Eurosport krijgt tv-rechten Olympische Spelen in miljardendeal

Met een miljardendeal heeft Eurosport maandag de tv-rechten verkregen voor de Olympische Spelen van 2018, 2020, 2022 en 2024. Moederbedrijf Discovery heeft de rechten gekocht voor zo'n 1,3 miljard euro, volgens het IOC zodat alle sporten meer aandacht kunnen krijgen. 

Het is nog niet duidelijk wat de deal voor gevolgen heeft voor nationale omroepen, zoals de BBC in Groot-Brittannië en de NOS in Nederland. Volgens het IOC kunnen zij een 'sublicentie' kopen bij Discovery om zo alsnog de Spelen uit te mogen zenden. Wie dat gaat doen en in hoeverre dat gevolgen gaat hebben voor de uitzendingen in Nederland is nog onbekend. De overeenkomst spreekt over alle platformen, waaronder betaalde tv, 'free-to-air'-tv, internetstreams en mobiele platformen. 

Om met onder meer de vraag en de lokale wetten tegemoet te komen - in meerdere landen is het uitzenden van de Spelen op een publieke zender wettelijk vastgelegd - zal Eurosport minstens 200 uur laten zien van de Zomerspelen en minstens 100 uur van de Winterspelen. Ook hiervan is nog niet bekend hoe het precies ingedeeld zal worden en hoeveel daarvan op tv in plaats van via internet te zien is.

Naast het uitzenden van de Spelen lijkt het er ook op dat Discovery en Eurosport een grote rol zullen spelen bij het uitrollen van het zogenaamde olympische tv-kanaal. Dat is het geesteskind van IOC-president Thomas Bach en moet alle dagen van het jaar 24 uur per dag beelden uitzenden van olympische sporten en sporten met olympische aspiraties.