Hockeyers doen sportieve plicht in Londen

De Nederlandse hockeyers hebben dinsdag bij het EK in Londen hun sportieve plicht gedaan. Oranje was na twee gewonnen groepswedstrijden (2-0 tegen Spanje en Engeland) al zeker van een plaats in de halve finales. De ploeg van bondscoach Max Caldas maakte niettemin van het afsluitende groepsduel met het zwakke Rusland nog een aardig doelpuntenfestijn: 8-0.

De Nederlandse treffers kwamen op naam van Jeroen Hertzberger (drie), Mink van der Weerden (twee), Robbert Kemperman, Constantijn Jonker en Billy Bakker. Het was aan de Russische doelman Marat Gafarov te danken dat de uitslag niet nog wat hoger uitviel.

Nederland speelt donderdag in de halve finales tegen Ierland. De nummer veertien van de wereldranglijst hield dinsdag met een gelijkspel van 2-2 medaillekandidaat België verrassend buiten de laatste vier.

Pirmin Blaak

De derde groepszege voor Nederland was ingecalculeerd. Rusland verloor in Londen eerder dik van Engeland (1-10) en Spanje (0-9). Feitelijk was voor Oranje alleen de hoogte van de uitslag interessant en de manier van spelen. Bondscoach Caldas wilde de stijgende lijn in het niveau doorzetten en bovendien graag de nul vasthouden.

Die laatste opdracht kreeg met name doelman Pirmin Blaak mee. De keeper van Rotterdam mocht voor de eerste keer bij het EK zijn sterke concurrent Jaap Stockmann in het basisteam vervangen. Veel kans om zich te onderscheiden kreeg Blaak niet. Pas vlak voor de rust moest hij voor de eerste keer handelend optreden. In de laatste minuut keerde hij nog een strafcorner.

Nederland was in de eerste helft superieur, al was af en toe de concentratie niet optimaal. Ook in het derde kwart, waarin geen treffers vielen, was het Nederlandse spel soms slordig. In het laatste kwart deed Oranje toch nog recht aan het grote krachtsverschil: 8-0. Nederland treft over twee dagen in de halve finales tegen Ierland, dat verrassend tweede werd in de andere groep.

Hockeyers doen sportieve plicht in Londen (Foto: ANP)