Grieken: 'Griekenland wordt toch niet uit euro gegooid'

Griekenland zal de leningen van in totaal bijna 1,6 miljard euro aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) die dinsdag afgelost moeten worden niet betalen. Dat heeft een woordvoerder van de Griekse regering maandag gezegd.

Griekenland zal daarvoor volgens Griekse premier Alexis Tsipras niet uit de eurozone worden gegooid, want de kosten van een vertrek van een lid van de muntunie zijn enorm. 

Het IMF heeft eerder al aangegeven dat er geen sprake zal zijn van een verlenging van de deadline of een uitstelperiode. Als de leningen niet op tijd worden afbetaald, zal Griekenland bij het IMF formeel te boek staan als wanbetaler. Andere landen die momenteel in gebreke zijn bij het nakomen van hun financiële verplichtingen aan het IMF zijn Sudan, Somalië en Zimbabwe.

Volgens Tsipras is een Grieks vertrek dan ook niet de opzet van de schuldeisers. Maar hun voorstellen komen neer op een ultimatum aan de Grieken en is een deal geboden die geen oplossing biedt voor de crisis, aldus Tsipras. Griekenland heeft volgens hem alles gedaan om een overeenkomst te bereiken.

Het referendum over de voorstellen van de schuldeisers moet de Griekse onderhandelingspositie versterken, aldus de premier. Hoe sterker de afwijzing door de Griekse bevolking, hoe sterker de Grieken staan in de onderhandelingen, meldde Tsipras. Het uiteindelijke doel is om de onderhandelingen voort te zetten.