Bomaanslag op konvooi procureur-generaal Egypte

Op het konvooi van de Egyptische procureur-generaal Hisham Barakat is maandag een bomaanslag gepleegd. Volgens het staatspersbureau MENA heeft hij de aanslag overleefd, maar raakte hij evenals twee lijfwachten en een voorbijganger gewond.

Barakat was net van zijn huis in de oostelijke voorstad Heliopolis naar zijn werk in het centrum van Caïro vertrokken toen de bom ontplofte. Volgens de staatstelevisie werd hij naar een nabijgelegen ziekenhuis gebracht, waar hij medisch werd onderzocht op eventuele inwendige bloedingen.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist. Het is de eerste aanslag op het leven van een hoge Egyptische overheidsfunctionaris sinds een aanslag in 2013 op de toenmalige minister van binnenlandse zaken Mohammed Ibrahim. Die aanslag volgde op de afzetting van de islamistische president Mohammed Morsi.

De autoriteiten traden na de afzetting van Morsi hard op tegen protesten. Er vielen honderden doden en duizenden mensen werden opgepakt. Tegen honderden verdachten werden in massaprocessen doodvonnissen uitgesproken.