'Marokko gaat voor Olympische Spelen 2028'

Een Marokkaanse politicus heeft gezworen dat hij, als hij binnenkort verkiezingen wint, de Olympische Spelen van 2028 naar Casablanca zal halen. Moncef Belkhayat is oud-minister van Sport en Jeugd en hoopt binnenkort gekozen te worden tot president van de regio Grand Casablanca.

"Ik heb steden als Rio de Janeiro en Barcelona bestudeerd, die door het houden van de Olympische Spelen getransformeerd zijn", aldus Belkhayat tegenover Media24"De Spelen bestaan uit een olympisch zwembad, olympisch stadion, olympisch dorp en de infrastructuur. Al met al ligt het benodigde budget op slechts 38 miljard dirham", zegt de politicus over het budget dat omgerekend zo'n 3,5 miljard euro zou zijn. 

Belkhayat zegt veel te hebben aan de eerdere ervaring omtrent het organiseren - of in elk geval pogingen daartoe - van grote sportevenementen. Zo kreeg Marokko de Africa Cup van dit jaar toegewezen, wat ze werd afgenomen doordat het land het vanwege de ebolacrisis uit wilde stellen. Ook werd in 2013 en 2014 het officiële WK voetbal voor clubs in Marokko gehouden, allemaal pluspunten voor een Afrikaans bid voor de Spelen, aldus de politicus.

"Officials binnen het Internationaal Olympisch Comité houden van Marokko en hebben mij al verteld dat ze de Spelen erg graag in Afrika zouden zien", aldus een positieve Belkhayat. In Marokko doen al jaren plannen de rondte voor een potentieel olympisch stadion in Casablanca, dat zo'n tachtigduizend zitplaatsen moet krijgen. Landen kunnen zich tot en met 2019 aanmelden om de Spelen van 2028 te organiseren. Vooralsnog hebben alleen het Hongaarse Boedapest en het Zuid-Koreaanse Busan zich officieel gemeld.