FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 30 juni 2015

Den Haag benadert 'bondgenoten' over Srebrenica

Minister Jeanine Hennis van Defensie vindt dat er een 'nadere analyse' moet komen van de nieuwe documenten over de val van Srebrenica die maandag in een VPRO-documentaire zijn getoond. Daarbij moeten ook de aan de kaak gestelde bondgenoten worden betrokken. Het voornemen is daarvoor de zomer te gebruiken. De VS, Frankrijk en Groot-Brittannië worden daarover benaderd, aldus een woordvoerster van de bewindsvrouw dinsdagavond.

In de documentaire 'Waarom Srebrenica moest vallen', van Human/VPRO in samenwerking met Argos, kwam een geheime afspraak tussen Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten aan de orde om geen luchtaanvallen meer uit te voeren op het Bosnisch-Servische leger van generaal Mladic.

Over het ontbreken van beloofde luchtsteun gingen al jarenlang geruchten. Dat Nederland erover in het ongewisse is gehouden is evenwel nooit eerder aangetoond. Het kan de reden zijn geweest dat Nederlandse VN-militairen dachten dat de Bosnische moslimenclave Srebrenica in juli 1995 veiliger was dan uiteindelijk het geval bleek.

In die maand werden meer dan 8000 Bosnische moslims door de Serviërs gedood, in de grootste massaslachting in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Nederland wordt hiervoor deels aansprakelijk gehouden. De nieuwe informatie zou dit oordeel op zijn kop kunnen zetten.

Den Haag benadert 'bondgenoten' over Srebrenica

Jett Rebel brengt album uit bij Apple Music

Jett Rebel had dinsdag een grote verrassing voor zijn fans. Vanuit het niets bracht hij een live-album genaamd Tight Like A Baby Tiger uit. De nieuwe plaat is exclusief beschikbaar via Apple Music en iTunes.

Het nieuwe album van Jett Rebel is een concertregistratie van zijn show op 30 december 2014 in Paradiso Amsterdam. Hij is de eerste Nederlandse artiest die zijn muziek exclusief aanbiedt via Apple Music, dat sinds dinsdag live is.

Met deze beslissing treedt Jelte Tuinstra, zoals de zanger eigenlijk heet, in de voetsporen van niet de minste artiesten. Eerder bepaalde Taylor Swift al dat ze haar album 1989 op Apple Music zou zetten. Ook The Chronic, het legendarische album van Dr. Dre, is vanaf dinsdag te horen via de nieuwe muziekdienst.

Justitie jaagt op GeenStijl-gebruikers

Officier van Justitie (OVJ) Paul Velleman heeft weblog Geenstijl gesommeerd (PDF) om de naam, adres en woonplaatsgegevens(NAW) en de historische gegevens plus ip-adressen van een drietal gebruikers te overhandigen. Deze OVJ heeft al eerder ervaring opgedaan met mensen onder pseudoniem oppakken met cartoonist Gregorius Nekschot die kort daarna zijn potlood in de wilgen hing. Ook was hij betrokken bij het eerste Wildersproces. Nu zijn de discussiefora gebruikers dus aan de beurt in de strijd om de vrije meningsuiting aan banden te leggen.

Aanleiding voor de sommatie is een onderzoek naar opmerkingen van het drietal op het interactieve medium onder nieuwsopinies over Dramnegers eisen sorry voor slavernijnegers, Google zoekt negers en Facepalm: bodemprocedure tegen Zwarte Piet in 2013 en 2014. Justitie wil de drie van GeenStijl volgens artikel 67, eerste lid van het wetboek van strafvordering graag een logeerplek aanbieden.

Mogelijk voelt Justitie zich gesterkt door de recente uitspraak waarin Facebook werd gesommeerd om gegevens over een uploader van wraakporno te overleggen. GeenStijl heeft laten weten de geëiste data niet te willen verstrekken.

Met het publiceren van deze sommatie en het noemen van de gebruikersnamen is GeenStijl waarschijnlijk ook in overtreding met een andere sommatie, namelijk die van geheimhouding van informatie in belang van het onderzoek.

Update 22.55 uur
Het lijkt er op dat dit een aanloop is om GeenStijl aansprakelijk te stellen voor de uitlatingen van haar gebruikers. Zie een eerder gerelateerd item van collega Philosocles over een controversiële uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens over de aansprakelijkheid van nieuwssites voor lezersreacties.


'aanstootgevend' uit de oude doos. (Bron: YouTube - vanDuinfilmpjes)

Republikein #14 in presidentsrace: Chris Christie

Er heeft zich weer een Republikeinse politicus gemeld die president van de Verenigde Staten wil worden. We lezen dit soort berichten de laatste tijd nogal vaak, want Chris Christie is de veertiende Republikein die een gooi naar het Witte Huis wil doen. Dinsdag kondigde Christie zijn kandidatuur aan.

De 52-jarige Christie is gouverneur van de Amerikaanse staat New Jersey. Hij maakte naam met zijn klare taal en was opmerkelijk populair in zijn overwegend Democratisch-gezinde staat. Binnen zijn partij gold hij lang als een grote belofte, maar door een schandaal is zijn blazoen blijvend besmeurd. Christie saboteerde de komst van een brug die voor een politieke tegenstander van belang was.

Het schandaal kostte hem bijna de kop. De gematigde Christie geniet ook weinig steun van de belangrijke conservatieve vleugel van zijn partij, die zeker in de voorverkiezingen belangrijk is. Om de nominatie van zijn Republikeinse Partij te winnen moet hij een groot aantal rivalen verslaan, onder wie kopstukken als Jeb Bush, Rick Perry en Marco Rubio.

Uitslagen eerste voorronde Europa League 30/06/2015

Het nieuwe seizoen van de Europa League is begonnen. In totaal doen er 102 clubs mee in de eerste kwalificatieronde, waaronder Go Ahead Eagles. De Deventenaren maken donderdag hun Europese debuut tegen het Hongaarse Ferencváros.

Vanavond kwamen zes clubs in actie. Donderdag zijn de andere heenwedstrijden. De returns zijn volgende week

Uitslagen eerste voorronde Europa League - heenwedstrijden - 30/06/2015

Thuis Uit Uitslag (ruststand)
Balzan FC (Mlt) Zeljeznicar Sarajevo (Bos) 0-2 (0-2)
Progrès Niedercorn (Lux) Shamrock Rovers (Ier) 0-0 (0-0)
Renova Cepciste (Mac) Dacia Chisinau (Mol) 0-1 (0-1)

Uitslagen eerste voorronde Champions League 30/06/2015

23 dagen nadat in Berlijn de Champions League-finale werd gespeeld is het nieuwe seizoen van het miljoenenbal begonnen. De eerste voorronde is met acht kampioenen uit kleinere voetballanden van Europa.  

De avond begon met het duel tussen Pyunik Yerevan (Armenië) en het altijd lastige SS Folgore/Falciano (San Marino). De Armeniërs wonnen, vrij moeizaam, met 2-1. Woensdag is nog de kraker tussen B36 Torshavn (Färoer) en The New Saints (Wales). De returns zijn volgende week. 

Uitslagen Champions League - eerste kwalificatieronde - heenwedstrijden

Thuis Uit Uitslag (ruststand)
Pyunik Yerevan (Arm) SS Folgore/Falciano (SMR) 2-1 (1-0)
Lincoln FC (Gib) FC Santa Coloma (And) 0-0 (0-0)
Crusaders (N-I) FC Levadia Tallinn (Est) 0-0 (0-0)

Nieuwe feestdag: BN'ers vieren Halfjaarsavond

Een groepje BN'ers is bijeen in het Amstel Hotel Amsterdam om Halfjaarsavond te vieren. Het jaar is precies halverwege, dus is volgens de BN'ers een goed moment om de balans op te maken.

Initiatiefnemer van het feest is Peter Wybenga. 'We vieren al eeuwenlang Oud & Nieuw. Ieder jaar hebben we goede voornemens die we helaas niet altijd waarmaken. Om vanaf 2015 niet meer bij de neus te worden genomen, is er nu Half Year's Eve. Een nationale én straks ook internationale feestdag om samen te evalueren en te stimuleren.'

Erik de Zwart ondersteunt het initiatief. 'Toen ik erover hoorde, leek het mij eigenlijk gelijk een volstrekt logisch idee om het afgelopen half jaar af te sluiten en het nieuwe in te leiden. Het is nu halverwege het jaar en vlak voor de vakantie; het is een goede tijd om de balans op te maken.' Volgens De Zwart is dit laatste heel belangrijk. 'Eigenlijk is dat het verborgen geheim van een leuk leven: dat het in balans is.'

Hoe het zit met de goede voornemens van De Zwart zelf? 'Acht jaar geleden rond deze tijd ben ik begonnen aan mijn goede voornemen: stoppen met roken. En dat houd ik nog steeds vol.' Nieuwe goede voornemens heeft Erik eigenlijk niet. 'Ik hoef niet op de kilo's te letten, ben sportief en lichamelijk in goede vorm. Eigenlijk ben ik de ideale man', zegt hij lachend.

De Zwart is niet de enige BN'er die het halve jaar dinsdagavond afsluit. Ook Isa Hoes, Elle van Rijn, Roeland Fernhout, Dirk Zeelenberg, Ellen ten Damme, Ernst Daniël Smid, Chris Zegers, René Mioch en Dennis van der Geest hebben zich aangemeld. Wybenga hoopt dat zijn initiatief over een paar jaar in heel Nederland gevierd wordt. Dat hoopt De Zwart ook. 'Dit is een eerste voorzichtige aanzet, het is te hopen dat het zich als een olievlek over Nederland uit zal spreiden.'

Twaalfhonderd gevangenen Jemen ontsnapt

Ongeveer twaalfhonderd gedetineerden zijn dinsdag ontsnapt uit een gevangenis in de Jemenitische stad Taiz. De gevangenen zagen hun kans schoon toen de gevangenis onder vuur kwam te liggen en de gevangenbewaarders hun post verlieten, zegt een bron bij de Jemenitische veiligheidsdiensten.

Het grootste huis van bewaring van de zuidwestelijke stad vond zich terug tussen de twee vuren van de Houthi-rebellen en de strijders voor zelfbestuur in Zuid-Jemen. Dat bleek te veel voor de cipiers.

De uitbraak is al de derde grote ontsnapping sinds de bombardementen van de door Saudi-Arabië aangevoerde alliantie op de Houthi's begonnen en de gevechten in het land oplaaiden.

Grieken demonstreren massaal vóór eurovoorstel

Duizenden mensen hebben dinsdagavond in Athene gedemonstreerd om te laten zien dat zij het voorstel van de geldschieters steunen. Ze willen dat de kiezers zondag ja zeggen tegen de voorwaarden van de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank voor verdere noodkredieten. De regering is tegen.

Veel betogers hadden vlaggen van de Europese Unie bij zich. Ze riepen "Griekenland, Europa, democratie". De demonstranten zijn bang dat Griekenland de eurozone moet verlaten.

De tegenstanders, die de regering steunen, hadden een dag eerder een ongeveer even grote demonstratie. Maar volgens de NOS zijn nog niet eerder zoveel mensen op de been geweest om voor het eurovoorstel te demonstreren.

Voorstanders eurovoorstel betogen in Athene
Grieken demonstreren massaal vóór eurovoorstel (Foto: ANP)

Hockeydames zeker van Olympische Spelen na zevenklapper

De hockeydames zijn zo goed als zeker van deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016. De ploeg van Sjoerd Marijne overrompelde India met 7-0 in de kwartfinale van de HWL 3. Als Zuid-Korea dinsdagavond wint van België, gaat het ticket officieel naar Nederland.

Zuid-Korea is als Aziatisch kampioen al geplaatst voor de Olympische Spelen, waardoor Oranje bij een zege van de Aziaten al genoeg heeft aan een plek in de halve finale in plaats van een top drie-klassering. Die boodschap hadden de Oranjevrouwen goed in hun oren geknoopt. Binnen een minuut was het al raak. Naomi van As dribbelde over de achterlijn de cirkel binnen, raakte de bal even kwijt en kreeg ‘m via de kluts weer terug, waarna ze doeltreffend uithaalde: 1-0.

Nederland, zonder de zieke Carlien Dirkse van den Heuvel, ging meteen op zoek naar de 2-0. Die viel in de negende minuut. Uit een strafcorner van Willemijn Bos tikte Lidewij Welten de bal slim achter de rug van haar tegenstander binnen. Daarna ging het hard. In de eerste minuut van het derde kwart werkte Caia van Maasakker een strafcorner binnen en een minuut later was het weer raak. Dit keer was het Ginella Zerbo, die het hele toernooi nog niet scoorde, die de bal in het doel schoot: 4-0.

Het was nog niet eens rust of het stond al 5-0. Vijf minuten voor het einde van het tweede kwart maakte Van Maasakker haar tweede doelpunt uit een strafcorner. In het derde kwart nam Oranje ietwat gas terug, al zocht het nog wel de aanval. Zo ging een hoge backhandbal van Ellen Hoog over.

In het vierde kwart maakte Welten er 6-0 van. Na een mooie solo struikelde ze over de keepster van India heen, waarna ze viel en de bal met haar stick alsnog het laatste zetje gaf. Caia van Maasakker zette even later haar derde treffer van de avond op het scorebord. Daardoor stapte Oranje uiteindelijk met een 7-0 overwinning van het veld af en kan het zich zo goed als zeker opmaken voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Donderdag speelt Oranje in de halve finale van de HWL 3 tegen Australië.

Update 22.22 uur

De Oranjevrouwen hebben zich dinsdagavond definitief gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van 2016. Door de overwinning van Zuid-Korea op België is Nederland zeker van deelname in Rio de Janeiro.

Makkelijk ging het zeker niet voor Zuid-Korea, dat na vier minuten wel op voorsprong kwam uit een strafbal. Vervolgens slaagden de Belgen erin de deur achterin dicht te houden, waarna ze in het derde kwart op stoom kwamen. In de 37ste minuut maakte Louise Versavel er 1-1 van, waarna Manon Simons acht minuten later de 1-2 op haar naam schreef. Toen zag de wereld er opeens heel anders uit. Slechts 35 seconden voor het einde van de wedstrijd maakte Zuid-Korea toch nog gelijk: 2-2. Shoot-outs moesten de beslissing brengen. Daarin bleken de Aziaten veruit het sterkst (3-0), waardoor het feest voor de Oranjevrouwen kon beginnen.

Meisje (10) verdronken bij Zwolle

Een 10-jarig meisje uit Zwolle is dinsdagmiddag verdronken. Ze was in het water van de Wijthmenerplas beland, aldus de politie. Er is nog geprobeerd om haar te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten.

Het gaat om een meisje van Syrische afkomst. Ze woonde nog maar kort in Zwolle, meldt RTV Oost. Het meisje had geen zwemdiploma en kon vermoedelijk dus niet goed zwemmen. Ze is waarschijnlijk in te diep water terechtgekomen.

De hulpdiensten werden snel gealarmeerd. Er werd onder meer een traumahelikopter ingezet. De politie gaat uit van een noodlottig ongeluk en heeft het onderzoek inmiddels afgesloten. Het lichaam van het meisje is aan haar familie overgedragen.

Op het moment van het incident waren veel badgasten aanwezig op het terrein. De politie zette een deel van het terrein af, onder meer om ruimte te maken voor de helikopter. Badgasten moesten een andere plek opzoeken of naar huis gaan.

Man springt van brug, wordt overvaren en overlijdt

In Zaandam is dinsdagavond een man overleden na een sprong van een brug in het water. Dat meldt de politie.

De identiteit van de man is nog niet bekendgemaakt. De oorzaak van het ongeluk wordt nog onderzocht, aldus de politie.

De NOS meldt dat de man een koprol in de lucht zou hebben gemaakt, op zijn rug in het water terecht kwam en daarna zou zijn overvaren door een groot zandschip. Duikers van de brandweer zouden het slachtoffer uit het water hebben gehaald en gereanimeerd. De man overleed korte tijd later in een ziekenhuis.

In elke gemeente zorg voor verwarde personen

De opvang en zorg voor verwarde mensen wordt verbeterd. Voor het einde van het jaar zorgen alle gemeente ervoor dat ze een voorziening hebben om de overlast door ernstig verwarde personen te verminderen. Gemeenten, justitie, politie en geestelijke gezondheidszorg (ggz) werken nauw samen in die opzet.

Als een verward iemand geen zorgverzekering heeft, dan regelen de gemeente en zorgverzekeraars dat. Dat zijn de hoofdlijnen van het plan van aanpak dat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) dinsdag naar de Tweede Kamer stuurde.

Schippers werkt nog verder aan het plan maar stuurde de belangrijkste punten nu vast naar de Kamer omdat die deze week nog debatteert over het rapport van de commissie-Hoekstra. Die commissie bekeek wat er misging in de zaak van Bart van U., de man die ervan wordt verdacht oud-minister Els Borst (81) en zijn eigen zus te hebben gedood.

Celstraf geëist tegen Emile Ratelband

Tegen Emile Ratelband is dinsdag in hoger beroep twaalf maanden celstraf geëist waarvan zes maanden voorwaardelijk voor een poging tot brandstichting in zijn huis in het Gelderse Huissen. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt.

De positiviteitsgoeroe was eerder vrijgesproken. Hij staat in hoger beroep terecht in de megazaak Yellowstone, waarin de rode draad oplichting en fraude is.

Rob Z. wordt door het OM gezien als de spil. Tegen hem is twintig jaar cel geëist. Daartoe was hij in eerste aanleg al veroordeeld. In april was Z. ook al veroordeeld tot vier jaar cel voor medeplichtigheid aan een gewelddadige overval op zijn voormalige schoonouders, waarbij hij vanuit de gevangenis betrokken zou zijn geweest.

In de Yellowstone-zaak moest volgens het OM alles wijken voor het geldelijk gewin. Geweld werd niet geschuwd. Zo kreeg een kantoorvilla in Amsterdam in 2010 een granaatexplosie te verduren en werd eveneens in 2010 in Gouda geprobeerd een man te liquideren.

Om verzekeringsgelden op te strijken werd met op afstand bestuurbare brandbommen brand gesticht. Ook werden aanrijdingen 'georganiseerd'.

Een van de andere verdachten is voormalig Panoramaverslaggever Koen Scharrenberg. Hij was bevriend met zowel Rob Z. als Ratelband en zou betrokken zijn geweest in het complot om Ratelband's huis in brand te steken. Tegen de journalist is in hoger beroep twaalf maanden cel geëist, waarvan zes voorwaardelijk.

Reisadvies Griekenland aangescherpt

Nederlandse toeristen en andere reizigers moeten de demonstraties die momenteel geregeld in het centrum van Athene plaatsvinden, mijden, omdat die tot geweld kunnen leiden. Dit schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken in een aangescherpt reisadvies.

Die demonstraties vinden plaats in de aanloop naar het referendum over het financiële reddingsplan. Eerder waarschuwde het ministerie al dat toeristen voldoende contant geld moeten meenemen voor de reis, omdat het wellicht niet meer mogelijk is om te pinnen of creditcards te gebruiken.

Renner Appollonio test positief op epo

De Italiaanse wielrenner Davide Appollonio is positief getest op het gebruik van het verboden middel epo. De renner van Androni-Giocattoli staat op de lijst met voorlopige schorsingen van de wielerbond UCI. Als ook zijn zogenoemde B-staal positief is, volgt een definitieve straf.

De positieve staal van de Italiaan is van 14 juni. De 26-jarige sprinter van de Italiaanse wielerploeg was toen in voorbereiding op de Ronde van Slovenië, waar hij een paar goede uitslagen reed en bovendien de puntentrui pakte. Ook in de Giro D'Italia, in mei van dit jaar, reed Appollonio vier keer in de top tien.

Een veelwinnaar is de Italiaan niet. Hij won driemaal in kleinere koersen. De laatste winst van de Italiaan stamt uit 2011. Androni-Giocattoli heeft nog niet gereageerd op de positieve test van de renner.

Finale Champions League 2017 in Cardiff

Het Millennium-stadion in Cardiff is in 2017 het toneel van de Champions Leaguefinale. Dat maakte de UEFA dinsdag bekend. De eindstrijd van de Europa League wordt gespeeld in de Friends Arena in Stockholm, terwijl de strijd om de Europese Supercup plaatsvindt in de Macedonische hoofdstad Skopje.

Het 74.500 plaatsen tellende Millennium-stadion werd in 1999 geopend en is sindsdien in gebruik voor wedstrijden van het nationale elftal van Wales, finales en play-offs uit de Engelse competitie, rugbyduels en andere evenementen. De Friends Arena in stadsdeel Solna van Stockholm is sinds 2013 de thuishaven van de Zweedse topclub AIK en biedt plaats van ruim 50.000 toeschouwers.

Anne Frank Huis breidt uit vanwege drukte

Het Anne Frank Huis krijgt vermoedelijk extra ruimte. Om de vele bezoekers beter toegang te kunnen bieden, wil de Anne Frank Stichting de twintig studentenwoningen kopen die deel uitmaken van het gebouw waarin het museum is gevestigd.

Woonstichting De Key, eigenaar van de studentenwoningen, staat positief tegenover dit verzoek, zo meldt de Anne Frank Stichting.

Het Anne Frank Huis is met 1,2 miljoen bezoekers per jaar een van de best bezochte musea in Nederland. Bij de ingang van het museum loopt het nu vaak vast en hebben bezoekers weinig ruimte. Door de studentenwoningen over te nemen, moet dit probleem worden opgelost.

Voor de studenten die weg moeten, zoekt de woonstichting 'passende, alternatieve studentenhuisvesting'.

Grote brand in centrum Ede

In een café in het centrum van Ede woedt dinsdagavond een grote brand. Door de rookontwikkeling rijden er geen treinen vanaf het station Ede Centrum. De brandweer adviseert omwonenden ramen en deuren te sluiten en zoveel mogelijk uit de rook te blijven.

Er worden metingen uitgevoerd om te bepalen of gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen, aldus de brandweer. Volgens Omroep Gelderland trekken dikke rookwolken over de stad. Het Museumplein, het uitgaansgebied van Ede, is afgesloten.

Yolanthe open over zwangerschap

Yolanthe is over ongeveer drie maanden uitgerekend van haar eerste kindje met Wesley Sneijder. In haar wekelijkse column voor Grazia schrijft de presentatrice dat ze al een flink buikje heeft, 'maar ik ben zeker ook niet mega: met nog drie maanden te gaan, zit er nu bijna zeven kilo extra aan'.

"Mijn billen, benen en borsten zijn wat voller, maar ik heb nog steeds een taille, mijn armen zijn niet veel dikker geworden en in mijn gezicht is er gelukkig weinig veranderd", schrijft de voetbalvrouw. Als Yo wel flink was aangekomen, was dit voor haar man waarschijnlijk geen probleem geweest, 'dan nog zou Wesely zeggen hoe mooi hij me vindt'.

Yolanthe moet het op doktersadvies rustig aandoen, sporten zit er dus even niet in. "Ik loop wel veel, maar ben absoluut niet aan het lijnen: als ik ergens zin in heb, eet ik het gewoon", schrijft de brunette. "Natuurlijk ga ik na mijn zwangerschap weer trainen, maar ik ben niet zo iemand die zegt: ik wil binnen een maand mijn oude lichaam terug."

Yolanthe Sneijder-Cabau (Foto: Novum)
Yolanthe Sneijder-Cabau (Foto: Novum)

Haase in tweede ronde tegen Murray

Tennisser Robin Haase heeft zich geplaatst voor de tweede ronde op Wimbledon. Daarin moet hij het opnemen tegen de Britse publiekslieveling Andy Murray. Haase won dinsdag zijn partij in de eerste ronde van Alejandro Falla uit Colombia met 6-2, 3-6, 6-4 en 6-2.

Haase had het in de tweede set vooral moeilijk op de eerste service van de nummer 130 van de wereld, die in een gelijkwaardig duel goed partij bood. Falla maakte net wat meer fouten, terwijl Haase sterker was in zijn returns. Haase was echter vooral veel scherper als hij een breekkans kreeg. Van de acht kansen pakte hij er zes. Ook het beslissende wedstrijdpunt was een breakpoint.

Haase kijkt uit naar het duel tegen Murray die met 6-4, 7-6 (3) en 6-4 won van de Kazach Mikhail Kukushkin. "Het is altijd een uitdaging tegen Murray te spelen, maar hier is het een mooier affiche: tegen een Brit op Wimbledon", zei hij dinsdag na zijn gewonnen eersterondepartij tegen Alejandro Falla.

"Al sinds mijn vierde of vijfde droom ik ervan tegen de beste spelers ter wereld te spelen op dit soort banen", bekende hij na die wedstrijd. In Murray treft hij wat dat aangaat een perfecte tegenstander. De Schot is de publiekslieveling, de nummer drie van de wereld en de winnaar van Wimbledon uit 2013. "Ik moet erin geloven en dat doe ik. Het kan zijn dat ik in drie sets verlies, dan is dat zo. Maar ik ga die partij in om te winnen."

"Van spelen op grote banen kan ik genieten en ik heb ook laten zien dat ik op die momenten goed speel. Het is fijn dat ik niet gelijk in de eerste ronde op een grote baan speel, maar nu eens in de tweede ronde", zei Haase.

EU wijst nieuwe lening Grieken af

De Griekse regering wil een nieuw tweejarig steunpakket dat loopt via het Europese noodfonds ESM om de financiële behoeften van het land volledig af te dekken, in combinatie met een herstructurering van de Griekse schuldenlast. Dat heeft het kantoor van de Griekse premier Alexis Tsipras dinsdag bekendgemaakt.

Volgens Athene blijft Griekenland aan de onderhandelingstafel waar het gisteren nog van wegliep en zal tot het laatste moment worden gezocht naar een oplossing van de schuldencrisis, met als uiteindelijke doel in de eurozone te blijven. Tsipras heeft eerder altijd gezegd geen nieuw steunpakket te willen, aangevuld met de melding dat Griekenland sowieso niet uit de Euro zou worden gezet omdat dat te duur zou zijn voor de EU.

De ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) beraden zich dinsdagavond over het verzoek van Griekenland voor een nieuw steunpakket. Dat maakte eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem via Twitter bekend. De extra vergadering begint om 19.00 uur en is telefonisch.

Update 20.50 uur
De eurolanden hebben het verzoek van Griekenland voor een derde steunpakket en een herstructurering van de schulden afgewezen. Dinsdagavond vergaderden de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) telefonisch met elkaar.

Ook een verlenging van het nog tot middernacht lopende programma is niet meer mogelijk, lieten meerdere ministers na afloop van het gesprek via Twitter weten.

Merkel heronderhandelt niet vóór Grieks referendum

De Duitse bondskanselier Angela Merkel sluit uit dat de geldschieters van Griekenland de onderhandelingen met de regering in Athene heropenen voor het referendum van zondag heeft plaatsgevonden. Athene stelde dinsdag een nieuw, tweejarig reddingsplan voor, om Griekenland ook na het dinsdag verstrijken van het oude noodleningenprogramma overeind te houden. Merkel wil echter het referendum over het voorstel van Griekenlands schuldeisers afwachten.

De ministers van financiën van de eurozone vergaderen dinsdagavond per telefoon over het nieuwe voorstel van de Grieken, liet eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem 's middags weten.

Op het Syntagmaplein in het centrum van Athene hebben zich dinsdagavond de voorstanders van een ja-stem in het referendum van zondag verzameld. Maandag vond daar nog een ongeveer even grote demonstratie plaats van hun tegenstanders. Het ja-kamp had het weer niet mee, maar liet zich door een onweersbui niet afschrikken. Ze scandeerden leuzen als "We blijven bij Europa".

Merkel heronderhandelt niet vóór Grieks referendum (Foto: Novum)
Merkel heronderhandelt niet vóór Grieks referendum (Foto: Novum)

'EU moet 25 jaar plannen tegen massa-migratie'

Volgens François Crépeau, migratie-expert bij de Verenigde Naties, doet de EU veel te weinig om de massale immigratiegolf vanaf de Middellandse Zee te stoppen. Er wordt niet begrepen dat het om een generatieprobleem gaat, en dat kan niet zomaar even worden gefikst, zegt hij in The Guardian.

Met 'generatieprobleem' bedoelt Crépeau dat binnen de landen van herkomst het beeld bestaat dat de nieuwe generaties niet of slecht kunnen worden onderhouden. Er moet geld worden geïnvesteerd om dat op te lossen, maar dit schept in eerste instantie een paradoxale situatie.

De migratie-expert wijst erop dat de grootste immigratie van Italianen naar de VS plaatshad tussen 1945 en 1975. Dat was een periode van snel toenemende welvaart in Italië.

Wegwezen
De paradox is dus dat er geld beschikbaar komt voor mensen om eindelijk te doen waar ze soms al jaren naar snakken: wegwezen naar Europa. "De EU zal onmiddelijk plannen moeten maken voor de komende 10, 20, 25 jaar", aldus Crépeau.

Onderdeel van een realistisch beleid is volgens Crépeau het gestructureerd toelaten van asielzoekers, om mensensmokkelaars de wind uit de zeilen te nemen.

Populisme
Het irriteert de VN-expert dat migranten zelf nooit bij het maken van plannen worden betrokken. Dat leidt volgens hem per definitie tot ineffectiviteit. "Stel je voor dat we beleid over vrouwen maakten zonder iets aan vrouwen te vragen." In dat geval zou het zijn gebaseerd op fantasie, en dit vergelijk hij met het maken van beleid op basis van de huidige nationalistische politieke klimaten in veel EU-landen.

Nationalisme en populisme zouden geen echte oplossingen kunnen bieden. "Geen enkele grote politieke partij durft vooroordelen over migranten tegen te spreken omdat ze dat stemmen kost", stelt Crépeau. Volgens hem voedt dat het populisme weer en maakt het uiteindelijk enkel op fantasie gestoeld beleid mogelijk. Dat zal de situatie vervolgens alleen maar verergeren. Een voorbeeld is de roep om opvang van asielzoekers in de regio, wat al op grote schaal gebeurt, of het dichtgooien van grenzen, wat in ieder geval met de Middellandse Zee schier onmogelijk lijkt.

Accepteren
Het zou realistischer zijn om te aanvaarden dat de situatie in herkomstlanden pas na een of twee generaties om kan slaan, naar een niveau waarin de druk om te vertrekken af kan nemen, om uiteindelijk te verdwijnen.

De boodschap is dan ook dat de EU, de regeringen van de lidstaten en diens burgers de werkelijkheid accepteren. Dan is het volgens Crépeau pas mogelijk om lange-termijnbeleid te maken, dat op de kortst mogelijke termijn tot stabilisatie, afname en stoppen van de migratiegolf leidt. Beleid op basis van korte-termijndenken stelt stabilisering uit waardoor de crisis alleen maar langer zal duren.

'EU moet 25 jaar plannen tegen massa-migratie'
'EU moet 25 jaar plannen tegen massa-migratie' (foto: ANP)

FOK! wil jullie Tour de France-foto's!

Zoals je ongetwijfeld al wel gehoord en/of gelezen hebt (tenzij je onder een behoorlijk grote steen gelegen hebt), start hét wielerevenement van het jaar, de Tour de France, dit jaar in Utrecht. 

FOK! wil heel graag je mooiste foto's hebben van de Tour de France in Utrecht! Van de start, de renners, het circus eromheen: alles mag. Het doel is om een toffe special te maken zodat iedereen die er niet bij kan zijn er dankzij jullie toch een beetje van mee kan genieten. Een beetje zoals we dat eerder met carnaval deden. Dus ben jij erbij? Deel dat dan met ons! Je foto's insturen kan via het topic in ons TDF-forum, waar je ook nog eens gezellig over de tour kan praten, of via de mail (frontpage@fok.nl). De keuze is reuze! 

Handig om erbij te vermelden dat we natuurlijk niet énkel foto's uit Utrecht zoeken. Uw trouwe verslaggevers gaan onder andere naar Hellevoetsluis en Spijkenisse voor wat kekke kiekjes. 

Sterkere positie voor auteurs en kunstenaars

Auteurs en uitvoerende kunstenaars komen met ingang van woensdag al sterker in de schoenen te staan ten opzichte van hun exploitanten. De Eerste Kamer heeft een voorstel daarvoor van staatssecretaris Klaas Dijkhoff dinsdag aangenomen. Het gaat meteen in.

Onredelijke bepalingen in exploitatiecontracten kunnen in de toekomst worden vernietigd, zoals bijvoorbeeld de eis om het auteursrecht op alle toekomstige werken aan een en dezelfde uitgever over te dragen. En als een exploitant niks met een werk doet, kan de maker zijn recht erop ook terugeisen volgens de zogenoemde use-it-or-lose-it-bepaling.

Er is ook een nieuwe regeling voor het 'filmauteurscontractenrecht' aangenomen, waardoor alle makers een billijke vergoeding kunnen krijgen van hun producent. Tevens moet de maker een hogere vergoeding kunnen claimen als zijn werk een onverwachtse publieksknaller wordt.

Er moet ook een geschillencommissie worden opgericht, om zoveel mogelijk te voorkomen dat iedereen meteen naar de rechter moet.

Sterkere positie voor auteurs en kunstenaars
Sterkere positie voor auteurs en kunstenaars (Foto: ANP)

Deadline atoomgesprekken Iran naar juli

De zes wereldmachten en Iran gaan een week langer praten over het kernprogramma van Iran. De deadline is volgens de VS, een van de gesprekspartners in Wenen, verlengd tot 7 juli. Dat geeft de landen meer ruimte om tot een akkoord te komen.

De onderhandelaars verschillen nog op een aantal punten van mening over het nucleaire programma, zei een diplomatieke bron eerder al aan het Oostenrijkse persbureau APA. Daarom noemde de bron het goed dat er wat langer wordt onderhandeld. "Ja, we verlengen de deadline opnieuw, maar dat is een goed teken, want iedereen wil een bestendig resultaat."

Iran en de groep van zes - de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland - bereikten eerder een basisakkoord over het Iraanse kernprogramma. Als er een definitief akkoord ligt, beperkt Iran zijn nucleaire programma in ruil voor verlichting van economische sancties.

Deadline atoomgesprekken Iran naar juli
Deadline atoomgesprekken Iran naar juli (Foto: ANP)

Belgen falen met YOLO

Op het politiebureau van het Belgische Holsbeek rinkelde gisteren de telefoon. Volgens de bewoners stonden er namelijk geheime 'inbrekerstekens' op hun huis.

Wijkagent 15 verliet hierop het gekoelde bureau en toog naar de woning van het gezin. Gelukkig wist de politie de huiseigenaren gerust te stellen.

Op het huis stond namelijk 'YOLO' geklad. Oom Agent wist de bewoners te melden dat dit niets meer betekent dan 'You Only Live Once', een populaire leus onder jongeren. De tekst is inmiddels van de woning verwijderd.

Ook politieacties bij dancefestivals

Politiemensen leggen in juli rond dancefestivals Wish Outdoor en Extrema Outdoor hun werk neer. Dat melden de politiebonden dinsdag. De acties maken onderdeel uit van een groter protest. Agenten willen een betere cao.

Wish Outdoor is zaterdag 4 juli in Beek en Donk. Een week later vindt Extrema Outdoor in Best plaats. Op 4 juli stoppen politiemensen van 19.00 tot 21.00 uur hun werkzaamheden bij Wish Outdoor om aanwezig te kunnen zijn bij een vakbondsbijeenkomst. Bij Extrema Outdoor is het protest van de agenten van 14.00 tot 17.00 uur. Ook dan is er overleg. Daarbij gaat het onder meer over de werkdruk bij de politie. Tijdens de acties blijven agenten wel inzetbaar voor calamiteiten en 112-meldingen.

Vanaf woensdag kans op smog, vooral in zuiden

Vanaf woensdag is in Nederland kans op smog door ozon. De hoge ozonconcentraties komen woensdag vermoedelijk vooral in het zuiden van het land voor. De dagen daarna krijgt heel Nederland ermee te maken, zo verwacht het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Smog kan klachten veroorzaken bij mensen met luchtwegaandoeningen, en bij mensen die zich inspannen in de buitenlucht. Mensen met die klachten wordt geadviseerd om 's middags en ook het begin van de avond binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te vermijden.

Schippers wil einde aan polisjungle

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil dat het aantal verschillende zorgpolissen omlaag gaat. Volgens haar ministerie zien de mensen namelijk door de bomen het bos niet meer.

De bewindsvrouw wil ook dat zorgverzekeraars stoppen met het aanbieden van het basispakket en een aanvullend pakket als één verzekering, want ook dat zaait maar verwarring. Het is volgens de minister zelfs 'misleidend'. Zo weten mensen ook vaak helemaal niet dat die los van elkaar en bij verschillende verzekeraars kunnen worden afgesloten.

Vanavond 1 seconde extra slaap

Goed nieuws voor de langslapers! Vanavond kunnen we namelijk 1 seconde langer slapen dan normaal. Dit komt doordat de door ons gemeten tijd niet helemaal synchroon meer loopt met de draaiing van de aarde. Dit verschil wordt vanavond gecorrigeerd.

Dit verschijnsel is een gevolg van het verschil tussen de door de mens gedefinieerde tijd en de tijd zoals hij werkelijk verstrijkt, dat wil zeggen: hoe lang doet de aarde over een rondje om zijn eigen as? Onze tijdsberekening is gebaseerd op die van een atoomklok, die voor een dag netjes 86.400 seconden rekent. Kolder natuurlijk, want de aarde zelf is niet zo secuur. Een dag duurt in werkelijkheid tegenwoordig 86.400,002 seconden. Om de 500 dagen heb je dus een schrikkelseconde. Wanneer we die vervolgens met de atoomklok verrekenen dan klopt de boel weer.

In de (verre) toekomst gaat dit zelfs nog verder. Wetenschappers denken namelijk dat de aarde steeds langzamer gaat draaien. Volgens hen heeft een dag ooit 6 uur geduurd en duurt een dag in 2015 precies twee milliseconde langer dan in het jaar des Heren 1820. Het zit er dus dik in dat een dag ooit 25 uur of langer gaat duren.

Kortom: geniet van het extra stukje nachtrust, of trek er profijt van door een seconde later dan normaal je mandje in te duiken!

 

Slapende vent bij pc
Slapende Fok!kers

'F-16's treffen in Irak altijd doel'

De Nederlandse F-16's die doelen van Islamitische Staat (IS) in Irak bombarderen treffen altijd hun doel. De zes gevechtsvliegtuigen hebben sinds oktober vorig jaar al meer dan zeshonderd bombardementen uitgevoerd.

"Tot op heden heeft meer dan 99 procent van de afgeworpen Nederlandse wapens hun beoogde doel getroffen. Dit is mede dankzij de grote professionaliteit van de Nederlandse jachtvliegers, het gebruik van precisiewapens en een zorgvuldig en precies targeting proces", schrijft minister Jeanine Hennis van Defensie dinsdag aan de Kamer.

Het kabinet besloot onlangs de missie met een jaar te verlengen. Wel wordt het aantal operationele F-16's teruggebracht tot vier. Ze opereren vanaf een basis in Jordanië. De afgelopen week vlogen de F-16's ongeveer vijftien missies boven Irak.

De Tweede Kamer debatteert dinsdagavond over de missie. Een ruime meerderheid van de Kamer steunt de verlenging van de inzet die beperkt blijft tot Irak.

'F-16's treffen in Irak altijd doel' (Foto: Novum)
'F-16's treffen in Irak altijd doel' (Foto: Novum)

Vettel wil Räikkönen bij Ferrari houden

Viervoudig Formule 1-wereldkampioen Sebastian Vettel wil Kimi Räikkönen graag bij Ferrari houden. De positie van de wereldkampioen van 2007 staat na recente incidenten bij de Italiaanse renstal onder druk en geruchten over een eventuele opvolger doen al de ronde.

Ferrari heeft geen haast om de (nieuwe) teamgenoot van Vettel bekend te maken, maar als het aan de Duitser ligt verandert er volgend jaar niets. "Ik ben blij met Kimi als teamgenoot. Wij hebben veel respect voor elkaar. Het is duidelijk: het is niet moeilijk om met hem te werken omdat hij recht door zee is. De laatste races verliepen wat met ups en downs voor hem en het is in de Fomule 1 normaal dat je dan direct kritiek krijgt."

De Duitser weet dat Räikkönen er goed mee om kan gaan en dat de goede samenwerking de sleutel is om het verschil met Mercedes te verkleinen. "Het gat met Mercedes is nog steeds erg groot, maar we werken er hard aan om het te dichten. Iedereen doet zijn stinkende best, zeker als je kijkt waar we vorig jaar of aan het begin van het seizoen stonden. Mercedes staat niet voor niets bovenaan en als je dichterbij komt betekent dat wij het beter doen dan zij. In het verleden waren zij echter een stuk beter, dus we hebben nog wat werk voor de boeg."

EU maakt einde aan roamingkosten

De Europese Unie heeft dinsdag besloten dat er binnen twee jaar een einde moet komen aan roamingkosten. Reizigers betalen in het in de 28 EU-lidstaten niet langer extra voor bellen, sms'en en het gebruik van mobiele data.

Eurocommissaris voor digitale zaken Günther Oettinger zei dinsdag verheugd te zijn over de beslissing. Hij zei dat het terugdringen van de roamingkosten en het handhaven van de netneutraliteit 'essentieel' is voor bedrijven en consumenten.

In juni 2017 moet het berekenen van roamingkosten tot het verleden behoren. Volgend jaar april gaat er een overgangsfase in en zijn de kosten voor sommige gebruikers al vier keer lager dan nu het geval is. De overeenkomst moet nog wel worden goedgekeurd door alle EU-lidstaten en het Europees Parlement.

EU maakt einde aan roamingkosten (Foto: Novum)
EU maakt einde aan roamingkosten (Foto: Novum)

Stones brengen live versie Sticky Fingers uit

The Rolling Stones hebben een live versie van Sticky Fingers uitgebracht. De rockers voerden het legendarische album uit 1971 op 20 mei integraal uit in het Fonda Theatre in Los Angeles. De opnamen van dat concert zijn nu exclusief verkrijgbaar via iTunes. Of er ook een cd- of lp-versie van het album gaat verschijnen, is nog niet bekend.

De Zip Code Tour van The Rolling Stones, een titel die verwijst naar de befaamde ritssluiting - zipper - op de hoes van Sticky Fingers, begon in mei. Tijdens de concerten worden steeds maar enkele nummers van het album gespeeld. Alleen in het Fonda Theatre werd het album integraal ten gehore gebracht. Dus ook de nummers Sister Morfine en You Gotta Move, die de Stones al tientallen jaren niet meer hadden gespeeld, werden gespeeld en zijn nu dus ook in nieuwe live versies verkrijgbaar.

De groep bracht al een DeLuxe-editie van Sticky Fingers uit in een tiental verschillende formats, waaraan tal van alternatieve versies van de liedjes van het album waren toegevoegd.

The Rolling Stones (Foto: Novum)
The Rolling Stones (Foto: Novum)

3 jaar cel voor misbruik door groepsleider

Een voormalige groepsleider in een zorginstelling in Hengelo is tot drie jaar cel veroordeeld omdat hij een minderjarig meisje met een verstandelijke beperking een half jaar seksueel heeft misbruikt. Ook mag de 53-jarige man uit Borculo vijf jaar niet werken in de gezondheidszorg of maatschappelijke zorg.

De rechtbank Overijssel rekende de ontuchtpleger aan dat hij ernstig misbruik heeft gemaakt van de kwetsbare positie van het meisje, toen hij in 2014 meerdere keren seks met haar had. De zorginstelling had juist een veilige plaats voor haar moeten zijn, aldus de rechters. De groepsleider moet het meisje ook een schadevergoeding betalen van 6300 euro.

Corruptieverdachten Defensie eisen eerherstel

Vier corruptieverdachten van Defensie eisen eerherstel en willen direct weer aan het werk. Dat zegt hun advocaat Michael Ruperti tegen het ANP. De betrokken kolonel, overste en twee burgermedewerkers worden beschuldigd van ambtelijke corruptie bij de inkoop van operationele voertuigen.

"Na een strafrechtelijk onderzoek van ruim een jaar blijkt dat er geen sprake van corruptie kan zijn", concludeert Ruperti. "Er is zelfs met name ontlastend verklaard over mijn cliënten."

De vier waren betrokken bij een project om auto's bij Defensie te vervangen. Uiteindelijk heeft Defensie bij de firma Pon voertuigen van het type Amarok gekocht. Het gaat om een klein onderdeel van het project.

"Mijn cliënten worden beschuldigd omdat zij privé tweedehands auto's hadden gekocht van merken waarvan de firma Pon de importeur is. Volgens justitie is dan sprake van mogelijke corruptie, omdat ze bij die aanschaf kortingen hebben gekregen", legt de advocaat uit. "Het gaat om gangbare kortingen. Maar mijn cliënten hebben op geen enkele wijze een beslissende invloed gehad op het wervings- en aanbestedingsproces. Ze hebben gewoon volgens de regels gehandeld."

Dierenbescherming wil rem op veetransporten

De Dierenbescherming wil dat staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken vee- en ander dierentransport tijdens de hittegolf verbiedt. Volgens de organisatie raken varkens bij 25 graden Celsius al in hittestress.

Ook wedstrijden met dieren en tentoonstellingen moeten kritisch worden bekeken, vindt de Dierenbescherming. "Het kan niet zo zijn dat wedstrijden met duiven over lange afstanden gewoon doorgang vinden", aldus Dales.

De Dierenbescherming vertrouwt erop dat mensen met huisdieren hun gezonde verstand zullen gebruiken en de tips op de site van de organisatie ter harte zullen nemen. Dales: "Juist over de productiedieren of dieren die een andere, bijvoorbeeld competitieve waarde vertegenwoordigen, maak ik me extra zorgen."

Moertje los bij Duitse automobilisten

De Duitse politie staat voor een raadsel. Net over de grens bij Roermond ontdekt de ene na de andere automobilist onder het rijden dat de wielmoeren loszitten. Er zijn nog geen gewonden gevallen.

Het is nog niet duidelijk wat er precies aan de hand is. Misschien heeft een monteur fouten gemaakt bij het vervangen van de wielen, misschien zitten er productiefouten in velgen. Maar de politie sluit ook niet uit dat iemand expres de moeren losdraait.

Een vrouw ontdekte vorige week dinsdag dat het wiel linksvoor rare geluiden maakte. In een garage bleek dat de moeren loszaten. Een paar dagen later ontdekte een man een paar kilometer verderop dat ook zijn moeren loszaten. Ook daar ging het om het linkervoorwiel. Een andere man verloor zijn linkervoorwiel tijdens een ritje tussen Tüddern en Sittard. Hij bracht zijn wagen op tijd tot stilstand met de drie overgebleven wielen en bleef ongedeerd.

De Duitse politie vraagt mensen om direct alarm te slaan als ze merken dat er iets niet in de haak is. Als ze zelf de moeren aandraaien, zijn er geen sporen van mogelijke daders meer te vinden.

Moertje los bij Duitse automobilisten
Moertje los bij Duitse automobilisten (Foto: ANP)

Leger Syrië boekt overwinning op IS

Syrische regeringstroepen hebben terreinwinst geboekt op strijders van de extremistische beweging Islamitische Staat in de noordoostelijke stad Hassakeh. Enkele dagen geleden werd de stad door IS aangevallen.

IS viel vorige week diverse wijken van Hassakeh binnen. Sindsdien wordt er onverminderd gevochten. Er zijn volgens activisten tientallen slachtoffers gevallen. Tot de aanval van IS was de stad grofweg verdeeld tussen het Syrische regeringsleger en Koerdische strijders. Als gevolg van de aanval zijn zo'n zestigduizend mensen ontheemd geraakt.

Ook in andere delen van Syrië wordt nog fel strijd geleverd. Het regeringsleger voerde in Ihsim, een stad in het noordwesten, een luchtaanval uit. Daarbij zijn zeker zeventien mensen om het leven gekomen en een groot aantal anderen gewond geraakt.

Hardrijder kan flitsfoto op internet zien

Mensen kunnen voortaan de flitsfoto die eventueel is gemaakt van hun snelheidsovertreding terugzien op internet. Ook andere feiten die met een opgelegde verkeersboete te maken hebben, kunnen ze daar checken. Verder kunnen ze meteen online betalen of beroep instellen.

Deze check en afhandeling is mogelijk via het digitale loket van het Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM) en het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie opende de nieuwe digitale service dinsdag in Utrecht.

De afgelopen vier maanden werd het loket al in fases ingevoerd. In deze periode is het loket bijna 40.000 keer bezocht en zijn bijna 4000 boetes online betaald. Digitaal beroep instellen kon al vanaf begin dit jaar. Ruim een derde van degenen die in beroep gingen, doet dat online.

Sijsling op Wimbledon onderuit tegen Querrey

De Nederlandse tennisser Igor Sijsling is er niet in geslaagd de tweede ronde van Wimbledon te bereiken. Op het Londense grandslamtoernooi was de Amerikaan Sam Querrey in drie sets te sterk: 7-5, 6-3 en 6-4.

Querrey had in elke set aan één break genoeg. Sijsling kreeg daarentegen geen enkele kans om de service van de nummer 36 van de wereld te breken. In de eerste set wist de Nederlander nog drie breakpoints weg te werken op 5-4, maar op 6-5 ging het toch mis voor de Amsterdammer.

In de tweede en derde set herhaalde het recept zich. Sijsling wist sommige breakpoints op zijn opslag weg te werken, maar telkens sloeg Querrey ergens gedurende de set toe.Roger Federer is de tergenstander van de Amerikaan in de tweede ronde. De zevenvoudig winnaar, vorig jaar verliezend finalist tegen Novak Djokovic, versloeg in de eerste ronde de Bosniër Damir Dzumhur in drie sets: 6-1, 6-3 en 6-3. De partij duurde maar iets meer dan een uur.

Federer kwam tegen de nummer 88 van de wereld niet in de problemen op het zonovergoten centercourt in Londen. De Zwitserse nummer twee van de wereld gaf in de eerste set slechts één game weg en won daarna vooral zijn eigen servicegames met speels gemak.

Bij het damesdubbelspel kwam vandaag de afmelding binnen van de zusjes Williams. Serena en Venus hebben besloten niet samen op jacht te gaan naar een zesde titel op het Londense tennisgras. 

De Amerikaanse zusjes wonnen de dubbelfinale in 2000, 2002, 2008, 2009 en 2012. In het enkelspel kunnen ze bij de laatste zestien tegenover elkaar komen te staan. Zowel de favoriete Serena (33) als de twee jaar oudere Venus Williams heeft al vijf Wimbledontitels op de erelijst staan.

Hun plek in het dubbelspel ging naar de lucky losers Misako Doi en Stephanie Vogt, een Japans-Liechtensteinse combinatie.

Hoop op Griekse deal op Wall Street

 De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn dinsdag hoger aan de handel begonnen, na de forse verliezen van een dag eerder. De Dow-Jonesindex stond kort na aanvang 0,6 procent hoger op 17.707 punten en de brede S&P 500 klom 0,8 procent tot 2073 punten. Beleggers lijken erop te rekenen dat de Griekse crisis met een sisser af zal lopen.

Maandag daalde de S&P nog het sterkst sinds april 2014 en werden de winst van 2015 geheel ingeleverd. De technologiebeurs Nasdaq noteerde een plus van 0,8 procent tot 4998 punten.

Beleggers in New York zijn mogelijk gerustgesteld door berichten dat de Griekse premier Alexis Tsipras op de valreep alsnog een akkoord met de crediteuren van zijn land wil sluiten. Maar waarschijnlijker is dat er sowieso op een deal wordt gegokt, desnoods pas na het referendum en eventuele voortgezette onderhandelingen.
 
Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker heeft met Tsipras gesproken om te zien of de partijen alsnog tot een akkoord kunnen komen. Daarvoor is in ieder geval nodig dat Athene de voorstellen die de geldschieters vrijdag op tafel legden accepteert en zich inzet voor een 'ja' bij het referendum aanstaande zondag.

Gezien de recente woorden van Tsipras lijkt dat niet erg waarschijnlijk. Maandag liet een beursanalist zich echter tegen de NOS ontvallen dat beleggers links- of rechtsom op een deal rekenen.

Hoop op Griekse deal op Wall Street
Hoop op Griekse deal op Wall Street (foto: ANP)

Dopingautoriteit pleit judoka Van Emden vrij

Judoka Anicka van Emden heeft geen straf gekregen voor een gemiste dopingcontrole. De Dopingautoriteit pleit Van Emden na onderzoek vrij, staat dinsdag in een verklaring. De 28-jarige Rotterdamse, die uitkomt in de klasse tot 63 kilogram, kan daardoor per direct weer judoën. Vanwege het lopende dopingonderzoek had Van Emden vorige maand besloten voorlopig niet aan wedstrijden deel te nemen. Ze miste daardoor de EK, die onderdeel waren van de Europese Spelen in Baku.

Een controleur wilde op 6 mei namens de Dopingautoriteit een controle buiten de wedstrijden om uitvoeren bij Van Emden. De judoka produceerde echter geen urinemonster, wat haar op een juridisch onderzoek kwam te staan. Daarbij bleek dat sprake was van een misverstand tussen Van Emden en de dopingcontroleur. "Ik ben enorm blij dat ik me vanaf nu weer op judo kan concentreren", zei Van Emden.

Pechtold noemt Zijlstra jokkebrok

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra is een jokkebrok als hij zegt dat hij niet voor een verhoging van het lage btw-tarief was. D66-leider Alexander Pechtold uit dat verwijt dinsdag.

Pechtold blikte terug op het klappen van de onderhandelingen maandagavond tussen kabinet en oppositie over een belastinghervorming. "De btw-verhoging stond in hun plannen, het was hun VVD-staatssecretaris die het voorstelde. Hij is een jokkebrok'', zei Pechtold over Zijlstra.

Hij zei ook dat tijdens het overleg op het ministerie van Financiën overduidelijk was dat partijen het nooit eens zouden worden over belastinghervormingen. Volgens Pechtold zag hij allemaal opgeluchte gezichten om zich heen toen hij die conclusie trok en er aan toevoegde dat hij het de media wel zou vertellen.

Forse boetes in hoger beroep havenschandaal

Oud-directeur Willem Scholten van het Rotterdamse havenbedrijf en zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen zijn dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot onder meer hoge boetes. Het gerechtshof in Den Haag acht bewezen dat Van den Nieuwenhuyzen Scholten heeft omgekocht door hem een luxe appartement in Antwerpen om niet te laten gebruiken. Ook stortte de zakenman 1,2 miljoen euro op de Zwitserse bankrekening van de havendirecteur.

Het hof veroordeelde Van den Nieuwenhuyzen tot een gevangenisstraf van 365 dagen, waarvan 285 dagen voorwaardelijk, en een geldboete van 150.000 euro. Voormalig havendirecteur Scholten kreeg een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van twaalf maanden opgelegd en een boete van 75.000 euro. Zakenman Van den Nieuwenhuyzen hoeft niet de cel in, de tachtig dagen onvoorwaardelijk zijn gelijk aan zijn voorarrest.

Dijsselbloem annuleert mediaoptreden

Minister Jeroen Dijsselbloem heeft het wekelijks gesprek met televisiezender RTLZ dinsdag geannuleerd. Zijn woordvoerder geeft aan dat dit te maken heeft met een 'acute dringende verplichting''.

Dijsselbloem is ook voorzitter van het overleg van ministers van Financiën van de eurolanden (eurogroep). In die hoedanigheid onderhandelt hij mede over het reddingsplan voor Griekenland. Dat steunpakket loopt zonder nieuw akkoord om middernacht af. Alle partijen werken hard om op het allerlaatste moment toch nog een deal te bereiken.

Griekenland zal zonder steunpakket financieel op eigen benen moeten staan, en het lijkt erop dat het land dit nog niet kan.

Slachtoffer zware mishandeling TT overleden

De 24-jarige man die in de nacht voor de TT van Assen ernstig werd mishandeld, is aan zijn verwondingen overleden. Dat heeft de politie dinsdag laten weten.

Het slachtoffer werd rond 02.00 uur in de nacht van vrijdag op zaterdag aangetroffen in de Groningerstraat in Assen.

Hij werd gereanimeerd en met ernstig hoofdletsel naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft na gesprekken met getuigen een signalement verspreid van een groepje mogelijke verdachten. De politie heeft tientallen tips binnengekregen over de mishandeling.

Bertens in half uur klaar op Wimbledon

Kiki Bertens heeft niet lang kunnen genieten van haar deelname aan Wimbledon. De 23-jarige tennisster werd dinsdag in 35 minuten uitgeschakeld in de eerste ronde van het Engelse Grand Slam-toernooi. Op het gras van de All England Club in Londen was de als tweede geplaatste Petra Kvitova uit Tsjechië veel te sterk: 6-1 en 6-0.

Bertens won in de eerste set alleen haar tweede servicegame, maar verder dan de 3-1-tussenstand die dat opleverde kwam de speelster uit Wateringen niet. Kvitova hoefde zich op het warme centercourt in de voorstad van Londen nauwelijks in het zweet te werken. Binnen zeventien minuten had de 25-jarige Tsjechische titelverdedigster de eerste set al binnen. Voor de tweede set had ze maar één minuut meer nodig.

Van der Vlist/Van Gestel nipt door op WK beachvolleybal

Daniëlle Remmers en Michelle Stiekema hebben hun derde groepswedstrijd op het WK beachvolleybal gewonnen. Ze versloegen het Argentijnse koppel Ana Gallay en Georgina Klug twee sets. Het werd 21-18 en 21-14. Doordat het koppel deze wedstrijd won werden ze derde in de groep en hebben kans om door te mogen naar de knockoutfase. 

Want acht van de twaalf beste nummers drie mogen naar de knockoutfase, waaraan 32 koppels mee mogen doen. Momenteel zijn er zes nummers drie bekend en daarvan zijn ze zesde. Het Argentijnse koppel werd laatste en is uitgeschakeld. 

Gallay en Klug begonnen goed aan de eerste set. De Argentijnse dames kwamen 1-6 en 3-8 voor. Op 12-12 werd het gelijk, waarna het Oranjekoppel voor kwam. De eerste set ging met 21-18 naar Remmers en Stiekema. De tweede set werd gedomineerd door de Nederlanders en makkelijk met 21-14 binnengehaald. 

Update 14.00 uur

Voor Rimke Braakman en Jolien Sinnema zit het WK erop. Ze verloren ook hun derde groepdwedstrijd van Mariafe Artacho en Nicole Laird. Het Australische duo won met 21-11 en 21-15. Artacho en Laird werden derde in de groep, Braakman en Sinnema werden vierde en laatste. 

Inmiddels is ook bekend dat het duo Daniëlle Remmers en Michelle Stiekema geen kans meer maakt om als beste nummer drie door te gaan naar de knockoutfase. Na tien bekende nummers drie staan ze tiende en zijn daarmee uitgeschakeld. 

Update 15.15 uur

Het koppel Sophie van Gestel en Jantine van der Vlist hebben zich geplaatst voor de knockoutfase van het WK beachvolleybal. In een beslissende groepswedstrijd om plek drie won het koppel Varapatsorn Radarong en Tanarattha Udomchavee uit Thailand verslagen. Het werd 21-18, 16-21 en 15-12. 

Het Nederlandse duo werd derde in de groep en gaan als achtste en laatste beste nummers drie door naar de knockoutfase van het WK. Ze zullen in de volgende ronde sowieso een groepswinnaar treffen. De loting voor de KO-fase is later vandaag. 

'Jumbo bedondert klanten met defecte kassa'

Tobias Opschoor uit Delft heeft een terechte klacht. Volgens de beste man bedondert Jumbo hun klanten met een kapotte kassa die niet stuk blijkt te zijn. Hierdoor hoeven ze de vierde in de rij geen gratis boodschappen te geven.

De supermarkt patst al jaren met hun '7 Zekerheden'. Zo krijg je als vierde in de rij de boodschappen gratis mee. En dat is wel zo fijn.

Volgens Opschoor heeft 'zijn' vestiging aan de Troelstralaan in Delft een handige manier gevonden om deze regel te omzeilen. De kassamiep zet gewoon een bordje met de tekst 'Deze kassa is defect' bij de kassa en klaar is de caissière.

"Jullie hebben zo’n mooie actie dat wanneer je vierde wachtende in de rij bent en er nog een kassa open kan, je je boodschappen gratis krijgt", schrijft de Delftenaar in een open brief aan Jumbo. "Een tijd geleden was er dus iemand achter mij de vierde wachtende in de rij en die attendeerde de kassamevrouw hier op. De kassamevrouw reageerde hier op door te zeggen dat ze hier niks aan kon doen, omdat er een kassa kapot was en deze dus niet gebruikt kon worden."

"En inderdaad, op een bordje twee kassa’s verderop stond een bord met 'deze kassa is defect'", vervolgt de Jumbo-klant. "Kan gebeuren dacht ik. Daar kan het kassapersoneel niks aan doen. Op een gegeven moment viel het mij op dat er wel heel erg vaak een kassa defect is. Dit is overdag of in het weekend (wanneer het rustig is en/of er genoeg personeel aan het werk is) nooit het geval. Ik ben er dus op gaan letten, want ik had het gevoel dat er iets niet klopte."

"Na de situatie een aantal weken geobserveerd te hebben, kan ik nu wel concluderen dat die kassa’s helemaal niet defect zijn", beweert Opschoor. "Negen van de tien keer dat ik rond etenstijd boodschappen ga doen is er een kassa kapot. Het lijkt mij erg sterk dat er 4 á 5 keer per week een kassa kapot is. Meestal niet eens dezelfde kassa. Dat het één kassa is die telkens voor problemen zorgt is daarom ook uitgesloten."

Maar, er is meer. "Ik heb een situatie meegemaakt dat er op een kassa een 'deze kassa is defect' bordje stond", weet de schrijver. "Terwijl ik in de rij naast de ‘defecte’ kassa stond ging er ineens een medewerkster aan de defecte kassa zitten. Ze zette het bordje doodleuk op een andere kassa neer en ging andere klanten helpen aan de schijnbaar 'defecte' kassa. Als je dan mensen voor de gek gaat houden, doe het dan goed."

"Vaak staat er een 'defect'-bordje klaar achter de kassa’s zodat ze dat neer kunnen zetten zodra het druk wordt en er situaties kunnen plaatsvinden waarin mensen de vierde in de rij kunnen worden. Ook dit heb ik met mijn eigen ogen gezien."

Toch beweert de Delftenaar geen pauper te zijn. "Nu ben ik absoluut niet zo’n zeurende Hollander die per se zijn boodschappen gratis wilt. Daar gaat het hier niet om. Het punt is dat de klanten van deze Jumbo aan de Troelstraat in Delft collectief voor de gek gehouden worden door het personeel van de Jumbo. Je loopt de winkel binnen en het eerste wat je ziet is een gigantisch bord met 'de 7 zekerheden van de Jumbo'. Nou, voor mij is er een ding zeker en dat is dat mensen hier voor de gek gehouden worden."

"Jumbo is een gigantische supermarktketen", besluit hij. "Als zij een dergelijke actie hebben, moeten zij deze ook nakomen. Dit gebeurt hier dus NIET. Sterker nog, de klanten worden zelfs keihard misleid."

Jumbo heeft inmiddels op de zaak gereageerd. De supermarkt zegt de boel te zullen onderzoeken.

Attractie maakt watersnoodramp belevenis

Mensen die meer willen weten over de watersnoodramp die ons land in 1953 overkwam, kunnen daarvoor vanaf zondag terecht bij Neeltje Jans. De attractie moet een 'interactieve belevenis van de ramp' worden voor bezoekers van het Deltapark, met beeld, geluid en voelbare wind, zegt directeur Bert van de Hoef.

Juist die interactieve belevenis was enig tijd geleden reden voor kritiek. Tegenstanders vonden het smakeloos dat het Deltapark in Zeeland de ramp zo realistisch namaakte. Van de Hoef zegt dat dat voornamelijk 'vanuit de emotie' gesproken is. Mensen die in zijn park als gids werken en de watersnoodramp hebben meegemaakt, noemen het juist goed, stelt hij. Een 'educatieve belevenis' om uit te leggen aan mensen die er niet bij waren, hoe het is geweest.

"Een experience als deze is wat we nodig hebben om aan de jeugd uit te leggen wat de impact van een stormvloed is en hoe belangrijk de deltawerken zijn. Een tekstbordje werkt niet meer.''

'Meer stroomverbruik tijdens hittegolf'

Het tropische weer dat voor de komende dagen is voorspeld, zorgt ervoor dat Nederland meer elektriciteit verbruikt dan normaal. Dat komt vooral omdat de airconditioning en ventilatoren dan op volle toeren draaien. Dat meldt energiebedrijf Essent dinsdag.

Op de dagen dat het kwik de 30 graden aantikt, verbruiken we met elkaar zo'n 10 procent meer elektriciteit dan gemiddeld, aldus een woordvoerster. Zodra de temperatuur daalt, vlakt de piek in het stroomverbruik af. Naar zo'n 7,5 procent bij temperaturen van rond de 27 graden.

Om het huis aangenaam koel te houden, zonder meer stroom te verbruiken, adviseert het energiebedrijf slim te ventileren. Houd bij zomers weer ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten. Zet ramen en deuren pas open op de momenten dat het buiten koeler is, zoals in de ochtend, avond en nacht.

Griep leidt tot hoger ziekteverzuim

De langdurige griepgolf waar Nederland dit jaar mee te maken had, heeft in het eerste kwartaal meer werknemers ziek thuis gehouden dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het ziekteverzuimpercentage steeg van 4,0 naar 4,4. Dat betekent dat gemiddeld 44 van de duizend werknemers zich in het eerste kwartaal ziek hadden gemeld.

Griep in het land leidt altijd tot een hoger ziekteverzuimpercentage, vooral in het eerste kwartaal. "Dit jaar was de griepgolf heviger dan vorig jaar '', licht een woordvoerder van het CBS toe.

Straf moord Anneke van der Stap definitief

De straf voor Ron P., die is veroordeeld voor de doodslag op de Rijswijkse studente Anneke van der Stap, is definitief vastgesteld op 4,5 jaar. De Hoge Raad ziet geen reden de zaak opnieuw te laten behandelen.

P. werd vorig jaar veroordeeld tot de 4,5 jaar celstraf; overigens flink korter dan de levenslange celstraf die was geëist. P. werd eerder al veroordeeld voor de moord op stewardess Christel Ambrosius in de zogenoemde Puttense moordzaak. Zowel deze moord als de moord op Anneke van der Stap heeft hij altijd ontkend.

Anneke werd in 2005 dood gevonden langs het Jaagpad in Rijswijk. P. had direct de schijn tegen. Toch werd hij in september 2012 vrijgesproken, omdat overtuigend bewijs volgens de rechtbank Den Haag ontbrak.

Het gerechtshof in Den Haag vond vorig jaar een vooropgezet plan niet bewezen. Daarom pakte de straf veel lager uit. P. ging wel in cassatie. Dat cassatieverzoek is dinsdag afgewezen.

Chinezen azen op Duitse wegrestaurants

Het Chinese staatsinvesteringsfonds CIC is geïnteresseerd in een overname van de Duitse keten van wegrestaurants en benzinestations Tank & Rast. Dat bevestigde CIC aan het Duitse persbureau DPA, na berichtgeving in verschillende media over de zaak.

Tank & Rast heeft ongeveer 350 pompstations en circa 390 wegrestaurants langs de Duitse Autobahnen. Naar eigen zeggen bezoeken jaarlijks ongeveer 500 miljoen mensen een vestiging van Tank & Rast, waarmee het de grootste aanbieder van dergelijke diensten van het land is. Met een overname zou een bedrag van minstens 3 miljard euro zijn gemoeid. Dat zou de grootste Chinese investering in Duitsland tot dusver zijn.

Het bedrijf uit Bonn is voor de ene helft in handen van de Britse investeringsmaatschappij Terra Firma en voor de andere in het bezit van een fonds van Deutsche Bank. Ook een consortium onder leiding van verzekeraar Allianz en een groep geleid door de Australische bank Macquarie zouden interesse hebben in Tank & Rast.

26 miljoen regenboogfoto's op Facebook

Om te vieren dat homo's in Amerika mogen trouwen, hebben meer dan 26 miljoen Facebookleden wereldwijd hun profielfoto van een regenboog voorzien. Dat maakte Facebook dinsdag bekend.

Sinds vrijdag kunnen Facebookgebruikers makkelijk hun profielfoto veranderen in een foto met de kleuren van de regenboog. Op deze manier kun je laten zien dat je het eens bent met het besluit van het Amerikaanse Hooggerechtshof, dat vrijdag het homohuwelijk in alle staten van de Verenigde Staten heeft gelegaliseerd.

Dat het afgelopen weekeinde wereldwijd Pride Weekend was, speelde een rol bij het aanbieden van het regenboogfilter, aldus Facebook.

Streep door proefschrift na plagiaat

Een proefschrift van een promovendus van de Erasmus Universiteit in Rotterdam die vorig jaar was berispt wegens plagiaat, wordt uit de universiteitsbibliotheek verwijderd. De vrouw is er niet in geslaagd alsnog wetenschappelijk verantwoord werk af te leveren, liet de universiteit dinsdag weten.

De vrouw kreeg een nieuwe kans omdat niet bleek 'dat het om plagiaat gaat met de intentie deze overgenomen teksten tot eigen teksten te maken'. Ze had nu het plagiaat wel verwijderd, maar het werk voldeed niet. Haar is gevraagd afstand te doen van haar doctorsgraad.

De begeleidende promotor heeft gefaald, stelt de universiteit verder. In de andere proefschriften die hij toen begeleidde is geen plagiaat gevonden. De promotor mag geen promovendi meer begeleiden of in promotiecommissies zitten. Hij heeft de pensioenleeftijd bereikt en werkt er niet meer.

Werkloosheid eurozone blijft stabiel

De werkloosheid in de eurozone is in mei onveranderd gebleven op 11,1 procent van de beroepsbevolking. Dat maakte het Europese statistiekbureau Eurostat dinsdag bekend.

Volgens Eurostat waren in mei 17,7 miljoen mensen werkloos in de landen waar met de euro wordt betaald. Dat waren er 35.000 minder dan een maand eerder. In de gehele Europese Unie bleef de werkloosheid stabiel op 9,6 procent. In de EU hadden 23,3 miljoen mensen geen betaald werk.

De laagste werkloosheid in de EU werd gemeten in Duitsland en de hoogste in Griekenland en Spanje.

In de EU waren in mei 4,7 miljoen jongeren werkloos, waarvan 3,1 miljoen in het eurogebied.

'Waterverbruik al met 20 procent toegenomen'

De temperatuur in Nederland gaat gestaag omhoog en nu al is het waterverbruik tijdens piekmomenten met 20 tot zelfs 25 procent gestegen. Dat meldt drinkwaterbedrijf Vitens dat verwacht dat het waterverbruik de komende dagen alleen nog maar zal toenemen als we een hittegolf krijgen.

Vitens neemt extra maatregelen om tijdens de hitte te kunnen blijven voldoen aan de vraag. Zo houdt het de waterreservoirs maximaal gevuld en wordt het verbruik extra in de gaten gehouden. "'s Nachts draaien de productiebedrijven door om extra water op te pompen", aldus Vitens dinsdag.

Het waterleidingbedrijf heeft 5,5 miljoen klanten, zowel particulieren als bedrijven in onder meer Friesland, Flevoland en Utrecht.

'Waterverbruik al met 20 procent toegenomen' (Foto: Novum)
'Waterverbruik al met 20 procent toegenomen' (Foto: Novum)

'Volkswagen en Siemens zijn banenmotoren EU'

De Duitse concerns Volkswagen en Siemens hebben in de afgelopen tien jaar als geen andere Europese onderneming de banenmarkt in de Europese Unie aangejaagd. Dat maakte advies- en accountantsbureau EY dinsdag bekend.

Volgens het onderzoek zorgde autofabrikant Volkswagen sinds 2005 voor 31.000 nieuwe arbeidsplaatsen in de landen van de EU, exclusief Duitsland. Technologieconcern Siemens kwam bij de Europese bedrijven op de tweede plaats met 16.000 nieuwe banen. In totaal zorgden Duitse bedrijven in de afgelopen tien jaar voor 254.000 nieuwe banen in de EU, Duitsland niet meegerekend.

Ook Amerikaanse bedrijven leverden in het afgelopen decennium veel werkgelegenheid op in de gehele EU, met bijna 400.000 banen. Het gaat daarbij onder meer om concerns als Amazon, IBM en Ford Motor.

'Volkswagen en Siemens zijn banenmotoren EU' (Foto: Novum)
'Volkswagen en Siemens zijn banenmotoren EU' (Foto: Novum)

Meer overlast eikenprocessierups verwacht

Het tropisch warme weer dat de komende dagen wordt verwacht, kan leiden tot meer overlast van de eikenprocessierups. Bij hoge temperaturen gaan de rupsen lager in de bomen of zelfs op de grond zitten. Dat meldt Natuurbericht.nl dinsdag.

De haartjes van de rups kunnen bij mensen leiden tot een branderig gevoel en huidirritatie, ontstekingen en zelfs tot blindheid. De huid of ogen spoelen met water, douchen en daarna schone kleren aantrekken is het devies. Bij allergische reacties adviseert het Rode Kruis zelfs om het alarmnummer 112 te (laten) bellen.

Als de rupsen vanwege de hitte op de grond blijven in plaats van hoog in de bomen, zijn ze ook nog eens lastiger te bestrijden.

Eikenprocessierups (Foto: Novum)
Eikenprocessierups (Foto: Novum)

Varoufakis bevestigt uitblijven IMF-betaling

Griekenland zal dinsdag niet aan zijn aflossingsverplichtingen bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voldoen. Dat bevestigde de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis dinsdag, nadat een woordvoerder van de Griekse regering maandag ook al had aangegeven dat Griekenland in gebreke zal blijven.

Varoufakis liet verder weten dat hij nog altijd hoopt op een deal met de eurolanden, de Europese Centrale Bank (ECB) en het IMF over noodsteun, voordat het huidige steunprogramma om middernacht afloopt.

Zweden: Russische piloten gedragen zich gevaarlijk

Russische piloten gedragen zich steeds agressiever in het noorden van Europa. Ze vliegen steeds dichter langs toestellen van de Zweedse luchtmacht en hebben in sommige gevallen zelfs flares, magnesiumfakkels, afgevuurd. Dat heeft de Zweedse legercommandant Sverker Göranson dinsdag gezegd.

Göranson zei op een bijeenkomst op het Zweedse eiland Gotland dat de Russen zich niet houden aan de gedragsregels die gelden als militaire toestellen elkaar tegenkomen in de lucht. Hij gaf als voorbeeld dat de Russen hun formatie verbreken, op onveilige afstand vliegen en 'tegenmaatregelen' nemen die 'bijna van het metaal van de Zweedse toestellen af springen'. Hij doelde volgens het leger op de flares die worden ingezet om een naderende raket te misleiden.

Göranson zei er vanuit te gaan dat het gedrag van de piloten goedgekeurd is door het hoogste niveau. "Anders zouden ze niet op deze manier vliegen."

Frans OM: onthoofding wel terreurdaad

Justitie in Frankrijk ziet de brute moord op een leidinggevende van een chemisch bedrijf van afgelopen vrijdag wel degelijk als terreurdaad. Verdachte Yassin Salhi heeft zijn baas niet voor niets onthoofd, redeneerde de aanklager dinsdag: "Hij heeft gezocht naar een manier om zijn daad zoveel mogelijk publiciteit te geven." De moordmethode komt precies overeen met "de gebruikelijke handelswijze" van terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Een bron dichtbij het onderzoek stelde maandag nog dat de 35-jarige Salhi tegenover de politie had verklaard dat hij geen religieuze motieven had. Ruzies met zijn baas en zijn vrouw zouden hem tot zijn daad hebben gebracht. Justitie gelooft niets van dat verhaal.

Salhi maakte een foto van zichzelf met het afgehakte hoofd van zijn baas en stuurde die naar een Franse jihadist die momenteel in Syrië aan het vechten is. De verdachte was in 2009 met zijn gezin een jaar in Syrië en had volgens justitie contacten in het "radicaal islamistische milieu".

Frans OM: onthoofding wel terreurdaad
Frans OM: onthoofding wel terreurdaad (Foto: ANP)

Advies: Zwem niet in rivieren en kanalen

Het is met het warme weer ongetwijfeld verleidelijk voor sommigen maar Rijkswaterstaat raadt het, zoals elk jaar weer, af. Zijn advies is: zwem niet in rivieren en kanalen.

Het kan erg gevaarlijk zijn, stelt de organisatie die er op wijst dat er jaarlijks gewonden en doden te betreuren zijn.

Omdat de temperatuur van het water onverwacht kan wisselen door stroming en plotselinge diepte, kunnen zwemmers kramp krijgen en onderkoeld raken. "Soms is het dan lastig of zelfs onmogelijk om nog verder te zwemmen", stelt Rijkswaterstaat.

16 aanhoudingen bij rellen Den Haag

De politie heeft zestien mensen aangehouden bij een uit de hand gelopen demonstratie in de Schilderswijk in Den Haag. Dat meldde de politie dinsdag. Naar aanleiding van de dood van de door de politie gearresteerde Arubaan Mitch Henriquez begon maandagavond een demonstratie van ongeveer driehonderd mensen, die later op de avond uit de hand liep en uitmondde in rellen.

De meeste arrestanten zijn aangehouden voor openlijke geweldpleging. Een onbekend aantal verdachten zit nog vast, aldus de politie. Mogelijk worden nog meer mensen aangehouden, op basis van videobeelden die de politie heeft gemaakt.

Star Trek Beyond titel nieuwste film

Star Trek Beyond luidt de titel van de nieuwste film in de sciencefictionreeks. Dat maakte regisseur Justin Lin bekend via Twitter.

De derde film moet op 8 juli volgend jaar verschijnen. Het is dan bijna vijftig jaar geleden dat de eerste aflevering van het tv-programma Star Trek werd uitgezonden.

Het is de eerste Star Trek-film die Lin (Fast and Furious) regisseert; bij de vorige twee delen was de regie nog in handen van J.J. Abrams. Abrams produceert de nieuwste film.

Star Trek-sterren Chris Pine, Zachary Quinto en Zoe Saldana spelen opnieuw mee in de productie.

Crazy Color Ramp Leeuwarden

In de buurt van Leeuwarden, in het nabijgelegen buurtschap Hempens-Tearns, heeft zich afgelopen weekeind een ramp voltrokken. Diverse deelnemers aan de Crazy Color Run, een evenement waarbij hardlopers zich onderweg vrijwillig laten bekogelen met een regen van verf, zijn onherstelbaar verkleurd. De verf zou met water uitwisbaar moeten zijn, maar het lijkt erop dat het per ongeluk is verwisseld met verfstoffen die bestemd waren voor zogeheten plofkoffers. Of de groep massaal een bank in de regio heeft willen overvallen en de Crazy Color Run als excuus gebruikt, wil de organisatie niet bevestigen.

Verstappen wil doorgaan waar hij is gebleven

Formule 1-coureur Max Verstappen wil zondag bij de Grand Prix van Groot-Brittannië op Silverstone verdergaan waar hij vorig jaar is gebleven. Toen debuteerde hij op het circuit in het EK Formule 3, met direct een tweede plaats als resultaat.

Verstappen heeft dus al enige ervaring op de Britse baan. "Het is geen makkelijk circuit om te leren kennen, maar in de loop van het raceweekend verbeterde ik me flink", memoreert Verstappen. "Hopelijk kan ik dit weekend zo doorgaan."

De jonge coureur weet waar het op Silverstone om draait. "Het is belangrijk dat je in een mooi vloeiend ritme komt. De snelle bochten liggen onze auto wel, terwijl we het op de lange rechte stukken misschien weer wat lastiger krijgen." Ook het weer speelt een rol, verwacht Verstappen. "Soms blaast er ineens een harde wind over de baan, zodat je de auto weer helemaal anders moet afstellen. Maar het is een geweldige baan en ik kijk uit naar de race."

De Grand Prix van Groot-Brittannië start zondag om 14.00 uur Nederlandse tijd.

Verstappen wil doorgaan waar hij is gebleven
Verstappen wil doorgaan waar hij is gebleven (Foto: ANP)

'Microsoft koopt AMD'

Er gaan steeds meer geruchten de ronde dat Microsoft plannen heeft om AMD over te nemen. De gesprekken zijn enkele maanden geleden al begonnen. Twee maanden terug waren er juist geruchten dat Samsung interesse had in de chipfabrikant.

AMD

Op het moment gaat het niet denderend met AMD. De recent gepresenteerde grafische kaarten zijn goed, maar niet zo baanbrekend als verwacht. AMD is nu $1,8 miljard waard en dat is nogal tegenvallend. AMD kocht videokaartenproducent ATI in 2006 voor $5,4 miljard. Sindsdien heeft Advanced Micro Devices een aantal keren klanten moeten teleurstellen met onder andere een tekort aan chips, grafische kaarten die te warm werden en driverupdates die achterbleven.

Xbox One

AMD levert de chip die wordt gebruikt in PlayStation 4 en Xbox One. Microsoft en Sony betalen AMD op het moment $100,- per console. Er zijn wereldwijd meer dan 12 miljoen Xbox One’s verkocht, wat betekent dat Microsoft al 1,2 miljard heeft overgemaakt aan AMD. Het is dus financieel zeer aantrekkelijk om AMD over te nemen. Microsoft heeft meer dan $95 miljard in kas, dus de deal kan snel rond zijn.

Microsoft

Dit zijn allemaal geruchten uiteraard. De verhalen betreffende een overname van Samsung zingen nog steeds rond op het internet en we moeten het allemaal misschien met een korreltje zout nemen. Het feit dat deze veronderstellingen nu worden geponeerd, zegt misschien wel het meest over de financiële staat van AMD.

Man laat hond motor besturen

De politie van Hanoi is op zoek naar een wel heel opmerkelijke motorrijder. Een heuse hond heeft namelijk vorige week de Vietnamese metropool onveilig gemaakt met zijn tweewieler.

Een filmpje van de opmerkelijke actie is vorige week viral gegaan. Op Facebook zijn de beelden al tienduizenden keren bekeken.

Te zien is hoe de viervoeter voor op de motor zit met zijn voorpoten aan het stuur. Zijn vermoedelijke baas zit achter het beest en prijst hem.

De Vietnamese politie heeft inmiddels een arrestatiebevel uitgevaardigd voor de motorman en zijn hond. "Deze weerzinwekkende daad dient snoeihard te worden afgestraft", aldus de politie.

Als de beste man wordt gepakt, zal hij worden beboet voor het rijden zonder handen en het niet dragen van een helm. Ook zal hij zijn rijbewijs voor twee maanden moeten inleveren en is hij zijn motor een week kwijt.

Het bewuste filmpje

Twintig Nederlanders starten in Tour

Liefst twintig Nederlandse wielrenners staan zaterdag in Utrecht aan de start van de Ronde van Frankrijk. Pieter Weening werd dinsdag als laatste Nederlander op de startlijst gezet door Orica-GreenEdge. Alleen Frankrijk levert meer deelnemers aan de Tour, 41 stuks. Italië is met zestien man vertegenwoordigd, Spanje doet met vijftien coureurs mee. In totaal zijn 32 landen van de partij in de belangrijkste wielerkoers ter wereld.

De Nederlandse ploeg LottoNL-Jumbo is vanzelfsprekend hofleverancier met zeven renners uit eigen land: Robert Gesink, Wilco Kelderman, Laurens ten Dam, Steven Kruijswijk, Tom Leezer, Jos van Emden en Bram Tankink. Namens Giant-Alpecin, dat sinds dit jaar op een Duitse licentie rijdt, staan Tom Dumoulin, Ramon Sinkeldam, Roy Curvers, Koen de Kort en Albert Timmer aan het vertrek.

Sebastian Langeveld en Dylan van Baarle zitten in de Tourploeg van Cannondale-Garmin, Lars Boom en Lieuwe Westra staan titelverdediger Vincenzo Nibali bij in de Astana-ploeg. Wout Poels rijdt voor Team Sky, Bauke Mollema is de kopman van Trek en Stef Clement rijdt voor IAM Cycling. Weening gaat als nummer twintig naar de Tour.

Rekentoets is 'verwerpelijk' en 'waanzin'

De verplichte rekentoets voor middelbare scholieren en mbo'ers is een 'verwerpelijk middel' en zelfs 'waanzin'. Hans van Luit, hoogleraar Dyscalculie aan de Universiteit Utrecht noemt de rekentoets een persvers middel. Vanaf komend schooljaar is de toets een verplicht onderdeel van het eindexamen, ook voor leerlingen die geen wiskunde in hun pakket hebben. Zakken voor de rekentoets wil zeggen: geen diploma.

De hoogleraar op het gebied van rekenstoornissen staat volledig achter het idee achter de toets, namelijk het rekenonderwijs verbeteren. "Maar het is zeer de vraag of een rekentoets het geschikte middel daarvoor is en of het zo dwingend moet zijn. Als we rekenen zo belangrijk vinden, waarom wordt het dan geen verplicht vak zoals Nederlands en Engels?"

NS zegt toe Veolia-geheimen te vernietigen

De NS gaat alle vertrouwelijke stukken van vervoersbedrijf Veolia in zijn bezit vernietigen. Die stukken had de NS illegaal gekregen tijdens de omstreden aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Veolia eiste vernietiging daarvan en NS zegt dit nu toe, bevestigde een NS-woordvoerder dinsdag berichtgeving in de Limburgse kranten.

Wel wacht de NS nog met de vernietiging tot een strafrechtelijk onderzoek naar de handelwijze van de NS in deze kwestie is afgerond. ,,Als we nu stukken vernietigen is dat nadelig voor het onderzoek'', aldus de woordvoerder.

Veolia is teleurgesteld. ,,Wij willen zelf bekijken welke vertrouwelijke informatie de NS heeft verkregen en dan samen beslissen hoe die te vernietigen'', zei een woordvoerster van Veolia.

De NS had zijn zinnen gezet op het openbaar vervoer in de zuidelijke provincie en NS-dochterbedrijf Abellio won de aanbesteding ook. Maar het bedrijf bleek vals spel te hebben gepleegd. Abellio kreeg vertrouwelijke informatie van een oud-directeur van concurrent Veolia.

Britse politie houdt antiterreuroefening in Londen

Honderden Britse agenten hebben dinsdag deelgenomen aan een grote antiterreuroefening in Londen. Met de oefening wordt bekeken of de nooddiensten in staat zijn om te gaan met een terreuraanval zoals die in Tunesië, waarbij vuurwapens werden gebruikt.

De operatie had de codenaam Strong Tower gekregen en stond al zes maanden gepland. De oefening heeft niets te maken met de aanslag van vorige week in Tunesië. Maxine Brunner van de Metropolitan Polce zei dat er niet eerder zo'n grote oefening heeft plaatsgehad en dat de oefening 'uiterst realistisch' zal zijn.

De aanslag op de redactie van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo en de gijzeling in Sydney eerder dit jaar hebben invloed gehad op de oefening, waarbij vier verschillende organisaties zijn betrokken. De training duurt twee dagen en heeft plaats in een ongebruikt metrostation.

Inflatie in eurozone neemt af

De inflatie in de eurolanden is in juni afgezwakt tot 0,2 procent. Dat meldde het Europese statistiekbureau Eurostat dinsdag op basis van een eerste schatting.

In mei lagen de consumentenprijzen in de eurolanden nog gemiddeld 0,3 procent hoger dan een jaar eerder. De kleinere stijging van het prijspeil in juni komt vooral doordat energie goedkoper werd. Door de enorme daling van de olieprijs in het afgelopen jaar waren brandstoffen deze maand ruim 5 procent goedkoper dan in juni 2014.

De inflatie in de eurozone ligt nog altijd ruim onder het peil van circa 2 procent waar de Europese Centrale Bank (ECB) naar streeft. De ECB koopt sinds maart op grote schaal obligaties op bij banken in een poging de binnenlandse vraag en het prijspeil op te krikken.

File door kermis- en circusuitbaters op A12

Een demonstratie van kermis- en circusexploitanten op het Malieveld in Den Haag heeft dinsdagochtend tot een file geleid op de A12 vanuit Zoetermeer.

Door de stoet werd het overige verkeer opgehouden. Er was volgens een woordvoerster van de politie geen sprake van een blokkade door de demonstranten.

De ANWB zegt dat de verkeersproblemen aan het eind van de ochtendspits begonnen. Op het hoogtepunt stond er 7 kilometer file. "Het wordt nu langzaam minder."

De exploitanten verzetten zich tegen een eventuele btw-verhoging die een bezoek aan hun attractie te duur zou maken.

Benefiet voor muziekstudio: 10.000 euro

Het benefietconcert voor het onlangs afgebrande muziekcentrum Melody Line in Amsterdam heeft 10.000 euro opgeleverd. Maandag waren er in Paradiso optredens van De Dijk, Wild Romance, Bruut!, Edgar Burgos (Trafassi) en Farah Day.

De baropbrengst en het geld van de kaartverkoop gingen in z'n geheel naar de eigenaar van de studio. Er zijn zeshonderd kaarten verkocht.

Eind mei brandde het gebouw met studio's en oefenruimtes volledig af. De schade is enorm en veel bands, zoals Moke, zijn hun instrumenten en apparatuur kwijt.

Nederlander bekent deelname 'kasteelmoord'

Een Nederlandse verdachte heeft bekend dat hij betrokken was bij de spraakmakende zogenoemde kasteelmoord in België. Hij zou tijdens zijn verhoor hebben verklaard dat hij hielp bij het begraven van het slachtoffer, kasteelheer Stijn Saelens.

Dat meldde de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws dinsdag. De verdachte Roy L. was in april door Nederland uitgeleverd aan België. De Belgische onderzoekers vermoeden dat L. kasteelheer Saelens begin 2012 vermoordde, samen met een andere Nederlander die inmiddels is overleden. Het DNA van L. komt overeen met een gevonden spoor.

Onlangs werd in Nederland een derde Nederlander opgepakt in verband met de kasteelmoord. België heeft ook om zijn uitlevering gevraagd.

Het lichaam van Saelens werd teruggevonden in een bos in de buurt van zijn kasteel in Wingene, ten zuiden van Brugge.

Verkeersregelaar slaat automobilist

Een 74-jarige verkeersregelaar is aangehouden omdat hij een automobilist zou hebben mishandeld.

De verkeersregelaar uit Nieuw-Roden stond maandagavond bij een wegafzetting in verband met een evenement in de Groningse plaats Zevenhuizen. Een 43-jarige man uit het nabijgelegen Leek wilde met zijn auto langs die afzetting, maar daarover kregen de twee ruzie. Daarop sloeg de regelaar de man uit Leek.

Ook Spanje waarschuwt Grieken

Een nee-stem van de Grieken bij het referendum over de noodsteun voor hun land komt neer op een nee-stem tegen de euro. Dat stelde de Spaanse premier Mariano Rajoy dinsdag in een interview op de Spaanse radio.

Volgens Rajoy zou het goed zijn voor de Grieken als premier Alexis Tsipras bij een 'ja' voor Europa op zondag zijn conclusie trekt. Dat zou de weg vrijmaken voor gesprekken met een 'andere regering" in Athene.

Eerder maakten regeringsleiders van Duitsland, Frankrijk en Italië al duidelijk dat het referendum op zondag uiteindelijk zal uitwijzen of de Grieken al dan niet in de eurozone willen blijven.

Ontbreken zwembandjes Jaïro wekt verbazing

De vijfjarige Jaïro, die twee jaar geleden verdronk, droeg tijdens het uitje naar het surfstrandje van Amsterdam IJburg geen zwembandjes. En hij had geen zwemdiploma. Dit bleek dinsdag tijdens de rechtszaak rond zijn verdrinking voor de rechtbank in Amsterdam.

De rechter las verklaringen voor van getuigen. Omstanders verbaasden zich over het ontbreken van zwembandjes bij het groepje kinderen dat op die noodlottige zomerdag onder toezicht stond van hun juf Jane V. van de buitenschoolse opvang (bso) en Stefano B., een neef van het slachtoffertje. Volgens de officier van justitie lieten ze de kinderen tot hun middel in het water spelen.

De begeleiders verklaarden dinsdag voor de rechtbank dat het nooit de bedoeling was geweest om met de kinderen te gaan zwemmen en dat zwembandjes tijdens het pootjebaden niet nodig waren.

Bellen in buitenland vanaf 2017 goedkoper

De extra kosten voor bellen, sms'en en mobiel internetten in een ander Europees land verdwijnen op 15 juni 2017. Op 30 april volgend jaar is er eerst nog een daling van de tarieven.

Dat zijn delegaties van de EU-lidstaten en het Europees Parlement dinsdag overeengekomen. Het is een compromis. Het EU-parlement wilde de zogenoemde roamingkosten eind dit jaar afschaffen. Maar sommige lidstaten vreesden een forse klap voor hun telecomindustrie, zodat zij voor uitstel pleitten.

De Europese Commissie in Brussel hamert al jaren op het verdwijnen van de roamingkosten, omdat de Europese Unie immers één markt moet zijn zonder grenzen tussen de lidstaten.

Economie trekt verder aan

De Nederlandse economie stond er in juni opnieuw beter voor dan in de voorgaande maand. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag op basis van de zogeheten conjunctuurklok.

De economie verbeterde voor de tweede maand op rij aanzienlijk, na een jaar lang alleen stapsgewijs herstel te hebben laten zien. De verbetering is onder meer te danken aan het groeiende vertrouwen onder producenten en consumenten. Verder gaan de export, investeringen en de consumptie volgens de meest recente cijfers nog altijd vooruit en produceert de industrie meer dan een jaar geleden.

Volgens de graadmeter van het CBS is de economische groei nu duidelijk sterker dan het langjarig gemiddelde. Toch lijkt de groei nog niet goed door te zetten in de werkgelegenheid.

I Am Chris Farley - trailer

Toen komiek Chris Farley in 1997 op 33-jarige leeftijd overleed was de wereld geschokt. Farley was een van de grappigste mensen op aarde, en werd door zijn collega's gezien als een enorme grappige, getalenteerde knuffelbeer.

Farley stond bekend om zijn dommige maar goedaardige typetjes en zijn fysieke humor. Met zijn overlijden werd de wereld een klein stukje minder grappig.

Over het leven van Chris Farley wordt momenteel een documentaire gemaakt, waarvan hieronder de trailer.

Hieronder als encore nog de watchmojo top 10 Chris Farley momenten. Als bonus.

Steeds meer internetters op sociaal netwerk

Steeds meer mensen zitten op sociale netwerken als WhatsApp, LinkedIn, Facebook en Twitter. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Afgelopen jaar maakte 80 procent van de internetgebruikers van twaalf jaar of ouder gebruik van een sociaal netwerk. Twee jaar eerder was dit nog 65 procent. Vooral tekstberichten uitwisselen is populair.

Met name 45-plussers zijn meer de sociale media opgegaan. Dat veroorzaakte eerder al een 'vlucht' onder jongeren van Facebook naar Instagram (overigens eigendom van Facebook). Tevens verkassen ze van WhatsApp naar alternatieven zoals Snapchat.

Ook bedrijven zitten steeds vaker op sociale netwerken: vorig jaar ging het om ruim de helft van de bedrijven. In 2012 was dit nog slechts één op de drie.

[eSports] LoL-World Championship live in de bioscoop

Het fenomeen eSports wordt steeds groter en steeds populairder. Dit is voor de JT Bioscoop reden geweest om een speciale avond te organiseren rondom de finale van het wereldkamioenschap League of Legends.

De finale van kampioenschap, dat in de volksmond worlds genoemd wordt, zal op 31 oktober live worden vertoond op een groot bioscoopscherm bij de JT-bioscoop in Eindhoven. Naast de wedstrijden zelf zal er een bijzondere ambiance worden gecreëerd via stands met onder andere merchandise en de mogelijkheid om zelf te gamen in de foyer.

De finale van worlds zelf wordt gehouden in de Mercedes Benz Arena in Berlijn. Dit lijkt een groots evenement te worden. Vorig jaar in Seoul werd de finale door zo'n 50.000 live bijgewoond.

League of Legends worlds-finale 2014 in Seoul
(League of Legends worlds-finale 2014 in Seoul)

Mafia 3 waarschijnlijk in aantocht

Take-Two, de moedermaatschappij van uitgever 2K, heeft een aantal domeinnamen geregistreerd met Mafia 3 in de naam. Het gaat om onder andere mafia3thegame.com en mafiathree.com. Het lijkt er dus sterk op dat er een derde deel in aantocht is.

De domeinen werden geregistreerd op 25 juni, volgens domeinregistratiewaakhond Daily Changes. Het gaat in totaal om vier domeinen met Mafia 3 in de naam.

In maart vorig jaar hadden we al te maken met enkele geruchten en aanwijzingen voor een mogelijk vervolg, maar details bleven tot begin dit jaar uit. In januari liet acteur Rick Pasqualone weten dat er wel eens Mafia-nieuws aan zou kunnen komen. Dit deed even vermoeden dat er iets van Mafia getoond zou worden tijdens E3, maar ook daar bleef het stil bij 2K omtrent de Mafia-franchise.

Nationale Hitteplan om warmte voor te zijn

Het Nationale Hitteplan is vanaf dinsdag in werking. De bedoeling daarvan is gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen te beperken. Ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht zijn extra kwetsbaar bij hoge temperaturen. Vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn kunnen het gevolg zijn van aanhoudende hoge temperaturen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt dat het belangrijk is om voldoende water te drinken, dunne kleding te dragen, lichamelijke inspanning 's middag te beperken en veel in de schaduw te blijven.

Ook moet iedereen er voor zorgen dat het in huis niet te warm wordt: airconditioning, zonwering en ventilatoren kunnen daarbij van pas komen.

De temperaturen kunnen in aanloop naar het weekend oplopen tot ongekende hoogte. Weermodellen voorspellen temperaturen van 38 tot 41 graden, met een maximale gevoelstemperatuur van zo'n 44 graden.

Predator toont moves, fatality en brutality in Mortal Kombat X

Zowel de fatality als de brutality van Predator in Mortal Kombat X zijn inmiddels bekend. Het is iemand gelukt om via de Tower-modus tegen het Predator-personage te vechten en zodoende de signature moves uit te laten voeren en op YouTube te zetten. Bekijk ze hieronder.

In het tweede filmpje zien we een volledige matpartij tussen Predator en Jason Voorhees, een DLC-personage dat al eerder uitkwam. Predator komt in juli officieel als DLC-personage uit. Echter, in de Tower-modus worden personages willekeurig gekozen en hierin wordt Predator al uitgeloot als tegenstander.

Meer toeristen deze zomer naar Nederland

Dit zomerseizoen worden in Nederland 100.000 toeristen meer verwacht dan vorig jaar. Er komen 3,2 miljoen buitenlandse toeristen hun zomervakantie in Nederland doorbrengen, voorspelt NBTC Holland Marketing. Het gaat vooral om meer Belgen en Duitsers.

Het aantal Nederlandse toeristen dat in eigen land een korte of lange vakantie maakt, blijft gelijk aan vorig jaar: ongeveer 4,5 miljoen. De buitenlandse toeristen gaan vooral naar de kust. "Dat blijft één van de grote trekpleisters voor mensen die naar Nederland komen", zegt Thérèse Ariaans van het NBTC. De buitenlandse- en Nederlandse toeristen besteden tijdens de zomermaanden juli en augustus in totaal ruim 3 miljard euro, is de verwachting.

In die periode komt een derde van alle buitenlandse verblijfstoeristen uit Duitsland en ongeveer 15 procent uit België. In totaal besteden die ruim 2 miljard euro aan zowel hun reis als het verblijf in Nederland.

De Nederlanders zelf zijn goed voor in totaal bijna 10 miljoen binnen- en buitenlandse zomervakanties. Daarvan wordt 45 procent in eigen land ondernomen (4,5 miljoen). Dat is niet meer of minder dan van vorig jaar, weet het NBTC. "Het merendeel van deze vakanties wordt doorgebracht op campings en bungalowparken. De binnenlandse zomervakanties leveren de Nederlandse economie ruim 900 miljoen euro op."

Meer toeristen deze zomer naar Nederland
Meer toeristen deze zomer naar Nederland (Foto: ANP)

Justin Bieber in Sydney voor bijbelkamp

Justin Bieber heeft de daad bij het woord gevoegd. Het tieneridool, dat in januari aankondigde te willen stoppen met zijn arrogante gedrag, is maandag in Sydney geland om een kerkbijeenkomst van een week bij te wonen.

"Justin is hier, samen met tienduizenden anderen die een sterkere basis in hun leven willen", zo liet de organiserende Hillsong Church volgens persbureau Reuters weten in een verklaring. Muziek staat centraal in de kerk, maar het is niet de bedoeling dat Justin tijdens de bijeenkomst gaat optreden.

Vorig jaar waren er meer dan 20.000 deelnemers uit ruim 60 landen tijdens de bijeenkomst.

Meisje (16) doet 4 kerels: 9 maanden cel

Een 16-jarig meisje uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE)  is voor negen maanden op water en brood gezet. Het tienermeisje heeft namelijk seks gehad met maar liefst vier mannen.

De jonge moslima moest onlangs voor een lagere rechtbank verschijnen om haar losbandige gedrag. Deze veroordeelde haar tot een jaar cel, een boete van 1000 dirham en deportatie uit de altijd mooie VAE. Hierop ging het kind in hoger beroep.

De hogere rechtbank verlaagde de gevangenisstraf tot een nog altijd forse negen maanden. De uitzetting werd echter van tafel geveegd.

Rijbewijs kan thuisbezorgd worden

Gemeenten mogen vanaf woensdag het rijbewijs per post naar mensen sturen die het net verlengd of aangevraagd hebben. Het rijbewijs hoeft dan niet meer per se opgehaald te worden.

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) maakt mogelijk dat gemeenten het rijbewijs per post naar inwoners kunnen sturen. Die moeten daar dan wel een klein bedrag voor betalen.

Overigens was dit al mogelijk in de gemeenten Haarlemmermeer, Molenwaard en sinds deze maand ook in Hof van Twente. Zij deden mee aan een proef van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Als het thuisbezorgen van het rijbewijs een succes is, dan neemt Schultz het definitief op in de regelgeving.

Opvang jong slachtoffer mensenhandel kan beter

Voor alleenstaande minderjarige slachtoffers van mensenhandel moet een aparte verblijfsregeling komen. Het belang van het kind moet meer centraal staan. Naast een goede bescherming van deze jonge vreemdelingen moet de opsporing en vervolging van mensenhandelaren worden verbeterd.

Dat staat in een rapport van Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen dat dinsdag verschijnt.

Elk jaar worden ongeveer 85 alleenstaande minderjarigen opgevangen van wie vermoed wordt dat ze slachtoffer zijn van mensenhandel. Ze lopen bovendien de kans weer opnieuw uitgebuit te worden. Sinds 2008 bestaat er voor deze kwetsbare groep een extra beveiligde opvang.

Die opvang kwam er nadat ruim honderd Nigeriaanse meisjes uit asielzoekerscentra waren verdwenen. Ze bleken naar Nederland te zijn gehaald om voor de mensenhandelaren in de prostitutie te werken.

'Verbied gif dat ook vlinders en vogels doodt'

Bestrijdingsmiddelen waarin het gif neonicotinoïde zit, moeten met onmiddellijke ingang worden verboden want ze zijn ook funest voor bepaalde vogelsoorten. Drie milieuorganisaties doen die oproep dinsdag aan het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).

De bestrijdingsmiddelen zijn volgens Vogelbescherming Nederland, Natuur & Milieu en Greenpeace niet alleen zeer schadelijk voor bijen en andere insecten, maar ook voor verschillende vogelsoorten. Uit recent onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen blijkt dat de vogelstand in glastuingebieden, waar met het gif wordt gewerkt, lager is dan in andere gebieden.

Niet alleen schadelijke insecten, de zogenoemde plaagdieren, worden volgens de milieugroepen gedood, maar ook bijen, vlinders en weidevogels. Ze dreigen naar de rechter te stappen als het Ctgb de beslissing om bestrijdingsmiddelen met neonicotinoïde toe te laten, niet snel ongedaan maakt.

Rust na rellen in Schilderswijk

Afgebroken straatstenen, bijeen geveegd glas en een grote brandplek midden op straat. De rust is dinsdagochtend terug in de Schilderswijk in Den Haag, maar het is nog zichtbaar dat er een nacht van rellen is geweest. Maandagavond liep een demonstratie na de dood van de door de politie opgepakte Arubaan Mitch Henriquez uit op rellen, die tot diep in de nacht duurden. Enkele honderden gewelddadige relschoppers waren bij politiebureau de Heemstraat op de been.

De demonstratie bij het politiebureau begon met leuzen als "politie moordenaars" en de sfeer werd al snel grimmiger. De politie voerde charges uit. Agenten werden bekogeld en er werd met vuurwerk naar hen gegooid. Tientallen agenten waren op de been om te voorkomen dat het politiebureau werd bestormd. Op de kruising De Heemstraat/Hoefkade zijn onder meer een container en een schaftkeet in brand gestoken. Elders werden ruiten van bushokjes en telefooncellen ingegooid en werden winkels geplunderd. De politie zette onder meer een waterkanon en politiehonden in.

Bewoners van de Schilderswijk menen dat een hoop mensen naar de wijk waren gekomen, uit waren op rellen. Daar zijn een autochtone, een hindoestaanse en een Antilliaanse bewoner het over eens. Een van hen zei dinsdagochtend dat er een oproep op Facebook zou zijn geweest. "Ze zijn gewoon komen rellen. Ik ben blij dat mijn auto nog heel is." Er was veel tuig van allerlei komaf naar de Schilderswijk gekomen.

Af en toe rijdt er een politieauto door de straten. Mensen gaan naar hun werk en wachten bij de kapotgeslagen abri's op de bus of de tram. Sommigen maken met hun mobiele telefoon foto's van de overblijfselen van de rellen.

Rust na rellen in SchilderswijkRust na rellen in Schilderswijk (Foto: ANP)

Griekenland dreigt met juridische stappen

Griekenland zal niet schromen om gerechtelijke stappen te ondernemen tegen de Europese Unie, als het land uit de eurozone of de EU wordt gezet. Dat stelt de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis dinsdag in een interview met de Britse krant Daily Telegraph.

"In de verdragen van de Europese Unie is niets voorzien voor een euro-exit en wij weigeren om die te accepteren", aldus Varoufakis. "Over het lidmaatschap van Griekenland van de eurozone kan niet onderhandeld worden", gaf hij verder aan.

Athene wint momenteel juridisch advies in, volgens Varoufakis, en zal zeker overwegen naar het Europese Hof van Justitie te stappen als dat noodzakelijk is . "De Griekse regering zal gebruikmaken van al haar rechten", zo zei hij.

Gisteren maakte Griekenland bekend er niet over te peinzen de miljardenschuld bij het IMF af te lossen, en er vanuit te gaan dat ze ondanks die weigering gewoon in de Eurozone zouden mogen blijven.

Griekenland dreigt met juridische stappenGriekenland dreigt met juridische stappen (Foto: ANP)

President Filipijnen ontvangt koningin Máxima

President Benigno Aquino III heeft koningin Máxima dinsdag ontvangen in het Malacañang paleis in Manilla. De koningin is voor een driedaags bezoek in de Filipijnen als speciaal vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de VN op het gebied van 'inclusieve financiering'.

Dat is het toegankelijk maken van financiële diensten, zoals sparen en verzekeringen maar ook gewone bankzaken, voor de hele bevolking. In de Filipijnen heeft 60 procent van de bevolking die toegang nog niet. President Aquino had de koningin uitgenodigd om haar ervaringen te delen van bezoeken aan andere landen en zelf te kijken welke plannen de Filipijnen hebben en welke vorderingen zijn gemaakt. Woensdag wordt een nationaal plan gepresenteerd. ,,Dat is erg belangrijk", aldus Máxima.

The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited

Het is alweer meer dan een jaar geleden dat Zenimax The Elder Scrolls Online voor de pc uitbracht, wat niet zonder slag of stoot ging. Helaas ging de consolelancering ook niet van een leien dakje. Nu de drukte op de servers gestabiliseerd lijkt, is het eens tijd om te kijken naar het bestaansrecht van deze game op een console. En natuurlijk wat de plus- en minpunten zijn van een console-MMO.

'Dood Arubaan is schuld van GeenStijl'

Na Zwarte Piet, de 'gekleurde' passagiers van de neergehaalde MH-17 en de Hottentotten van Valtifest heeft subsidieslaaf Curaçaos-Nederlands dichter, kunstenaar en racismeroeper Quincy Gario zich gisteren via Twitter uitgelaten over de zaak rondom de overleden Arubaan Mitch Henriquez. Volgens Gario is het namelijk allemaal de schuld van het grote boze internet en dan vooral GeenStijl.

Terwijl een handvol relschoppers met stenen, flessen en blikjes Fernandes naar de politie liepen te smijten, in het kader van een demonstratie tegen racistisch politiegeweld, liet de mislukte performanceartiest via Twitter weten dat er 'door sites als GeenStijl een agressief en vijandig klimaat ontstaan tegen Antillianen en Arubanen.'

Ook voormalig PVV'er, drugshandelaar, pedofiel en tot de religie van de vrede bekeerde Arnoud van Doorn heeft een absoluut niet verrassende verklaring voor het overlijden van de Arubaanse toerist Henriquez. Volgens PvdE-voorman van Doorn heeft het namelijk allemaal te maken met #moslimhaat.

Burgemeester Van Aartsen begrijpt het wel

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen begrijpt de boosheid en frustratie, maar keurt het geweld bij de demonstratie af, meldt Omroep West. Volgens de omroep wil de burgemeester verder onderzoek afwachten voor hij conclusies trekt.

Bij de rellen in Den Haag rondom het politiebureau de Heemstraat zijn maandagavond laat op het Hobbemaplein de ruiten ingegooid van een schoenen- en kledingzaak. De politie heeft voor de winkel een busje neergezet.

Een woordvoerster van de politie kon nog geen informatie geven over het aantal gewonden en arrestanten. Boven de Schilderswijk cirkelt een politiehelikopter. De politie uit Rotterdam assisteert de Haagse agenten.

De brandweer is ook in actie gekomen om een aantal brandjes te blussen.

Burgemeester Van Aartsen wijst geweld af
Burgemeester Van Aartsen wijst geweld af (Foto: ANP)

Plunderaars in Schilderswijk slaan hun slag

Van zeker één winkel zijn ruiten ingegooid. Ondanks dat de politie aanwezig was, lukte het een aantal plunderaars spullen uit de etalage mee te nemen.

Het is dinsdag even na 01.00 uur nog steeds onrustig in de Schilderswijk in Den Haag. Op het Hobbemaplein zijn nog vele tientallen mensen aanwezig. Ook zijn er veel agenten op het plein. Een politiehelikopter cirkelt nog boven de wijk.

Volgens de politie hebben veel betogers zich verspreid. Er zijn bushokjes vernield en brandjes gesticht. Agenten en brandweerlieden zijn bekogeld met stenen en andere voorwerpen. De ME heeft charges uitgevoerd.

Een relschopper legt uit...

"Ik ben geen Arubaan, maar dat maakt ook niets uit. Hij was gewoon een van ons, de politie heeft dit verdiend." Op de kruising van de Hoefkade en De Heemstraat in Den Haag staat maandagavond laat een jongeman in het flakkerende licht van metershoge vlammen.

Samen met 'vrienden' heeft hij zojuist nog meer houten balken en plastic slangen gejat uit een nabijgelegen bouwput en op het vuur der wrake gegooid. Zijn gezicht gaat voor de helft verscholen achter een bandana waarop de kaken van een doodshoofd staan afgebeeld.

"Vanavond heeft iedereen hetzelfde doel. Er zijn hier Nederlanders, Turken, Marokkanen en Arubanen. Het maakt niet uit. Als de politie aan een van ons komt, komen ze aan ons allemaal." rechtvaardigt de relschopper zijn anarchistische gedrag.

Chili eerste finalist Copa America

Chili heeft Peru verslagen in de strijd om een finaleplaats in de Copa America. Het thuisland won met 2-1. Kantelpunt in de wedstrijd was een rode kaart voor de Peruaan Zambrano.

Peru kwam aanvankelijk goed voor de dag. In het eerste kwartier kreeg Peru een aantal goede kansen, onder andere via oud-PSV'er Jefferson Farfan, die een bal op de paal wist te koppen. Na twintig minuten ging het echter mis: Zambrano kreeg de rode kaart gepresenteerd nadat hij flink doorhaalde op een tegenstander.

Chili bleef het lastig vinden tegen Peru en de kansen die ze kregen werden lange tijd niet afgemaakt. Eduardo Vargas schoot vlak voor de rust wel raak, maar het had de schijn van een buitenspelgoal. Enkele minuten na rust werd echter een grote Chileense kans onterecht afgevlagd voor buitenspel, waardoor Peru ontsnapte aan de 2-0. Chili was door het overwicht wel sterker, maar kon de 1-1 niet voorkomen. Gary Medel werkte een voorzet achter de eigen doelman. Enkele minuten later scoorde Vargas opnieuw, hij schoot de 2-1 op prachtige wijze binnen.

Peru drong hierna nog wel aan en had zomaar nog een penalty kunnen krijgen na een overtreding binnen de zestien. Desalniettemin bleven echte grote kansen uit. Chili wist via de counter niet meer te scoren, maar won wel. Zij spelen zondagnacht in de finale, tegen de winnaar van Argentinie - Paraguay. 

Brouwer en Meeuwsen groepswinnaar op WK beachvolleybal

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn op het WK beachvolleybal voor eigen publiek ongeslagen groepswinnaar geworden. De titelverdedigers versloegen maandagavond in Rotterdam in Groep E ook Paolo Nicolai en Daniele Lupo. Dat gebeurde opnieuw in twee sets, die lang gelijk op gingen: 22-20 en 21-18. De sterke Italianen, die goed overweg kunnen met het Nederlands powervolleybal, hadden in poule E ook de eerste twee duels gewonnen. Beide teams waren daardoor al zeker van een plek in de knockoutfase.

Daan Spijkers en Tim Oude Elferink hebben de hoop op een vervolg na de poulefase levend gehouden. Dat was na twee nederlagen in groep I te danken aan een zege op de Puerto Ricanen Roberto Rodriguez-Bertrán en Eric Haddock. Het Nederlandse duo, dat het maandagavond in Den Haag uitstekend naar zijn zin had, zegevierde maandagavond na ruim een uur in het zand op de Hofvijver in drie sets: 21-19, 16-21 en 15-13.

Spijkers en Oude Elferink, die het toernooi binnenkwamen op een wildcard, eindigden daardoor als derde in de poule. De beste acht nummers drie van de twaalf poules gaan door naar de knockoutfase.

Sven Vismans en Wessel Keemink redden het in Amsterdam ook in hun tweede WK-partij (poule J) niet. Ditmaal bleken de Amerikanen Nicholas Lucena en Theodore Brunner veel te sterk: 16-21 en 13-21.

Daniëlle Remmers en Michelle Stiekema hebben maandag ook hun tweede groepswedstrijd verloren. In Rotterdam ging het Nederlandse wildcardduo in Groep L met 2-0 in sets onderuit tegen Marta Menegatti en Viktoria Orsi Toth uit Italië: 21-13 en 21-14.

Remmers en Stiekema konden hun opponentes in beide sets tot ongeveer halverwege nog redelijk bijhouden. Daarna maakten Menegatti en Orsi Toth, twaalfde op de seizoensranglijst, het verschil. Na een halfuur zat de partij erop.

Rimke Braakman en Jolien Sinnema hebben in groep C hun tweede nederlaag geleden. Het Nederlandse koppel kwam maandagavond in Apeldoorn tegen Sarah Pavan en Heather Bansley een paar punten tekort. Na 68 minuten sloeg Braakman in de derde set op matchpoint voor het Canadese tweetal de bal uit: 21-19, 24-26 en 13-15.

Een ruime zege in het afsluitende pouleduel met de Australischen Mariafe Artacho en Nicole Laird kan Braakman en Sinnema nog verder helpen in het toernooi.

Van Praag vice-voorzitter UEFA

KNVB-voorzitter Michael van Praag is maandag tijdens een vergadering in Praag benoemd tot vice-voorzitter van de Europese voetbalunie UEFA. Hij is daarmee een van de vijf vice-presidenten in het hoofdbestuur van de UEFA. De 67-jarige Amsterdammer is sinds 2009 bestuurslid van de Europese voetbalunie.

"Ik ben ongelooflijk trots op deze uitverkiezing", liet Van Praag weten. "Het brengt mij in een nog betere positie om actief te zijn in de belangrijke discussies binnen ons voetbal. Ik kan nu nog meer invloed aanwenden om processen positief te beïnvloeden, die leiden tot meer betrouwbaarheid, meer transparantie, meer eerlijkheid, meer sportiviteit in onze sport en in de bestuurslagen van onze sport."

De verkiezing van Van Praag staat zijn functie bij de KNVB niet in de weg, hij blijft derhalve aan als bondsvoorzitter van de KNVB.

Dodelijk verleden 43

‘Hoe weet je dat nu, dat het op een hersenbloeding leek?’
‘Mijn vader kreeg er een waar ik bij was. Zijn gezicht veranderde van het ene moment op het andere moment. Het stond en hij had moeite met spreken. Vandaar’, zei ze rustig.
‘Luister, je licht mij in over die twee en ik beloof je dat ik je zal beschermen met alles wat ik in mij heb’, zei ik op een rustige toon. Ze keek mij indringend en angstig aan.
‘Je kunt mij niet beschermen tegen de krachten van die vrouw. We kunnen niet eens over haar spreken of je voelt het al. Het is een monster, echt heel erg onberekenbaar. Ik sterf van angst voor haar.’

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
special
Random Pics van de Dag #1244
©FOK.nl e.a.