Fraai debuut Hogenkamp op Wimbledon

Richèl Hogenkamp heeft maandag op baan 19 een succesvol debuut op Wimbledon gemaakt. De 23-jarige tennisster uit Doetinchem was in de eerste ronde in twee sets te sterk voor de Chinese Wang Qiang, die ook nooit eerder op het heilige gras in Londen in het hoofdtoernooi actief was. Hogenkamp, die zich via drie overwinningen in het kwalificatietoernooi had geplaatst, zegevierde met 6-4 en 6-4. De partij duurde één uur en tien minuten.

Hogenkamp speelt in de tweede ronde tegen de als vierde geplaatste Russin Maria Sharapova, die maandag simpel afrekende met de Britse Johanna Konta (6-2 en 6-2). In dat duel met de kampioene van 2004 en nu weeréén van de titelkandidaten heeft de Nederlandse speelster, die op een grandslamtoernooi nooit eerder de tweede ronde haalde, niets te verliezen.

Voor Hogenkamp, de nummer 123 op de wereldranglijst, kwam maandag een lang gekoesterde droom uit. Als klein meisje hoopte ze al tussen de grote kampioenen ooit op Wimbledon te mogen spelen. Door een succesvolle reeks overwinningen in het kwalificatietoernooi dwong Hogenkamp vorige week haar begeerde debuut in het hoofdschema af. Over de loting voor de eerste ronde mocht ze zeker niet klagen. Wang Qiang, eveneens 23 jaar, staat niet veel hoger op de wereldranglijst (110e). In 2013 in China won Hogenkamp in de achtste finales al eens van de Chinese, ook toen in twee sets (7-6 en 7-5).

Hogenkamp toonde zich maandag in Londen opnieuw de betere speelster. Zowel in de eerste set als in de tweede set kwam ze snel op voorsprong, die ze daarna goed verdedigde. Van de drie afgedwongen matchpoints had ze aan de eerste genoeg.

Richel Hogenkamp door bij haar debuut op Wimbledon. (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
Richel Hogenkamp door bij haar debuut op Wimbledon. (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)