WK Atletiek dag 5: Knallen over één rondje

Het WK atletiek wordt dit jaar gehouden in het Olympisch Stadion van Beijing, ook wel het Vogelnest genoemd. In 2008 liep Usain Bolt hier vanuit het (bijna) niets naar een legendarische status met goud en wereldrecords op de 100, 200 en 4x100 meter, terwijl de Belgische sprintsters voor een enorme stunt zorgden met zilver op de 4x100 meter. Wie worden dit keer de helden van Beijing? FOK!sport houdt je op de hoogte, te beginnen met dagelijkse voorbeschouwingen.

Vandaag is er weer een ochtendsessie, die voor Nederland begint met de series van de 5000 meter bij de mannen. Dennis Licht komt daar in actie en moet in het veld van twintig lopers bij de beste vijf eindigen van zijn serie, of bij de vijf snelste verliezers over beide series gezien. Het lijkt een nagenoeg onmogelijke opgave te worden voor de Nederlander, want zestien van zijn negentien concurrenten waren dit seizoen al sneller dan hem. Niet veel later mag Sifan Hassan weer in actie komen, een dag na haar bronzen medaille op de 1500 meter. Vandaag loopt ze de series van de 800 meter en de Nederlandse is ingedeeld bij topfavoriete Eunice Sum uit Kenia. Een plek bij de eerste drie betekent een plaats in de halve finales, iets wat voor Hassan prima te doen moet zijn.

Hassan zal na haar bronzen medaille op de 1500 meter een kleine stunt nodig hebben om ook op de 800 meter succes te boeken (Foto: Getty)

De avondsessie begint met het polsstokhoogspringen bij de vrouwen, zonder Femke Pluim, maar met een aantal favorieten. Voorop gaat de Cubaanse Yarisley Silva, wereldindoorkampioene, winnares van olympisch zilver in 2012 en met 4,91 meter eerder deze maand de vrouw met de hoogste sprong in 2015. De Griekse Nikoleta Kiriakopoulou verbeterde zich dit jaar enorm en won al drie Diamond League-wedstrijden, terwijl regerend olympisch kampioene Jennifer Suhr haar topvorm wat kwijt lijkt te zijn. Fabiana Murer completeert het kwartet dat dit jaar over 4,80 meter sprong en weet als wereldkampioene van 2011 hoe het is om op dit niveau te winnen.

We gaan vervolgens door met het speerwerpen bij de mannen, wat een schitterende finale belooft te worden. Het lijkt vooral te gaan om drie mannen: Julius Yego, Vitezslav Vesely en Tero Pitkämäki. Yego zorgde tijdens de Diamond League in Birmingham in juni voor een enorme sensatie door de speer naar 91,39 meter te werpen, de verste afstand in jaren. De Keniaan, die via YouTube-filmpjes van grootheid Jan Zelezny leerde speerwerpen, lijkt in uitstekende positie om zijn land voor het eerst een niet-hardloopmedaille te bezorgen. Vesely uit Tsjechië gooide al drie keer rond de 88 meter, terwijl de Fin Pitkämäki dit jaar al drie keer tussen de 88 en 90 meter gooide. Olympisch kampioen Keshorn Walcott uit Trinidad & Tobago plaatste zich zeer verrassend niet voor de finale, ook hij gooide dit jaar al over de magische grens van 90 meter.

Na 6:10 minuten gooit Yego zijn ongelooflijke 91,39 meter in Birmingham (Bron: YouTube)

Op de 200 meter begint Dafne Schippers aan haar jacht op goud. Vooraf was ze al de favoriete, maar na haar optredens op de 100 meter - waar ze zilver won - lijkt ze helemaal niet meer te stoppen. Churandy Martina moet zich zien te plaatsen voor de finale, wat in een halve finale met Alonso Edward als voornaamste concurrent niet onmogelijk lijkt. De finale van de 400 meter horden bij de vrouwen lijkt een strijd te worden tussen regerend kampioene Zuzana Hejnova en de rest, aangevoerd door de Deense Sara Petersen en de Amerikaanse dames Shamier Little en Cassandra Tate. Op de 3000 meter steeplechase is Habiba Ghribi de favoriet. De Tunesische loopt nauwelijks wedstrijden, maar is op miraculeuze wijze toch in topvorm op kampioenschappen: dit jaar deed ze op de steeplechase welgeteld één keer mee en dat leverde direct de beste wereldjaarprestatie op in Monaco. Ze moet vooral afrekenen met Hyvin Kiyeng en Virginia Nyambura uit Kenia, Hiwot Ayalew en Sofia Assefa uit Ethiopië en de Amerikaanse Emma Coburn.

Makwala liet na zijn halve finale zien vol energie te zitten door zich eens even een paar keer op te drukken (Foto: Getty)

De laatste finale van de dag, de 400 meter bij de mannen, belooft een waar spektakelstuk en misschien wel een van de grote hoogtepunten van het atletiekjaar te worden. In het hele millenium gebeurde het nog nooit dat meer dan twee atleten in hetzelfde jaar onder de 44 seconden doken. Dit jaar is het al vijf mannen gelukt en vier van hen staan vandaag in de finale. Rusheen McDonald uit Jamaica deed het in de series op het WK, maar werd in de halve finales uitgeschakeld. Kirani James uit Grenada is olympisch kampioen en liep in zijn loopbaan al vijf keer onder de magische 44 secondengrens, met 43,74 vorig jaar als hoogtepunt. Isaac Makwala uit Botswana zette de boel vorige maand in La Chaux-de-Fonds op stelten met een magistrale 43,72: slechts vier mensen waren ooit sneller. Wayde van Niekerk uit Zuid-Afrika sprintte al naar 43,96 en Yousef Ahmed Masrahi uit Saoedi-Arabië liep verrassend naar 43,93 in de series. Regerend kampioen LaShawn Merritt uit de VS kwam dit jaar niet verder dan 44,34, maar heeft ook al 43,74 van de WK-finale van twee jaar terug. Het resultaat is dat vanavond de nummer vijf, de twee nummers zes en de nummers elf en dertien aller tijden in actie komen, een van de sterkste WK-finales ooit op welk onderdeel dan ook. 

Tijd (NL) Onderdeel Medailles?
03:30 Kwalificatie kogelslingeren vrouwen Nee
03:35 Series 5000 meter mannen (Dennis Licht) Nee
04:00 Kwalificatie hinkstapspringen mannen Nee
04:25 Series 800 meter vrouwen (Sifan Hassan) Nee
05:20 Series 110 meter horden mannen Nee
13:00 Finale polsstokhoogspringen vrouwen Ja
13:05 Finale speerwerpen mannen Ja
13:15 Series 200 meter vrouwen (Dafne Schippers) Nee
14:10 Finale 400 meter horden vrouwen Ja
14:30 Halve finales 200 meter mannen (Churandy Martina) Nee
15:00 Finale 3000 meter steeplechase vrouwen Ja
15:25 Finale 400 meter mannen Ja