Van supercell naar barbecue

De weerberichten voor het laatste meteorologische weekend zijn prima. Volgens de voorspellingen kunnen we de barbecue uit het vet halen want het wordt zonnig met zomerse temperaturen.

Voor het zover is, moeten we morgen nog wel even de veiligheid opzoeken want volgens Metronieuws krijgen we morgen eerst nog te maken met onweersbuien. Bij deze buien, die vanaf de middag ons land binnentrekken, is er een grote kans op hagel, onweer en zware windstoten tot 90 km/u.

Als we RTV Noord Holland moeten geloven, bestaat er met name in Noord-Holland de kans dat de onweersbuien zich ontwikkelen tot zogenoemde ‘Supercellen’. Dit zijn zeer krachtige onweersbuien die over kunnen gaan in een tornado. Volgens Jan visser, de weerman van RTV Noord-Holland, is de energie zeker wel aanwezig, maar is het afwachten of het ook daadwerkelijk zover komt: "Er zit zo ontzettend veel energie in die buien dat er uitzakkingen ontstaan, van die plukken wolk aan de onderkant. Uit die uitzakkingen kunnen dan tornado's ontstaan. Maar dan moeten alle omstandigheden precies kloppen". Gisteren trok er ook al een tornado over Wieringerwerf heen die twee boerderijen vernielde.