Jongetje schokkende foto kwam uit Istanboel

De schokkende foto van de 3-jarige Aylan die levenloos op het strand van Bodrum lag, heeft een ietwat andere achtergrond dan wat er door de goegemeente gesuggereerd wordt. Het jochie lijkt namelijk het slachtoffer te zijn van een economische keuze van zijn vader.

Iedereen werd even op scherp gezet en de sociale media werd overspoeld door die ene foto: het ontzielde lichaampje van een ventje op een strand. Onberoerd liet het vrijwel niemand en vooral het pro-migratiekamp maakte gretig gebruik om op het gevoel van de medemens te spelen. Je zou er bijna aan denken dat het trieste beeld misbruikt werd om de 'juiste' publieke opinie te verkrijgen.

Maar het lijkt erop dat Aylan slechts indirect het zoveelste slachtoffer is van moslimgeweld uit het land van herkomst. Het Syrisch-Koerdische gezin woonde namelijk in een appartement in de Turkse stad Istanboel. Abdullah Kurdi en zijn gezin sloeg aanvankelijk wel op de vlucht voor IS. Het gezin vertrok vanuit de Syrische hoofdstad Damascus naar Kobani. Toen daar de strijd ook oplaaide zochten ze hun heil over de grens, in Istanboel.

In Turkije ontvingen ze financiële steun van de zus van Abdullah, die zelf in Canada woont. Helaas konden ze in Istanboel maar met moeite de eindjes aan elkaar knopen. Het plan was dan ook om te emigreren. Het liefst naar Canada, maar dat lukte allemaal niet.

Dan maar Duitsland of Zweden. De belangrijkste reden om in een gammel bootje de oversteek te wagen was het slechte gebit van pappa Kurdi. Naar eigen zeggen kwam dit doordat hij in Kobani ontvoerd zou zijn geweest en hebben zijn ontvoerders meerdere tanden getrokken. Een van genoemde Europese landen zou ideaal zijn om Abdullah weer een acceptabel gebit te laten bezorgen. In Turkije was dit met een prijskaartje van zo'n 14.000 euro voor een paar implantaten iets te gortig.

Via mensensmokkelaars zou de overtocht gemaakt worden. Helaas mislukte de eerste poging; de Turkse kustwacht greep in. De tweede keer kwamen de handelaars in menselijk vlees niet opdagen. Voor de derde poging had Abdullah zelf maar een rubberboot gekocht.

Hier ging het faliekant mis. Het bootje was te klein en waarschijnlijk zat er een gat in de romp. Tijdens de oversteek sloeg het om. Vrouw en kinderen verdronken, zelf lukte het Abdullah de kust te bereiken.

De Canadese regering heeft uit piëteit Abdullah asiel aangeboden, maar voor de man hoeft dat allemaal niet meer zo nodig. Vandaag is de rest van het gezin begraven in Kobani.

Lichaam verdronken kindje naar Kobani (Foto: ANP)