'Geen Jedi's in Turkije'

Het hoogste religieus orgaan van Turkije heeft er een kersverse vijand bij. Buiten dat ze hun afkeer hebben uitgesproken tegen de vrolijke ontkoppers van de IS hebben ze tevens moeite met de religie van Obi-Wan Kenobi (vrienden noemen hem Ben) en zijn makkers.

In het maandblad dat het Directoraat van Religieuze Zaken (Diyanet) uitgeeft, wordt gewaarschuwd voor de verspreiding van de nieuwe religie die Jediïsme heet. Het geloof van de zweverige strijders uit de Star Wars-serie.

"Jediïsme verspreid zich over de Christelijke gemeenschappen", weet het artikel te melden. "Ongeveer 70.000 Australiërs en 39.000 Engelsen noemen zichzelf tegenwoordig Jedi". Waarna er een met islam doorspekt relaas volgt waarin kritiek wordt geleverd op allerlei leuke films uit Hollywood.

Ook de Turkse kleinkunst en filmindustrie moet het ontgelden: hierin worden -volgens het artikel- religieuze mensen vaak weergeven als 'slechte mensen' en hebben domme mensen opvallend vaak een typisch islamitische naam. De ironie om hierover te zeuren ontgaat de de schrijver van het betreffende artikel blijkbaar.

Het artikel is verschenen een maand nadat er een hoop te doen was over religieuze uitingen op diverse universiteiten. Creatieve studenten vonden het een goed idee om links en rechts wat Boeddhistische of Jediïstische tempels op te richten op de campus. Dit was waarschijnlijk een reactie op het feit dat islamitische groeperingen steeds vaker een moskee op de campussen plaatsen, want: 'er is nu eenmaal een islamitische meerderheid'.

De religieuze intolerante Jedi's uit Star Wars zelf zijn overigens ook lid van een terroristische organisatie die tot doel heeft de overheid omver te smijten. Hiervoor stookt men de lokale bevolking van verschillende planeten op tegen de rechtmatige heerser van het bekende deel van het heelal. Hierbij schroomt men niet om dure, door de interstellaire belastingbetaler opgebrachte, overheidsinstallaties aan te vallen, dan wel te vernietigen.

Een ban lijkt dus terecht te zijn.

Star Wars Return of the JediDeze Jedi zal zijn straf niet ontlopen