Europa maakt beursverlies goed, Wall Street alsnog in het rood

De Europese beurzen hebben dinsdag een flink deel van de zware koersverliezen van een dag eerder goedgemaakt. Na een toch al positieve opening gaven stimuleringsmaatregelen die de Chinese centrale bank aankondigde de handel vanaf het middaguur een extra zetje in de rug. Wall Street sloot na herstel echter alsnog flink in het rood.

De leidende AEX-index in Amsterdam, die maandag meer dan 5 procent inleverde, sloot dinsdag 4,1 procent in de plus op 436,68 punten. De MidKap kreeg er 4,3 procent bij en eindigde op 645,43 punten. De belangrijkste beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 5 procent hoger de handel uit.

De Volksbank van China verlaagt de rente in een poging de economische groei te stimuleren. Ook worden de kapitaaleisen voor banken versoepeld, zodat zij meer kunnen uitlenen. De beurs in Shanghai had eerder op de dag nog een duikeling gemaakt van 7,6 procent, na de koersval van 8,5 procent op maandag.

DSM
De sterkste stijger in de AEX was ING met 7,1 procent winst. Chipmachinebouwer ASML en uitzender Randstad werden respectievelijk 5,5 en 5,1 procent meer waard. De enige dalers bij de hoofdfondsen waren verzekeraar Delta Lloyd en kunstmestbedrijf OCI met verliezen van 0,7 en 0,3 procent.

DSM won 3,6 procent. Het speciaalchemiebedrijf snijdt harder dan voorzien in de kosten en schrapt de komende twee jaar 900 tot 1100 banen, waarvan ongeveer de helft in Nederland. Bij de lokale fondsen werden de cijfers van vermogensbeheerder Van Lanschot goed ontvangen. Het aandeel steeg 8 procent.

Euro
In Londen won BHP Billiton 5,5 procent. Het grootste mijnbouwconcern ter wereld zag de halfjaarwinst halveren, maar handhaaft zijn dividend. Verzekeraar RSA won 3,9 procent na een overnamebod van 5,6 miljard pond door de Zwitserse branchegenoot Zurich Insurance Group (plus 2,5 procent).

De euro was 1,1415 dollar waard, tegen 1,1594 dollar bij het scheiden van de markt op de Europese beurzen op maandag. De olieprijzen krabbelden op na de recente prijsdalingen. Een vat Amerikaanse olie bracht 39,45 dollar op, een stijging van 3,2 procent. Brentolie werd 1,5 procent duurder en kostte 43,22 dollar per vat.

Wall Street
De aandelenmarkten in New York leken zich dinsdag te herpakken na de zware koersverliezen van een dag eerder. Naarmate de handelsdag vorderde liepen de aanvankelijke winsten evenwel gestaag terug, en tegen het scheiden van de markt doken de graadmeter toch nog flink in het rood.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 1,3 procent lager op 15.666,44 punten. De bredere S&P 500 verloor 1,4 procent bij en eindigde op 1867,62 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq zakte 0,4 procent verder weg tot 4506,49 punten.

Winst
Apple behoorde tot de weinige hoofdfondsen in New York die nog wel met winst sloot. De technologiereus kreeg er 0,6 procent bij, net als entertainmentconcern Walt Disney. Oliemaatschappij ExxonMobil sloot vlak, na het forse verlies van een dag eerder, en was daarmee de beste van de rest.

Branchegenoot Chevron daarentegen deelde de voorlaatste plaats in de Dow met software- en technologieconcern Microsoft. beide aandelen leverde 2,9 procent in. Alleen farmaceut Merck deed het nog slechter met een koersval van 5,2 procent.

Netflix deed het relatief goed met een winst van 4,8 procent. Maandag leverde de aanbieder van internettelevisie nog 7 procent in, waarmee het behoorde tot de zwaarste verliezers op Wall Street. Ook de Chinese internethandelaar Alibaba krabbelde na dagen van verliezen op met een winst van 4,2 procent.

Beurzen maken verliezen grotendeels goed
Europa maakt beursverlies goed, Wall Street alsnog in het rood (Foto: ANP)