Holland Acht roeit naar WK-brons en olympisch ticket

De Nederlandse lichte mannen vier-zonder heeft op het WK roeien in het Franse Aiguebelette geen medaille kunnen pakken. De boot met Joris Pijs, Timothee Heijbrock, Jort van Gennep en Bjorn van den Ende schopte het in de A-finale tot de vijfde plek.

De Nederlanders lagen al snel op achterstand en streden alleen nog met Italië om de twee laatste plekken. Door een sterke versnelling na zo'n 1750 meter - Oranje had veruit de hoogste snelheid van alle boten - werden de Italianen achtergelaten, maar een betere plek dan de vijfde zat er niet meer in. Goud was er voor Zwitserland, dat Denemarken en Frankrijk af wist te troeven.

Er komen nog twee Nederlandse boten in actie: om 14.00 uur wordt de finale van de achten bij de vrouwen gevaren en om 14.45 uur komt de Holland Acht bij de mannen in actie. Beide boten moeten bij de beste vijf eindigen om een ticket voor de Olympische Spelen van volgend jaar af te dwingen.

Update 14.18 uur

De Nederlandse vrouwen acht is er niet in geslaagd een olympisch ticket te veroveren. De dames leken lang goed op dreef en met een derde plek halverwege waren zelfs de medailles niet buiten bereik. In het tweede deel van de race ging het echter fout en werd de snelheid volledig verloren. Nederland viel terug naar de vijfde plek en aan het eind ging zelfs Rusland nog voorbij, waardoor naast de medailles ook het olympisch ticket uit de handen van de Nederlandse roeisters glipte. Dat ticket kan later nog wel gewonnen worden, maar de eisen zijn nog niet precies bekend. Het goud in Aiguebelette was zoals gewoonlijk voor de wereld- en olympisch kampioenen uit de VS, voor Nieuw-Zeeland en Canada.

Update 15.00 uur

De Holland Acht is er in geslaagd om WK-brons te winnen. Het was de eerste mondiale medaille voor de Nederlandse mannen acht sinds het brons op het WK van 2009, waar Robert Lücken, Olivier Siegelaar en stuurman Peter Wiersum net als in Aiguebelette ook al bij waren. Oranje lag lang op de vijfde plek, maar kon in de slotfase nog een sterke versnelling plaatsen. Rusland werd gepasseerd en in de laatste meters moest ook Nieuw-Zeeland er nog aan geloven. Daar was officieel wel een finishfoto voor nodig, maar de roeiers konden het feestje al vieren. Met de derde plek is het olympisch ticket ook binnen voor de Holland Acht. Groot-Brittannië werd net als op de vorige twee WK's wereldkampioen door Duitsland nipt te verslaan.