'Google wil terug naar China vanwege Android'

Google overweegt terug te keren naar China. Vijf jaar geleden verliet de Amerikaanse internetgigant het Chinese vasteland na een confrontatie met Peking over censuur. Destijds verplaatste het bedrijf zijn zoekdienst naar Hongkong. Nog altijd zijn veel Google-diensten, waaronder Gmail, geblokkeerd in China.

 De Britse krant Sunday Times meldde dat het concern inmiddels een eerste gesprek heeft gehad met Chinese autoriteiten en dat Google plannen heeft om zijn Play Store in China op de markt te brengen. Het bedrijf zou willen inspelen op het toenemende gebruik van smartphones en tablets die draaien op Google's Android-besturingssysteem.

Chinese mobieltjesfabrikanten als Xiaomi maken gebruik van eigen versies van Android, wat is toegestaan met het op Linux gebaseerde mobiele OS. Het Amerikaanse bedrijf ontvangt daar echter geen geld voor. Dat zou veranderen wanneer de lokale fabrikanten een licentie nemen op de officiële software van Google, en er bovendien apps via de Play Store kunnen worden verkocht.

'Google overweegt terugkeer naar China'
'Google wil terug naar China vanwege Android' (Foto: ANP)