitaren van artiesten als Eric Clapton, Gary Moore en John Mayer.

De hoogste opbrengst was voor een door Kurt Cobain gesigneerde gitaar. De gitaar van de Nirvana-zanger, die in 1994 zelfmoord pleegde, wisselde voor 15.000 euro van eigenaar. Een concertposter van Nirvana ging voor 1800 euro van de hand. Een door AC/DC gesigneerde gitaar leverde 4200 euro op. En nee, de opbrengst gaat niet naar een of ander goed doel. Henk stopt het lekker in eigen zak en gaat een 'waanzinnige wereldreis' maken.

Verzameling Westbroek levert 135.000 euro op
Verzameling Westbroek levert 135.000 euro op (Foto: ANP)

Kim Feenstra kan squirten

De bloedmooie Kim Feenstra kan squirten. Dat zei ze in het RTL-programma Dit Was Het Nieuws.

Teamcaptain Daniël Arends vroeg aan Feenstra of ze kan squirten. "Ik ben een open boek: Ja, ik kan dat. Ik heb het wel eens gedaan", antwoordde ze. Hitsige Kim kan alleen niet op commando squirten. "Het kan ontstaan, dan moet je gewoon de juiste spot raken."

Of en wanneer we de eerste squirt-video van Kim kunnen bekijken is niet bekend. Hopelijk snel.

'Kim Feenstra kan squirten' (Foto: Novum)
'Kim Feenstra kan squirten' (Foto: Novum)

Hoofdblessure Bouchard door val in kleedkamer

Eugenie Bouchard heeft zich tijdens de US Open teruggetrokken voor het vrouwen- en gemengd dubbelspel. De 21-jarige Canadese tennisster kwam in de kleedkamer ongelukkig ten val en liep daardoor een blessure aan het hoofd op. Het is nog onduidelijk of ze wel kan aantreden voor de vierde ronde van het enkelspel tegen de Italiaanse Roberta Vinci.

"De medische staf heeft Bouchard aangeraden zaterdag geen wedstrijden te spelen. Ze heeft dat advies opgevolgd", zei toernooidirecteur David Brewer. Bouchard, die zou dubbelen met de Russin Elena Vesnina en de Australiër Nick Kyrgios, wordt voorlopig door de artsen in de gaten gehouden en behandeld.

Hoofdblessure Bouchard door val in kleedkamer
Hoofdblessure Bouchard door val in kleedkamer (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.