FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 29 juni 2015

'Betogers bestormen politiebureau Den Haag'

Verschillende tokkies betogers zijn in Den Haag massaal de straat op gegaan om hun frustraties te uiten. Aanleiding hiervoor is de dood van een Arubaanse man tijdens of na de afloop van zijn arrestatie.

Afgelopen zondag werd de 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez onwel tijdens vervoer naar het politiebureau, niet veel later overleed hij. Er heerst nog veel onduidelijkheid over wanneer Henriquez het leven liet. Het openbaar Ministerie (OM) heeft twee verklaringen uitgebracht. De eerste kwam afgelopen zondag naar buiten: “De man verzette zich tegen zijn aanhouding en de politie gebruikte daarom geweld tegen de man om hem over te brengen naar het politiebureau. Onderweg naar het politiebureau werd hij onwel. De agenten startten met reanimatie en een ambulance bracht de man in zeer kritieke toestand over naar het ziekenhuis.”

Maandag bracht het OM een nieuwe verklaring naar buiten. “De man verzette zich tegen zijn aanhouding en de politie gebruikte daarom geweld tegen de man om hem over te brengen naar het politiebureau. Wat er vervolgens gebeurde, wordt nader onderzocht.”

De agenten overmeesterden Henriquez nadat hij riep dat hij een vuurwapen bij zich had. Bij nader onderzoek bleek hij dit te hebben verzonnen, de reden warom hij dit deed zullen we waarschijnlijk nooit te weten komen. Ooggetuigen zeggen dat Henriquez ladderzat was.

De Rijksrecherche onderzoekt de zaak. Ondertussen heeft heel Nederland al een mening klaar zonder dat alle feiten bekend zijn. Met de hashtag #MitchHenriquez uiten veel mensen op Twitter hun ongenoegen over het optreden van de politie, op basis van een flmpje dat op Facebook is verschenen.

Ondertussen ligt de politie dus letterlijk onder vuur. Stenen vliegen om de oren en restjes vuurwerk van oudjaarsavond worden richting de politie geschoten. Met trekken en duwen proberen de betogers het politiebureau binnen te komen, voor zover ze dat nog niet is gelukt. Zullen ze zichzelf al opsluiten wegens het verstoren van de openbare orde, willen de de verantwoordelijke agenten stevig aanpakken of is het opgekropte frustratie jegens het Nederlandse politieapparaat dat afgelopen zondag de emmer deed overlopen? De tijd zal het leren.

Update 22.32 uur
Bij de betoging tegen politiegeweld hebben betogers een agente en haar paard bekogeld met stenen. Zelfs zo erg dat ze van haar paard viel en direct naar het ziekenhuis moest worden overgebracht. Het is nog onbekend of de dader al in beeld is bij de politie.

Update 23.37 uur
Een automobilist die op agenten is ingereden is door de Mobiele Eenheid uit zijn auto gehaald. Hoe het met de agenten is, is niet bekend. Het stand-by team van Rotterdam is ook al enige tijd aanwezig om hulp te verlenen. De stenen vliegen nog steeds door de lucht, ook journalisten en omstanders moeten soms wegduiken.

Update 23.54 uur
Groepjes jongeren trekken door de straten en vernielen auto's en arbri's. Een persfotograaf van Regio15.nl is gewond geraakt door een steen die hij tegen zijn been aan kreeg. Ook staan er diverse objecten in brand, waaronder een volledige bouwkeet. Wat begon met spandoeken is nu volledig uitgelopen op rellen en vernielingen. 

Nepal: VN-voedsel niet geschikt voor mensen

De Verenigde Naties moeten honderden tonnen voedsel vernietigen omdat die ongeschikt is voor menselijke consumptie. Dat heeft Nepal tegen de landenorganisatie gezegd.

Nepal ontving na twee verwoestende aardbevingen in april en mei 6500 ton rijst, energiekoeken, peulen en olie voor twee miljoen mensen in nood. Een deel daarvan is echter te slecht om opgegeten te worden, blijkt uit laboratoriumonderzoek.

Het Wereldvoedselprogramma zegt de kwaliteit en voedselveiligheid zeer serieus te nemen. Het slechte voedsel wordt teruggestuurd naar de leveranciers en vervangen, belooft de VN-organisatie.

Door de aardbevingen kwamen meer dan 22.000 mensen om het leven. Een half miljoen woningen werd vernield.

Nepal: VN-voedsel niet geschikt voor mensen
Nepal: VN-voedsel niet geschikt voor mensen (Foto: ANP)

Gluckauf wint prijs op de Filipijnen

De Nederlandse film Gluckauf is zondagnacht bekroond op het World Premiere Festival in Manilla, de hoofdstad van de Filipijnen. De productie won de Technical Grand Award, een van de belangrijkste prijzen op het festival.

Het beeldje wordt uitgereikt voor de verdiensten van alle afzonderlijke technische afdelingen die aan de film hebben gewerkt: van camera tot production design, van geluid tot montage. Dat heeft producent BIND maandag bekendgemaakt.

De prijs werd uitgereikt aan regisseur Remy van Heugten, die op het festival aanwezig is. Het is de tweede buitenlandse bekroning in korte tijd voor de film: eerder won het drama ook de prijs voor beste scenario op een festival in Brussel.

Gluckauf is een sociaal drama over de verstikkende liefde tussen een vader en een zoon, die zich als moderne outlaws staande proberen te houden in het verarmde Limburg van nu. Met de film maakte de bekroonde auteur Gustaaf Peek (Ik was Amerika, Godin held) zijn debuut als scenarioschrijver. De hoofdrollen worden gespeeld door Bart Slegers en Johan Leysen. Gluckauf is in Nederland inmiddels verkrijgbaar op DVD en VOD.

Ambulance veroorzaakt aanrijding in woonwijk Tilburg

Op de Koolhovenlaan in Tilburg vonden maandagmiddag twee ongelukken plaats. De tweede aanrijding was van de ambulance, die onderweg was naar de eerste aanrijding.

Rond half vijf in de namiddag vond de eerste aanrijding plaats bij basisschool Koolhoven in de wijk Reeshof. Een ambulance werd opgeroepen om hulp te verlenen, maar kreeg zelf een aanrijding toen het gele busje met 70km/u zonder sirens door een 30km/u zone reed en geen voorrang verleende aan een auto die van rechts kwam.

Een getuige zag de ambulance al met een snelvaart aankomen en pakte haar telefoon om het te filmen, aangezien het niet de eerste keer is dat de hulpverleners door de wijk scheuren. Als geluk bij een ongeluk voor de vrouw reed de ambulance een auto aan.

De ambulance had evenals de personenauto lichte schade aan de bumper. Het slachtoffer van het eerdere ongeluk is mt de onfortuinlijke ambulance naar het ziekenhuis gebracht. 

 

Vanmiddag twee ongelukken op de Koolhovenlaan: De eerste aanrijding is rond half 5 bij basisschool Koolhoven en daarna een tweede aanrijding van de uitgerukte ambulance die zonder sirenes met 70 km per uur een auto van rechts ramt. Het blijft gevaarlijk op de Koolhovenlaan.

Posted by Wijkraad Reeshof on maandag 29 juni 2015

'Geen nieuwe deadline voor atoomoverleg Iran'

Het atoomoverleg met Iran wordt voortgezet na de deadline van 30 juni en de onderhandelaars hebben bewust besloten om geen nieuwe deadline vast te leggen waarop de onderhandelingen moeten zijn afgerond. Dat heeft de Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius maandag gezegd.

Fabius zei maandag dat er 'vooruitgang is geboekt', maar dat het proces nog niet is afgerond. Teheran heeft volgens de minister specifieke vragen over het opheffen van de sancties die tegen Iran zijn ingesteld en 'over enkele andere elementen'. De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad plus Duitsland willen op hun beurt van Iran 'verduidelijking', maar Fabius wilde daar verder niet op ingaan.

Frankrijk blijft er bij dat een overeenkomst 'robuust' moet zijn, aldus Fabius. Hij waarschuwde dat andere landen in de regio, die hij verder niet bij naam noemde, anders 'ook proberen om een kernmacht te worden' en dat is volgens hem gevaarlijk.

KNVB bevestigt vertrek Hiddink

Guus Hiddink en de KNVB hebben maandag besloten het contract van de bondscoach per 1 juli te beëindigen. Vorig jaar augustus werd Hiddink aangesteld als bondscoach en het contract zou doorlopen tot en met het EK van 2016 in Frankrijk.

"Ik betreur deze ontwikkeling", aldus directeur betaald voetbal Bert van Oostveen. "Helaas waren de resultaten van het werk van Guus niet voor iedereen meteen zichtbaar, we danken Guus voor zijn inzet."

"Ik vind het jammer dat het zo gelopen is. Ik vond het een eer om weer bondscoach te zijn van het Nederlands elftal, en ik wens mijn opvolger, de staf en de selectie alle succes op weg naar het EK in Frankrijk", aldus Hiddink.

De overige leden van de technische staf van het Nederlands elftal blijven onder contract van de KNVB. Over de invulling van de ontstane vacature na het vertrek van Hiddink beraadt de voetbalbond zich nog.

Belastingonderhandelingen geklapt

De onderhandelingen tussen kabinet en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP over een hervorming van het belastingstelsel zijn geklapt. D66-leider Alexander Pechtold zag te weinig ambitie om verder te praten. Andere oppositieleiders zagen nog wel mogelijkheden maar moesten zich neerleggen bij het feit dat er zonder D66 zeker geen meerderheid te vinden is voor de plannen in de Eerste Kamer.

Volgens Pechtold is het kabinet niet ambitieus genoeg om meer banen te scheppen, het stelsel te vereenvoudigen en het belastingsysteem te vergroenen. "De verschillen tussen de coalitie en de vier oppositiepartijen zijn wat mij betreft te groot", aldus Pechtold.

Alexander Pechtold (Foto: Novum)
Alexander Pechtold (Foto: Novum)

Grieken: 'Griekenland wordt toch niet uit euro gegooid'

Griekenland zal de leningen van in totaal bijna 1,6 miljard euro aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) die dinsdag afgelost moeten worden niet betalen. Dat heeft een woordvoerder van de Griekse regering maandag gezegd.

Griekenland zal daarvoor volgens Griekse premier Alexis Tsipras niet uit de eurozone worden gegooid, want de kosten van een vertrek van een lid van de muntunie zijn enorm. 

Het IMF heeft eerder al aangegeven dat er geen sprake zal zijn van een verlenging van de deadline of een uitstelperiode. Als de leningen niet op tijd worden afbetaald, zal Griekenland bij het IMF formeel te boek staan als wanbetaler. Andere landen die momenteel in gebreke zijn bij het nakomen van hun financiële verplichtingen aan het IMF zijn Sudan, Somalië en Zimbabwe.

Volgens Tsipras is een Grieks vertrek dan ook niet de opzet van de schuldeisers. Maar hun voorstellen komen neer op een ultimatum aan de Grieken en is een deal geboden die geen oplossing biedt voor de crisis, aldus Tsipras. Griekenland heeft volgens hem alles gedaan om een overeenkomst te bereiken.

Het referendum over de voorstellen van de schuldeisers moet de Griekse onderhandelingspositie versterken, aldus de premier. Hoe sterker de afwijzing door de Griekse bevolking, hoe sterker de Grieken staan in de onderhandelingen, meldde Tsipras. Het uiteindelijke doel is om de onderhandelingen voort te zetten.

Directeuren Uber opgepakt

De Franse politie heeft twee directeuren van taxidienst Uber gearresteerd. Ze worden verhoord omdat ze worden verdacht van 'verboden activiteiten'.

De Franse autoriteiten stelden eerder al een verbod op UberPOP, de goedkope snordersdienst van het bedrijf, in. Uber legt zich niet bij dat besluit neer. Vorige week mondde de onenigheid tussen gevestigde taxibedrijven en Uber op veel plaatsen in Frankrijk uit in een gewelddadige staking van chauffeurs.

Traditionele taxiondernemingen en de Franse autoriteiten klagen dat Uber oneerlijk concurreert, omdat de nieuwe dienst minder belasting en sociale premies afdraagt.

Unesco: verwoesting erfgoed wellicht oorlogsmisdaad

Door werelderfgoed te verwoesten plegen Islamitische Staat en soortgelijke extremistische bewegingen wellicht oorlogsmisdaden. Dat denkt Unesco, de cultuurtak van de Verenigde Naties.

Het werelderfgoedcomité van Unesco sprak maandag in Bonn zijn 'diepe bezorgdheid' uit over de monumentale Syrische stad Palmyra, die IS vorige maand onder de voet liep. Het comité wees op de verwoestingen die de terreurbeweging aanrichtte na de verovering van de oude Iraakse stad Hatra. Ook luidde het de noodklok over cultuurschatten in Afghanistan, Libië, Mali en Jemen.

"Moedwillige aanvallen op monumenten en gebouwen die zijn gewijd aan godsdienst, onderwijs, kunst, wetenschap of charitatieve doelen kunnen gelijkstaan aan oorlogsmisdaden", stelt het comité. Aanklager Fatou Bensouda van het Internationaal Strafhof liet eerder weten dat zij geen onderzoek naar de beeldenstorm instelt omdat Syrië noch Irak zich bij het hof heeft aangesloten. Bovendien zijn de strijders die van de verwoestingen worden verdacht niet de kopstukken die voor vervolging in aanmerking zouden komen.

Hooggerechtshof VS staat executie-injectie toe

De Amerikaanse staat Oklahoma mag de doodstraf blijven uitvoeren met behulp van injecties met midazolam. Het gebruik van het dodelijke middel is niet strijdig met het grondwettelijke verbod op een wrede en ongebruikelijke straf, bepaalde het Hooggerechtshof maandag.

Vorig jaar ging het mis bij een aantal terechtstellingen in Oklahoma, Ohio en Arizona waarbij midazolam werd gebruikt. Het duurde veel langer dan normaal voor de dood intrad. Er rees twijfel of de spierverslapper de terdoodveroordeelden wel in een comateuze slaap bracht. In Oklahoma werd een executie stilgelegd omdat de terdoodveroordeelde op de brancard begon te draaien en te kreunen. Hij leefde nog bijna drie kwartier.

Vier van de negen opperrechters stemden maandag tegen de handhaving van het gebruik van midazolam. Twee van hen noemden het zelfs 'erg waarschijnlijk' dat de grondwet de doodstraf überhaupt afkeurt.

Rihanna koopt puppy in dronken bui

Rihanna heeft in een dronken bui een hondje mee naar huis genomen. De zangeres was met vrienden in een club in Los Angeles toen ze opeens met een klein hondje op de proppen kwam. Waar RiRi het beestje precies vandaan getoverd heeft, weten volgens New York Magazine zelfs haar vrienden niet.

Wel bekend is dat het beestje Pepe heet en gelukkig kunnen we op Twitter de Snapchat-filmpjes van dit pluizige exemplaar terugkijken. "Ik vond hem in de wc waar hij gelijk naar me toe kwam", zou de popster in een van de Snapchat-berichten hebben gezegd.

Wawrinka, Djokovic, S. Williams door op Wimbledon, Hewitt klaar

Stan Wawrinka heeft maandag op weg naar de tweede ronde van Wimbledon geen set afgestaan. De Zwitserse tennisser, die in Londen als vierde is geplaatst, kreeg na een vlotte winst van de eerste set weinig meer cadeau van de Portugees João Sousa. Deze rekte de partij tot ruim een uur en drie kwartier. Hoop op een stunt kreeg hij niet: 6-2, 7-5 en 7-6 (3).

Kei Nishikori heeft maandag de tweede ronde van Wimbledon bereikt maar de Japanner werd wel meteen veroordeeld tot het spelen van vijf sets. De Italiaanse tennisser Simone Bolelli feliciteerde de als vijfde geplaatste Aziaat op court 1 pas na een kleine drieënhalf uur: 6-3, 6-7 (4), 6-2, 3-6 en 6-3.

Lleyton Hewitt, die als tennisser op zijn laatste benen loopt, heeft in het enkelspel vroegtijdig afscheid genomen van Wimbledon. De 34-jarige Australische tennisser, die stopt na het grandslamtoernooi van Melbourne 2016, plezierde zijn fans maandag wel vier uur lang. Hij boog pas in de verlenging van de vijfde set voor zijn Finse generatiegenoot Jarkko Nieminen: 6-3, 3-6, 6-4, 0-6 en 9-11.

Hewitt, de winnaar van 2002 op het heilige gras, is in Londen nog wel te bewonderen in het dubbelspel met zijn jonge landgenoot Thanasi Kokkinakis (19).

Serena Williams heeft maandag de tweede ronde bereikt van het tennistoernooi op Wimbledon. De als eerste geplaatste Amerikaanse won na een wat stroeve start in minder dan anderhalf uur van de Russin Margarita Gasparyan. Ze schrok in de eerste set wel even door het verlies van haar eerste servicebeurt. Williams herstelde zich bijtijds: 6-4 en 6-1.

Flavia Pennetta heeft de twijfelachtige eer als eerste geplaatste speelster te zijn uitgeschakeld op Wimbledon 2015. De Italiaanse tennisster, de nummer 24 van de voorkeurslijst in het vrouwenenkelspel, verloor maandagmiddag in de eerste ronde van Zaria Diyas. Dit 21-jarige talent uit Kazachstan had daar drie sets voor nodig: 6-3, 2-6 en 6-4. De partij duurde een uur en drie kwartier.

FNV let extra op mensen in de bouw

FNV Bouw gaat de komende hete dagen extra letten op werknemers in de buitenlucht. Tijdens de gebruikelijke rondjes langs bouwplaatsen gaat de vakbond aannemers desnoods aanspreken op gepaste werkomstandigheden, aldus een zegsman. Ook werknemers worden attent gemaakt op de risico's van het werken bij enorme hitte en mogelijke voorzorgsmaatregelen.

Zo moet er niet te lang in de volle zon worden gewerkt. Als de zon hoog staat, moeten werknemers de gelegenheid krijgen schaduw op te zoeken. Bouwvakkers moeten voor goede koeling zorgen door veel water te drinken en af en toe een ijsje te eten. Zij moeten zich goed insmeren, de huid bedekken en iets op het hoofd dragen.

De FNV bekijkt nog of er een speciale meldlijn wordt ingesteld, zoals bij eerdere hittegolven in 2006 en 2010.

Verkeersdrukte door eerste schoolvakanties

Omdat vrijdag in de regio Noord de schoolvakanties beginnen, kunnen automobilisten te maken krijgen met de eerste vakantie-uittocht van dit jaar. De VerkeersInformatieDienst (VID) zegt dat de drukte zoals gewoonlijk ontstaat op de wegen naar de populaire vakantiebestemmingen in Nederland, zoals de campings op de Veluwe maar ook richting Zeeland en Noord-en Zuid-Holland kan het druk worden.

Maar ook naar het zuiden is er veel verkeer. Files zullen ook ontstaan op de A16 bij de Moerdijkbrug en op de wegen rond Breda. Ook op de A2 bij Maastricht en op de A12 tussen Arnhem en de Duitse grens kan het druk worden.

Verkeersdrukte door eerste schoolvakanties (Foto: Novum)
Verkeersdrukte door eerste schoolvakanties (Foto: Novum)

China wil akkoord EU en Grieken

China dringt er bij Griekenland en zijn geldschieters op aan tot een vergelijk te komen en het Griekse lidmaatschap van de euro te waarborgen. De Chinese premier Li Keqiang verklaarde maandag dat zijn land een eensgezinde en welvarende Europese Unie en een sterke euro voorstaat.

"Of Griekenland in de eurozone blijft is niet alleen een kwestie die Europa aangaat, maar ook China en Europa", zei Li. "Dit is bovendien iets dat de financiële stabiliteit en het economisch herstel wereldwijd aangaat."

De Chinese premier bracht in herinnering dat China de tweede handelspartner van de EU is. Ook bezit de regering in Beijing veel Europese staatsobligaties.

De Grieken stemmen zondag in een referendum over een akkoord met de schuldeisers. Voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad waarschuwde de Grieken maandag dat een afwijzing van de voorliggende overeenkomst de onderhandelingsruimte van de Griekse regering nog inperkt. "Iedere regering heeft het recht een volksraadpleging te houden, dus we respecteren het Griekse besluit", zei Tusk. "Maar een ding moet duidelijk zijn: als iemand zegt dat de regering een sterkere onderhandelingspositie zal hebben met een nee-stem, dan is dat simpelweg niet waar. Ik vrees dat er met zo'n uitslag van het referendum zelfs minder ruimte voor onderhandelingen zal zijn."

Dutchbatters geschokt, eisen opheldering

Voormalige Dutchbatters hebben maandag geschokt gereageerd op nieuwe informatie die maandag bekend is geworden over de val van de Bosnische enclave Srebrenica in juli 1995. Ze eisen dat Nederland alles in het werk stelt om verdere opheldering te krijgen. Dat staat in een verklaring van Vereniging Dutchbat 3.

Maandag werd de documentaire 'Waarom Srebrenica moest vallen' uitgezonden, van Human/VPRO in samenwerking met Argos. Uit Amerikaanse documenten blijkt dat een geheime afspraak tussen Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten de reden is geweest dat Nederlandse VN-militairen in de 'veilige' Bosnische moslimenclave Srebrenica in juli 1995 geen luchtsteun hebben gekregen.

Ook zouden bondgenoten voorkennis hebben gehad over een mogelijke aanval op Srebrenica door de Bosnische Serviërs. Die informatie werd niet gedeeld met Nederland.

Aruba door in WK-kwalificatie na blunder Barbados

De FIFA heeft Barbados maandag uitgesloten van verdere deelname aan de kwalificatietoernooi voor het WK voetbal van 2018 wegens het opstellen van de niet-speelgerechtigde Hadan Holligan in het tweede duel met Aruba. De jonge middenvelder maakte ook nog de winnende treffer: 1-0.

De FIFA veranderde de uitslag in 0-3 waardoor de Arubanen, die eerder deze maand thuis met 0-2 hadden verloren, toch doorgaan naar de derde voorronde. Holligan kreeg in de eerste wedstrijd geel, terwijl hij 'op scherp' stond. Hij was dus automatisch geschorst voor de return.

FIA wil rijdershulp in Formule 1 terugdringen

FIA-president Jean Todt wil het aantal technische hulpmiddelen dat de Formule 1-coureurs ter beschikking hebben terugdringen, zo heeft hij aan Motorsport laten weten. Het is een van de punten die de Fransman woensdag bij een vergadering van de F1 Strategy Group ter tafel wil brengen. Het plan zou in 2017 in moeten gaan, wanneer meer veranderingen op stapel staan.

Todt wil de Formule 1 voor de coureurs zwaarder maken. "Elk hulpmiddel dat in de ban gedaan kan worden, moet wat mij betreft ook daadwerkelijk verdwijnen. Je hoort tegenwoordig bijvoorbeeld dat zelfs de manier waarop op een auto bij de start van z'n plek komt al bijna volledig is voorgeprogrammeerd, en dat is niet zoals het zou moeten zijn."

De FIA-president heeft een aantal mensen aangewezen die zijn voorstel gestalte moeten gaan geven. "Zodra deze mensen met een lijst met oplossingen naar me toe komen, worden deze wat mij betreft allemaal doorgevoerd." De Fransman erkent dat het afschaffen van de hulpmiddelen niet eenvoudig zal worden. "Want de engineers zijn slim, dus die zullen vast weer proberen de regels dusdanig te interpreteren dat ze toch weer hulpmiddelen kunnen ontwikkelen."

Fraai debuut Hogenkamp op Wimbledon

Richèl Hogenkamp heeft maandag op baan 19 een succesvol debuut op Wimbledon gemaakt. De 23-jarige tennisster uit Doetinchem was in de eerste ronde in twee sets te sterk voor de Chinese Wang Qiang, die ook nooit eerder op het heilige gras in Londen in het hoofdtoernooi actief was. Hogenkamp, die zich via drie overwinningen in het kwalificatietoernooi had geplaatst, zegevierde met 6-4 en 6-4. De partij duurde één uur en tien minuten.

Hogenkamp speelt in de tweede ronde tegen de als vierde geplaatste Russin Maria Sharapova, die maandag simpel afrekende met de Britse Johanna Konta (6-2 en 6-2). In dat duel met de kampioene van 2004 en nu weeréén van de titelkandidaten heeft de Nederlandse speelster, die op een grandslamtoernooi nooit eerder de tweede ronde haalde, niets te verliezen.

Voor Hogenkamp, de nummer 123 op de wereldranglijst, kwam maandag een lang gekoesterde droom uit. Als klein meisje hoopte ze al tussen de grote kampioenen ooit op Wimbledon te mogen spelen. Door een succesvolle reeks overwinningen in het kwalificatietoernooi dwong Hogenkamp vorige week haar begeerde debuut in het hoofdschema af. Over de loting voor de eerste ronde mocht ze zeker niet klagen. Wang Qiang, eveneens 23 jaar, staat niet veel hoger op de wereldranglijst (110e). In 2013 in China won Hogenkamp in de achtste finales al eens van de Chinese, ook toen in twee sets (7-6 en 7-5).

Hogenkamp toonde zich maandag in Londen opnieuw de betere speelster. Zowel in de eerste set als in de tweede set kwam ze snel op voorsprong, die ze daarna goed verdedigde. Van de drie afgedwongen matchpoints had ze aan de eerste genoeg.

Richel Hogenkamp door bij haar debuut op Wimbledon. (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
Richel Hogenkamp door bij haar debuut op Wimbledon. (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

Smartengeld Lufthansa voor nabestaanden Germanwings

Lufthansa wil de nabestaanden van de inzittenden van het passagiersvliegtuig dat een copiloot in maart te pletter vloog deze week smartengeld aanbieden. Het toestel was van Germanwings, een dochteronderneming van de Duitse luchtvaartmaatschappij.

Lufthansa-woordvoerder Andreas Bartels verwacht dat het bod dinsdag aan de advocaten van de nabestaanden wordt voorgelegd. Elmar Giemulla, een van de raadslieden, verwacht het voor het eind van de week.

Even na de ramp stelde Lufthansa de nabestaanden van iedere passagier vijftigduizend euro in het vooruitzicht, los van later te betalen schadeloosstellingen.

De lijnvlucht tussen Barcelona en Düsseldorf van Germanwings stortte op 24 maart neer in de Franse Alpen. Alle 150 inzittenden kwamen om. Alles wijst er volgens het Franse openbaar ministerie op dat copiloot Andreas Lubitz het vliegtuig moedwillig te pletter heeft doen vliegen.

Circa 100 betogers om dood Arubaan

Voor politiebureau De Heemstraat in de Haagse Schilderswijk zijn maandagavond zo'n honderd betogers samengestroomd.

Zij protesteren tegen de gewelddadige dood van de Arubaan Mitch Henriquez afgelopen weekend na een confrontatie met de politie. Volgens een verslaggever ter plaatse zijn er ,,een paar schreeuwers'' onder de demonstranten. Agenten houden een oogje in het zeil buiten hun bureau. De betogers hebben vlaggen en T-shirts bij zich met leuzen als I love Aruba (Ik hou van Aruba).

De leukste sporttweets van week 26

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Oeps:

Een aardig groepje voetballers bij elkaar:

Een aantal renners voelde zich prima thuis op en rond het parcours van NK wielrennen:

Ook het Belgisch kampioenschap ging niet onopgemerkt voorbij:

Nico Rosberg won toch echt de wedstrijd in Oostenrijk:

Ook deze weken houden we de vinger aan de pols voor jullie:

We feliciteren Dries Mertens en zijn vrouw van harte:

Een mooi voorbeeld van #werkenbijdenos:

Ook al is het te nat om te testen, Formule 1-coureurs vinden altijd vermaak:

We vinden het een ietwat opmerkelijk shirt:

De Giro-organisatie gebruikte een foto van Nijmegen bij een tweet over de start in Apeldoorn in 2016:

Centraal Beheer haakte daar natuurlijk snel op in:

Een bijzonder moment tijdens de Europese Spelen:

Maurizio Arrivabene, teambaas van Ferrari, werd tijdens de Grand Prix van Oostenrijk bijna van de sokken gereden omdat hij niet oplette. Bij Lotus wisten ze daar wel raad mee en de Twitter-redacteur ging helemaal los:

Opstootje in vluchtelingenkamp Hongarije

De Hongaarse politie heeft maandag naar traangas gegrepen om een gevecht tussen honderden vluchtelingen in een kamp in Debrecen te bedwingen. Een religieus meningsverschil tussen twee kampbewoners was in een opstootje ontaard.

De menigte stak vuilniscontainers in brand en belaagde voorbijrijdende auto's en bussen met stokken en stenen, meldden Hongaarse staatsmedia. Over gewonden is niets vernomen.

Hongarije is het afgelopen jaar uitgegroeid tot een belangrijke tussenhalte voor tienduizenden vluchtelingen uit Afrika en het Midden-Oosten op weg naar West-Europa. Zij reizen via de Balkan naar Hongarije, vragen daar asiel aan en gaan, terwijl de asielprocedure loopt, door naar landen als Duitsland en Zweden.

Cartoons en deelname coalitie verhogen risico

Nederland staat nog steeds scherp op het netvlies van jihadisten. Ons land is voor hen een legitiem doelwit door de deelname aan de coalitie tegen Islamitische Staat. Dat staat maandag in het zogeheten Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN).

Bezoeken van prominente islamcritici aan Nederland en de aanwezigheid van PVV-leider Geert Wilders bij een wedstrijd voor Mohammedcartoons onlangs in Texas, kunnen ervoor zorgen dat ons land meer in het oog springt. Het evenement was in mei doelwit van een mislukte aanslag door IS-sympathisanten.

'Tourstart levert Utrecht 34 miljoen op'

De start van de Tour de France komend weekend in Utrecht levert de stad naar verwachting zo'n 34 miljoen euro op. Dit zegt het Economisch Bureau van ING in een maandag verschenen publicatie.

Overheid, sponsors, de tourorganisatie, journalisten en wielerploegen brengen allemaal geld in het laatje. Vooral de horeca profiteert, aldus ING, maar ook winkels en vervoersbedrijven boeren goed.

"De Grand Départ is niet zomaar een feestje om de stad Utrecht in het zonnetje te zetten. De wereldwijde aandacht voor de stad is natuurlijk mooi, maar de Tourstart is ook een slimme investering. De extra bestedingen die het evenement losmaakt overtreffen ruimschoots de investeringen", aldus ING-econoom Edse Dantuma.

De grootste bron van inkomsten voor de lokale economie vormen de uitgaven van bezoekers. Zowel op de dagen dat de Tour de stad aandoet, als op de dagen voorafgaand aan de start, wanneer tal van evenementen plaatsvinden. De meeste uitgaven zullen bezoekers in de lokale horeca doen, maar ook de detailhandel profiteert. "Ondernemers spelen handig in op het feest door rond het evenement met speciale acties te komen."

Ongeveer 900.000 wielerfans zullen Utrecht deze week bezoeken. In totaal komen de extra dagbestedingen van bezoekers over de vijf dagen met festiviteiten naar verwachting op 17,5 miljoen euro uit. "Bijna de helft van deze uitgaven gaat op aan eten en drinken in cafés en restaurants. Winkeluitgaven zijn goed voor bijna 20 procent van de uitgaven. Overnachtingen, merchandise en vervoer ieder voor ongeveer 10 procent."

Mogelijk geval ebola naar Radboud ziekenhuis

In het Radboud universitair medisch centrum in Nijmegen wordt in de loop van maandagmiddag een patiënt binnen gebracht die mogelijk besmet is met ebola. Dat heeft een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gezegd.

"Hij is in een risicogebied geweest en heeft de ziekteverschijnselen van ebola zoals koorts. In dit soort gevallen wordt het zekere voor het onzekere genomen en zal de patiënt worden onderzocht", aldus de woordvoerder. Het duurt volgens hem een tot twee dagen voordat de uitkomst van het onderzoek bekend is.

Sinds de ebola-epidemie eind 2013 in West-Afrika begon, zijn in Nederlandse ziekenhuizen meer dan 65 mensen opgenomen geweest bij wie een ebolaverdenking gold. Geen van hen bleek de ziekte te hebben. Vrijdag nog werd een patiënt naar het Universitair Medisch Centrum in Groningen gebracht met verschijnselen van ebola. Na diverse testen bleek het niet om de ziekte te gaan.

Mogelijk geval ebola naar Radboud ziekenhuis
Mogelijk geval ebola naar Radboud ziekenhuis (Foto: ANP)

45 rondreizende criminelen aangehouden

De politie heeft tijdens een vierdaagse landelijke actie tegen 'mobiel banditisme' 45 verdachten aangehouden. Van donderdag tot en met zondag speurden elke dag rond honderd agenten naar rondtrekkende dadergroepen die zich schuldig maken aan criminele activiteiten als winkeldiefstal, drugshandel, identiteitsfraude en woninginbraken.

Dit heeft de politie maandag laten weten. De aanpak van mobiel banditisme staat hoog op de prioriteitenlijst van de politie. De dadergroepen komen vaak uit Oost-Europa. De politie hoopt dat de rondreizende criminelen 'zich toch ongemakkelijk voelen en vertrekken' door dit soort landelijke acties. De politie voerde controles uit op snelwegen, parkeerplaatsen, in internationale bussen, maar ook op het water en in treinen.

Toch misbruikzaak demente politicus

De ernstig dementerende Britse politicus Greville Janner moet toch terechtstaan voor het seksueel misbruiken van kinderen. Een veroordeling is echter niet waarschijnlijk, laat staan een straf.

De 86-jarige Janner zou enkele tientallen jaren geleden meerdere jongetjes hebben misbruikt. Het openbaar ministerie concludeerde in april dat er genoeg bewijs was om tot vervolging over te gaan, maar besloot de zaak toch te seponeren. De ziekte van Alzheimer had zo'n wissel op Janner getrokken dat hij niet in staat was terecht te staan, vond het OM.

De storm van verontwaardiging die vervolgens opstak en het beklag van vermoedelijke slachtoffers lijken de aanklagers alsnog op andere gedachten te hebben gebracht. "Het is in het algemeen belang de zaak voor de rechter te brengen", stelt het OM nu. Het spijt de aanklagers naar eigen zeggen oprecht dat het niet eerder van vervolging is gekomen.

Labour-politicus Janner had van 1970 tot 1997 zitting in het Lagerhuis en diende vervolgens nog enige tijd in het Hogerhuis. Hij zou zijn slachtoffers hebben gekozen in kindertehuizen in zijn kiesdistrict in Midden-Engeland.

Janners familie houdt vol dat hij onschuldig is. De rechtszaak dient in augustus. De rechter buigt zich dan eerst over de vraag of Janner op medische gronden mag wegblijven bij het proces.

Ondernemers in actie tegen meer btw

Ondernemers komen in actie tegen de kabinetsplannen om het lage btw-tarief mogelijk te schrappen. Onder de noemer 'Zeg nee tegen meer btw' lanceren werkgeversorganisaties MKB-Nederland, VNO-NCW en landbouworganisatie LTO Nederland een campagne met radiospotjes en een speciale website.

Het voornemen van het kabinet om bij de hervorming van het belastingstelsel het lage btw-tarief voor vrijwel alle producten en diensten te schrappen, is hard aangekomen bij het bedrijfsleven. "Brancheorganisaties vrezen een groot verlies aan klanten, omzet en banen als de plannen doorgaan: 5500 banen in de kappersbranche, 55.000 banen in de sectoren toerisme, recreatie, horeca en vrije tijd, 5000 banen en 400 miljoen minder omzet onder schilders en stukadoors en tenminste 5000 banen in de onderhoudssector."

Een groot aantal branches bundelt nu de krachten om de gevolgen duidelijk te maken. Ondernemers vertellen in radiospotjes wat de btw-verhoging van 6 naar 21 procent voor hen zou betekenen. De gezamenlijke website www.zegneetegenmeerbtw.nl biedt de mogelijkheid een petitie te ondertekenen.

Winnaars UMI Iron

Afgelopen week hebben we een prijsvraag gehouden waarbij je de kans had om een coupon te winnen om de UMI Iron voor $17,99 te kunnen kopen. Van dit mooie toestel is inmiddels ook al een preview verschenen en de volledige review wordt binnen een aantal weken verwacht.  

En dan de winnaars....dit zijn OudeBok en zwink geworden, gefeliciteerd!

Jullie zullen een mail ontvangen met meer informatie over de coupon en hoe je deze moet gebruiken. 

UMI-iron (Foto: UMI)

Dijsselbloem: Grexit nog te vermijden

Een vertrek van Griekenland uit de eurozone is volgens minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) nog te vermijden. Hij zei dat maandag in Den Haag.

Op de vraag of een vertrek van Griekenland uit de eurozone (een Grexit genaamd) nog te voorkomen is, zei hij: "Er is nog veel denkbaar. Ik blijf zeggen dat de deur bij ons nog open staat, hoewel de mogelijkheid en tijd wel heel beperkt zijn."

Dijsselbloem zei 'teleurgesteld' te zijn in het gedrag en handelen van de Grieken. "Dit gaat echt over de toekomst van Griekenland en terwijl de onderhandelingen nog niet waren afgerond, liepen zij weg van de onderhandelingstafel. Daar ben ik teleurgesteld over."

Jeroen Dijsselbloem (Foto: Novum)
Jeroen Dijsselbloem (Foto: Novum)

IJsjes en douches voor dieren

Niet alleen voor mensen maar ook voor dieren wordt het deze dagen puffen van de hitte. Meerdere dierentuinen bieden daarom hun beesten extra verkoeling vanwege de tropische temperaturen.

Ouwehands Dierenpark maakt fruitijsjes voor de mandrils, een apensoort. Voor het emoekoppel is met behulp van een sproeier in het buitenverblijf een natuurlijk bad gemaakt. Andere dieren als de wrattenzwijnen en olifanten kunnen gebruikmaken van hun waterpartijen en modderbaden om af te koelen.

In Blijdorp krijgen de ijsberen bij aanhoudende hoge temperaturen vislollies. Voor de koningspinguïns is een ingebouwde koeling in hun verblijf gemaakt, waar ze de warme dagen kunnen doorbrengen. De olifanten worden extra vaak natgespoten als ze in bad gaan. "De meeste subtropische dieren kunnen goed tegen de warmte. Voor de andere dieren zijn genoeg plekken in de schaduw", aldus de woordvoerster van Blijdorp.

Dierenpark Amersfoort zorgt ook voor extra verkoeling met ijsjes en verkoelend eten en drinken en sproeiers. "De olifanten liggen nu al de hele dag te spetteren in de vijver. We zijn ook zulke dagen extra alert op het welzijn van de dieren", aldus het dierenpark.

D66 wil toch onderhandelen over belastingplan

D66 gaat toch verder onderhandelen met de regeringscoalitie en met drie andere oppositiepartijen over een hervorming van het belastingstelsel. D66-leider Alexander Pechtold heeft dat maandag bekend gemaakt na overleg met zijn fractie.

Pechtold zei vorige week aan het einde van een Kamerdebat met premier Mark Rutte nog dat hij zich wilde beraden op verder onderhandelen. Hij miste de ambitie bij het kabinet om echt tot een hervorming te komen. Rutte sprak na dat debat al de verwachting uit dat Pechtold wel zou bijdraaien en alsnog zou komen praten.

De onderhandelingen gaan nu maandagavond verder, op het ministerie van Financiën bij staatssecretaris Eric Wiebes.

D66 wil toch onderhandelen over belatingplan (Foto: Novum)
D66 wil toch onderhandelen over belatingplan (Foto: Novum)

Meerdere personen onwel in woning Breda

Drie of vier mensen zijn maandagmiddag in een woning aan de Markendaalseweg in Breda onwel geworden. Ze zijn naar een ziekenhuis gebracht voor nader onderzoek.

Volgens de politie is het nog niet bekend wat er met de mensen aan de hand is. "Onze eerste zorg is hun gezondheid", aldus een woordvoerder. Onderzoek moet uitwijzen of er een misdaad in het spel is of dat er andere oorzaken zijn.

'Nee' komt eerst op Grieks referendumbiljet

De Grieken stemmen zondag in een referendum over het voorstel van de geldschieters aan het land. Op het referendumbiljet kunnen ze eerst 'nee' antwoorden. Het vakje voor goedkeuring van het plan komt pas daarna.

"Moet het voorstel dat is voorgelegd door de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds tijdens de eurogroep van 25 juni 2015, dat bestaat uit twee delen die samen hun allesomvattende voorstel vormen, worden geaccepteerd?", is de vraag die de Grieken moeten beantwoorden.

De linkse regering, die het voorstel tijdens de onderhandelingen verwierp, heeft de inwoners opgeroepen tegen te stemmen.

Telstar kiest voor kunstgras

Telstar stapt over op kunstgras. De roemruchte club uit Velsen-Zuid, die uitkomt in de Jupiler League, had in de begroting voor 2015-2016 twee belangrijke wensen opgenomen: vervanging van het gedurende het seizoen snel verslechterende veld door een mat die commercieel beter te benutten is dan voor voetbal alleen en de vorming van een tweede team met talentvolle spelers uit de regio.

"Het hoofdveld van het Telstar stadion heeft de laatste jaren flink te lijden gehad door het vele gebruik. Helaas moesten er hierdoor ook meerdere events rondom wedstrijden worden afgelast om de kwaliteit van het veld te waarborgen. Ook kon op commercieel vlak weinig gebruik worden gemaakt van de voordelen die een speelveld biedt", is te lezen in een statement op de clubwebsite.

Naast de heren maken ook de dames van Telstar gebruik van het hoofdveld. De of het nieuwe op te richten tweede elftal er komt is nog maar de vraag. De huidige financiële situatie laat dat momenteel niet toe. Het kunstgrasveld wordt mede mogelijk gemaakt door sponsoring. Zo is er financiële steun van verschillende deelnemers aan het bedrijvenvoetbal. Op korte termijn zal bekeken worden of het mogelijk is het financiële plaatje omtrent een te vormen tweede elftal rond te krijgen. 

ProRail bereidt zich voor op hittegolf

ProRail gaat spoorbruggen waar nodig extra koelen met water. De spoornetbeheerder doet dit met oog op de verwachte tropische hitte de komende dagen. "Spoorstaven kunnen bij hitte uitzetten. Vooral spoorbruggen moeten dan extra in te gaten worden gehouden, omdat bij uitzetting de brug niet meer goed kan openen of sluiten", aldus ProRail maandag.

Ook langs het spoor worden maatregelen genomen. Een vonk van een passerende trein kan brand veroorzaken in droge spoorbermen. ProRail gaat daarom tijdig maaien. En bij slijpwerkzaamheden aan de rails wordt een brandwacht ingezet.

Verder zijn inspecteurs van het spoorbedrijf overal in het land bezig met een zogenoemde hitteschouw. Ze letten er vooral op of de stalen rails goed vastliggen in het grindbed van het spoor. Dat voorkomt uitzetting van het staal door hitte.

ProRail bereidt zich voor op hittegolf (Foto: Novum)
ProRail bereidt zich voor op hittegolf (Foto: Novum)

Wimbledon: Simpele zege Belg Goffin, Cilic eenvoudig door

De Belg David Goffin heeft zonder grote moeite de tweede ronde bereikt op Wimbledon. De nummer vijftien van de wereld versloeg de meer dan honderd plaatsen lager genoteerde Argentijn Horacio Zeballos in ruim anderhalf uur in drie sets: 7-6 (7), 6-1 en 6-1.

De als negende geplaatste Kroaat Marin Cilic kende zoals verwacht weinig problemen met de Japanse qualifier Hiroki Moriya: 6-3, 6-2 en 7-6 (4). In de tweede ronde speelt Cilic tegen Ricardas Berankis, de nummer negentig van de wereld. De Litouwer zag zijn Oostenrijkse opponent Andreas Haider-Maurer na iets minder dan een uur opgeven: 6-2 en 5-2. 

Voor de tweede Oostenrijker verliep het beter: Dominic Thiem versloeg Dudi Sela uit Israël in vier sets. Het duel eindigde in 2-6, 6-3, 6-4 en 6-4. De op de ranglijst ver afgezakte Serviër Janko Tipsarevic ligt er al na één wedstrijd uit. De Spanjaard Marcel Granollers-Pujol zegevierde in drie simpele sets: 6-3, 6-4 en 6-2. Hij neemt het in de tweede ronde op tegen de Argentijn Leonardo Mayer, die met 7-6 (7), 7-6 (3) en 6-4 afrekende met Thanasi Kokkinakis uit Australië.

Servicekanon John Isner versloeg de Japanner Go Soeda in de eerste ronde: 7-6 (5), 6-4 en 6-4. Tot grote vreugde van het thuispubliek rekende Liam Broady na een knappe comeback af met de Australiër Marinko Matosevic, voormalig top-100-speler. Na een spannende partij van ruim drie uur won de met een wildcard toegelaten Broady: 5-7, 4-6, 6-3, 6-2 en 6-3. Broady staat in de volgende ronde tegenover de Belg Goffin.

'Guus Hiddink weg bij Oranje'

Guus Hiddink lijkt deze week op te stappen als bondscoach van het Nederlands elftal. Dit nieuws heeft De Telegraaf zojuist naar buiten gebracht. Tot nu toe zijn zowel Hiddink als de KNVB niet bereikbaar voor commentaar.

Hiddink nam na het WK voetbal in Brazilië het stokje over van Louis van Gaal, die naar Manchester United vertrok. Sindsdien is het echter niet meer rustig geweest. De 68-jarige Varsevelder begon zijn tweede ambt als bondscoach met een nederlaag tegen Italië (2-0) en zag zijn ploeg vervolgens ook de eerste EK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië niet winnen: 2-1.


'Guus Hiddink gaat naar huus' (PRO SHOTS / Stanley Gontha)

In oktober slaagde Oranje er met veel pijn en moeite in om met 3-1 van Kazachstan te winnen, maar het daaropvolgende duel tegen IJsland werd wederom verloren: 2-0. Na deze nederlaag verbond Hiddink een eventueel vertrek aan het resultaat van de wedstrijd tegen Letland. Bij een verlies zou de bondscoach opstappen, maar er werd met liefst 6-0 gewonnen.

De druk leek daarmee tijdelijk van de ketel te zijn, maar na een gelijkspel tegen Turkije (1-1) begon het verhaal weer van voor af aan. De oefenwedstrijd met Spanje werd nog gewonnen (2-0), maar na een pijnlijke nederlaag tegen de Verenigde Staten (4-3) moest opnieuw van Letland gewonnen worden. En dat gebeurde opnieuw; ditmaal met 2-0.

Na de wedstrijd tegen de Letten leek Hiddink een stap terug te doen, waardoor de verantwoordelijkheid van het Nederlands elftal bij assistent Danny Blind zou komen te liggen. Dit scenario lijkt zichzelf nu alsnog te ontvouwen, waarbij Hiddink dus niet meer verbonden zal blijven aan Oranje.

Duplan verruilt FC Utrecht voor ADO Den Haag

Edouard Duplan vertrekt bij FC Utrecht, zo is op de officële website van de club uit Utrect te lezen. In de afgelopen weken waren beide partijen met elkaar in gesprek. Inzet was verlenging van het afgelopende contract van de Fransman, maar beide partijen kwamen niet tot een akkoord.

Lange tijd dacht men, dat Duplan zou bijtekenen. Beide partijen hadden de intentie al uitgesproken met elkaar verder te gaan, maar kennelijk waren de eisen van de Franse speler de directie van de Domstedelingen toch te gortig. In Utrecht speelde Duplan 104 duels in de Eredivisie, waarin hij goed was voor 25 doelpunten.

Duplan heeft overigens al een nieuwe club gevonden. ADO Den Haag heeft de 32-jarige voetballer volgens AD Sportwereld ingelijfd. Hiermee haalt trainer Henk Fräser zijn gewenste aanvallende versterking.

Poels assisteert Froome in Tour de France

Wout Poels rijdt de Tour de France. De Limburgse klimspecialist maakt deel uit van de ploeg van het Britse Team Sky. Poels moet zijn kopman en oud-winnaar Chris Froome bijstaan in de bergetappes.

De Australiër Richie Porte is ook opgenomen in de ploeg. Hij won dit voorjaar Parijs-Nice en de Ronde van Catalonië. Verder zijn de erkende Britse hardrijders Geraint Thomas, Ian Stannard, Luke Rowe en Peter Kennaugh geselecteerd, evenals de Ier Nicholas Roche en de Tsjech Leopold König.

Automobilist rijdt in op agent in burger

Een 50-jarige automobilist uit Alphen aan den Rijn heeft tot twee keer toe geprobeerd een medeweggebruiker aan te rijden. Het 23-jarige doelwit was echter een agent in vrije tijd die de Alphenaar aanhield.

Het incident had zaterdagavond plaats op de Burgemeester Bruins Slotsingel in Alphen. Kort daarvoor werd de agent in zijn auto belaagd door een man die slingerend en met groot licht achter hem reed. De 23-jarige stopte bij een wegversmalling om zijn achtervolger daarop aan te spreken. De agent stapte uit, maar werd tot twee keer toe bijna van zijn sokken gereden.

De agent maakte zich als zodanig bekend en hield de wegpiraat aan. Die bleek te veel drank op te hebben. Eerder op de avond had hij al een aanrijding veroorzaakt en was doorgereden.

Lampre met 'oude selectie' naar Tour

De Italiaanse wielerploeg Lampre heeft maandag de ploeg voor de Tour de France bekendgemaakt. Grootste naam is de Portugees Rui Costa. De oud-wereldkampioen won al drie etappes in de Tour. Hij begint zaterdag in Utrecht aan zijn zevende Ronde van Frankrijk.

De selectie is niet de jongste. De gemiddelde leeftijd van de renners is 30 jaar. De 36-jarige Colombiaan José Serpa Perez is de oudste, gevolgd door de 35-jarige Spanjaard Rubèn Plaza Molina en de 33-jarige Italiaan Filippo Pozzato. De Italiaan Matteo Bono is ook boven de dertig.

De ploeg bestaat verder uit de 'jonkies' Davide Cimolai (Italië), Kristijan Durasek (Kroatië), Nelson Oliveira (Portugal) en Rafaell Valls Ferri (Spanje).

Supreme League of Patriots gratis voor slachtoffers Batman: Arkham Knight

Batman: Arkham Knight voor pc is geen succes en veel mensen zijn dan ook ontevreden met hun aankoop. Dat is ontwikkelaar No Bull Intentions niet onopgemerkt gebleven. De ontwikkelaar geeft indie-game Supreme League of Patriots gratis aan iedereen die de pc-versie van Arkham Knight hebben gekocht, zelfs als ze de game hebben geretourneerd. 

Het enige wat je hoeft te doen is een e-mail sturen naar supremeleagueofpatriots@gmail.com met je aankoopbewijs van Batman: Arkham Knight. Vervolgens krijg je zo snel mogelijk een code toegestuurd om de game te downloaden. Een net gebaar van een onafhankelijke ontwikkelaar, die de pc-gamers een hart onder hun riem wil steken.

Tientallen tips over mishandeling bij TT

De politie in Drenthe heeft tientallen tips gekregen over de zware mishandeling van een 24-jarige man in nacht voor de TT in Assen. Het slachtoffer werd rond twee uur 's nachts aangetroffen in de Groningerstraat.

Hij werd gereanimeerd en met ernstig hoofdletsel naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft na gesprekken met getuigen een signalement verspreid van een groepje mogelijke verdachten. Dat heeft nog geen resultaat opgeleverd. Mensen die informatie hebben, worden opgeroepen zich bij de politie te melden.

Onderzoek aanslag gemeentehuis Waalre stopt

Politie en justitie zijn gestopt met hun onderzoek naar de brandstichting in het gemeentehuis van Waalre in 2012. In dat jaar ging het monumentale pand volledig in vlammen op, nadat er twee brandende auto's tegenaan waren gezet.

Het Openbaar Ministerie (OM) liet maandag weten dat het 'de actieve fase van het onderzoek' beëindigt. Pas als er nieuwe informatie binnenkomt, wordt de draad weer opgepakt.

Tegen de drie verdachten die eerder in de zaak werden aangehouden heeft het OM geen zaak rond kunnen krijgen. Ze worden vooralsnog dan ook niet vervolgd.

Merkel: het is aan Grieken om te bewegen

Als Griekenland uit de huidige impasse rond de aanpak van zijn financiële problemen wil komen, zal het zelf moeten bewegen. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel maandag gezegd op een partijbijeenkomst, zeiden bronnen die daarbij aanwezig waren tegen persbureau Reuters.

Merkel zou verder hebben gezegd dat de situatie rond Griekenland zo onvoorspelbaar is, dat beslissingen van dag tot dag moeten worden genomen. Een woordvoerder van de Duitse regeringsleider liet overigens maandag weten dat zij nog altijd bereid is tot nieuwe gesprekken met de Griekse regering.

Angela Merkel (Foto: Novum)
Angela Merkel (Foto: Novum)

Wielrenner vanwege overwinning ontslagen

Het zal je als wielrenner maar overkomen: een zege boeken en direct daarna op straat gezet worden. Het overkwam Andrei Krasilnikau die gisteren in Wit-Rusland nationaal kampioen op de weg is geworden. Minsk Cycling Club ontsloeg Krasilnikau omdat hij zijn ploeggenoot en teambaas Aliaksandr Kuchynski niet liet winnen.

De 26-jarige Krasilnikau reageert dan ook verbitterd op Twitter. Hij maakte zijn ontslag bekend en reageerde op de vraag van een wielerfan dat het helaas waar is dat hij op straat staat. Hij vroeg ook direct aan andere teams om hem op te pikken. Krasilnikau werd in 2013 ook al eens kampioen van Wit-Rusland, terwijl de beoogde winnaar van gisteren, Kuchynski, in 2009 een keer tweede werd in Gent-Wevelgem.

Rutte spreekt Vlaams parlement toe

Premier Mark Rutte houdt donderdag 15 oktober een toespraak in het Vlaams parlement in Brussel. Tot nu toe was voormalig Europees president Herman Van Rompuy het enige niet-lid van het parlement of de Vlaamse regering die daar een speech mocht houden, meldt het Belgische persbureau Belga maandag.

Rutte zal ook in debat gaan met de parlementsleden. De voorzitter van het Vlaams parlement nodigde de premier in 2013 uit. Het is de bedoeling dat Rutte spreekt over de Nederlands-Vlaamse samenwerking en over de Nederlandse visie op Europa en de wereld.

Mark Rutte (Foto: Novum)
Mark Rutte (Foto: Novum)

Wolff: "Kritiek op Formule 1 moet stoppen"

Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff vindt dat de aanhoudende kritiek op de Formule 1 op zou moeten houden. De coureurs klagen te veel over brandstof besparen en te makkelijk te besturen auto's, terwijl een renstal als Red Bull Racing dreigt met het verlaten van de sport. De kritiek berokkent de sport schade, terwijl de deelnemers de sport zouden moeten promoten.

Wolff is sarcastisch: "Er wordt nu een erg goede verkoopcampagne gevoerd." Toch is volgens de Oostenrijker niet alles kommer en kwel. "Als ik mijn Mercedes-bril af zet en ik kijk wat voor spektakel de Formule 1 biedt dan is dat best goed. Is het goed dat een team vaak wint? Waarschijnlijk niet, maar dat hebben we in het verleden ook gehad. Wij hebben de plicht om de Formule 1 niet in diskrediet te brengen. Wij zijn ambassadeurs van de Formule 1."

"Door ons telkens negatief over onszelf uit te laten kom je in een negatieve spiraal terecht. Dat is niet goed voor de Formule 1. Ik heb de afgelopen dagen enkele artikelen gelezen die de waardeloze vergelijking met de Formule E trekken. Die kant wil ik niet op, wij hebben een plicht jegens de Formule 1. Zo denk ik er over."

OM in cassatie tegen vrijspraak ex-neuroloog

Het Openbaar Ministerie legt zich niet neer bij de vrijspraak van ex-neuroloog Ernst Jansen en stapt naar de Hoge Raad. Jansen werd anderhalve week geleden in hoger beroep vrijgepleit van de medische vergrijpen waarvoor hij zich moest verdedigen. Het gerechtshof achtte namelijk niet bewezen dat de arts opzettelijk verkeerde diagnoses van ernstige ziektes stelde bij meerdere van zijn patiënten. Het OM had zes jaar gevangenisstraf geëist.

In eerste aanleg veroordeelde de rechtbank in Almelo de voormalige neuroloog tot een gevangenisstraf van drie jaar.

Poetin herhaalt steun regime Assad

De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag opnieuw zijn steun uitgesproken voor het regime van de Syrische president Bashar Assad. Hij riep tevens alle landen in het Midden-Oosten op de handen ineen te slaan in de strijd tegen de extremistische beweging Islamitische Staat.

De burgeroorlog in Syrië, die uitbrak na protesten in maart 2011, heeft al aan meer dan 220 duizend mensen het leven gekost. Rusland heeft van oudsher nauwe banden met Syrië en speelt volgens velen een sleutelrol bij het vinden van een vreedzame oplossing voor het conflict. Suggesties dat het aftreden van Assad kan helpen een einde te maken aan de oorlog zijn door Rusland van de hand gewezen.

De Syrische minister van buitenlandse zaken Walid al-Moallem heeft maandag overleg gevoerd met zijn Russische evenknie Sergej Lavrov. Later voerde hij overleg met Poetin in het Kremlin. De Russische president benadrukte in het gesprek met Al-Moallem dat het 'Russische beleid om Syrië, de Syrische regering en de Syrische bevolking te steunen onveranderd is'.

Poetin zei tevens dat uit de contacten die Moskou met andere landen in het Midden-Oosten heeft blijkt dat 'iedereen wil bijdragen aan de strijd tegen het kwaad'. Hij verwees daarmee naar IS.

Poetin herhaalt steun regime Assad (Foto: Novum)
Poetin herhaalt steun regime Assad (Foto: Novum)

Eurosport krijgt tv-rechten Olympische Spelen in miljardendeal

Met een miljardendeal heeft Eurosport maandag de tv-rechten verkregen voor de Olympische Spelen van 2018, 2020, 2022 en 2024. Moederbedrijf Discovery heeft de rechten gekocht voor zo'n 1,3 miljard euro, volgens het IOC zodat alle sporten meer aandacht kunnen krijgen. 

Het is nog niet duidelijk wat de deal voor gevolgen heeft voor nationale omroepen, zoals de BBC in Groot-Brittannië en de NOS in Nederland. Volgens het IOC kunnen zij een 'sublicentie' kopen bij Discovery om zo alsnog de Spelen uit te mogen zenden. Wie dat gaat doen en in hoeverre dat gevolgen gaat hebben voor de uitzendingen in Nederland is nog onbekend. De overeenkomst spreekt over alle platformen, waaronder betaalde tv, 'free-to-air'-tv, internetstreams en mobiele platformen. 

Om met onder meer de vraag en de lokale wetten tegemoet te komen - in meerdere landen is het uitzenden van de Spelen op een publieke zender wettelijk vastgelegd - zal Eurosport minstens 200 uur laten zien van de Zomerspelen en minstens 100 uur van de Winterspelen. Ook hiervan is nog niet bekend hoe het precies ingedeeld zal worden en hoeveel daarvan op tv in plaats van via internet te zien is.

Naast het uitzenden van de Spelen lijkt het er ook op dat Discovery en Eurosport een grote rol zullen spelen bij het uitrollen van het zogenaamde olympische tv-kanaal. Dat is het geesteskind van IOC-president Thomas Bach en moet alle dagen van het jaar 24 uur per dag beelden uitzenden van olympische sporten en sporten met olympische aspiraties.

Bemoeial schopt ambtenaren Goirle tegen hoofd

Een nog voortvluchtige man heeft zondagavond een bijzonder opsporingsambtenaar (boa) van de gemeente Goirle in zijn gezicht getrapt en een ander tegen zijn hoofd. Hij viel de boa's aan terwijl ze al in gevecht waren met een andere man. De politie neemt de zaak hoog op en sprak maandag van een 'laffe mishandeling'.

Aanleiding voor het geweld was een bekeuring. De man die in de eerste plaats ruzie zocht met de boa's was niet degene die een bon kreeg, maar een 28-jarige Goirlenaar die stond toe te kijken. Toen hij het verzoek kreeg zich niet met de zaak te bemoeien, werd hij volgens de politie agressief en begon te schelden en duwen. Daarop probeerden de boa's hem aan te houden en brak het gevecht uit.

Vervolgens viel de man, die de politie nog zoekt, de boa's aan. Beide mannen raakten gewond, maar hoefden niet naar het ziekenhuis, liet een woordvoerder van de politie weten. De 28-jarige man uit Goirle zit vast. Mogelijk hebben omstanders beelden gemaakt. De politie wil die graag zien.

AZC dwarsboomt sexy schoolmeisjes

Asielzoekers in het Beierse Pocking hebben het nu echt te bont gemaakt. Hun asielzoekerscentrum staat namelijk pal naast de  het gymnasium in de Duitse stad. Omdat de islamitische vluchtelingen aanstoot hebben genomen aan de sexy schoolmeisjes aldaar, moeten de meisjes nu gepaste kledij dragen.

Eerder deze maand besloot Pocking opvang te bieden aan tweehonderd Syriërs. Een plek pal naast de gymzaal van het Wilhelm-Diess-Gymnasium leek de gemeenteraad wel een geschikte locatie. Maar dat hadden ze dus mooi verkeerd.

Aangezien bij het gymmen luchtige kleding wel zo fris is, hadden de tijdelijke bewoners dus een goed zicht op schaarsgeklede tienermeisjes. En dat was tegen het zere been van de moslims aldaar. Na klachten besloot men vorige week het gymlokaal te sluiten en de scholieren in een nabijgelegen lagere school lichamelijke opvoeding te geven.

Eind goed, al goed zal je misschien denken. Echter, de school is nog steeds bang voor een confrontatie tussen de asielzoekers en de scholieren. Daarom heeft de directie vorige week een brandbrief naar de ouders gestuurd waarin zij op de hoogte worden gesteld van de verplichting aangepaste kleding te dragen.

"De Syrische bewoners zijn over het algemeen islamitisch", staat in de brief. "Zij hebben een eigen cultuur. Omdat onze school direct naast het azc ligt, moeten de leerlingen om problemen te voorkomen gepaste kleding dragen. Strakke topjes of bloesjes en minirokjes zijn vanaf heden verboden."

Volgens een locale politicus is de verrassende stap van de school 'absoluut nodig'. "Als moslimjongens naar een openluchtzwembad gaan, worden ze overdonderd door alle meisjes in bikini's", aldus de beste man. "Deze jongens komen uit een cultuur waar het tonen van blote huid is verboden. Zij kunnen dus onze meisjes lastigvallen."

Onderzoek: volgauto's 'duwen' wielrenners

Wielrenners die zaterdag voor de winst gaan bij de proloog van de Tour de France in Utrecht, kunnen daarbij een beroep doen op hulp uit onverwachte hoek. Uit een onderzoek van de Technische Universiteit van Eindhoven blijkt dat renners seconden kunnen winnen als zij dicht voor hun volgauto rijden.

Dat komt volgens onderzoeker Bert Blocken doordat de volgauto de onderdruk die achter een fietser ontstaat, wegneemt. Die onderdruk remt de wielrenner normaal gesproken af. Bij de reglementaire minimumafstand van 10 meter tussen volgauto en renner is er al een effect merkbaar. Een kleinere afstand betekent een nog groter voordeel: Blocken schat dat een renner het parcours in Utrecht zes seconden sneller aflegt, wanneer de auto 5 meter achter hem rijdt.

Om het 'volgauto-effect' tegen te gaan, zit er volgens Blocken maar één ding op. "De internationale wielrenunie UCI moet de minimumafstand bepalen op 30 meter, dan is het effect verwaarloosbaar. Nu is er eigenlijk sprake van oneerlijke competitie."

Bomaanslag op konvooi procureur-generaal Egypte

Op het konvooi van de Egyptische procureur-generaal Hisham Barakat is maandag een bomaanslag gepleegd. Volgens het staatspersbureau MENA heeft hij de aanslag overleefd, maar raakte hij evenals twee lijfwachten en een voorbijganger gewond.

Barakat was net van zijn huis in de oostelijke voorstad Heliopolis naar zijn werk in het centrum van Caïro vertrokken toen de bom ontplofte. Volgens de staatstelevisie werd hij naar een nabijgelegen ziekenhuis gebracht, waar hij medisch werd onderzocht op eventuele inwendige bloedingen.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist. Het is de eerste aanslag op het leven van een hoge Egyptische overheidsfunctionaris sinds een aanslag in 2013 op de toenmalige minister van binnenlandse zaken Mohammed Ibrahim. Die aanslag volgde op de afzetting van de islamistische president Mohammed Morsi.

De autoriteiten traden na de afzetting van Morsi hard op tegen protesten. Er vielen honderden doden en duizenden mensen werden opgepakt. Tegen honderden verdachten werden in massaprocessen doodvonnissen uitgesproken.

Dino Soerel krijgt voorarrest van hof

Een van de hoofdverdachten in het liquidatieproces Passage, Dino Soerel, krijgt voorarrest. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam maandag besloten. Het Openbaar Ministerie had hierom gevraagd.

Soerel zit al een gevangenisstraf van ruim zes jaar uit in een andere zaak voor onder meer drugsdelicten, maar die straf eindigt in juni volgend jaar. Hij kan daarom in aanmerking voor proefverlof komen. Het OM vreest dat hij dan kan onderduiken. Het hof ziet dat gevaar ook.

De zaak-Passage loopt nu in hoger beroep. De rechtbank sprak Soerel eerder in het Passageproces vrij van het geven van opdrachten voor de liquidaties van Kees Houtman en Thomas van der Bijl.

Volgens de aanklagers is er nu veel nieuw belastend materiaal tegen Soerel. Daarbij gaat het onder meer om de verklaringen van kroongetuige Fred R. Ook dit is een reden voor het hof om te zorgen dat Soerel niet op verlof kan gaan en vrij kan komen en vervolgens kan verdwijnen.

'Grieken trokken 8 miljard van rekeningen'

Griekse spaarders hebben de afgelopen twee weken meer dan 8 miljard euro van hun rekeningen gehaald. Dat becijferde kredietbeoordelaar Moody's maandag. Formele cijfers zijn er overigens nog niet geopenbaard.

"Wij schatten dat de spaartegoeden van de private sector sinds eind november vorig jaar met zo'n 44 miljard euro zijn afgenomen tot circa 120 miljard euro. De uitstroom in de afgelopen twee weken was meer dan 8 miljard euro'', aldus de firma in een rapport.

De Griekse banken blijven tot en met volgende week maandag dicht. Geldopnames bij pinautomaten in Griekenland zijn voorlopig beperkt tot een maximum van 60 euro per dag en internationale betalingen via Griekse banken en overboekingen naar het buitenland zijn voorlopig verboden. De pinlimiet van 60 euro geldt volgens de regering alleen voor Griekse rekeninghouders. Voor gebruikers van buitenlandse bankpassen en creditcards blijven de limieten gelden die hun banken hanteren.

Onbekende 'Sam' gezocht voor dood Joey Moes

De politie is op zoek naar een onbekende met de naam Sam in verband met de liquidatie van Joey Moes in Enschede vorig jaar. In Opsporing Verzocht worden dinsdag een compositietekening, bewakingsbeelden en een reconstructie getoond.

Een verdachte in de moordzaak, een 31-jarige man uit Enschede, kwam vorige week op vrije voeten. Hij had een conflict met Moes over een partij harddrugs. De politie verdenkt hem van betrokkenheid bij de liquidatie.

De man zegt echter dat niet hij, maar een voor de politie onbekend iemand met de naam Sam betrokken zou zijn bij de dood van Moes. Deze Sam, van wie verder niet veel bekend is, zou afkomstig zijn uit het Amsterdamse stadsdeel Bos en Lommer.

Moes (24) werd op 17 december vorig jaar door zijn hoofd geschoten op de Zonstraat in Enschede. Hij overleed korte tijd later. Nog dezelfde nacht hield de politie in het centrum van Amsterdam drie verdachten aan. Twee van hen kwamen al eerder vrij.

'Prijsafspraken maken tegen dure medicijnen'

Ziekenhuizen, zorgverzekeraars, medisch specialisten en apothekers moeten een inkoopmacht creëren om dure en nieuwe medicijnen van geneesmiddelenfabrikanten goedkoper te maken. Dat staat in een maandag gepubliceerd rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de beschikbaarheid van medicijnen in de toekomst.

Ook de Nederlandse overheid zou op deze manier medicijnen kunnen inkopen en prijsafspraken maken, samen met andere Europese overheden. Volgens de NZa moet de overheid ook een wettelijke maximumprijs vaststellen voor alle dure medicijnen.

Bovendien zou de prijs van geneesmiddelen verlaagd moeten worden als de patiëntengroep toeneemt."Nu betalen we dezelfde prijs, ook als middelen eerst voor honderd en daarna voor 10.000 patiënten gebruikt worden'', stelt de toezichthouder.

Dure medicijnen zijn straks waarschijnlijk niet meer voor iedereen verkrijgbaar. "Veel ziekenhuizen geven aan dat ze de geneesmiddelen straks niet meer kunnen betalen'', aldus de zorgautoriteit.

EU: geld voor onderzoek beter treinverkeer

Brussel geeft geld voor onderzoek naar beter treinverkeer tussen de provincies Groningen en Limburg en het buitenland. Voor een studie voor het traject Groningen - Bremen (Duitsland) komt ruim 8,3 miljoen euro vrij. De provincie Limburg krijgt maximaal ruim 4,7 miljoen euro. In beide gevallen gaat het om de helft van de kosten.

Dat maakte de Europese Commissie in Brussel maandag bekend. De commissie wil in totaal 13,1 miljard euro uittrekken voor 276 projecten die het transport in de Europese Unie moeten verbeteren.

Onderzoek naar lynchpartij op school India

De politie in India is een onderzoek gestart naar een lynchpartij op een kostschool in Nirpur, in het noorden van een land. De directeur van de school werd zaterdag door een woedende menigte doodgeslagen, nadat de lichamen van twee scholieren waren gevonden in een vijver.

De menigte was ervan overtuigd dat medewerkers van de school de twee jongens van 10 en 11 hadden vermoord en vervolgens in de vijver hadden gedumpt. Uit autopsie bleek later echter dat de twee waren verdronken. De schooldirecteur werd door de menigte afgeranseld met stokken. Op videobeelden is te zien hoe de man op de grond ligt en wordt geslagen.

Toen politieagenten arriveerden werden ze bekogeld met stenen. Zes agenten raakten gewond. Zondagavond overleed de directeur van de kostschool in het ziekenhuis. Inwoners van de woonplaats van de directeur gingen daarna woedend de straat op. Ze blokkeerden het trein- en wegverkeer en staken een voertuig in brand.

Koningin Máxima begint VN-bezoek Filipijnen

Koningin Máxima is maandagavond (lokale tijd) aangekomen in Manilla, de hoofdstad van de Filipijnen. Ze brengt voor de Verenigde Naties een driedaags bezoek aan de Filipijnen, op uitnodiging van president Benigno Aquino III en centralebankgouverneur Amando Tetangco Jr. Beiden bespreken de komende dagen met Máxima de vorderingen die zijn gemaakt op het gebied van het beter toegankelijk maken van financiële diensten en wat er nog moet worden gedaan.

In aanwezigheid van de koningin wordt woensdag daarvoor ook een nationaal actieplan gelanceerd. Van de Filipijnse bevolking heeft 69 procent geen toegang tot zaken als sparen, geld overmaken en verzekeringen.

Jihadverdachte roept op tot constructief debat

"Grijp niet naar geweld. Geweld en haat zijn niet de oplossing.'' Dat zei Azzedine C., onder meer verdacht van ronselen voor de jihad en opruiïng, maandag tijdens een pro forma zitting in de zaak rond een aantal Haagse jihadverdachten.

Hij richtte zich daarbij op de moslims die naar Amsterdam waren gekomen om de zaak bij te wonen, en moedigde ze aan tot een constructieve bijdrage aan de maatschappij. "Ga in debat, ga demonstreren. Nederland is een land van mogelijkheden'', klonk het in de extra beveiligde rechtszaal in Amsterdam.

C. verzocht de rechter in een emotioneel betoog om hem in vrijheid te stellen. Hij zit al negen maanden vast in voorarrest op de terrorismeafdeling van de gevangenis in Vught. "Ik ben bereid tot de strengste vorm van huisarrest, als mijn moeder maar naar me toe kan komen.''

Juncker voelt zich 'beetje verraden'

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, voelt zich "een beetje verraden'' door de Grieken en in het bijzonder de Griekse regering. Dat zei hij maandag tijdens een persconferentie in Brussel naar aanleiding van het mislukken van een deal met Athene en de geldschieters over de aanpak van de Griekse schulden.

De aankondiging van de Griekse premier Alexis Tsipras in de nacht van vrijdag op zaterdag om een referendum uit te schrijven over een financieel reddingsplan van de geldschieters, én tegelijkertijd een negatief stemadvies mee te geven, is niet goed gevallen. "In één nacht heeft Europa een zware klap gekregen.''

"Europa kan alleen werken als we in een dialoog verschillen kunnen overbruggen'', zei Juncker. "Geen democratie staat boven een andere.'' Juncker herhaalde dat niet alleen hij, ook eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem er alles aan hebben gedaan om tot een compromis te komen.

FNV eist einde 'uitbuiting' door Farm Trans

Vakbond FNV heeft aardappeltransporteur Farm Trans voor de rechter gedaagd wegens uitbuiting, verdringing op de arbeidsmarkt en concurrentievervalsing. De zaak dient maandag voor de kantonrechter in Bergen op Zoom.

Het transportbedrijf uit Zevenbergen laat volgens de FNV Poolse chauffeurs tegen Poolse lonen vanuit Nederland aardappels vervoeren, in plaats van hen het Nederlandse cao-loon te betalen. Het basisloon van de Polen zou 500 euro per maand zijn. De vakbond wil dat deze situatie stopt.

Farm Trans was maandagochtend niet bereikbaar voor commentaar, maar legde eerder uit dat de Polen in dienst zijn van de Poolse vestiging van het bedrijf en nauwelijks in Nederland rijden. Van uitbuiting is volgens het bedrijf geen sprake.

FNV won onlangs een vergelijkbare zaak tegen een transportbedrijf uit het Brabantse Erp, dat Hongaarse chauffeurs hier liet rijden. De rechter oordeelde dat zij volgens de Nederlandse cao betaald moeten worden.

Clarkson: spijtig dat het voorbij is

"Triest en spijtig dat het op deze manier tot een eind is gekomen." Zo reageerde Jeremy Clarkson op Twitter nadat zondag op de Engelse tv de laatste aflevering van Top Gear 'oude stijl' te zien was geweest. De 75 minuten durende show, die was samengesteld uit oudere opnames, werd alleen gepresenteerd door James May en Richard Hammond.

Volgens de BBC was de aflevering een zwanenzang voor Clarkson, eerder ontslagen omdat hij een producer had geslagen. Naast May en Hammond, die ook vertrekken, was een replica van een olifant te zien die ze 'Jeremy' noemden. Clarkson had nog wel een voice-over ingesproken, iets waarvoor hij niet is betaald.

In het programma werd over alle toestanden niet gesproken. "Hallo en welkom bij wat er over is van Top Gear", begon May. Op het eind zei hij: "Heel erg bedankt voor het kijken en, nou ja , tot ziens." Hammond zei ook 'tot ziens' en toen begon de aftiteling.

In zijn bericht op Twitter bedankte 'enfant terrible' Clarkson het publiek ook nog voor alle steun en aanmoedigingen de afgelopen jaren. Hammond twitterde: "Kan niet geloven dat het leven ruimte biedt aan de eerste en de laatste stappen van dit ongelooflijke avontuur. Bedankt voor uw gezelschap."

Chris Evans volgt Jeremy Clarkson op bij Top Gear. Hij zoekt via open audities medepresentatoren voor het nieuwe seizoen van de autoshow, die over de hele wereld immens populair is.

Jeremy Clarkson (Wikimedia) (Foto: Tony Harrison)
Jeremy Clarkson (Wikimedia) (Foto: Tony Harrison)

Efteling opent nieuwe achtbaan met vrije val

Een vrije val van 37,5 meter, een snelheid van ruim 90 kilometer per uur en de sfeer van een mijnbouwcomplex uit de negentiende eeuw. Dat zijn de hoofdelementen van Baron 1898, de nieuwste attractie van de Efteling die deze week opengaat voor publiek. Bezoekers kunnen vanaf woensdag een ritje maken in de spectaculaire 'dive coaster'.

Het park in Kaatsheuvel heeft 18 miljoen euro uitgegeven aan de achtbaan. Het meest in het oog springende element is de loodrechte val in een mijnschacht. Die is volgens het verhaal eromheen eigendom van een hebzuchtige baron.

Voor Nederland is de constructie uniek en ook in de rest van de wereld zijn niet zo gek veel dive coasters. De dichtstbijzijnde staat in het Duitse Heide-Park, in Nedersaksen. Die achtbaan met de naam Krake is net als Baron 1898 gebouwd door het Zwitserse bedrijf Bolliger & Mabillard.

'Werken is een plicht'

Als je van het leven wil genieten, moet je daar hard voor werken. Zeven op de tien volwassenen in Nederland beschouwen werken als een maatschappelijke plicht en vinden het geen vrije keuze. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag becijferd.

Mannen hebben gemiddeld een wat sterkere arbeidsethos dan vrouwen, zo blijkt. Mannen werken doorgaans voltijds en hechten meer belang aan een baan en een eigen inkomen dan het andere geslacht.

Het CBS constateert verder dat laagopgeleiden over het algemeen iets meer arbeidsethos hebben dan mensen met een hoger opleidingsniveau. En ouderen voelen met betrekking tot werken veelal meer plichtsbesef dan de jongere generaties.

Dat we werken in meerderheid zien als plicht, wil overigens niet zeggen dat werken altijd op de eerste plaats komt. Het is lang niet voor iedereen belangrijker dan vrije tijd, meent het statistiekbureau. Uit het onderzoek komt naar voren dat ruim 80 procent van de Nederlanders vindt dat er belangrijkere dingen in het leven zijn dan werken.

Nog meer supermarkten stoppen met plofkip

De supermarkten van MCD en Boon's Markt stoppen net als keten Jumbo met het verkopen van plofkip. Nog dit jaar willen de 35 MCD-supermarkten en vier winkels van Boon's Markt overstappen op de diervriendelijkere 'betere kip'. Deze kippen zien daglicht, hebben meer leefruimte en groeien minder hard dan de plofkip. Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier is blij met deze stap van MCD en Boon's Markt. "Zij hebben meer lef dan marktleider Albert Heijn en zetten een echte stap voor de kip", laat de organisatie maandag weten.

De 'kip van morgen' die bijvoorbeeld door supermarktketen Albert Heijn, Dirk en Spar worden verkocht, noemt Wakker Dier 'flopkip'. "Deze kip heeft een iets beter leven dan de plofkip, maar verdient nog lang geen ster van de Dierenbescherming", aldus de organisatie.

Jumbo is eind vorig jaar begonnen met het verkopen van het vlees van kippen met meer leefruimte.

MCD Supermarkten zit met name in de regio Zuid-West Nederland. Boon's Markt zit in Vlaardingen, Woudrichem, Kerkdriel en Utrecht.

Nog meer supermarkten stoppen met plofkip (Foto: Novum)
Nog meer supermarkten stoppen met plofkip (Foto: Novum)

Aandeel hernieuwbare energie blijft stijgen

Nederlanders gebruiken naar verhouding steeds meer hernieuwbare energie. In 2014 kwam 5,6 procent van alle energie uit hernieuwbare bronnen, zoals wind, water, zon en biomassa. Een jaar eerder was dat 4,8 procent. Hernieuwbare energie groeit sinds 2003 snel.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag. De stijging heeft twee oorzaken. Ten eerste gebruikten we daadwerkelijk meer hernieuwbare energie. Maar het percentage steeg ook doordat we in totaal minder energie hebben verbruikt. Zo hadden we vorig jaar minder aardgas nodig door het warme weer. Ook gebruikten we minder brandstoffen voor de auto.

Aandeel hernieuwbare energie blijft stijgen (Foto: Novum)
Aandeel hernieuwbare energie blijft stijgen (Foto: Novum)

'Tsipras vraagt eurolanden om meer tijd'

Premier Alexis Tsipras heeft de regeringsleiders van de eurolanden in een brief gevraagd het hulpprogramma voor Griekenland toch nog een keer te verlengen. Dat meldde maandag de Britse zakenkrant Financial Times (FT), die de hand wist te leggen op een kopie van de brief aan de Luxemburgse premier Xavier Bettel.

De eurolanden weigerden afgelopen weekeinde een verlenging tot na het referendum dat de Grieken willen houden over de hervormingen die nodig zijn om nog langer voor financiële steun in aanmerking te komen. Tsipras vraagt de regeringsleiders in zijn brief om op dat besluit terug te komen.

Zonder verlenging loopt het steunprogramma in de nacht van dinsdag op woensdag af. Dan moet Griekenland ook een lening van 1,6 miljard euro aflossen bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het ziet ernaar uit dat het land daar zelf de middelen niet voor heeft.

Motorrijder racet door Duitse heuvels

Een Nederlandse motorrijder heeft het zonnige weekeinde in Duitsland benut om te testen waartoe zijn motor in staat is. Hij reed met 175 kilometer per uur langs een gehucht, hoewel hij daar maar 70 mocht. Bovendien haalde hij vijf keer gevaarlijk in, zelfs in bochten en op plekken waar een inhaalverbod geldt. Hij mag de komende drie maanden niet rijden in Duitsland. Bovendien kreeg hij een bekeuring van 1200 euro, meldde de Duitse politie maandag.

De 32-jarige man werd zondag gesnapt op de L249, een bochtige weg door de Duitse heuvels, niet ver van de grens met België. Hij viel op toen hij een surveillancemotor van de politie inhaalde. "Hij is geen uitzondering. Nederlandse motorrijders vallen hier elke keer weer onaangenaam op. Het is hier geen racecircuit", zei een woordvoerder van de Duitse politie.

Nationaal Hitteplan op zijn vroegst woensdag

Het Nationaal Hitteplan, dat gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen moet beperken als het erg warm wordt, treedt op zijn vroegst woensdag in werking. Dat laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag weten. "Het is nog maar een verwachting, we houden samen met het KNMI de temperaturen nauwlettend in de gaten'', aldus een woordvoerder maandag.

Ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht zijn extra kwetsbaar bij hoge temperaturen. Het RIVM adviseert in het plan onder meer om voldoende water te drinken, dunne kleding te dragen, lichamelijke inspanning 's middags (op het heetst van de dag) te beperken en in de schaduw te blijven.

Het hitteplan wordt door het RIVM in werking gesteld zodra voor ten minste vier achtereenvolgende dagen een maximumtemperatuur boven de 27 graden wordt verwacht.

Komende week wordt er extreme hitte in ons land verwacht, de temperatuur kan daardoor uitkomen boven de 35 graden.

Gratis openbaar vervoer in Athene

Het openbaar vervoer in de Griekse hoofdstad Athene is gratis zolang de banken gesloten zijn. Dat heeft de Griekse regering besloten.

Volgens minister van vervoer Christos Spirtzis kost het met ingang van maandag geen geld om met de metro, tram bus of trolleybus een reis te maken. Normaal kost een ritje van zeventig minuten 1,20 euro. Het besluit kost de regering ongeveer vier miljoen euro per week.

Gratis met het openbaar vervoer kan alleen in Athene, waar ongeveer veertig procent van de Griekse bevolking woont. In Thessaloniki, de tweede stad van Griekenland, is het openbaar vervoer deels geprivatiseerd. Daardoor kan de regering niet besluiten het openbaar vervoer ook in die stad gratis te maken.

Tokio bouwt Olympisch Stadion van 2 miljard

De Olympische Spelen moeten goedkoper, maar in Japan is dat besef kennelijk nog niet doorgedrongen. Het nieuwe stadion in Tokio voor de Olympische Spelen van 2020 kost bijna 2 miljard euro. De bouw van de immense sporttempel met 80.000 zitplaatsen begint in oktober van dit jaar en de oplevering is gepland in mei 2019, meldde het organisatiecomité maandag.

De kosten voor het stadion waren in het bidbook van Tokio geraamd op 1 miljard euro, maar architect Zaha Hadid leverde een ontwerp in voor een reusachtig, futuristisch bouwwerk, waarvan de prijs ietwat hoger lag. Kritiek op het ontwerp ten spijt, houdt Tokio toch vast aan de plannen van de architect. Alleen het uitschuifbare dak komt er niet. "Als we het ontwerp nu ingrijpend veranderen, lopen we het gevaar dat het stadion niet op tijd gereed is'', aldus de organisatie

Verstappen vraagt Ecclestone om luidere motoren

In een dubbelinterview met Bernie Ecclestone werd Max Verstappen gevraagd of hij nog advies had voor de Formule 1-baas. De jonge Nederlander aarzelde geen moment en vroeg aan Ecclestone of hij wat kon doen om de motoren luider en sneller te maken. Ecclestone reageerde verrast op de vraag en liet blijken dat hij absoluut geen fan is van de V6 die in 2014 zijn intrede deed.

"Ik had niet verwacht dit te horen van zo'n jong iemand! Om eerlijk te zijn, het slechtste wat ooit kon gebeuren met de F1 zijn die motoren. Met batterijen en hybride systemen kun je het geen Formule 1-motor meer noemen," antwoordde Ecclestone, "Al het gepraat met de pitmuur en de instructies van de engineers aan de rijders, dat moet allemaal afgelopen zijn. De rijders zouden weer het middelpunt moeten zijn, zij moeten enkel bezig zijn met de race en hun echte talent laten zien. Ik beloof je Max, dat dat komt!"

Verstappen reageerde enthousiast en vertelde dat zelfs voor de jonge rijders alle techniek te veel is. "Ik kan zeggen dat ik mij slechts voor twintig procent bezig hou met racen en een groot deel van de overige tachtig procent spendeer ik aan technische zaken. Om dat te omzeilen vertel ik mijn engineers dat ze me niet moeten overladen met informatie. Soms zet ik zelfs de display in mijn auto uit! Ik wil op mijn eigen vaardigheden vertrouwen."

Op de reactie van Max Verstappen, waarin hij zei dat hij zijn droom leeft, antwoordde Ecclestone: "Je verdient het, je bent een racer." Ecclestone vertelde verder dat hij leeftijd geen belangrijk iets vindt en dat het belangrijker is of iemand competitief is of niet. Hij denkt dat het belangrijker is hoe lang iemand in de sport is.

Op de vraag aan Ecclestone of hij naast Verstappen in een straatauto rond Spa wil zitten, antwoordde de 84-jarige Brit: "Absoluut!"


Verstappen vraagt Ecclestone om luidere motoren
Verstappen vraagt Ecclestone om luidere motoren (Foto: ANP)

Barbie heeft geworpen

Heuglijk nieuws uit Den Haag. Oh Oh Cherso's Barbie heeft voor de tweede maal geworpen.

Samantha van der Plas heeft vanochtend om 8.15 uur middels een keizersnee haar tweede kind uitgepoept. Dankzij deze chirurgische ingreep blijft de 24-jarige Hagenese dus nog betrekkelijk strak.

Met de geboorte van het jongetje Milano heeft zus Angelina (2) er nu dus een broertje bij. Uiteraard is de gehele bevalling binnenkort op pauperzender RTL5 te bewonderen.

Politiek Aruba: dood arrestant schokt eiland

De dood van een 42-jarige Arubaan die was opgepakt bij een festival in het Haagse Zuiderpark, heeft 'de Arubaanse samenleving zeer geschokt'. Dat zegt de oppositie op het eiland, de Electorale Volksbeweging (MEP). De partij eist maandag in een brief aan het Nederlandse kabinet dat er een diepgaand onderzoek komt.

Mitch Henriquez was zaterdagavond gearresteerd bij het Haagse festival Night at the Park. Volgens het Openbaar Ministerie was de man opgepakt omdat hij zou hebben geroepen dat hij een wapen had. Onderweg naar het politiebureau werd hij onwel. De agenten startten met reanimatie en een ambulance bracht de man in zeer kritieke toestand over naar het ziekenhuis, volgens justitie. In het ziekenhuis overleed hij. De Rijksrecherche onderzoekt de zaak.

De nabestaanden van Henriquez zeggen dat hij is overleden door hardhandig optreden van de politie.

Doutzen Kroes geniet van vrijheid

Doutzen Kroes is haar modellenwerk nog lang niet zat. Aan het AD vertelt het topmodel dat ze geniet van de vrijheid die het haar brengt. "Ik kan doen wat ik wil, heb geen negen-tot-vijfbaan en kan veel bij mijn kindjes zijn. Dat is voor mij het belangrijkst", aldus Doutzen.

De dertigjarige blondine is de laatste tijd weer wat vaker in Nederland en Europa te vinden. Of dat een bewuste keus is van Doutzen? "Het is gewoon zo gelopen. We willen graag in New York blijven wonen, maar zijn ook aan Nederland gehecht."

Voor manlief Sunnery James maakt het volgens de Friese schone niet veel uit waar hij woont, 'hij reist als dj de hele wereld rond'. "Ik geniet van de vrijheid dat we kunnen kiezen waar we willen zijn." Voor hun dochter Myllena (bijna 1) en haar oudere broer Phyllon (4), die al naar school gaat, is het ook om het even. "Hij zit in New York en hier in Nederland op school en heeft op beide plekken veel vriendjes."

Doutzen Kroes (Foto: Laurens Jobse)
Doutzen Kroes (Foto: Laurens Jobse)

Geen luchtsteun Srebrenica door geheime deal

Een geheime afspraak tussen Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten is de reden geweest dat Nederlandse VN-militairen in de 'veilige' Bosnische moslimenclave Srebrenica in juli 1995 geen luchtsteun hebben gekregen. Dat zegt toenmalig minister van Defensie Joris Voorhoeve maandag.

Volgens Voorhoeve werd de afspraak gemaakt na de gijzeling van Britse en Franse blauwhelmen in mei. Op verzoek van Londen en Parijs werd met de VS overeengekomen de NAVO-luchtmacht niet in te zetten tegen de Bosnisch-Servische troepen. De drie landen hielden het besluit stil.

Amerikaanse documenten waaruit dat blijkt komen maandagavond aan bod in de documentaire 'Waarom Srebrenica moest vallen', van Human/VPRO in samenwerking met Argos op NPO2. Een geheime afspraak waardoor luchtsteun uitbleef is al jaren onderwerp van speculatie, maar harde bewijzen ontbraken.

'Plan B bij AF-KLM is drastisch snijden'

Luchtvaartgroep Air France-KLM snijdt stevig in het routeaanbod als het niet lukt bij het personeel een flinke verhoging van de productiviteit af te dwingen. Daardoor kunnen nog meer banen op de tocht komen te staan dan nu al het geval is, schrijft de Franse krant La Tribune maandag.

Ingewijden brengen tegenover het dagblad de drastische inkrimping in herinnering die concurrent British Airways zo'n vijftien jaar geleden doorvoerde. Daar werd de capaciteit tussen 1999 en 2003 met maar liefst een vijfde teruggeschroefd om het hoofd te bieden aan financiële problemen die veel kleiner waren dan die van Air France-KLM nu.

Zowel bij Air France als bij KLM zouden verliesgevende bestemmingen worden geschrapt. Daarbij worden volgens La Tribune de intercontinentale routes, waarvan bij Air France de helft rode cijfers oplevert, niet ontzien.

Mansveld: hogere boete voor zwartrijder

Zwartrijders in het openbaar vervoer kunnen een hogere boete verwachten. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) kondigt maandag aan dat zij die boete wil verdubbelen van 35 naar 70 euro.

De bewindsvrouw wil zo het aantal mensen dat zonder kaartje in het ov stapt 'drastisch terugdringen'. Volgens haar verbetert dat de veiligheid in bus, trein en tram 'want 60 procent van de personen die overlast veroorzaken in het openbaar vervoer rijdt op dat moment zwart'. Ook de administratiekosten gaan omhoog, van 10 naar 15 euro. Voor mensen die echt per ongeluk vergeten in te checken, kondigt Mansveld een uniforme coulanceregel aan.

Wilma Mansveld (Foto: Novum)
Wilma Mansveld (Foto: Novum)

'Zorg voor demente ouderen moet verbeteren'

De zorg voor mensen met dementie en onbegrepen gedrag moet verbeteren. Als er niet wordt gezocht naar de oorzaak van het gedrag, kan dat een risico opleveren door bijvoorbeeld ongewenste of juist helemaal geen behandelingen. De kwaliteit van leven van iemand met dementie kan hierdoor verslechteren, concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een maandag verschenen onderzoek.

De IGZ onderzocht eind vorig jaar twintig instellingen voor ouderenzorg. Zij voldeden allemaal aan een aantal randvoorwaarden voor goede zorg, maar niet aan alle noodzakelijke voorwaarden.

Het aantal mensen met dementie zal de komende decennia fors stijgen. Naar verwachting heeft in 2040 een half miljoen Nederlanders een vorm van dementie, een verdubbeling ten opzichte van nu.

Zonnevliegtuig vervolgt vlucht om de aarde

Het door zonne-energie aangedreven vliegtuig Solar Impulse 2 heeft zijn vlucht om de aarde maandag hervat. De Zwitserse piloot André Borschberg hoopt in vijf dagen over open water van Nagoya in Japan naar Hawaï te vliegen. Het is de achtste en gevaarlijkste etappe, omdat er nauwelijks landingsplaatsen zijn om naar uit te kunnen wijken als zich problemen voordoen.

De poging om zonder één druppel brandstof te verbruiken rond de wereld te vliegen begon 9 maart in Abu Dhabi. Van Hawaï voert de reis naar Phoenix en vandaar dwars door de Verenigde Staten naar Europa alvorens terug te keren in Abu Dhabi.

Borschberg steeg op 31 mei in Nanjing in China op om naar Hawaï te vliegen. Slecht weer dwong hem echter een tussenlanding te maken in Nagoya. Na een reparatie aan de vleugel bleef het wachten op gunstige weersomstandigheden. Omdat de Solar Impulse 2 zo afhankelijk is van het weer maakten de organisatoren pas negen uur na het vertrek, nadat het 'point of no return' was bereikt, bekend dat het zonnevliegtuig weer in de lucht was.

Amsterdam betaalt te hoge fraudeboetes terug

Amsterdam gaat alle boetebesluiten die te maken hebben met uitkeringsfraude uit 2013 en 2014 herzien. De boetes waren destijds gebaseerd op de Fraudewet maar die bleek veel te streng. De boetes waren in sommige gevallen niet terecht of te hoog.

De Fraudewet, ingevoerd in 2013, moest fraudeurs aanpakken zodat sociale voorzieningen terechtkomen bij mensen die ze het hardst nodig hebben. Maar al snel - na een rechterlijke uitspraak en scherpe kritiek van de Nationale ombudsman en een paar Kamerfracties - paste het kabinet de wet eind vorig jaar aan. Bij overtredingen moest meer worden gelet op de ernst van de overtreding, de omstandigheden en op het feit of er expres was gefraudeerd of dat er gewoon een vergissing was gemaakt.

Gevolg was ook dat oude boetebesluiten, die nog openstonden doordat er bezwaar tegen was gemaakt, opnieuw werden bekeken. Besluiten die al onherroepelijk waren en dus al waren betaald, hoefden van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) niet alsnog onder de loep.

Douaneactie Schiphol verplaatst naar 6 juli

De geplande actie van het douanepersoneel op Schiphol is verplaatst naar volgende week. Passagiers die op 6 juli tussen 7.00 en 11.00 uur landen, zullen gegarandeerd hun koffer moeten openen voor een controle. Dat maakten vakbonden CNV en FNV maandag bekend.

Eigenlijk stond de actie gepland voor dinsdagochtend. Douanepersoneel voert sinds mei actie, omdat minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) volgens de bonden niet wil luisteren naar de oproep voor een loonsverhoging.

Maandagochtend hield de douane in de Rotterdamse haven een soortgelijke actie. Daar werden alle vrachtwagens gecontroleerd. Dat zorgde voor lange wachtrijen.

Schiphol (Foto: Novum)
Schiphol (Foto: Novum)

Ravage op Europese beurzen

De escalatie van de Griekse crisis in het afgelopen weekeinde zorgde maandag voor een ravage op de Europese aandelenbeurzen. De Amsterdamse AEX ging bij de opening ruim 4 procent onderuit en elders op het continent liepen de verliezen op tot bijna 5 procent.

Na enkele minuten handelen stond de AEX 3,7 procent lager op 476,07 punten en daalde de MidKap-index 3,8 procent tot 703,90 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs verloren respectievelijk 4,2 en 4,4 procent, terwijl de FTSE in Londen het met een min van 2,2 procent iets beter deed. De beurs in Athene blijft maandag dicht.

Volgens handelaren speculeerde een flink aantal beleggers vorige week op een 'last minute' akkoord over de Griekse financiën. Vrijdagavond kwam Athene echter met een verzoek om een referendum en waren de kansen op een deal snel verkeken. "Beleggers willen momenteel en masse uit aandelen en zijn op zoek naar zogeheten veilige havens als goud en staatsobligaties van economische grootmachten als Duitsland", aldus een handelaar.

Kontsteker Jara drie wedstrijden geschorst

De Chileense verdediger Gonzalo Jara moet flink boeten voor zijn geruchtmakende middelvinger in het achterwerk van de Uruguayaanse spits Edinson Cavani. De tuchtcommissie van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL heeft Jara zondag voor drie wedstrijden geschorst.

Dat betekent dat de Copa América voorbij is voor de verdediger, die in de kwartfinale met Chili Uruguay met 1-0 versloeg. Vandaag in de halve finale is Peru de tegenstander.

Deelnemers Color Run flink genaaid

Vandaag deed de Crazy Color Run Leeuwarden aan. Dolle pret zou je zeggen, maar honderden deelnemers denken daar heel anders over. 

Voor de lezer die er niet bekend mee is, even een kleine inleiding. De Color Run is een internationaal loopevenement waar deelnemers de 5 of 10 kilometer kunnen lopen. Er wordt geen tijd genoteerd, het is niet competitief maar puur voor de fun. Tijdens het parcours worden deelnemers besproeid met een makkelijk afwasbaar gekleurd poeder of met verf. Tenminste, dat is de bedoeling.

Na de laatste editie in Leeuwarden regent het klachten op social media. Overal worden foto's gepost door pittige dames met een vandaag verkregen nóg pittiger haarkleur. De gebruikte verf blijkt niet eens een beetje afwasbaar. Er blijven klachten binnenkomen en men eist vergoedingen van de organisatie. In Leeuwarden worden morgen flinke rijen verwacht bij de kapper, maar stiekem hopen wij van FOK! natuurlijk toch gewoon dat er nog lekker wat mensen als een wandelende suikerspin naar het werk moeten. 

Update 29-06-15 09:54
De directie van de Crazy Colorrun is erg geschrokken en neemt haar verantwoordelijkheid laat ze weten in een reactie op haar Facebook pagina. De leverancier van het kleurpoeder, Holi-King is direct aansprakelijk gesteld en heeft deze aanspraak ook erkend.

Er is voor gedupeerden een contactformulier opgezet op www.colorsensation.nl. Alle klachten daar ingeleverd, zullen volgens de algemene voorwaarden beoordeeld worden. Voor het inventariseren van alle klachten is echter wel wat tijd nodig.

De directie sluit af met: “Wij lopen niet weg voor onze verantwoordelijkheden en willen er altijd iets moois van maken, in voor en tegenspoed.

Gatlin weer snel op 200 meter

De Amerikaanse sprinter Justin Gatlin verkeert in topvorm. De 33-jarige Gatlin raffelde zondag bij de Amerikaanse trials in Eugene voor de WK atletiek de 200 meter af in 19,57 seconden, ruim onder zijn persoonlijk record die op 19,68 stond. Slechts vier mannen waren ooit sneller dan Gatlin, met de Jamaicaan Usain Bolt als wereldrecordhouder (19,19). Johan Blake liep 19,26, Michael Johnson had met 19,32 jarenlang het wereldrecord en Walter Dix liep in 2011 naar 19,53.

De Amerikaan, al tweemaal geschorst vanwege dopinggebruik, schitterde vorige maand ook al op de 100 meter door 9,74 te lopen, een persoonlijke toptijd. Pas op de WK eind augustus in Peking komt het tot een confrontatie tussen Gatlin en Bolt, de zesvoudig olympisch kampioen die nog ver verwijderd is van zijn topvorm. "Justin heeft een hoop praatjes", zei Bolt onlangs, toen Gatlin zichzelf had uitgeroepen tot de te kloppen man. "Ik vind het altijd leuk om tegen praatjesmakers te lopen, want als ze hun woorden niet nakomen, staan ze voor gek."

Gatlin snelt naar 19,57 sec op 200m (PRO SHOTS/Insidefoto)
Gatlin snelt naar 19,57 sec op 200m (PRO SHOTS/Insidefoto)

Gesink klaargestoomd in Pyreneeën

Robert Gesink heeft de afgelopen dagen in het hooggebergte "de puntjes op de i gezet" gezet in zijn voorbereiding op de Ronde van Frankrijk. Dat schrijft de klassementsrenner van LottoNL-Jumbo maandag in zijn column in De Telegraaf.

Terwijl de meeste van zijn collega's in het vlakke Emmen streden om de nationale wegtitel, verkende Gesink de Pyreneeën. Hij oefende onder meer Plateau de Beille, de zware slotklim van de twaalfde etappe, waarin nog drie cols zitten. "Dat gaat flink bikkelen worden die dag. Het was goed om de finale even te zien."

Gesink schrijft verder dat hij met een vermoeid gevoel uit de Ronde van Zwitserland, waarin hij als negende finishte, kwam. "Het is niet zo gek dat je Zwitserland nog een paar dagen voelt doorwerken. De andere kant is dat je weet dat de conditie ook weer een impuls heeft gekregen door zo'n zware ronde in de benen." De Varssevelder kijkt nu uit naar de proloog van de Tour komende zaterdag in Utrecht. "Een start in eigen land is bijzonder om mee te maken."

Gesink kijkt met volle vertrouwen uit naar Tour (PRO SHOTS/George Deswijzen)
Gesink kijkt met volle vertrouwen uit naar Tour (PRO SHOTS/George Deswijzen)

'Overheid misleidt Nederlanders over TTIP'

De Nederlandse overheid en Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking lichten Nederlanders stelselmatig verkeerd voor over de gevolgen van het omstreden vrijhandelsakkoord TTIP. Dat meldt voedselwaakhond foodwatch maandag.

"Zo worden cijfers selectief uit rapporten gehaald om een te positief beeld te schetsen, en de nadelige effecten van het vrijhandelsverdrag worden veelal genegeerd. Foodwatch vindt het schandalig dat de overheid haar burgers zo eenzijdig informeert over een onderwerp waarover heel veel mensen zich zorgen maken", aldus de organisatie.

Het gaat om het zogeheten Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP), ofwel het trans-Atlantisch handels- en investeringsverdrag, dat moet zorgen voor een goedkoper en eenvoudiger handel. De voornaamste kritiek tegen TTIP is dat door het openstellen van de handel, de democratie en autonomie van landen ondermijnd gaat worden. Bovendien vrezen tegenstanders dat Europese regels voor voedsel en veiligheid op de helling gaan.

Foodwatch heeft in een open brief Ploumen "de vijf grootste misleidingen" van de overheid rond TTIP op een rij gezet. Onder meer worden de risico’s voor de democratie en voor de beleidsvrijheid van nationale bewindslieden op het gebied van volksgezondheid, milieu, en consumentenrechten stelselmatig onderbelicht.

Zo'n 390 maatschappelijke organisaties in Europa hebben inmiddels meer dan twee miljoen handtekeningen verzameld tegen TTIP.

In dit FOK!item vind je meer video's met uitleg over de desastreuze gevolgen van TTIP.


TTIP volgens Arjen Lubach (VPRO)

Russen vegen gat af met sancties

Russen die zich ergeren aan de westerse strafmaatregelen tegen hun land, kunnen hun ongenoegen nu ook op het toilet duidelijk maken. Zakenlieden uit Siberië hebben toiletpapier op de markt gebracht dat is bedrukt met de tekst van de sancties, berichtte de Moscow Times zondag.

Volgens een van de bedenkers zijn de toiletrollen bedoeld om het westen duidelijk te maken dat de Russen geen respect kunnen opbrengen voor de economische sancties. Ook moet uit het wc-papier blijken dat de Siberische ondernemers het buitenlandbeleid van Moskou steunen.

Russen die met het wc-papier hun solidariteit met de regering willen tonen, of de sancties op het toilet willen nalezen, moeten daarvoor wel diep in buidel tasten. Aan twee rollen hangt een prijskaartje van zo'n 990 roebel (ongeveer 16 euro). Het product wordt geleverd in een verpakking met de afbeeldingen van westerse leiders.

VS: blijf overleggen over akkoord Griekenland

De Griekse regering en buitenlandse geldschieters moeten in de aanloop naar het referendum van zondag blijven praten over een oplossing voor de crisis rond Griekenland. Dat heeft de Amerikaanse minister Jack Lew (Financiën) maandag gezegd in een gesprek met de Griekse premier Alexis Tsipras.

Lew benadrukte in het telefoongesprek dat de Grieken moeten laten zien bereid te zijn tot hervormingen. Ook moeten alle partijen volgens Lew gaan praten over mogelijke schuldenverlichting voor het noodlijdende euroland.

De Amerikaanse president Barack Obama en de Duitse Bondskanselier Angela Merkel spraken zondag ook over de problemen in Griekenland. Volgens het Witte Huis waren de leiders het erover eens dat het uiterst belangrijk is om het land in de eurozone te houden.

VS: blijf overleggen over akkoord Griekenland
VS: blijf overleggen over akkoord Griekenland (Foto: ANP)

Vliegtuigje vliegt huis binnen in Massachusetts

In de Amerikaanse staat Massachusetts is een klein vliegtuig een huis binnengevlogen, meldt de NOS. Volgens de politie zijn de drie inzittenden omgekomen.

Het ongeluk gebeurde in Plainville, ten zuidwesten van Boston. Het vliegtuigje was vanuit Lancaster op weg naar Norwood. De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend. Volgens ooggetuigen kampte het vliegtuigje met motorproblemen.

Toen het vliegtuig binnenvloog, stond het huis direct in lichterlaaie. Volgens de brandweer waren op dat moment vier mensen thuis. Zij konden op tijd het huis verlaten.

Joni Mitchell aan de beterende hand

Het gaat elke dag beter met Joni Mitchell. Dat meldt de officiële website van de 71-jarige zangeres, die eind maart werd opgenomen in het ziekenhuis.

De korte verklaring op de site is een reactie op berichten die de afgelopen weken in de media verschenen. Daarin werd gezegd dat Mitchell een hersen-aneurysma had gehad en dat ze niet of slechts zeer moeilijk kon praten.

'Joni heeft inderdaad een aneurysma gehad', staat in de verklaring. 'Maar de bijzonderheden die de afgelopen dagen naar voren zijn gekomen zijn grotendeels speculatief. De waarheid is dat Joni praat, en goed praat.' Er staat verder in dat Mitchell nog niet weer kan lopen, maar naar verwachting 'in de nabije toekomst' wel, omdat ze dagelijks revalidatiebehandelingen krijgt.

'Ze is op haar gemak aan het uitrusten in haar eigen huis en ze wordt elke dag beter. Een volledig herstel wordt verwacht', aldus de verklaring. Het is de eerste officiële update over Mitchells gezondheidstoestand sinds 28 april. Toen werden geruchten ontkend over een coma. Tot nu toe was onduidelijk of de zangeres al uit het ziekenhuis was.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.