Toch misbruikzaak demente politicus

De ernstig dementerende Britse politicus Greville Janner moet toch terechtstaan voor het seksueel misbruiken van kinderen. Een veroordeling is echter niet waarschijnlijk, laat staan een straf.

De 86-jarige Janner zou enkele tientallen jaren geleden meerdere jongetjes hebben misbruikt. Het openbaar ministerie concludeerde in april dat er genoeg bewijs was om tot vervolging over te gaan, maar besloot de zaak toch te seponeren. De ziekte van Alzheimer had zo'n wissel op Janner getrokken dat hij niet in staat was terecht te staan, vond het OM.

De storm van verontwaardiging die vervolgens opstak en het beklag van vermoedelijke slachtoffers lijken de aanklagers alsnog op andere gedachten te hebben gebracht. "Het is in het algemeen belang de zaak voor de rechter te brengen", stelt het OM nu. Het spijt de aanklagers naar eigen zeggen oprecht dat het niet eerder van vervolging is gekomen.

Labour-politicus Janner had van 1970 tot 1997 zitting in het Lagerhuis en diende vervolgens nog enige tijd in het Hogerhuis. Hij zou zijn slachtoffers hebben gekozen in kindertehuizen in zijn kiesdistrict in Midden-Engeland.

Janners familie houdt vol dat hij onschuldig is. De rechtszaak dient in augustus. De rechter buigt zich dan eerst over de vraag of Janner op medische gronden mag wegblijven bij het proces.