FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 17 juni 2015

Gratis proloog voor Starcraft II: Legacy of the Void

De nieuwste uitbreiding voor Starcraft II, Legacy of the void, krijgt voor de release een aantal proloogmissies die dienen als opstapje voor de uiteindelijke game. Dat heeft Blizzard gisteren op de E3 bekend gemaakt.

De proloog gaat Whispers of Oblivion heten en bestaat uit drie missies waarin de protoss Zeratul een belangrijke rol speelt. De missies moeten de gebeurtenissen van de vorige uitbreiding Heart of the Swarm en de nieuwe uitbreiding Legacy of the Void met elkaar verbinden. De missies zullen voor iedereen die Starcraft II bezit gratis te downloaden zijn.

Een releasedatum is nog niet gegeven, maar mensen die Legacy of the Void pre-orderen kunnen de missies ook eerder spelen.

Gratis proloog voor Starcraft II: Legacy of the Void

'Sean Penn en Charlize Theron uit elkaar'

Sean Penn en Charlize Theron hebben na bijna anderhalf jaar een punt achter hun relatie gezet. Dat meldt Us Weekly op basis van meerdere bronnen.

Een ingewijde zegt tegen het blad dat het acteurskoppel na het filmfestival van Cannes uit elkaar is gegaan. Theron zou de knoop hebben doorgehakt.

De twee sterren hadden op een zeker moment trouwplannen. Charlize noemde Sean onlangs nog 'de liefde van haar leven'. De reden voor de breuk is niet bekend.

Penn (54) en Theron (39) waren jarenlang goed bevriend voordat ze eind 2013 verliefd op elkaar werden.

John Hurt heeft alvleesklierkanker

De Engelse acteur John Hurt (75) heeft alvleesklierkanker. Hij ondergaat momenteel een behandeling, valt te lezen op de website van de BBC.

''Ik ben meer dan optimistisch over een bevredigend resultaat, net als het medische team'', zegt hij. Ondanks de diagnose zegt hij dat hij blijft werken en zijn professionele verplichtingen nakomt.

Hurt werd vorig jaar benoemd tot Knight (ridder) in de Orde van het Britse Rijk. Hij kreeg twee Oscarnominaties voor zijn rollen in The Elephant Man en Midnight Express. Hij speelde de rol van Mr. Ollivander in de Harry Potter-films. Zijn laatste film is Tarzan die volgend jaar uitkomt. Whovians kennen hem natuurlijk ook als the War Doctor.

 John Hurt als the War Doctor (Doctor Who)
John Hurt als the War Doctor (Doctor Who)

Elf motorbendes actief in Amsterdam

In Amsterdam zijn elf motorbendes actief, zogeheten Outlaw Motorcycle Gangs. Die hebben vermoedelijk minstens 124 leden. Het gaat om Hells Angels, No Surrender, Mongols, Chicanos, Loudness The Hangout, Red Devils, Trailer Trash, Expendables, twee afdelingen ('chapters') van Satudarah en de onderafdeling Saudarah.

Dat heeft de gemeente Amsterdam woensdag laten weten. In de afgelopen jaren hadden de motorclubs zes grote evenementen, waarbij niemand is opgepakt, Volgens de hoofdstad spelen er geen conflicten zoals in Limburg. Daar zijn een paar grote gevechten tussen motorclubleden geweest.

Chef-kok 'smoorverliefd' op Katja Schuurman

Actrice Katja Schuurman heeft een relatie met de Amsterdamse chef-kok Freek van Noortwijk. Dat bevestigde Van Noortwijk woensdag voor de camera van Shownieuws.

Privé meldde woensdag dat Van Noortwijk de nieuwe vlam van Schuurman is. Shownieuws zocht de 26-jarige chef-kok op in zijn restaurant Guts & Glory en vroeg hem naar zijn vermeende relatie. "Ja, daar ben ik erg blij mee", zegt hij. "En volgens mij is dat wederzijds."

Freek vertelt aan het AD dat de veertien jaar oudere Katja en hij nu ongeveer een maand een stel zijn. Ze leerden elkaar kennen toen de actrice bij Guts & Glory kwam eten. "Het lijkt wel een modern sprookje. De kok werd verliefd op een meer dan tevreden klant en andersom."

Van Noortwijk laat aan de krant weten dat hij 'gewoon smoorverliefd' op Schuurman is. "Geef me eens ongelijk. Het is toch gewoon een lekker chickie. Ze is mijn maatje. We zijn gelukkig. Verliefd en er staan wat ons betreft alleen nog maar mooie dingen te gebeuren."

Eind februari werd bekend dat het huwelijk tussen Katja en acteur Thijs Römer na acht jaar op de klippen was gelopen. De twee hebben samen een dochter van vijf die Sammie heet.

Katje Schuurman (Foto: Laurens Jobse)
Katja Schuurman (Foto: Laurens Jobse)

KFC breidt fors uit in Rusland en buurlanden

De Amerikaanse fastfoodketen Kentucky Fried Chicken (KFC) heeft ambitieuze uitbreidingsplannen voor Rusland en de landen van de voormalige Sovjetunie. In totaal wil het bedrijf in die regio de komende tijd 150 nieuwe vestigingen openen. Dat maakte KFC-moederbedrijf Yum! Brands woensdag bekend.

De plannen werden uit de doeken gedaan bij de opening van de 400ste vestiging van KFC in de regio. De keten doet het daar erg goed. In het eerste kwartaal klom de omzet daar met 48 procent. Om verder te groeien, moet dit jaar onder meer de eerste KFC worden geopend in Wit-Rusland. Bovendien heeft Yum! Brands plannen om driehonderd Pizza Hut-locaties te gaan openen in Rusland.

Ook andere Amerikaanse fastfoodketens breiden flink uit in de regio. Zo opende Burger King vorig jaar 104 Russische zaken. McDonald's wil dit jaar vijftig nieuwe vestigingen in Rusland openen, na de opening van 73 restaurants vorig jaar. McDonald's heeft nu ruim vijfhonderd vestigingen in het land.

KFC (Foto: Novum)
KFC (Foto: Novum)

Fyra vertraagt invoering beveiligingssysteem

De invoering van het Europese spoorbeveiligingssysteem (ERMTS) loopt vertraging op. Dat komt omdat staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) op verzoek van de Kamer de resultaten van het rapport van de parlementaire enquêtecommissie naar het debacle rond de Fyra wil meenemen.

Dat zei Mansveld woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over spoorveiligheid. Hoeveel vertraging ERMTS zal oplopen, kon ze niet zeggen. Dat hangt er vanaf wanneer de enquêtecommissie met haar eindrapport komt. Die komt naar verwachting in september of oktober.

Het Europese beveiligingssysteem zou volgens planning vanaf volgend jaar gefaseerd moeten worden ingevoerd. Het systeem is al aangelegd op de Betuweroute, de HSL, tussen Amsterdam en Utrecht en op de Hanzelijn.

'Dankzij deze spaghettiboemels loopt de invoering van ERTMS vertraging op (Foto: Novum)
'Dankzij' deze spaghettiboemels loopt de invoering van ERTMS vertraging op (Foto: Novum)

S&P verlaagt kredietbeoordeling HEMA

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) is minder positief over de kredietwaardigheid van winkelketen HEMA. S&P verlaagde de kredietbeoordeling van B naar B-, zo werd woensdag bekendgemaakt.

Volgens S&P hangt de verlaging van de rating samen met de zwakker dan verwachte operationele prestaties bij HEMA vanwege het aanhoudende moeilijke economische klimaat en de scherpe concurrentie. De outlook staat op stabiel. S&P denkt dat HEMA operationeel zwak zal blijven presteren, maar dat de omzetkrimp zal afvlakken. Naar verwachting van S&P zal HEMA zijn marktpositie kunnen handhaven.

HEMA leed over 2014 een nettoverlies van 189 miljoen euro, terwijl de omzet met 1,3 procent kromp tot ruim 1 miljard euro. Om kosten te besparen, werden vorig jaar bij verschillende onderdelen van de winkelketen banen geschrapt.

HEMA (Foto: Novum)
HEMA (Foto: Novum)

F1: Voorbeschouwing Grand Prix van Oostenrijk

Header Oostenrijk

De Formule 1 is terug op Europese bodem en wel op de Red Bull Ring. Lewis Hamilton verstevigde in de vorige race in Canada zijn leidende positie, maar de Brit weet dat Nico Rosberg het hem deze week zeer lastig zal gaan maken. De Duitser won vorig jaar bij de terugkeer van het circuit op de kalender.

De vraag is ook hoe sterk de concurrentie zal zijn op de thuisbaan van Red Bull Racing en Toro Rosso. Beide renstallen zullen waarschijnlijk geen vuist kunnen maken tegen het geweld van de Mercedes-teams en het fabrieksteam van Ferrari. Het is de vraag hoe sterk de Italianen zijn nadat de motorupdate in Canada geen grote stap voorwaarts bracht en Williams langszij kwam. Dat team pakte vorig jaar met Felipe Massa en Valtteri Bottas de eerste startrij in Spielberg. In de race werden ze derde en vierde. Zijn ze dit jaar weer zo sterk? We weten het zondag rond de klok van 15.30 uur.

kopje_circuit

circuit red bull ring

 

FIA Grand Prix van Oostenrijk informatie.


kopje kalender

Ronde Datum Grand Prix Plaats Winnaar
1 15 maart Grand Prix van Australië Melbourne Lewis Hamilton
2 29 maart Grand Prix van Maleisië Kuala Lumpur Sebastian Vettel
3 12 april Grand Prix van China Shanghai Lewis Hamilton
4 19 april Grand Prix van Bahrain Shakhir Lewis Hamilton
5 10 mei Grand Prix van Spanje Barcelona Nico Rosberg
6 24 mei Grand Prix van Monaco Monte Carlo Nico Rosberg
7 7 juni Grand Prix van Canada Montreal Lewis Hamilton
8 21 juni Grand Prix van Oostenrijk Spielberg -
9 5 juli Grand Prix van Groot Brittannië Silverstone -
10 26 juli Grand Prix van Hongarije Budapest -
11 23 augustus Grand Prix van Belgie Spa-Francorshamps -
12 6 september Grand Prix van Italië Monza -
13 20 september Grand Prix van Singapore Singapore -
14 27 september Grand Prix van Japan Suzuka -
15 11 oktober Grand Prix van Rusland Sochi -
16 25 oktober Grand Prix van Amerika Austin -
17 1 november Grand Prix van Mexico Mexico City -
18 15 november Grand Prix van Brazilië Sao Paulo -
19 29 november Grand Prix van Abu Dhabi Abu Dhabi -

kopje stand


Coureurs:

Pos Coureur Land Punten
1 Lewis Hamilton Groot Brittannië 151
2 Nico Rosberg Duitsland 134
3 Sebastian Vettel Duitsland 108
4 Kimi Raikkonen Finland 72
5 Valtteri Bottas Finland 57
6 Felipe Massa Brazilië 47
7 Daniel Ricciardo Australië 35
8 Daniil Kvyat Rusland 19
9 Romain Grosjean Frankrijk 17
10 Felipe Nasr Brazilië 16
11 Sergio Perez Mexico 11
12 Nico Hulkenberg Duitsland 10
13 Carlos Sainz Jr. Spanje 9
14 Max Verstappen Nederland 6
15 Pastor Maldonado Venezuela 6
16 Marcus Ericsson Zweden 5
17 Jenson Button Groot Brittannië 4
18 Fernando Alonso Spanje 0
19 Roberto Merhi Muntan Spanje 0
20 Will Stevens Groot Brittannië 0

Constructeurs:

Pos Constructeur Punten
1 Mercedes AMG Petronas F1 Team 285
2 Scuderia Ferrari 180
3 Williams Martini Racing 104
4 Infiniti Red Bull Racing 54
5 Lotus F1 Team 23
6 Sauber F1 Team 21
7 Sahara Force India F1 Team 21
8 Scuderia Toro Rosso 15
9 McLaren Honda 4
10 Manor Marussia F1 Team 0


kopje tijdschema

Tijd Training/race
Vrijdag 19 juni  
10:00 - 11:30 Vrije Training 1
14:00 - 15:30 Vrije Training 2
Zaterdag 20 juni  
11:00 - 12:00 Vrije Training 3
14:00 - 15:00 Kwalificatie
Zondag 21 juni  
14:00 Race


kopje tvgids

Tijd Training/race   TV station
Vrijdag 19 juni      
10:00 - 11:30 Vrije Training 1   Sport1
14:00 - 15:30 Vrije Training 2   Sport1
Zaterdag 20 juni      
11:00 - 12:00 Vrije Training 3   Sport1
14:00 - 15:00 Kwalificatie   Sport1 - RTL+
Zondag 21 juni      
14:00 Race   Sport1 - RTL+


kopje hetweer


weerbericht

Actueel weer

'Werkgelegenheid op één voor kabinet'

Werkgelegenheid is de belangrijkste prioriteit voor het kabinet bij een hervorming van het belastingstelsel. Vicepremier Lodewijk Asscher zei dat woensdag voor aanvang van overleg tussen de regeringscoalitie en zes oppositiepartijen.

Het kabinet kondigde vorig jaar aan met de belastingherziening op termijn 100.000 banen extra te scheppen. Asscher herhaalde dat aantal nu niet. Cijfers en details bespreekt hij binnen, in het vertrouwelijk overleg op het ministerie van Financiën. Asscher noemde het onwaarschijnlijk dat er woensdagavond al een akkoord uitrolt.

De oppositiepartijen die aanschuiven eisen dat het kabinet de eigen plannen ook openbaar maakt.

Bouw Westermoskee in Amsterdam voltooid

Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar de bouw van de Westermoskee in Amsterdam-West is na twintig jaar voltooid. De Turkse moskeevereniging Aya Sofia ontving woensdagavond officieel de sleutel van de grootste islamitische gebedsruimte van de hoofdstad.

Nu de bouw gereed is, gaat het moskeebestuur aan de slag met de inrichting en de afwerking aan de binnenkant. Over een paar maanden moet de opening plaatsvinden van de Westermoskee, die opvalt door de enorme 25 meter hoge koepel en de 42 meter hoge minaret.

In 2013 ging de eerste paal de grond in van het gebedshuis. De jaren daarvoor kenmerkten zich door talloze rechtszaken en geruzie over de moskee. Verscheidene conflicten met onder meer de gemeente en woningcorporatie Stadgenoot frustreerden het bouwproces jarenlang. Ook raakten voormalige bestuurders van Aya Sofia in opspraak.

Fan pre-ordert Fallout 4 met bottle caps

Je hebt fans en je hebt fans, maar je hebt ook slimmeriken. Een hele grote fan van de Fallout-serie heeft namelijk een doos met meer dan 2200 bottle caps naar Bethesda gestuurd om de nieuwe Fall-out 4 te kunnen pre-orderen.

De grote fan heeft er 7,5 jaar erover gedaan om meer dan 5 kilo aan kroonkurken bij elkaar te sparen. Alleen hij heeft het niet helemaal begrepen, want over een paar honderd jaar is dit gewoon een fortuin waard. Of hij de game ook daadwerkelijk krijgt, dat heeft Bethesda nog niet verklapt.

CAPS!

Pinot grijpt macht in Ronde Zwitserland

Thibaut Pinot heeft woensdag de vijfde etappe van de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Franse wielrenner van FDJ beschikte na 237,3 kilometer van Unterterzen via Liechtenstein naar Sölden in Oostenrijk over de beste benen in de slopende finale bergop. Hij nam tevens de gele trui over van Tom Dumoulin (Giant-Alpecin).

Pinot achterhaalde in de koninginnenrit anderhalve kilometer voor de top de Oostenrijkse vluchter van het eerste uur Stefan Denifl. Zijn voorsprong op naaste concurrent Domenico Pozzovivo uit Italië was ruim een halve minuut. De Sloveen Simon Spilak finishte als derde. Dumoulin kwam als tiende binnen en hield de schade beperkt tot iets meer dan anderhalve minuut. Dat biedt perspectief voor de afsluitende tijdrit van zondag.

Kluge wint proloog Ster ZLM Toer

Roger Kluge heeft woensdagavond de Zeeuwse proloog van de Ster ZLM Toer gewonnen. De Duitse wielrenner van IAM, die als een van de laatsten van start ging voor de lastige tijdrit over 6,4 kilometer in Goes, had voor de afstand 7 minuten en 30 seconden nodig. Dat betekende een gemiddelde snelheid van 51 kilometer per uur op het winderige parcours.

De Nederlander Martijn Keizer (LottoNL-Jumbo), die lang de leiding had, werd op één seconde achterstand tweede. De Belg Victor Campenaerts snelde naar de derde plaats op 0.02 van de winnaar. Sprinter Danny van Poppel deed ook met de besten mee: 7.36.

De tweede etappe voert het peloton donderdag van Den Bosch naar Rosmalen over een afstand van ruim 180 kilometer.

'VN-macht niet opgewassen tegen jihadisten Mali'

De vredesmacht van de Verenigde Naties in Mali is niet goed genoeg uitgerust om het op te nemen tegen groepen vijandige jihadisten in het land. Dat heeft de commandant van de blauwhelmen, de Deen Michael Lollesgaard, woensdag tegen de VN-Veiligheidsraad gezegd.

De vredesmacht in Mali is niet in staat en niet bevoegd om de aanval op de rebellen te openen, aldus Lollesgaard. Het mandaat van de vredesmilitairen staat alleen de bescherming van burgers toe. Volgens de bevelhebber zijn extra trainingen en betere uitrustingen vereist om in Mali te opereren.

Kabinet wil lasten met 5 miljard verlichten

Het kabinet wil de lasten voor burgers en bedrijven netto met 5 miljard euro verlagen. Dat zou een gemiddeld huishouden met één of twee werkenden per jaar een voordeel van 800 euro opleveren. Bronnen rond het overleg over een belastinghervorming bevestigen berichtgeving daarover in het NOS Journaal.

Het kabinet wil de 5 miljard netto lastenverlichting sowieso doorvoeren, of er nou een akkoord over een herziening van het stelsel komt met de oppositie of niet. Daarnaast wil het het lage btw-tarief verhogen, behalve voor levensmiddelen. Dat levert 5 miljard euro op, die meteen aan burgers en bedrijven wordt teruggegeven in de vorm van onder meer lagere inkomstenbelasting.

De baas is van huis in The Secret Life of Pets

De mensen van Illumination komen eind deze maand met hun Despicable Me-prequel Minions, maar tussen alle gele gekkigheden door heeft men ook nog iets nieuws bedacht: Toy Story voor huisdieren. Althans, dat is de indruk die de eerste trailer voor The Secret Life of Pets lijkt te willen wekken.

Opvallend aan de trailer is dat er eigenlijk geen enkele hint wordt gegeven naar een verhaal: we zien gewoon een paar huisdieren die hun eigen weg gaan als het baasje van huis is. Een paar grappige momenten moeten hier volledig de interesse proberen te wekken, al geeft de officiële beschrijving wel aan dat de film zich focust op de hilarische avonturen van de trouwe terrier Max, de slome kat Chloe, het snoezig dwergkeeshondje Gidget, mopshond en lady-killer Mel, de knorrige bastaard Duke, de onnozele cavia Norman en het schattig gestoorde konijntje Snowball.


The Secret Life of Pets, die ook in een Nederlandse versie onder de titel Huisdiergeheimen uitkomt heeft stemmen van Louis C.K., Eric Stonestreet, Ellie Kemper, Lake Bell, Jenny Slate, Bobby Moynihan, Hannibal Buress en Albert Brooks. De film wordt volgend jaar zomer verwacht.

Politie Rotterdam-Oost laat zien hoe je gevaarlijke verdachten aanhoudt

De mannen en vrouwen van de Politieregio Rotterdam-Oost maken al een aardige tijd filmpjes over hun werk, met dashcams en bodycams filmen ze hun dagelijkse werk, maar ook dingen die niet zo vaak voorkomen worden wel eens online gezet. Onderstaand filmpje laat zien hoe je een (mogelijk) gevaarlijke verdachte aanhoudt. Dat noemen ze Benaderings Techniek Gevaarlijke Verdachte

De eigenaar van deze auto staat internationaal gesignaleerd omdat hij betrokken was bij een schietpartij. Zodra de politie een auto met een overeenkomend kenteken ziet gaan alle alarmbellen af en starten ze de BTGV zoals hier te zien.

Statiegeld op plastic flessen blijft

Het statiegeld op grote plastic drankflessen wordt toch niet afgeschaft. Dat zal staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) donderdag aan de Kamer melden.

De bewindsvrouw neemt de stap omdat de verpakkingsindustrie gemaakte afspraken niet nakomt. Het voornemen om het statiegeld al begin dit jaar af te schaffen was om diezelfde reden al uitgesteld.

Verder komt er voorlopig geen statiegeld op kleine flesjes en blikjes. Onder meer D66 en ChristenUnie pleiten hiervoor. Wel mogen maatschappelijke organisaties (scholen, sportverenigingen) vanaf 1 januari plastic flesjes en blikjes gaan verzamelen. Bij inlevering bij speciale depots krijgen de organisaties dan een vergoeding.

Zieke interessanter voor zorgverzekeraar

Het wordt voor zorgverzekeraars aantrekkelijker om chronisch zieken als klant te hebben. Vanaf volgend jaar krijgen de verzekeraars meer geld van de overheid voor de mensen in hun bestand die veel zorg nodig hebben.

Een zorgverzekeraar met veel jonge, gezonde verzekerden ontvangt dan minder geld. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft dat dinsdag bekendgemaakt. Het is een nieuw voorstel waarmee ze de stijgende zorgkosten in de hand wil houden. Een eerder plan sneuvelde vorig jaar in de Senaat.

Schippers wil dat de verzekeraars beter kijken wat de beste zorg is voor mensen met langdurige gezondheidsproblemen. Dat kan bijvoorbeeld door nieuwe afspraken met zorgaanbieders te maken om zorg beter af te stemmen op de patiënt. Schippers verwacht dat de zorgkosten omlaag kunnen als voor deze groep tegen een scherpe prijs goede zorg wordt ingekocht.

Tony Hawk Pro Skater 5 heeft releasedatum

Pin the Tail on the Donkey! Bring The Noise! Blood Brothers! When Worlds Collide! Bij Tony Hawk Pro Skater draaide het eigelijk helemaal niet om de game, maar om de soundtrack. Helaas werd ook deze met elk deel minder en minder, net zoals de gameplay. 

Toch gaat Tony Hawk het weer proberen met een nieuw deel en die is vanaf 29 september op de nest-gen consoles te spelen. Wil je al zien hoe de gameplay is, bekijk dan snel het onderstaande filmpje.

 

#THPS5 release date is Sep 29 for PS4 & Xbox One. There, I said it. (PS3 & 360 later this year)

— Tony Hawk (@tonyhawk) June 17, 2015

De taart is een leugen in LEGO Dimension's Portal

Developer Traveller’s Tales komt met een nieuwe LEGO-game. Dat is geen nieuws, aangezien er elke maand wel een LEGO-game uitkomt, maar de setting is dit keer wel interessant. LEGO gaat namelijk ook PLC (koopbare extra content) in de winkel leggen in de vorm van LEGO-poppetjes à la amiibo's en Skylanders.

Deze poppetjes kun je dan gebruiken in LEGO Dimension’s Portal. En de titel verraadt al een beetje waar ik naartoe wil. Behalve dat Doctor Who en The Simpsons in de game gaan verschijnen, komt er ook een Portal-level in met niemand minder dan GLaDOS.

LEGO Dimensions is vanaf 29 september verkrijgbaar voor de PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en Wii U.

Prijzengeld WK zwemmen fors verhoogd

De internationale zwemfederatie FINA heeft de prijzenpot voor de komende WK langbaan in het Russische Kazan (24 juli - 9 augustus) fors verhoogd. In vergelijking met de mondiale kampioenschappen van twee jaar geleden in Barcelona is er 2,4 miljoen dollar bij gekomen. In Kazan valt daardoor bijna 5,5 miljoen dollar (circa 4,8 miljoen euro) te verdelen.

Een gouden medaille bij de WK levert een bedrag van 20.000 dollar (bijna 18.000 euro) op. Zilver is goed voor 15.000 dollar en brons wordt beloond met 10.000 dollar. Daarna gaat het van 5000 naar 1000 dollar voor de rest van de top acht. Op een wereldrecord staat een premie van 30.000 dollar (26.600 euro).

Van de totale prijzenpot gaat 2,5 miljoen dollar naar de zwemcompetities in het 50 meterbad. De rest wordt verdeeld tussen de wedstrijden in open water, schoonspringen, synchroonzwemmen en waterpolo.

Zie hoe Xbox One je oude Xbox 360 games afspeelt

Onze concullega’s van Eurogamer hebben een filmpje gemaakt hoe de maandag aangekondigde backwards compatibility feature van de Xbox One werkt. De feature werkt nu nog met ene handjevol games en je moet in de Insider Program zitten, maar het werkt al wel.

Zodra de feature voor het grote publiek beschikbaar wordt, zullen er meer dan 100 games beschikbaar zijn. Games die je digitaal hebt gekocht kun je meteen downloaden. Games die op disc staan, zul je eerst moeten downloaden voordat je kunt spelen. Helaas moet de developer wel toestemming geven aan Microsoft om de game aan te bieden. De volledige lijst is hier te vinden.


Verbruggen kondigt stappen aan tegen de UCI

Voormalig voorzitter Hein Verbruggen heeft de UCI laten weten dat de kans groot is dat hij juridische stappen gaat nemen naar aanleiding van het rapport dat is gemaakt over het (doping)verleden van de internationale wielerunie. Een onafhankelijke commissie oordeelde in maart dat de UCI en bestuurders zoals Verbruggen de wil en daadkracht misten om op te treden tegen de alom aanwezige doping in de wielersport.

De Nederlandse erevoorzitter van de UCI gebruikte de afgelopen maanden voor een gedetailleerde analyse van het rapport met deskundigen en advocaten. Woensdag publiceert hij hun bevindingen. Het rapport is schandalig bevooroordeeld, misleidend en staat vol fouten, laat Verbruggen woensdag weten.

Verbruggen kondigt aan dat hij een internetpagina opent (verbruggen.ch) waarop de verdere analyse en ontwikkelingen te volgen zullen zijn.

Commissie FIFA verdenkt ook zelf officials

De ethische commissie van de wereldvoetbalbond FIFA verdenkt officials ervan dat zij zich niet aan de interne gedragscodes hebben gehouden, toen zij betrokken waren bij de toewijzing van de WK's in 2018 en 2022. Dat zei de voorzitter van de onderzoeksafdeling van die commissie, Cornel Borbély woensdag.

De afdeling waar Borbély leiding aan geeft, neemt nu vervolgstappen tegen de officials. De aanleiding is het onderzoek naar de toewijzing van de wereldkampioenschappen voetbal aan Rusland en Qatar. "Als er nieuw bewijs boven tafel komt, zal de onderzoeksafdeling de groep verdachten uitbreiden", aldus Borbély. Als het nodig is, wordt er meer mankracht opgetrommeld.

Toeristen opgepakt in Marokko

Gearresteerd en verhoord worden omdat je tijdens de vakantie een shirt van het land draagt waar jij je spaarzame vrije dagen doorbrengt? In Marokko kan je dat overkomen. Vijftien Duitsers zijn in Marrakech opgepakt omdat ze een kaart van het Noord-Afrikaanse land op hun bierbuik hadden staan.

De reden van de arrestatie: in de ogen van de Marokkaanse hermandad was de kaart incompleet. De Westelijke Sahara, een gebied ten zuiden van Marokko, stond niet afgebeeld op de t-shirts.

De kwestie ligt nogal gevoelig. Sinds voormalig kolonisator van de Westelijke Sahara Spanje zijn biezen pakte, zag Marokko zijn kans schoon en deed landjepik op hoog niveau. Het gebied is nogal rijk aan fosfaat, de visindustrie gaat er hartstikke goed en op een handjevol Sahrawi's, die liever onafhankelijk zouden willen zijn na, zit niemand Marokko echt dwars.

Marokko claimt het gebied op historische gronden. In hun ogen is het gebied 'altijd' Marokkaans geweest. Volgens de gehanteerde logica zou Nederland moeiteloos België, Luxemburg en een stukje Frankrijk kunnen opeisen. Bewoners uit de Westelijke Sahara hadden in het prekoloniale tijdperk wel contacten met Marokkaanse sultans, maar van echte soevereiniteit van de bovenburen is nooit echt sprake geweest.

De Marokkaanse regering gebruikt intussen middelen waarvan een hardcore zionist waarschijnlijk een strakke plasser zou krijgen: om de oorspronkelijke bevolking buiten de deur te houden is een muur met een lengte van meer dan 2700 kilometer opgeworpen. Alles links (ten westen) van die muur wordt beschouwd als Marokkaan en een groot deel van de Sahrawi's zitten in vluchtelingenkampen in Algerije. Sahrawi's worden ook wel de 'Marokkaanse Palestijnen' genoemd. Een rol die ze goed af gaat: ook zij maken gebruik van tunnels om in het bezette gebied te komen.

Twijfelen aan de soevereiniteit van Marokko is een van de drie gespreksonderwerpen die haram zijn in het land.,samen met 'koning' en 'geloof'. De gevangen genomen Duitsers hadden echter zoiets van: "Wir haben es nicht gewusst". In hun kinderlijke onschuld en enthousiasme hadden ze in de heimat een leuk shirtje gekocht. De politieke lading van een dergelijke afbeelding is ze volkomen ontgaan.

Na een verhoor en twee verloren vakantie-uren mochten onze oosterburen hun reis vervolgen.

Tientallen doden door busongeluk Marokko (ANP)Het deel van Marokko dat ook echt Marokko is.

Cristiano Ronaldo blijkt homo

Het duurt niet lang meer voor Cristiano Ronaldo uit de kast komt. Op internet zijn namelijk foto's opgedoken van zijn stijve piemel. Dat kan natuurlijk de beste overkomen als hij een lekker wijf knuffelt, maar niet als je vrijt met je beste vriend.

De paparazzifoto's zijn geschoten op het jacht van een bevriende multimiljonair. Hier vierde de voetballer een feestje, en ook vriend José Semedo was daar te gast.

Op de kiekjes is te zien hoe beide voetballers elkaar knuffelen. Beide heren hebben hierna een beste bobbel in de broek. Ook is te zien hoe Ronald de piemel van zijn vriend betast...

Militair akkoord Spanje en VS

Spanje en de Verenigde Staten hebben een akkoord getekend dat de blijvende aanwezigheid van Amerikaanse militairen in het zuidwesten van Spanje mogelijk maakt. De militairen zijn onderdeel van een snellereactiemacht die ingezet kan worden in crises in Afrika en elders.

Het akkoord werd woensdag in Washington getekend. De ondertekening stond aanvankelijk gepland voor 1 juni in Madrid, maar de ceremonie werd uitgesteld toen de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry bij een fietsongeluk zijn been brak.

De VS hebben toestemming gekregen tot drieduizend militairen te stationeren op de luchtmachtbasis Moron. Momenteel zijn daar 850 militairen gelegerd. Het aantal vliegtuigen dat op de basis is geplaatst wordt verhoogd van veertien naar veertig.

Het Spaanse parlement moet nog wel zijn goedkeuring aan de plannen geven.

Haven zoekt oplossing containerbanen

Als de nieuwe containerterminals op Maasvlakte 2, het grote uitbreidingsproject van de Rotterdamse haven, vanaf 2017 volop draaien, dreigt banenverlies bij de oude terminals op Maasvlakte 1.

Vakbonden, bedrijven en het Havenbedrijf Rotterdam houden rekening met het verlies van minimaal tweehonderd en maximaal achthonderd banen. De partijen zoeken binnen het zogenoemde Sociaal Overleg Containersector naar oplossingen om te voorkomen dat werknemers overcompleet raken. Dat meldde het Havenbedrijf woensdag, dat optreedt als voorzitter van het overleg.

Ze gaan de komende maanden kijken naar wat verschillende maatregelen kunnen opleveren, wat de kosten zijn en hoe zij kunnen worden ingepast in de specifieke bedrijfssituaties.

NVWA neemt 87 knobbelzwanen in beslag

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft woensdag 87 jonge knobbelzwanen in beslag genomen. De dieren werden aangetroffen bij een zwanenfokker in het Zuid-Hollandse Nieuwerbrug. De eigenaar van het bedrijf kon niet aantonen dat de zwanen afkomstig waren van gefokte ouderparen. Meer dan de helft van de zwanen had daarnaast een verkeerde pootring om.

Knobbelzwanen mogen alleen verhandeld worden als kan worden aangetoond van welke ouders de zwanen afkomstig zijn. Ook de pootring moet aan eisen voldoen, zoals een diameter van 26 millimeter. De fokker in Nieuwerbrug voldeed niet aan beide eisen en dus heeft de NVWA de dieren ondergebracht bij een opslaghouder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Ruim twee weken geleden werden van dezelfde fokker 35 zwanen onderschept die naar België onderweg waren.

N59 bij Den Bommel dicht door fors ongeluk

De N59 bij Den Bommel is woensdagmiddag afgesloten door een fors ongeluk, waarbij meerdere auto's zijn betrokken. Dat meldde de VerkeersInformatieDienst en de politie Rotterdam. Verkeer dat van Rotterdam naar Zierikzee wil, wordt geadviseerd om te rijden via de N57 of over de A4 via Steenbergen.

De politie kreeg de melding kort voor 17.00 uur binnen. Bij het ongeval zouden in ieder geval twee mensen bekneld zijn geraakt, die door de brandweer uit hun auto moesten worden geknipt. Zeker een traumahelikopter is ingeschakeld. Op foto's op Twitter is te zien dat een bus overdwars op de weg staat.

Maar zoals altied kom an dat gejakker een end

De boerenrockers van Normaal zetten 19 december definitief een punt achter hun muzikale carrière. Die dag sluit de band haar veertigjarig bestaan af in het GelreDome in Arnhem met het afscheidsconcert 'Ajuu, de mazzel!'. Tijdens de show blikt de Achterhoekse dialectband terug op vier decennia van 'høken'.

Eerder was al bekend dat Normaal het voor gezien houdt. Op Hemelvaartsdag begon de laatste concertreeks met een festival op de plek waar het allemaal begon: in Lochem. Bennie Jolink en zijn mannen traden op Hemelvaartsdag 1975 voor het eerst op als Normaal, in het openluchttheater in diezelfde Gelderse stad.

Rocker Jolink (68) liet eerder al weten dat zijn gezondheid hem dwingt afscheid te nemen van het ruige artiestenbestaan. Nu is het moment aangebroken om voorgoed te stoppen. "Een keer is de koek op en i-j mot stoppen op 't hoogtepunt", aldus Jolink woensdag.

Vorige maand gaven de mannen van Normaal nog een jubileumconcert in Lochem, waar 12.000 fans op afkwamen. Ook bracht de band een nieuwe cd uit, en waren de leden onderwerp van een film van de VPRO, die ruim een miljoen kijkers trok.

Het nummer Oerend Hard van de band was in 1977 een grote hit. Het kan tot de klassiekers van de Nederpop worden gerekend, en de titel van dit bericht is er dan ook uit afkomstig.

Grootse herdenking Slag bij Waterloo gepland

Honderd balen stro en hooi van 300 kilo elk, twaalf watertanks van 1000 liter voor driehonderd paarden, 1500 vuilniszakken, tweehonderd mobiele toiletten en duizend toiletrollen. De organisatie van de herdenking van de Slag bij Waterloo, tweehonderd jaar geleden, laat niets aan het toeval over. Met 180.000 verwachte toeschouwers en bijna 7000 participanten uit 75 verschillende landen kan dat ook niet anders.

Donderdag is het tweehonderd jaar geleden dat het Brits-Nederlands leger en Hannoverse en Pruisische troepen de Franse heerser Napoleon Bonaparte versloegen. Die beroemde veldslag wordt de komende dagen uitvoerig herdacht. Hieronder een overzicht van de belangrijkste evenementen.

Op donderdag 18 juni vindt de officiële ceremonie plaats aan de voet van de Leeuw van Waterloo, een monument ter herinnering van de slag, opgericht door Nederland ter ere van de prins van Oranje die meevocht en daarbij gewond raakte. De plechtigheid (11.00 - 14.00 uur) wordt bijgewoond door gasten onder wie koning Willem-Alexander en koningin Máxima en afstammelingen van de militairen die aan de slag deelnamen.

Halsreikend wordt uitgekeken naar vrijdag 19 juni als de focus ligt op de reconstructie van het begin van de veldslag: de aanval van het Franse leger. Vanaf 20.00 uur zal die worden nagespeeld door duizenden acteurs en figuranten, onder wie ruim driehonderd Nederlanders. Overdag zijn de bivakken van de troepen te bezoeken.

Zaterdag 20 juni staat in het teken van de tegenaanval van de geallieerden. De strijd vangt aan om 20.00 uur en leidt uiteindelijk tot de vlucht van Napoleon naar Parijs.

Alle kaarten voor de reconstructies zijn verkocht, voor het merendeel aan Belgen, Fransen en Duitsers. Maar ook ruim 4000 Nederlanders gaan het spektakel bekijken.

Servië laat oud-premier Kosovo oppakken in Slovenië

Oud-premier Ramush Haradinaj van Kosovo is op verzoek van Servië in Slovenië gearresteerd. Er stond sinds 2006 een arrestatiebevel uit tegen Haradinaj, die tijdens de Kosovo-oorlog in 1998 en 1999 commandant was van een guerillaleger. De Sloveense politie liet dit woensdag weten.

Servië beschouwt de ex-premier als een oorlogsmisdadiger vanwege zijn rol als leider van de opstand in Kosovo, een voormalige provincie van Servië die zichzelf in 2008 onafhankelijk verklaarde. Voor de Servische rol in het conflict werd onder meer voormalig president Slobodan Milošević vervolgd, maar die overleed tijdens de procesgang.

Haradinaj was in 2004 en 2005 premier in Kosovo en trad af toen hij werd vervolgd door het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Het tribunaal sprak hem echter vrij.

De oud-premier werd aangehouden op het vliegveld van Ljubljana waar hij op doorreis was vanuit Berlijn.

Oud-premier Kosovo gearresteerd in Slovenië
Servië laat oud-premier Kosovo oppakken in Slovenië (Foto: ANP)

Moskeeclub komt met Wilders-cartoon

De organisatie van Marokkaanse moskeeën in Nederland heeft een cartoon gemaakt als tegenreactie op de Mohammed-cartoons die PVV-leider Geert Wilders vanaf zaterdag wil tonen in de zendtijd voor politieke partijen.

"We willen met onze actie laten zien dat humor de beste manier is om op de provocatie en belediging van Wilders te reageren”, zegt Aissa Zanzen, woordvoerder van Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN).

In de cartoon is Wilders naar verluidt afgebeeld als een driftige peuter tegen een zwevende bom. Burgers, moslims en niet-moslims, wandelen in harmonie vrolijk verder in de schaduw van de bom.

Vermoedelijk is het de bedoeling dat de cartoon zaterdag wordt gepubliceerd, wanneer Wilders zijn profeetprenten de ether in slingert. Hoewel diverse media melden dat deze al is uitgebracht, is het kunstwerkje tot op heden namelijk nog nergens aangetroffen.

300 kilo cocaïne ontdekt in Ridderkerk

Medewerkers van een bedrijf in Ridderkerk hebben een partij cocaïne van 300 kilo ontdekt. De drugs zaten verstopt tussen ananassen, laat het Openbaar Ministerie woensdag weten.

De cocaïne zat in een container afkomstig uit Panama. De container met drugs arriveerde dinsdag met een zeeschip in de Rotterdamse haven.

De werknemers van het bedrijf in Ridderkerk ontdekten de cocaïne bij het uitpakken van de container. Het onderzoeksteam gaat ervan uit dat het bedrijf niets te maken heeft met de invoer van de drugs.

De partij cocaïne had een waarde van ruim 10 miljoen euro en is inmiddels vernietigd. Het zogenoemde HARCteam, gevormd door mensen van de douane, zeehavenpolitie en FIOD, onderzoekt wie de afzenders en de ontvangers van de coke waren.

Nog drie flatwoningen onbewoonbaar in Venlo

Nog drie appartementen van de flat aan de Gulikstraat in Venlo zijn onbewoonbaar. De bewoners van twee andere zondag ontruimde appartementen mochten woensdag weer terug. Dat maakte de gemeente Venlo bekend.

Het gaat om appartementen boven een woning waar zondag een hevige gasexplosie plaatsvond. Van de drie daarboven gelegen appartementen die nog gesloten zijn, is een gezin opgevangen in een woning van de plaatselijke corporatie Woonwenz. De bewoners van de twee andere appartementen hebben bij familie onderdak gevonden.

De explosie zondag heeft geen blijvende schade aan de constructie van het flatgebouw veroorzaakt, blijkt uit onderzoek.

De 62-jarige bewoner van het ontplofte appartement ligt zwaargewond in het brandwondencentrum in Beverwijk. Volgens burgemeester Antoin Scholten is de gaskraan opzettelijk opengedraaid. Wie dat gedaan heeft, blijft nog onduidelijk.

Eerste vaatje Hollandse Nieuwe: 53.000 euro

De traditionele veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe heeft 53.000 euro opgebracht voor het Nationaal Ouderenfonds. Visgilde, vereniging van visspeciaalzaken, heeft het vaatje gekocht. Dit meldt Agnes Leewis van het Nederlands Visbureau. De veiling vond woensdagmiddag plaats in de visafslag in Scheveningen. Hiermee is officieel het haringseizoen geopend.

Met het geld worden 'haring- en stranduitjes' voor eenzame ouderen georganiseerd. Jonge vrijwilligers nemen ouderen mee naar het strand en eten samen een haring. ,,Uit onderzoek blijkt dat jongeren nog altijd weinig haring eten in tegenstelling tot ouderen. Wij vinden het belangrijk dat de traditie van haring happen niet verloren gaat en doorgegeven wordt’’, licht Leewis van het Nederlands Visbureau het gekozen goede doel toe.

Het Nationaal Ouderenfonds organiseert verschillende activiteiten om het sociaal isolement van eenzame ouderen te doorbreken.

De Hollandse Nieuwe is vanaf donderdag overal te koop.

Eerste vaatje Hollandse Nieuwe: 53.000 euro
Eerste vaatje Hollandse Nieuwe: 53.000 euro (Foto: ANP)

Tienermeisje heeft seks met pitbull

De politie van Bradenton, in de Amerikaanse staat Florida, heeft ene Ashley Miller in de boeien geslagen. Het 18-jarige meisje heeft zich namelijk veelvuldig klaar laten beffen door haar pitbull.

De politie van het stadje kreeg onlangs de klacht dat een minderjarige schadelijke plaatjes had gezien. Via via kwam Oom Agent uit bij Miller, wier telefoon werd doorgespit.

In het mapje '2-face fun' vond Bronsnor maar liefst zeventien geile plaatjes. Hierop was te zien hoe de pitbull van het tienermeisje, 2-face, zijn bazinnetje klaarbefte.

Het blondje heeft de feiten bekend. Haar pitbull heeft haar zeker dertig tot veertig keer oraal bevredigd. "Ik roep de hond in mijn slaapkamer", luidt haar verklaring. "Ik doe mijn broekje uit, ga wijdbeens op bed liggen waarna 2-face mij gaat likken."

De hondeliefhebster heeft nog een tweede hond, Scarface. Ook deze hond zou haar meerdere malen hebben gebeft. Miller is vrijdag gearresteerd, op 14 juli moet ze zich voor de rechter verantwoorden.

MillerDe mugshot. Nice?
foto: Bradenton Police Dpt

Premier Rutte, Playstation of Xbox? Piano!

De eierbal met friet in een Groningse snackbar was 'een aanrader', maar zijn favoriete eten blijft toch een Indonesische rijsttafel. Premier Mark Rutte gaf woensdag antwoord op zijn Facebookpagina op vragen van andere Facebookers.

Rutte is al langer bezig met social media. Begin januari 2012 beantwoordde hij al vragen van burgers via Twitter. Woensdag hield hij zijn eerste Facebookspreekuur, waarbij hij meer dan duizend vragen kreeg. "Van de eierbal die ik at in Groningen tot belangrijke serieuze onderwerpen als Griekenland, het belastingstelsel en de ouderenzorg. Onmogelijk om alles te beantwoorden", aldus de premier in een kort filmpje na het spreekuur.

Op minder serieuze vragen gaf de premier ad rem antwoord: Op de vraag van iemand wat te kiezen: Playstation of Xbox, reageerde hij met een kort: "Piano!"

Premier Rutte, Playstation of Xbox? Piano!
Premier Rutte, Playstation of Xbox? Piano! (Foto: ANP)

Frauduleuze bestuurder harder aangepakt

Een malafide bestuurder van een bedrijf wordt harder en effectiever aangepakt. Zo komen in het strafrecht meer mogelijkheden om fraudeurs te vervolgen, ook als een bedrijf nog niet daadwerkelijk failliet is. Bovendien kan een bestuursverbod worden opgelegd aan betrokkenen zodat zij maximaal vijf jaar lang geen 'rechtspersoon' meer mogen besturen.

De Tweede Kamer steunt twee wetsvoorstellen daartoe van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie), zo bleek woensdag tijdens een debat. De partijen wezen erop dat faillissementen schadelijk zijn voor de economie maar ook voor veel mensen die hun baan kwijtraken. Als een bedrijf over de kop gaat door fraude is dat extra schadelijk en pijnlijk, vinden ze.

Mahut en Hewitt met wildcard op Wimbledon

De tennissers Nicolas Mahut en Lleyton Hewitt krijgen een wildcard om deel te nemen aan het hoofdtoernooi van Wimbledon. De organisatie heeft dat woensdag aangekondigd. De beide spelers stonden te laag op de wereldranglijst om direct te worden toegelaten tot het speelschema.

De Franse grasspecialsit Mahut won zondag het grastoernooi in Rosmalen en is inmiddels gestegen naar de zestigste plaats van de ATP-ranglijst. Voormalig Wimbledon-winnaar Lleyton Hewitt uit Australië is afgezakt naar een 117e plek en beleeft tot dusver een hopeloos grasseizoen. Hij verloor in in Rosmalen in de eerste ronde en ook op Queen's vloog hij er deze week in zijn eerste wedstrijd uit.

Andere wildcards gingen naar de Britten James Ward, Liam Brody en Kyle Edmund. Bij de dames kregen Jelena Ostapenko (Let), Anett Kontaveit (Est), Joanna Konta (G-B) en Naomi Brodi (G-B) toegang tot het hoofdtoernooi met een wildcard. De organisatie heeft nog drie wildcards over bij de heren en vier bij de dames. Deze namen worden later bekendgemaakt. 

Ook schaatsster Klassen houdt het voor gezien

Na Christine Nesbitt houdt ook haar Canadese landgenote Cindy Klassen het topschaatsen voor gezien. De 35-jarige routinier heeft voor zaterdag in Winnipeg een persbijeenkomst uitgeschreven. Volgens Canadese media zal de olympisch kampioene van Turijn 2006 daarbij haar al langer verwachte afscheid bekendmaken.

Klassen was de laatste twee jaar al niet meer actief op de langebaan. Ze liep in de zomer van 2013 een hersenschudding op tijdens het inline-skaten. Daarna verdween Klassen uit beeld.

Klassen is nog altijd wereldrecordhoudster op de 1500 en 3000 meter. Ze won in Turijn behalve het goud op de 1500 meter ook twee keer zilver en twee keer brons. Klassen werd daarna tot sportvrouw van de Winterspelen 2006 uitgeroepen.

De dertigjarige Nesbitt, veelvoudig wereldkampioene en olympische kampioene in 2010, beëindigde begin deze maand haar loopbaan.

Hongarije wil migranten weren met hek

De regering van Hongarije overweegt een vier meter hoog hek langs de grens met Servië te bouwen om migranten buiten de deur te houden. Dat heeft minister van buitenlandse zaken Peter Szijjarto woensdag gezegd.

De regering heeft minister van binnenlandse zaken Sandor Pinter de opdracht gegeven het plan de komende week uit te werken. "De migratieproblemen waarmee Europa wordt geconfronteerd hebben op geen enkele lidstaat zoveel invloed als op Hongarije", zei Szijjarto. "Hongarije kan niet langer wachten. We hopen natuurlijk dat er een gezamenlijke Europese oplossing komt."

Het aantal migranten en asielzoekers dat naar Hongarije wil, is sinds de tweede helft van 2014 flink gestegen en de meesten arriveren via Servië. Dit jaar hebben ruim 53 duizend mensen er asiel aangevraagd, tegenover 43 duizend in 2014 en 2150 in 2012. Ruim zeventig procent van de mensen die in de afgelopen drie maanden een asielverzoek indienden komt uit Syrië, Afghanistan en Irak.

De overgrote meerderheid trekt echter na het indienen van de asielaanvraag door naar West-Europa, naar landen als Duitsland en Zweden. Na Zweden is Hongarije overigens het EU-land dat de afgelopen paar jaar de meeste asielzoekers opnam.

Corporaties vangen bot in 'Vestia-zaak'

Zes woningcorporaties die naar de rechter waren gestapt omdat zij eind 2013 door de miljardenverliezen bij Vestia gedwongen waren extra geld op de rekening van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) te storten, hebben hun verzet daartegen woensdag verloren. De bestuursrechter in Alkmaar verklaarde hun bezwaar ongegrond. De corporaties moeten het geld van de rechter storten.

De corporaties claimden dat 'solidariteitsfonds' CFK bij de redding van Vestia verboden staatssteun had verleend. Daarmee was ook de extra heffing die zij samen met de andere corporaties in het land kregen ontoelaatbaar, vonden zij.

Volgens de corporaties had Vestia nooit met publieke middelen overeind mogen worden gehouden, omdat het door gespeculeer met derivaten in nood kwam en de miljardenverliezen niets met de volkshuisvestingstaak te maken hadden. De saneringssteun kwam daarmee neer op het subsidiëren van niet toegelaten activiteiten en dat is volgens het Europees recht verboden staatssteun, aldus de corporaties.

Die verzetten zich in februari niet tegen de beslissing om Vestia te redden, alleen tegen de rekening die zij daarvoor kregen gepresenteerd. Maar omdat daardoor het saneringsbesluit zelf buiten schot bleef, is de vraag of daadwerkelijk sprake was van illegale staatssteun niet te beantwoorden, aldus de bestuursrechter.

Spoedoverleg over Oekraïne in Parijs

De ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Frankrijk, Oekraïne en Rusland overleggen 23 juni in Parijs over de strijd in Oost-Oekraïne. Dit heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag bekendgemaakt.

Sergej Lavrov, de Russische bewindsman, heeft woensdag met zijn Duitse collega Frank-Walter Steinmeier getelefoneerd. Beiden beklemtoonden dat er "onmiddellijk een einde moet komen aan de vijandelijkheden in Oost-Oekraïne en in het bijzonder aan het beschieten van dorpen en andere burgerdoelen".

Milities en troepen die trouw zijn aan Kiev vechten in de regio Donbass met rebellen die steun genieten van het Kremlin. Afspraken over het stoppen van het strijdgewoel die in Minsk werden gemaakt in september 2014 en op 12 februari dit jaar, lijken door de strijdende partijen niet te worden nageleefd.

Spoedoverleg over Oekraïne in Parijs
Spoedoverleg over Oekraïne in Parijs (Foto: ANP)

Agenten onbeschermd ingezet bij asbestbrand

Politiemensen stonden tijdens de asbestbrand in Roermond in december 2014 zonder de verplichte beschermingsmiddelen bloot aan een mengsel van gevaarlijke stoffen. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie SZW. De resultaten heeft het ANP ingezien en zijn bekend bij de leiding van de Nationale Politie.

De politie had voor het gebrek aan beschermingsmiddelen een jaar eerder, in december 2013, bovendien nog een waarschuwing gekregen van de inspectie. De Nationale Politie kan daarom een flinke boete tegemoet zien.

De inspectie heeft geconstateerd dat de betrokken politiemensen niet beschikten over de "vereiste persoonlijke beschermingsmiddelen"om te voorkomen dat ze asbest of rook inademden. Verder is hun ontsmetting en die van hun kleding niet volgens het vaste protocol uitgevoerd. Daardoor zijn mogelijke asbestbesmettingen ontstaan, concludeert de Inspectie SZW.

Agenten onbeschermd ingezet bij asbestbrand
Agenten onbeschermd ingezet bij asbestbrand (Foto: ANP)

Grote order voor Airbus uit Brazilië

Vliegtuigbouwer Airbus gaat 62 toestellen van het type A320neo leveren aan Synergy Aerospace Corporation, het moederbedrijf van luchtvaartmaatschappij Avianca Brasil. Dat maakte de Europese vliegtuigbouwer woensdag bekend.

De deal met Synergy vertegenwoordigt een waarde van krap 6,6 miljard dollar (5,9 miljard euro) op basis van de cataloguswaarde. Over het algemeen weten luchtvaartondernemingen kortingen te bedingen bij de aanschaf van nieuwe toestellen. De nieuwe vliegtuigen stellen Avianca Brasil onder meer in staat zijn vloot te vernieuwen. Met de Braziliaanse order zijn nu ruim vierhonderd A320neo's verkocht in Zuid-Amerika.

Woensdag is de derde dag van de vliegshow van Parijs. Eerder deze week maakten maatschappijen uit onder meer Qatar, Saudi-Arabië, Indonesië en China bekend bestellingen te hebben geplaatst bij Airbus, maar ook bij zijn Amerikaanse concurrent Boeing.

RTL verliest kort geding over Teevendeal

Het ministerie van Veiligheid en Justitie mag documenten over de omstreden deal met drugshandelaar Cees H. geheimhouden. RTL Nieuws had in een kort geding openbaarmaking geëist van een verslag van een gesprek tussen voormalig staatssecretaris Fred Teeven en een topambtenaar.

De voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland heeft het verzoek van RTL afgewezen. De rechter deed woensdag uitspraak.

De zogenoemde Teevendeal van 4,7 miljoen euro met drugshandelaar Cees H. leidde in maart tot het vertrek van Teeven als staatssecretaris.

RTL verliest kort geding over Teevendeal (Foto: Novum)
RTL verliest kort geding over Teevendeal (Foto: Novum)

Zware valpartij juichende wielrenster Armitstead

De Britse wielrenster Lizzie Armitstead is vlak na de eerste etappe van de Women's Tour in Groot-Brittannië erg hard onderuit gegaan. De Britse schreef de rit van Bury St. Edmunds naar Aldeburgh na een massasprint op haar naam, maar daarna ging het fout.

Armitstead kwam juichend over de streep, maar verloor daarna haar evenwicht en draaide richting dranghekken. Daar knalde ze op volle vaart tegen de hekken of toeschouwers aan (er bestaat nog onduidelijkheid over) waarna de Britse aanvoerder van de World Cup tegen het asfalt klapte. Na een half uur medische verzorging werd Armitstead met een neckbrace in een ambulance geladen. Over haar huidige toestand is nog niks bekend.

De harde valpartij van Armitstead (Bron: YouTube)

Leden Hofstadgroep na tien jaar vrijgesproken

Na tien jaar heeft het gerechtshof in Den Bosch twee vermeende leden van de 'terroristische organisatie' Hofstadgroep vrijgesproken. Dat bevestigt advocaat Bart Nooitgedagt woensdag. Het hof kwam volgens Nooitgedagt tot dit oordeel omdat er onvoldoende overtuigend bewijs is dat de twee deel hebben uitgemaakt van de Hofstadgroep. Het gaat om Fahmi B. en Youssouf E.

De Hoge Raad verwees hun zaak twee keer naar een ander gerechtshof. Aanvankelijk sprak het hof in Den Haag alle verdachten vrij, omdat het hof het bestaan van een terroristische organisatie niet bewezen vond. Maar het gerechtshof gaf daarmee volgens de Hoge Raad een beperkte uitleg aan de wet.

Het hof in Amsterdam veroordeelde de twee vervolgens tot 1,5 jaar cel, maar deze uitspraak was volgens het hoogste rechtscollege van Nederland onvoldoende gemotiveerd. Daarom werd het weer doorverwezen naar het gerechtshof in Den Bosch.

Asscher hoopt op akkoord met Marokko in zomer

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken denkt dat hij voor 1 september een akkoord kan bereiken met Marokko over een aanpassing van het socialezekerheidsverdrag. Dat heeft hij de Tweede Kamer woensdag gemeld.

Al maanden praat hij met zijn Marokkaanse collega over wijzigingen in het verdrag, dat de uitbetalingen van Nederlandse uitkeringen voor Marokkaanse-Nederlanders in Marokko regelt. Asscher wil die uitkeringen aanpassen aan het levenspeil in Marokko. In dat geval gaan ze flink omlaag. De Marokkaanse regering weigerde tot nog toe hieraan mee te werken.

Asscher had eerder al aangekondigd dat hij het bestaande verdrag zou opzeggen als de Marokkaanse regering blijft weigeren het verdrag aan te passen. Om dat te regelen, diende hij eerder een wet in in de Kamer, maar de behandeling daarvan is op zijn verzoek in verband met de onderhandelingen opgeschort.

Friese boeren vrezen nieuwe muizenplaag

Boeren in Friesland vrezen een tweede muizenplaag. Op meerdere plekken in de provincie zijn opnieuw grote populaties knaagdiertjes waargenomen. Voor de noordelijke afdeling van de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) is dat aanleiding om het Meldpunt Muizenschade te heropenen, zei een woordvoerder woensdag.

Opmerkelijk is dat er nu ook veel meldingen komen van akkerbouwers, aldus LTO-Noord. "De muizenplaag van begin dit jaar richtte vooral veel schade aan aan grasland van veehouders. Maar de diertjes vinden tarwe en aardappelen kennelijk ook erg lekker."

LTO roept landbouwers op om tijdig maatregelen te nemen door het gras kort te houden, dat te bemesten en te sproeien zodat de holletjes onder water lopen. "Het is belangrijk om de eerste nesten te bestrijden. Muizen kunnen in korte tijd voor heel veel nakomelingen zorgen."

Verzekeraars willen fysio weer in basispakket

Fysiotherapie voor mensen met een chronische aandoening zou weer helemaal terug moeten in het basispakket, vinden de zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) schrijft woensdag aan de Tweede Kamer dat het goed zou zijn als de eerste twintig behandelingen voor deze groep mensen weer vergoed zou worden.

De Kamer heeft in 2012 bepaald dat fysiotherapie voor volwassenen uit het basispakket geschrapt moest worden. Volwassenen met een chronische aandoening krijgen de 'fysio' vanaf de 21ste behandeling wel weer vergoed. "Zorgverzekeraars zien dat deze pakketmaatregel tot veel onbegrip leidt bij verzekerden", aldus voorzitter André Rouvoet van ZN.

'Patiënt ontevreden over gezondheidszorg'

Bijna driekwart van de ouderen, gehandicapten en chronisch zieken denkt niet dat de Nederlandse gezondheidszorg in de toekomst nog goed en betaalbaar is. Dat staat in een woensdag verschenen onderzoek van patiëntenorganisatie NPCF onder 7500 deelnemers.

Mensen maken zich onder meer zorgen over de onzekerheid rond het persoonsgebonden budget (pgb), de huishoudelijke hulp en beschikbaarheid van gespecialiseerde zorg. Daarnaast zijn veel ondervraagden ontevreden over het contact met de gemeente als zij hulp(middelen) of medische voorzieningen nodig hebben. Dat geldt ook voor het contact met de zorgverzekeraar.

"Mensen zijn bezorgd over de toekomst van de zorg in Nederland. In tijden van verandering ontstaat onzekerheid. Het is belangrijk dat de landelijke en lokale overheid ervoor zorgen dat mensen weer vertrouwen krijgen", zegt Wilna Wind, directeur van NPCF.

Jonge drugsgebruikertjes Katwijk naar Halt

Het Openbaar Ministerie stuurt 85 jonge drugsgebruikertjes uit Katwijk door naar bureau Halt voor een straf en om hen te wijzen op de gevaren van hun gedrag. Dat zei teamchef Peter Koot woensdag.

De politie in Katwijk begon onlangs een groot onderzoek naar de handel in en het gebruik van softdrugs door jongeren. "Het doel was om zoveel mogelijk jongeren in beeld te krijgen. Jongeren van 12 tot 18 jaar realiseren zich niet waar ze aan beginnen. We willen ze daarom waarschuwen voor de gevaren van drugsgebruik", aldus Koot.

Hij kan niet zeggen of drugsgebruik onder minderjarigen in Katwijk groter is dan elders. "We zijn nu echt de diepte in gegaan om zoveel mogelijk jongeren op te sporen en ze te waarschuwen voor de gevaren", aldus Koot. "Dat is uniek in dit onderzoek."

Limburg wil extra blauw

Limburg heeft in verband met de grensligging meer agenten nodig. De minister zou daarom nog eens goed moeten kijken naar de verdeling van agenten over het land. Dat schrijven burgemeester Onno Hoes van Maastricht en de Limburgse gouverneur Theo Bovens aan minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie.

De dinsdag verstuurde brief werd woensdag door de gemeente Maastricht publiek gemaakt. Het veiligheidsbeeld in Nederland ziet er anders uit dan ten tijde van de vaststelling van de capaciteit per regio, aldus burgemeester en gouverneur in hun brief. Limburg kampt met grensoverschrijdende criminaliteit.

Justitie en politie lopen 'op hun toppen', aldus de briefschrijvers. Het alleen invullen van vacatures is onvoldoende. Er moet blauw bij. Anders is er straks te weinig politie in Limburg, menen Hoes en Bovens.

Limburg wil extra blauw (Foto: Novum)
Limburg wil extra blauw (Foto: Novum)

Politie China schiet Oeigoer dood op treinstation

De Chinese politie heeft woensdag een etnische Oeigoer doodgeschoten die op een treinstation reizigers probeerde aan te vallen met een blok cement. Dat hebben de Chinese autoriteiten bekendgemaakt.

Volgens de spoorwegpolitie in de noordelijke stad Xi'an waarschuwde een agent de man herhaaldelijk voordat hij zijn vuurwapen trok. De Oeigoer viel reizigers aan de probeerden een treinkaartje te kopen. De man werd naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed daar later aan zijn verwondingen.

De etnische spanningen tussen de Oeigoerse minderheid in China en de Han-Chinezen, de grootste bevolkingsgroep, mondden geregeld uit in geweld. Er zijn al honderden doden gevallen. Vorig jaar nog doodde een groep Oeigoeren, gewapend met messen, 31 mensen op een treinstation in de stad Kunming, in het zuidwesten van het land.

Boogschutkoppel naar kwartfinales Spelen

De Nederlandse boogschutters Rick van der Ven en Annemarie der Kinderen hebben zich op de Europese Spelen in Baku geplaatst voor de kwartfinales van de gemengde teamwedstrijd. Daarin neemt het duo het op tegen Italië.

In het gemengde evenement schieten beide schutters van een team vier pijlen, waarvan de score opgeteld wordt. Het land met de hoogste score wint de set en krijgt twee punten, bij een gelijkspel krijgen beide teams één punt. Het team dat na vier sets de meeste punten heeft of als eerste zes punten pakt wint de wedstrijd, als het gelijk eindigt volgt een shoot-off.

Tegen Denemarken beloofde het een spannende strijd te worden, gezien het feit dat de twee teams in de plaatsingsronde slechts één punt van elkaar eindigden. Niets bleek echter minder waar, want vooral dankzij zwak schieten van de Deen Johan Weiss stond Nederland na twee sets op een 4-0 voorsprong. In de derde set deed Denemarken het beter, maar zowel Der Kinderen als Van der Ven waren niet van hun stuk te brengen: 6-0.

Om 14.40 uur Nederlandse tijd neemt het Nederlandse duo het op tegen de Italianen Mauro Nespoli en Natalia Valeeva, die het Azerbeidzjaanse echtpaar Olqa en Taras Senyuk met speels gemak uitschakelden. De wedstrijd zal via YouTube live te zien zijn.

De officiële livestream van het boogschieten van woensdag, inclusief Nederlandse deelname in het gemengde evenement (Bron: YouTube)

Het Nederlandse damesteam kwam in de achtste finales net tekort tegen Oekraïne. Der Kinderen, samen met Esther Deden en Shireen-Zoë de Vries, verloren het uiteindelijk op één punt. Na drie sets stond het 3-3, in de vierde set kwamen de Nederlandse dames tot 54 punten met zes pijlen, één minder dan Oekraïne.

Update 15.08 uur

In de kwartfinale had Nederland het te moeilijk met Italië, met name vanwege zwak schieten van Der Kinderen. In de eerste twee sets schoot ze drie keer een zeven en één keer een zes, terwijl Van der Ven vier tienen liet noteren. Doordat de Italiaanse Valeeva in de eerste set eveneens twee keer een zeven schoot leverde die set nog één punt op voor Nederland, de tweede werd verloren. In de derde set deed Der Kinderen het beter en werd er nog een punt uit het vuur gesleept, maar met 38 punten was Italië niet bij te houden in de laatste set. Een zeven en acht van Der Kinderen en twee negens voor Van der Ven bleken bij lange na niet genoeg.

'Cliënt durft advocaat niet meer te bellen'

Er zijn cliënten van het Amsterdamse advocatenkantoor Prakken d'Oliveira die niet meer telefonisch of per e-mail met hun advocaten willen communiceren, omdat ze vrezen dat de inlichtingendienst AIVD meeluistert. Dat heeft advocaat Michiel Pestman van het kantoor woensdag gezegd.

Hij sprak tijdens de afluisterzaak in Den Haag, waar advocaten eisen dat geheime diensten AIVD en MIVD stoppen met het afluisteren van gesprekken tussen advocaten en hun cliënten, zonder tussenkomst van een onafhankelijke rechter.

Pestman schetste de gevolgen van het afluisteren voor het kantoor. Volgens hem spreken advocaten noodgedwongen tussen vier muren met cliënten, wat tijdrovend is. In december werd bekend dat advocaten van Prakken d'Oliveira, die onder meer terrorismeverdachten bijstaan, langdurig zijn afgeluisterd door de AIVD.

'Werkwijze Schiphol met startbanen risicovol'

De bestaande werkwijze op Schiphol bij het meermalen sluiten en weer vrijgeven van startbanen brengt risico's met zich mee. Dit concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in het woensdag gepubliceerde rapport over een incident van zaterdag 16 juni 2012, toen er negen vliegtuigen vertrokken vanaf een startbaan die niet was vrijgegeven.

Het onderzoek toont aan dat er geen vastgelegde procedures in de verkeerstoren bestonden voor deze frequente wisselingen. De procedure is nu schriftelijk vastgelegd, maar nog onvoldoende geborgd, schrijft de Onderzoeksraad.

De OVV constateert dat onduidelijkheden over het gebruik van de start- en landingsbanen een terugkerend probleem zijn.

'Werkwijze Schiphol met startbanen risicovol' (Foto: Novum)
'Werkwijze Schiphol met startbanen risicovol' (Foto: Novum)

'Bitchfight' tussen worstelaars op Spelen

Dat het in het worstelen de bedoeling is om elkaar te lijf te gaan mag duidelijk zijn, maar tijdens de Europese Spelen in Baku maakte twee deelnemers het wel erg bont. In de halve finale vrije stijl van de mannen tot 57 kilogram liep het uit de hand tussen de Wit-Rus Uladzislau Andreyeu en de Georgiër Vladimer Khinchegashvili, beiden wereldtoppers in hun categorie.

Direct na het begin van de tweede ronde ging het fout: Khinchegashvili kreeg een tik(je) in het gezicht van Andreyeu en sloeg vervolgens terug. De twee wisselden nog een paar klappen uit met de vlakke hand, waarna Andreyeu er nog een kopstoot bovenop deed. Na enkele seconden haalde de scheidsrechter de twee uit elkaar en werd het gevecht stopgezet.

Na kort beraad werd besloten om beide worstelaars te diskwalificeren. Dat had tot gevolg dat de Duitser Marcel Ewald en de Albaniër Islam Islamaj - in de kwartfinales kansloos uitgeschakeld door de twee gediskwalificeerde sukkels - terug moesten keren naar de mat om plotseling nog een halve finale te vechten. Die werd makkelijk gewonnen door Ewald.

De twee vechtersbazen zijn geen kleintjes in het worstelen. Op het WK van vorig jaar pakte Andreyeu nog brons, terwijl Khinchegashvili pas in de finale verloor en dus, net als op de Olympische Spelen van 2012, met het zilver naar huis ging. Overigens vocht het duo op het WK vorig jaar tegen elkaar in de kwartfinale, toen ging het nog wel goed.

Andreyeu en Khinchegashvili kunnen de handen niet van elkaar afhouden (Bron: YouTube)

Ontsnapte tijger doodt man

Een van de tijgers die ontsnapten uit de dierentuin in de Georgische hoofdstad Tbilisi na de zware overstromingen van vorig weekeinde heeft een man gedood en een verwond. Dat heeft de Georgische politie bekendgemaakt. Eerder had de dierentuin nog gezegd dat alle vermiste leeuwen en tijgers terecht waren en dat alleen nog een panter vermist wordt.

Volgens het Georgische ministerie van binnenlandse zaken heeft de politie de tijger inmiddels gedood. Het dier hield zich schuil in een verlaten fabriek.

Verkiezing eurogroepvoorzitter uitgesteld

De verkiezing van de nieuwe voorzitter van de eurogroep wordt uitgesteld. Huidig eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem zal tijdens het overleg donderdag in Luxemburg voorstellen de verkiezing te verschuiven. Gezien zijn rol betekent dit dat de verkiezing donderdag niet zal plaatsvinden.

Dijsselbloem twitterde woensdag het voornemen het punt van de agenda te halen. 'Griekenland vereist alle aandacht. Bovendien moet de verkiezing niet leiden tot een debat over procedures', vervolgde de tweet van Dijsselbloem. Bronnen in Brussel zeggen dat de verkiezing al van de agenda is gehaald. 

De eurogroep is het overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden. Twee kandidaten gaan voor de voorzitterspost: behalve minister Jeroen Dijsselbloem is dat zijn Spaanse collega Luis de Guindos. De termijn van Dijsselbloem loopt na 2,5 jaar af op 21 juli.

Steun
Vooral Spanje drong aan op uitstel. Het land zei het niet gepast te vinden om een nieuwe voorzitter te kiezen terwijl er nog geen akkoord is over Griekenland. Maar eigenlijk wil het land meer steun te vergaren voor zijn kandidaat op een Europese top volgende week met regeringsleiders en staatshoofden. Spanje voelt zich namelijk onderbedeeld als het gaat om zware posten in Europa.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft haar steun uitgesproken voor De Guindos. De Spaanse premier Mariano Rajoy gaat Merkel aan haar woord houden op de EU-top volgende week. Bronnen in Brussel stellen echter dat een meerderheid van de eurolanden achter Dijsselbloem staat. Bovendien is de verkiezing geen zaak is van de regeringsleiders, maar van de ministers van Financiën.

Meldpunt voor klachten stagiaires

FNV Jong heeft een meldpunt geopend waar jongeren terecht kunnen met klachten over hun stageplek. Dat maakte de vakbond woensdag bekend.

"Steeds meer jongeren kunnen na hun afstuderen geen werk vinden en gaan noodgedwongen onderbetaald aan de slag op de arbeidsmarkt. FNV Jong wil dat er een einde komt aan deze uitbuiting", zegt de bond.

Het 'Meldpunt Stagemisbruik' moet het volgens FNV mogelijk maken om problemen in kaart te brengen en werkgevers aan te spreken op hun verantwoordelijkheid. Starters voelen zich gedwongen om een werkervaringsplek op te zoeken als ze geen baan kunnen vinden na hun studie. Deze jongeren worden vaak onderbetaald en hebben vrijwel geen rechten en zekerheden.

Tieners high van lachgas in slagroomspuit

Tieners in Rotterdam hebben de slagroomspuit ontdekt. Ze zijn er achter gekomen dat ze slagroompatronen kunnen gebruiken om high te worden van het lachgas dat erin zit. Dat schrijft Metro.

Gedragsdeskundige Kees van Overveld zag de patronen op straat liggen toen hij een avond meeliep met Rotterdamse wijkagenten. Hij vreest dat het spul een opstapje is naar het gebruik van softdrugs op jonge leeftijd. Volgens wijkagenten is er sprake van een plaag; ze signaleren de patronen steeds vaker. 'Het gaat om kinderen van 11 jaar en ouder die ze gebruiken voor het lachgas dat erin zit', zegt van Overveld.

Lachgas is een kleurloos, zoetgeurend en -smakend gas. Het wordt onder meer gebruikt als verdovingsmiddel en kortdurende pijnstiller. Vanuit een patroon (van een slagroomspuit) wordt het gas in een ballon gespoten en daarna ingeademd. Gebruikers worden lacherig, voelen tintelingen en beleven een vervorming van de werkelijkheid in beeld en geluid. Volgens de wijkagenten vinden kinderen de patronen een leuk experiment. Van Overveld: 'Kinderen krijgen een high gevoel en worden getriggerd om te zoeken naar langere momenten om dat gevoel te krijgen, zoals softdrugs.'

Kennisinstituut Trimbos waarschuwt voor de risico's die het gebruik van lachgas met zich meebrengt. Door zowel in en uit te ademen in de ballon kan tijdelijk zuurstoftekort ontstaan. Dit kan leiden tot misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid. Ook kun je bewusteloos raken, wat kan leiden tot ongelukkige valpartijen. Langdurig gebruik kan ook leiden tot een vitaminetekort en wanneer je verkouden bent, kan je trommelvlies knappen door de extra spanning in je hoofd.

Het AD meldt dat de lachgaspatronen op verschillende plekken in Rotterdam zijn gevonden. Ook heeft de politie een partij van 271 lachgaspatronen in beslag genomen bij drie jongeren die ze in het uitgaansleven verkochten.

Dijsselbloem somber over deal Griekenland

De kans is zeer klein dat er donderdag tijdens overleg tussen de ministers van Financiën van de eurolanden een deal wordt bereikt over Griekenland. Dat zei minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem woensdag in debat in de Tweede Kamer.

Het is wachten op Griekse voorstellen. Aangezien die voorstellen er nog niet zijn, én de experts van de geldschieters die nog niet hebben getoetst, is niet aannemelijk dat de ministers besluiten kunnen nemen.

Athene onderhandelt al maanden met de geldschieters (de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds) over besparingen en hervormingen in ruil voor financiële steun. Het land moet aan het einde van de maand een grote aflossing doen zonder daar de financiële middelen voor te hebben.

Dijsselbloem somber over deal Griekenland
Dijsselbloem somber over deal Griekenland (Foto: ANP)

Foo Fighters zeggen Europese tour af

De Foo Fighters hebben alle nog geplande optredens van hun Europese tournee afgezegd. Dat heeft de Amerikaanse band bekendgemaakt.

Frontman Dave Grohl mag voorlopig niet optreden. Hij brak vrijdag zijn been toen hij van het podium viel in het Zweedse Göteburg. Op doktersadvies moest de band al de optredens zondag op Pinkpop en dinsdag in Zwitserland annuleren. Maandag werd Grohl geopereerd. 'De herstelperiode van Dave moet nog bepaald worden', aldus de Foo Fighters.

De band zou eigenlijk op 26 juni de hoofdact zijn op het bekende Britse festival Glastonbury. Ook de twee grote concerten in het Wembley Stadion in Londen op 19 en 20 juni gaan niet door, net als het optreden op 25 juni op het Belgische festival Rock Werchter. In een verklaring op de website legt Grohl aan de fans uit dat het afzeggen van optredens hem erg spijt.

Dries Roelvink niet blij met uitblijven soap

Dries Roelvink vindt het jammer dat de familie Roelvink voorlopig niet terugkeert op de buis. RTL5 kondigde dinsdag aan voorlopig geen tweede seizoen van de realitysoap De Roelvinkjes te maken, omdat dit niet past in de najaarsprogrammering van de zender.

De zanger denkt echter dat RTL eerst de uitslag wil afwachten van de rechtszaak tegen zoon Dave, die later dit jaar of begin volgend jaar zal plaatsvinden, zo vertelt hij aan Bekende Buren. "Ik kan RTL begrijpen, dat ze eerst willen wachten tot Dave voor de rechtbank heeft gestaan."

Hij vervolgt: "Die man van Barbie is volgens mij ook eens veroordeeld. Daar gaan ze wel mee door, terwijl wij beter scoorden. We vinden het natuurlijk jammer, dat ze ons nu een seizoen overslaan, want de soap heeft vooral het leven van Dave veranderd."

Dave is volgens zijn vader een ster geworden waarvan het hart van menig meisje harder gaat kloppen. "Niet voor niks heeft hij al tweehonderd optredens in zijn agenda staan. Ik hoef hem daardoor geen zakgeld meer te geven."

Kerbal Space Program komt naar PlayStation 4

Goed nieuws voor PlayStation 4-bezitters met een voorliefde voor ruimtevaart: de space flight-sim Kerbal Space Program is momenteel in ontwikkeling voor PS4. Over releasedata is verder niets losgelaten.

In een FAQ-artikel op het forum van de game, doen de ontwikkelaars de mededeling uit de doeken. Ze geven hierbij meteen zijdelings aan dat de (doorontwikkeling van de) pc-versie geenszins zal lijden onder het PS4-project. Ook is de geruststellende mededeling gedaan dat het geen 'lazy pc-port' zal gaan worden.

Kerbal Space Program is al sinds 2011 speelbaar als bèta en is door de jaren heen alsmaar verbeterd. De game staat bekend om zijn brede support voor mods en de enorme bijbehorende community. Notabele personen uit de ruimtevaartindustrie hebben interesse getoond in de game, waaronder NASA, die ook hebben meegeholpen bij de ontwikkeling van de Asteroid Mission Pack.

Israël komt Palestijnen tegemoet om ramadan

Het Israëlische ministerie van defensie heeft vanwege het begin van de ramadan, de islamitische vastenmaand, enkele handreikingen gedaan aan de Palestijnen.

Cogat, de Israëlische defensieorganisatie belast met Palestijnse zaken, maakte dinsdagavond bekend dat achthonderd inwoners van de Gazastrook vrijdag aanwezig mogen zijn bij het gebed in de Al-Aqsa-moskee in Jeruzalem. Ook mogen tweehonderd Gazanen familie opzoeken op de Westelijke Jordaanoever.

Nog eens driehonderd gezinnen mogen naar Gaza toe voor een familiebezoek. Er worden speciale bussen ingezet om inwoners van de Westoever in staat te stellen naar Jeruzalem te gaan voor het gebed.

NS-personeel krijgt geen wapens

NS-personeel krijgt geen wapenstok of pepperspray in de strijd tegen agressieve passagiers. Dat heeft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. FNV Spoor pleitte in april voor meer bewapening voor het personeel na enkele incidenten waarbij conducteurs werden mishandeld.

Maar een conducteur die een wapenstok of pepperspray toepast zou onbedoeld ook andere reizigers kunnen verwonden, aldus Van der Steur. Ook zouden de geweldsmiddelen volgens hem kunnen worden afgepakt en gebruikt worden tegen de conducteur of passagiers.

De NS en vakbonden hebben begrip voor de overweging van de minister en dringen ook niet meer aan op bewapening van NS-personeel, aldus Van der Steur.

In maart spraken kabinet, vakbonden en NS al een aantal maatregelen af om agressie in de trein tegen te gaan. Zo komt een stationsagent op de twintig grootste stations, gaan toegangspoortjes op stations versneld dicht en komt er meer cameratoezicht.

Man heeft 4 kinderen met eigen dochter (30)

De politie van Duinkerke heeft een walgelijke smeerpijp opgepakt. De Fransman heeft namelijk vier kinderen verwekt bij zijn bloedeigen dochter.

Dat er een incestfamilie woont in Duinkerke, was een publiek geheim in de stad tegen de Belgische grens. Nooit kraaide er een haan naar, totdat een gehandicapt, tweejarig meisje uit het gezin onlangs het leven liet. Hierna ging de politie een onderzoek instellen naar het merkwaardige gezin.

Naar nu blijkt, had de man een jarenlange verhouding met zijn 30-jarige dochter. Iets waar ze de man niet op kunnen pakken. Incest is in Frankrijk namelijk niet verboden, zolang beiden minimaal 15 jaar oud zijn en het met instemming plaatsvindt.

Desondanks is de vijftiger vorige week toch gearresteerd. Hij heeft namelijk een van de vier kinderen, die zowel zijn kinderen als zijin kleinkinderen zijn, seksueel misbruikt. De andere kinderen heeft hij 'slechts' mishandeld.

De Fransoos blijft voorlopig nog wel even vastzitten. Hopelijk kent Frankrijk ook een Bubba...

Dark Souls 3 niet de laatste in de serie

Tijdens E3 is Dark Souls 3 aangekondigd. Als we game director Miyazaki mogen geloven, is dit echter niet het laatste deel in de serie. Het derde deel betekent echter wel een keerpunt in de serie en voor From Software als geheel.

Miyazaki: ''Dark Souls heeft een unieke blik op de wereld, dus het is geen goed idee om continue titels in de serie uit te brengen. Dit wordt waarschijnlijk een keerpunt in de serie en From Software als geheel, puur om het feit dat dit het laatste project is van From Software waaraan is begonnen voordat Miyazaki president van het bedrijf is geworden.'

De toekomst van de serie kan een geheel andere wereld krijgen. Wanneer gevraagd werd naar de toekomst van de serie, werden andere series van From Software aangehaald, waarin mechs en Ninja's een rol speelde (onder andere Armored Core werd genoemd). Het lijtk er dus op dat Dark Souls in de toekomst anders wordt dan we gewend zijn.

Dark Souls 3 lanceert begin 2016 voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Zwitserland doet boekje open over FIFA-onderzoek

In het Zwitserse corruptieonderzoek naar de wereldvoetbalbond FIFA zijn 53 mogelijke gevallen van witwassen geconstateerd. Dat heeft de procureur-generaal woensdag bekendgemaakt.

De banken waar de verdachte transacties plaatsvonden hebben de incidenten zelf gemeld aan de autoriteiten. Procureur-generaal Michael Lauber zei woensdag niet uit te sluiten in de toekomst FIFA-voorzitter Sepp Blatter en diens nummer twee Jérôme Valcke te willen ondervragen. Lauber omschreef het onderzoek als 'enorm en complex'.

'Zelfstandige wint aan belang'

Zelfstandigen en de zogenoemde flexibele schil worden komende jaren steeds belangrijker voor bedrijven. Ondanks de aantrekkende economie is namelijk sprake van een steeds grotere 'mismatch' op de arbeidsmarkt: het aantal vacatures stijgt bijna evenredig aan het aantal werklozen. Dat staat in een woensdag gepubliceerd rapport van het economisch bureau van ABN AMRO en dienstverlener FastFlex.

Er is minder behoefte aan administratieve en productiegerelateerde krachten, terwijl de vraag naar IT-specialisten en technici stijgt. Niet alleen verschuift de vraag, ook groeit de behoefte aan hoger geschoold personeel.

Het is lastig om de Nederlandse arbeidspopulatie snel aan te passen aan deze veranderingen, stellen de onderzoekers. Bedrijven worden hierdoor afhankelijker van het vakmanschap van zelfstandigen. Hen wordt geadviseerd daarom meer te investeren in hun flexibele schil.

Den Haag waarschuwt voor bastaardsatijnrups

De gemeente Den Haag waarschuwt op haar website strandgangers en wandelaars in de duingebieden voor de bastaardsatijnrups. Contact met de brandharen van deze rups kan heftige jeuk en huiduitslag veroorzaken. Ook kan het leiden tot irritatie aan ogen en luchtwegen.

De gemeente raadt daarom aan de rups niet aan te raken en kleding te dragen die het lichaam bedekt. Als iemand toch de brandharen heeft aangeraakt, moet de huid worden afgespoeld en de ogen worden uitgespoeld.

De brandharen kunnen ook worden meegevoerd door de wind, waardoor ze op kleding en huid terecht kunnen komen en alsnog voor klachten kunnen zorgen.

De bastaardsatijnrups komt in Nederland vooral in de lente en zomer voor in de kustgebieden.

School maakt fout, leerlingen alsnog gezakt

Twee havoleerlingen van de scholengemeenschap Bogerman in het Friese Sneek die vorige week te horen hadden gekregen dat ze waren geslaagd voor hun eindexamen, blijken alsnog gezakt. Bij het berekenen van het cijfer voor scheikunde paste de school een verkeerde normering toe, meldde die woensdag.

Na herberekening moest het cijfer voor 23 havisten naar beneden worden bijgesteld. Twee van hen lopen daardoor hun diploma alsnog mis.

Dramaserie over Ruud Lubbers in de maak

Onder de titel Land van Lubbers maakt de AVROTROS een vierdelige dramaserie over de politieke carrière van Ruud Lubbers van de jaren zeventig tot en met de jaren negentig. Huub Stapel speelt de hoofdrol. De opnames beginnen deze week.

In de dramaserie blikt de nu 76-jarige staatsman terug op belangrijke politieke en maatschappelijke gebeurtenissen uit zijn verleden: de oliecrisis, economische hervormingen, demonstraties tegen kruisrakketten en de geboorte van de euro. "Het is fascinerend me in te mogen leven in situaties die Ruud Lubbers zo meegemaakt zou kunnen hebben'', zegt Stapel.

Rond 9 terabyte aan data in FIFA-onderzoek

De Zwitserse autoriteiten hebben ongeveer 9 terabyte aan data in beslag genomen in verband met het onderzoek naar fraude bij de wereldvoetbalbond FIFA. Ter vergelijk, dat staat gelijk aan zo'n 700 miljoen Word-documenten van een A4'tje. Desondanks vreest de Zwitserse openbaar aanklager dat er data verloren is gegaan, zei hij woensdag.

De Zwitsers onderzoeken mogelijke corruptie van officials van de wereldvoetbalbond FIFA bij de toewijzing van de WK's van 2018 aan Rusland en 2022 aan Qatar. Dat onderzoek staat los van het Amerikaanse onderzoek naar een omkoopschandaal rond de FIFA.

De Zwitserse autoriteiten hebben nu een karrenvracht aan bewijs verzameld. Daar zitten ook meldingen van Zwitserse banken bij, die verdachte activiteiten rapporteerden. De Zwitsers zijn inmiddels begonnen met het verhoren van tien mensen voor informatie. De openbaar aanklager sluit niet uit dat ook FIFA-voorzitter Sepp Blatter wordt gehoord.

The eternal conflict komt naar Heroes of the Storm

Het was al bekend dat Blizzard een flinke dosis Diablo gaat toevoegen aan hun MOBA Heroes of the Storm, maar gisteren is bekend gemaakt wat we allemaal nog meer kunnen verwachten in een trailer. Naast de recent toegevoegde crusader zijn onder andere 3 nieuwe characters en eeen paar nieuwe skins te zien.

In de trailer zien we drie nieuwe heroes: the Butcher, een melee assassin die al was aangekondigd, Leroic, de skeleton king uit Diablo III, en de monk uit Diablo III, die ook de eerste support zal worden in Heroes of the Storm uit het Diablo-universum. Leroic zal de trait wraith hebben, wat inhoudt dat als hij doodgaat, hij zal respawnen als geest die andere heroes kan vertragen. Hoe meer heroes en hoe langer je ze vertraagt, des te korter is je respawn timer. Verder zijn ook al zijn twee heroics aangekondigd: entomb, wat andere spelers vastzet en march of the black king, waarin hij langzaam vooruit loopt en veel damage doet.

De monk is voor veel spelers een welkome toevoeging, die al langer om een Diablo-support vroegen. De monk zal als unieke trait hebben dat hij zelf zijn trait kan kiezen aan het begin van de match, die vervolgens toonaangevend is voor de rest van de game: attack, melee brawler en support. Verwacht wordt dat je dus een build kan maken waarin je een agressieve support kan zijn maar ook een die zich compleet focust op het healen van je teamgenoten.

Naast de nieuwe heroes werd ook de nieuwe map geshowd. De mechanics van deze map waren al bekend, maar daar is nu iets extra's aan toegevoegd: de eerste 30 seconden voordat de poorten opengaan zal er een treasure goblin in je gebied spawnen die je kan vermoorden. Doe je dit, dan krijg je extra gold aan het einde van de match.

The Eternal Conflict komt naar Heroes of the Storm

OPEC-landen verdienen minder dan 1000 miljard

Voor het eerst sinds 2010 is het de landen die aangesloten zijn bij oliekartel OPEC niet gelukt om de opbrengsten uit olie-export boven de 1000 miljard dollar uit te laten komen. Dat bleek uit het jaarverslag van de organisatie.

In totaal kwam de omzet van de twaalf leden van de OPEC vorig jaar uit op 993,3 miljard dollar. Dat is een daling van 11 procent ten opzichte van een jaar eerder. Vooral de economieën van kleinere OPEC-landen zijn afhankelijk van olie-inkomsten. Uit data van persbureau Bloomberg blijkt dat het deze landen met de huidige olieprijzen, die hard zijn gedaald ten opzichte van vorig jaar, veelal niet lukt hun begroting sluitend te krijgen.

OPEC besloot eerder deze maand zijn productie te handhaven op 30 miljoen vaten per dag, in een strijd om marktaandeel met de enorme Amerikaanse productie uit schaliegas-velden. Het productieplafond wordt sinds juni vorig jaar structureel overschreden.

'Kabinet wil lage btw-tarief afschaffen'

Het kabinet overweegt het lage btw-tarief op de meeste producten af te schaffen. Alleen op primaire levensmiddelen zou het lage belastingtarief van 6 procent overeind moeten blijven. Voor vrijwel alle andere producten en diensten moet het tarief omhoog naar het standaardtarief van 21 procent.

De verhoging betekent dat veel producten en diensten duurder worden. Het was al bekend dat een verandering in het btw-tarief eraan zat te komen.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft de oppositiepartijen uitgenodigd om woensdagavond te komen praten over de plannen. Het kabinet wil die nu nog niet openbaar maken. De oppositie wil dat juist wel.

MKB-Nederland is verbijsterd over de plannen van het kabinet om het lage btw-tarief te schrappen voor alles behalve de eerste levensbehoeften. "Het is een dolksteek in de rug voor die vele duizenden ondernemers die de crisis hebben overleefd en nu net weer een beetje overeind krabbelen. Absoluut onaanvaardbaar'' zegt voorzitter Michaël van Straalen woensdag.

Van Straalen waarschuwt dat het optrekken van het lage btw-tarief naar 21 procent vele duizenden banen gaat kosten. De sectoren die nu onder het lage tarief vallen zijn volgens hem arbeidsintensief. Het gaat om kappers, schoen- en fietsenmakers, de recreatiesector, tuinbouw (sierteelt), dagbladen en boeken en de schilders- en stukadoorsbranche.

'Miljarden aan probleemleningen bij banken'

De Nederlandse banken kampen nog met zo'n 55 miljard euro aan probleemleningen. De zes grootste van hen hadden eind vorig jaar bij elkaar ruim 44 miljard euro van dit soort slechte leningen op hun balans staan, aldus accountants- en adviesbureau PwC in een woensdag gepubliceerd rapport.

De bankensector in Europa moet komende jaren de balansen flink opschonen, als gevolg van strengere kapitaaleisen. Probleemleningen, waarbij de kans relatief groot is dat ze niet ingelost worden, en kredieten die de banken niet meer vinden passen bij hun strategie, moeten ze verkopen. Europabreed gaat dit om een bedrag zo'n 1900 miljard euro, ofwel zo'n 4 procent van alle Europese bankbezittingen.

Het verkoopproces is al gaande, constateerde PwC. In het huidige tempo duurt het wel nog ministens vijf jaar voor de Europese banken hun balansen weer op orde hebben.

Planet Coaster Tycoon komt in 2016 uit voor pc

Frontier Developments, onder andere bekend van de Roller Coaster Tycoon-games en Elite: Dangerous, komt volgend jaar met een spirituele opvolger in de Roller Coaster Tycoon-serie. De game heeft logischerwijs veel weg van de RCT-games, maar dan met de mogelijkheid om nog veel grootser te bouwen.

Fronter-topman Jonny Watts bood tijdens AMD's show op E3 tekst en uitleg over de opkomende Tycoon-game, waarbij het bouwen van achtbanen centraal staat. Het wordt mogelijk om je parkcreaties online te zetten en zodoende te delen met andere spelers.

Amieux weg bij NAC

Verdediger Rémy Amieux verlaat NAC Breda en keert terug naar zijn geboorteland Frankrijk. Hij gaat spelen bij Red Star FC, een club uit Parijs die is gepromoveerd naar de Ligue 2.

Amieux heeft zijn contract bij de Fransen dinsdagavond getekend, maakte de club bekend. De 28-jarige voetballer speelde vijf seizoenen in de eredivisie en kwam eerder uit voor NEC en RKC Waalwijk.

NAC degradeerde dit seizoen uit de eredivisie door verlies in de nacompetitie tegen Roda JC.

Trailer exclusieve pc-shooter Dirty Bomb

Dirty Bomb is een class-based multiplayer shooter exclusief voor pc. Tijdens E3 zijn nieuwe beelden getoond en is er nieuwe informatie gedeeld.

De E3-trailer van Dirty Bomb debuteerde tijdens tijdens de pc gaming show. Splash Damage-topman Paul Wedgewood introduceert de beelden, waarbij hij aangeeft dat dit de eerste titel is dat volledig eigendom van Splash is.

In Dirty Bomb zitten veel herkenbare elementen en gamemodi uit andere team based multiplayer shooters. Echter heeft de game ook een wat originelere modus genaamd Stop-Watch; hierin is het de bedoeling om enkele objectives uit te voeren terwijl het andere team verdedigt. Het leuke hieraan is dat wanneer de ronde voorbij is en de objectives gehaald, de tegenpartij dezelfde hoeveelheid tijd heeft om te winnen.

Dirty Bomb is momenteel nog in open-bèta.

Golden State Warriors winnen finale NBA

De Golden State Warriors mogen zich voor het eerst in veertig jaar de basketbalkampioen van de Verenigde Staten noemen. De ploeg won het beslissende duel in de finale van de NBA dinsdag met 105-97 van de Cleveland Cavaliers.

De Warriors liepen al in het eerste kwart uit naar een ruime voorsprong van dertien punten: 28-15. Vanaf dat moment moesten de Cavaliers met sterspeler LeBron James in de gelederen in de achtervolging. Langszij kwam de ploeg echter nooit meer; James maakte zijn sterrenrol waar met 32 punten en 18 rebounds in de laatste wedstrijd, maar had niet genoeg steun om Cleveland te titel te bezorgen.

Bij de Warriors scoorden sterspeler Stephen Curry en Andre Iguodola 25 punten per persoon. Het leverde de 31-jarige Iguadola de titel van Most Valuable Player, de meest waardevolle speler in de NBA-finale, op. Telkens als Cleveland enig ritme leek te pakken in de wedstrijd, scoorden de spelers uit Oakland een reeks aan punten.

Met de overwinning van dinsdag eindigde de basketbalploeg uit Oakland op een onoverbrugbare 4-2 voorsprong in de best-of-sevenserie. De Warriors werden in 1975 voor de laatste keer kampioen in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie.

No Man's sky komt gelijktijdig naar pc en PlayStation 4

Ruimteavonturengame No Man's Sky komt zowel naar pc als PlayStation 4. Ook komen beide versies gelijktijdig uit, echter blijft een releasedatum voorlopig nog altijd uit.

Sean Murray, lid van het ontwikkelteam bij Hello Games, maakte dit bekend bij de pc gaming show op E3. No Man's Sky was ook al aanwezig op E3 van 2014 en gooide daar hoge ogen. In de game is het de bedoeling dat je de ruimte verkent in een ruimteschip, waarbij alle omgevingen procedureel gegenreerd worden. Het is een 'open universe game' waarin ontdekking centraal staat, maar ook ruimtegevechten en het verzamelen van resources spelen een rol. De verschillende planeten die je kunt verkennen hebben ieder hun eigen atmosfeer en klimaat variërende van enorme woestijnplaneten of planeten van ijs, en kunnen bewoond zijn door onbekende, soms levensgevaarlijke fauna.

Killer Instinct naar pc, ondersteunt cross-play

Xbox-topman Phil Spencer maakte tijdens de pc gaming show afgelopen nacht kenbaar dat de 2013-versie van Killer Instinct zijn opmars maakt naar pc. Daarnaast krijgt de game ondersteuning voor cross-play, zodat pc-gamers het kunnen opnemen tegen Xbox One-gamers.

Het implementeren van cross-play-ondersteuning lijkt een focus te zijn voor Windows 10, die hele nauwe aansluiting krijgt met Xbox One. Eerder al kondigde gamestudio Lionhead aan dat de nieuwste Fable Legends ook over deze functionaliteit zal beschikken. Windows 10 komt 29 juli officieel op de markt.

Killer Instinct 2013 is een reboot van de vechtgame uit de jaren 90 en werd gelijktijdig ontwikkeld met de Xbox One-console. Het eerste seizoen van de game werd gemaakt door Double Helix, het tweede seizoen door Iron Galaxy Studios. Fans van de game vragen al lange tijd om een pc-versie.

Gears of War: Ultimate Edition komt naar pc

Gears of War breekt eindelijk opnieuw met zijn Xbox-exclusiviteit en komt opnieuw met een pc-versie. Met die aangename verrassing kwam Rod Fergusson, voormalig game director bij Epic Games, tijdens de pc gaming show op E3 afgelopen nacht.

Fergusson sprak over de heruitgave van de Gears-titel op pc, waarbij hij uitlegt welke nieuwe features we kunnen verwachten en wat er grafisch met de game is gebeurd. De ultimate edition was al aangekondigd voor Xbox One. Samen met 19 multiplayer maps, betreft Gears of War: Ultimate Edition een remaster van de eerste Gears-game met vijf nieuwe campaign-hoofdstukken.

Een releasedatum voor de pc-versie van Gears is nog niet bekendgemaakt, maar hij komt in augustus in ieder geval naar Xbox One.

Agüero kopt Argentinië langs Uruguay op Copa

Argentinië heeft in de nacht van dinsdag op woensdag (Nederlandse tijd) een belangrijke overwinning geboekt in de Copa América. Uruguay werd met 1-0 verslagen.

Argentinië wist de eerste groepswedstrijd tegen Paraguay niet in winst om te zetten (2-2). Een overwinning op Uruguay, dat in het eerste duel met Jamaica afrekende (1-0), was dan ook noodzakelijk om zich te houden op de volgende ronde. In Estadio La Portada de La Serena kreeg Uruguay de eerste kans op de voorsprong. Diego Godin kopte vanuit een hoekschop naast. Niet veel later kreeg Sergio Agüero dé kans op de 1-0 op aangeven van Lionel Messi, maar zijn kopbal werd gekeerd door Muslera.

Nadat de Argentijnse bondscoach Tata Martino in de tweede helft naar de tribune werd verwezen wegens commentaar op de leiding, was het Agüero die in de 56ste minuut de 1-0 maakte. Hij kopte een voorzet van Pablo Zabaleto hard binnen.

Argentinië gaf de voorsprong niet meer uit handen en pakte daardoor drie belangrijke punten. Met vier punten uit twee wedstrijden gaat de ploeg van Martino aan de leiding in Groep B. De Argentijnen wacht nu nog een groepswedstrijd tegen Jamaica. Uruguay sluit de groepsfase af tegen Paraguay.


Groep B: Argentinië 1-0 Uruguay. (Bron: YouTube)

Paraguay had aan één treffer genoeg om Jamaica van zich af te schudden tijdens de Copa América. De 1-0 zege was te danken aan een blunder van Duwayne Kerr.

De keeper van Jamaica ging vreselijk in de fout bij de goal van Edgar Benítez. Een lange bal van achteruit leek een gemakkelijke vangbal voor Kerr te worden, maar Kerr kwam zijn strafschopgebied uit en moest daardoor koppen. Dat deed hij precies op de knie van Benítez. De bal verdween vervolgens in het net.

Na de pauze bleef Paraguay de betere ploeg en kreeg het kansen op meer. Een treffer van Victor Caceres werd wegens buitenspel geannuleerd. Jamaica bleef in leven, maar kon geen potten breken. Miguel Samudio trof namens Paraguay nog de lat. De blunder van Kerr bleek uiteindelijk het moment van de wedstrijd, want het bleef bij 1-0.

Het enige doelpunt van Edgar Benítez (Paraguay). (Bron: YouTube)

Utrecht in ban van UFO

Utrecht is in de ban van de ring. Gisteravond werd een ringvormige UFO door vele Utrechters op de gevoelige plaat vastgelegd.

Op de vele foto's is duidelijk een zwarte ring in de lucht te zien. Ook boven universiteitscampus de Uithof, iets buiten de stad, werd de UFO gesignaleerd.

Boven Houten veranderde de ring ineens van vorm. Het voorwerp werd toen ellipsvormig.

3000 bezwaarschriften huishoudelijke hulp

Zo'n 3000 bezwaarschriften zijn er sinds begin dit jaar ingediend bij 41 gemeenten over het veranderen of stopzetten van de huishoudelijke hulp. Dat blijkt uit een steekproef van het vakblad Binnenlands Bestuur. Het blad spreekt van 'een stortvloed' aan bezwaarschriften. In sommige gemeenten is zelfs tijdelijk extra personeel ingezet om de klachten te kunnen verwerken.

Bij de gemeente Utrecht, dat de hulp heeft versoberd, zijn tot nu toe 840 bezwaren binnengekomen. Oosterhout is helemaal gestopt met de huishoudelijke hulp, hier zijn ruim 300 bezwaarschriften binnengekomen. Opvallend zijn de 457 bezwaarschriften in de gemeente Den Haag, hier is namelijk niets veranderd in het zorgaanbod.

Phil Collins koopt voormalig huis J.Lo

Phil Collins heeft 33 miljoen dollar (29 miljoen euro) neergelegd voor de villa in Miami waar eerder Jennifer Lopez woonde. Dat meldt The Wall Street Journal.

De Britse muzikant kocht het huis van een zakenman die het optrekje aan zee in 2005 voor zo'n 14 miljoen dollar (12 miljoen euro) overnam van Lopez. Hij heeft drie jaar lang flink gerenoveerd, maar is nu verhuisd naar het westen. Dat komt mooi uit voor Phil Collins, wiens kinderen in Florida wonen en hij regelmatig bezoekt.

Nu kan hij zich tijdens zijn verblijf in het zonnige zuiden terugtrekken op het landgoed met zwembad, vijver, spa, buitenkeuken en dok waar meerdere boten aan kunnen leggen. Collins heeft ook nog een huis in New York.

FNV wil einde aan 'schimmige belastingdeals'

Er moet een einde komen aan de 'schimmige belastingdealtjes' tussen de overheid en grote internationale bedrijven. Daarvoor pleit FNV Bondgenoten woensdag. Volgens de vakbond loopt Nederlands jaarlijks miljarden mis doordat met name multinationals te weinig bijdragen aan publieke voorzieningen.

FNV hekelt onder meer belastingafspraken met het Amerikaanse Starbucks. Door die taksdeal kon het het koffiebedrijf volgens de bond ,,miljoenen euro's die bestemd waren voor onderwijs, wegen en andere publieke voorzieningen, in eigen zak steken.''

De belastingdeals met grote bedrijven zorgen volgens de bond voor een 'enorm belastinglek', dat gedicht zou moeten worden in het nieuwe belastingplan van het kabinet.

Kinderen zijn een plaag in de trailer voor Cooties

Het veilige bestaan van een schoolmedewerker wordt ernstig bedreigd in de nieuwe horrorcomedy Cooties, waarvoor deze week de eerste trailer is vrijgegeven.

In Cooties verandert een virus in het voedsel de kinderen van een basisschool in moordlustige zombies. Een groep onderwijzers moet samenwerken om veilig te blijven voor de kleine terreurtjes.

De cast van Cooties bestaat uit Elijah Wood, Rainn Wilson, Alison Pill, Jack McBrayer, Jorgé Garcia, Nasim Pedrad en bedenkers Leigh Whannell en Ian Brennan. De film is geregisseerd door Jonathan Milott en Cary Murnio en komt in de VS uit in september. Een Nederlandse datum is nog niet bekend.

Trailer: Kate Mara en David Oyelowo in Captive

Voor de nieuwe thriller Captive, met Kate Mara en David Oyelowo, is vandaag een nieuwe trailer verschenen.

Gebaseerd op het boek An Unlikely Angel van Ashley Smith, vertelt Captive het verhaal van Smith (Mara), een alleenstaande moeder die worstelt met een drugsverslaving. Ze wordt op een dag gegijzeld in haar eigen appartement door een ontsnapte gevangene (Oyelowo) die de rechter die hem heeft veroordeeld vermoordde na zijn uitbraak.

Captive is geregisseerd door Jerry Jameson en verschijnt in de VS in september in de bioscoop. Een Nederlandse releasedatum is nog niet bekend.

Rapport: de robotsamenleving komt eraan

De 'robotsamenleving' komt eraan. Robots zullen de arbeidsmarkt steeds meer beïnvloeden. De samenleving staat voor een technologische revolutie en moet zich afvragen hoe daarmee om te gaan. Deze conclusies staan in een woensdag gepresenteerd rapport dat het Rathenau Instituut schreef in opdracht van de Tweede Kamer.

Het onderzoek laat zien dat informatietechnologie, zoals robots en internet, bijdraagt aan de groei van arbeidsproductiviteit. De eensgezindheid onder economen dat innovatie niet tot baanverlies leidt, brokkelt echter sinds 2010 af, stelt het instituut. "De invloed van informatietechnologie op werk verschilt. Vooral banen op mbo-niveau staan onder druk. Daarnaast maakt informatietechnologie ook internationalisering en flexibilisering van arbeid mogelijk", aldus het rapport.

De commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Tweede Kamer vroeg het Rathenau Instituut begin dit jaar of ze een overzicht kon maken over de invloed van technologische ontwikkelingen op de werkgelegenheid. Dit mede naar aanleiding van een toespraak van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) waarin hij zijn zorgen uitte over de invloed van robotisering op de werkgelegenheid.

De bewindsman zei toen te vrezen dat in de toekomst voor veel mensen geen betaald werk meer is, omdat de meeste arbeid straks wellicht door robots of machines wordt verricht. Hij onderstreepte dat het kabinet het niet zover wil laten komen. Het zet in op bijvoorbeeld onderwijs, opleiding, verlaging van de lasten op arbeid en een betere begeleiding van werklozen om te verhinderen dat steeds meer werkgelegenheid verloren gaat.

Het instituut roept de politiek op om de 'robotsamenleving' te zien als 'uitgangspunt dat richting kan geven'. De geschiedenis laat zien dat dat kan door te investeren in maatschappelijk verantwoorde innovatie, in onderwijs en in aandacht voor de verdelingen van kosten en baten, aldus het rapport.

De Tweede Kamer wil de inzichten gebruiken als basis voor het komende politieke debat over de effecten van technologie op de arbeidsmarkt.

Veiling eerste vaatje Hollandse Nieuwe

De liefhebbers hebben er even op moeten wachten, maar woensdagmiddag gaat het dan toch echt gebeuren. Het eerste vaatje nieuwe haringen wordt dan traditioneel geveild in de visafslag in Scheveningen. De veiling luidt officieel het haringseizoen in. Deze was eerst gepland op 9 juni, maar werd uitgesteld, omdat de haring nog niet vet genoeg was.

De opbrengst van de veiling gaat dit jaar naar het Nationaal Ouderenfonds. Met het geld zullen stranduitjes voor eenzame ouderen georganiseerd worden, inclusief haring happen. Ruben Nicolai, ambassadeur van het Nationaal Ouderenfonds, opent de veiling om 14.00 uur. Daarna wordt de Hollandse Nieuwe gekeurd door een proefpanel van haringsdeskundigen. De officiële veiling start om 15.15 uur. Na de veiling kan het nieuwe maatje geproefd worden.

Het is voor de derde keer dat de veiling van het eerste vaatje niet op de geplande datum kon plaatsvinden. Eerder gebeurde dit al in 2006 en 2013.

Energiedrankboer verliest weer van Beastie Boys

Beastie Boys heeft energiedrankjesmaker Monster opnieuw een stukje armer weten te maken. De tweede rechtszaak van de hiphop-formatie wegens copyrightschending eindigde in de toekenning van een schadevergoeding. Die viel echter lager uit dan de geëiste 2,5 miljoen dollar, aldus USA Today.

De rappers wonnen vorig jaar na twee jaar procederen een rechtszaak tegen de fabrikant omdat die ongevraagd muziek had gebruikt in hun commercials. De rechter dwong Monster toen 1,7 miljoen dollar (1,5 miljoen euro) over te maken naar de band, maar even later eiste de groep nog eens 2,5 miljoen dollar (2,2 miljoen euro) om de advocaten te kunnen betalen. De rechter vond dat bedrag echter te hoog en droeg Monster op 668.000 dollar (593.000 euro) te betalen.

Sinds het overlijden van bandlid Adam Yauch in 2012 is het trio ermee gestopt. Yauch had in zijn testament gezet dat hij niet wilde dat zijn muziek commercieel gebruikt zou worden. Zijn collega's Michael Diamond en Adam Horovitz verdedigen hun nalatenschap dan ook fel. Behalve Monster werd ook speelgoedfabrikant GoldieBlox aangeklaagd voor ongevraagd gebruik van muziek van de band.

Het ging om het ongeautoriseerde gebruik van de nummers Looking Down the Barrel of a Gun, Make Some Noise, Sabotage en So What'cha Want.

'Stop afluisteren advocaten door AIVD en MIVD'

De geheime diensten AIVD en MIVD moeten stoppen met het naar eigen goeddunken afluisteren van gesprekken tussen advocaten en hun cliënten. Dat is de inzet van een kort geding woensdag in Den Haag dat de advocaten hebben aangespannen tegen de overheid.

De advocaten vinden dat de praktijk, waar lang weinig over bekend was, het recht op een eerlijk proces schendt. ,,Iedereen moet ervan uit kunnen gaan dat de communicatie met een advocaat vertrouwelijk is'', benadrukken de advocaten Michiel Pestman en Sébas Diekstra.

De advocaten willen dat het afluisteren stopt of dat in ieder geval een onafhankelijke rechter hier vooraf toestemming voor geeft.

Het staat inmiddels vast dat advocaten van het kantoor Prakken d'Oliveira, die onder meer terrorismeverdachten bijstaan, langdurig zijn afgeluisterd door de AIVD. Pestman maakt deel van dat kantoor uit. Ook de MIVD mag advocaten afluisteren als de dienst denkt dat dit nodig is, bleek onlangs uit een brief van minister Jeanine Hennis van Defensie aan advocaat Diekstra.

Donald Trump snapt protestlied van Neil Young niet

Onder begeleiding van Neil Youngs Rockin' In The Free World kondigde Donald Trump zijn kandidaatstelling voor het Republikeinse presidentschap aan. Tot ontzetting van Young zelf, meldt de Los Angeles Times. De multimiljardair heeft de strekking van het protestnummer schijnbaar niet echt begrepen.

"Donald Trump had geen toestemming om Rockin In The Free World te gebruiken", zegt Youngs manager Elliott Roberts. De Canadese muzikant ziet liever een Democratische president bij zijn zuiderbuur. "Neil steunt Bernie Sanders voor het presidentschap." Roberts heeft inmiddels het team van Trump verzocht te stoppen met het gebruik van het nummer.

Politiek gezien is Neil Young dan ook niet bepaald de gedroomde muzikale partner van Trump. Young zette zich de afgelopen tijd immers in voor duurzame energie, en riep op tot een boycot van Starbucks omdat die koffieketen samen met Monsanto strijdt tegen nieuwe wetten voor meer transparantie over de ingrediënten van producten. Donald Trump wil juist graag dat de olie uit het Midden-Oosten rijkelijk blijft vloeien. Ook ontkent hij dat er sprake is van klimaatverandering.

Rockin' In The Free World gaat onder meer over het gevaar van milieuvervuiling. Het lijkt er dus op dat Donald Trump niet goed naar het lied van de rockende hippie heeft geluisterd, en denkt dat het een lofzang is. Dat gebeurt overigens met wel meer protestnummers, zoals bijvoorbeeld Born in the USA van Bruce Springsteen (dat Ronald Reagan ooit niet meer mocht gebruiken). Maar het zou natuurlijk ook kunnen dat het Trump allemaal geen barst interesseert.

Tokio uit top 10 van duurste steden

Tokio is verdreven uit de top 10 van duurste steden ter wereld voor expats. Dat berichtte de Financial Times woensdag. Op de eerste plaats staat dit jaar opnieuw de Angolese hoofdstad Luanda.

Het vertrek van Tokio uit de ranglijst is opvallend. De Japanse hoofdstad had jarenlang de dubieuze eer topposities te hebben op de lijst van HR-bedrijf Mercer. Tokio stond in 2012 nog op de eerste plaats, maar is nu weggezakt. Dat komt volgens de zakenkrant doordat de koers van de yen verzwakte tegenover de dollar en de Chinese renminbi.

Chinese steden zijn ondertussen juist bezig aan een opmars op de lijst. Zo staat Hongkong dit jaar op de tweede plaats. Ook Shanghai (6) en Peking (7) staan hoog genoteerd, terwijl die steden vorig jaar nog goed waren voor een 10e en 11e plaats op de lijst met dure steden.

Europese Spelen 2015 - Dag 6

Het was gisteren een dag zonder Nederlandse medailles en dat lijkt vandaag ook het geval te gaan worden. Je weet het uiteraard maar nooit, maar met slechts één kleine kans lijkt het erop dat de Oranje equipe nog even moet wachten op de vierde medaille.

Die ene kans van vandaag komt in het boogschieten. In de gemengde wedstrijd wordt vandaag de hele knock-outfase afgewerkt, waar Rick van der Ven en Shireen-Zoë de Vries het opnemen tegen het Deense duo Johan Weiss en Maja Jager. Over de vorm van Van der Ven is weinig twijfel gezien zijn tweede plek in de plaatsingsronde, maar De Vries zal een topdag moeten hebben om kans te maken op de medailles. Vooral Duitsland lijkt zeer sterk met Florian Kahllund en Lisa Unruh, terwijl Mauro Nespoli en Natalia Valeeva namens Italië voor concurrentie zullen zorgen.

Verder staan er vandaag groepswedstrijden op het programma voor de volleybalsters, tafeltennissters Li Jie en Li Jiao en de beachvolleybalduo's. Kirsten Boersma gaat op de trampoline proberen om zich voor de eindstrijd te plaatsen, terwijl de waterpolodames het in de kwartfinale op gaan nemen tegen Italië. 

Het beachvolleybal behoort ook dit jaar weer tot de hoogtepunten van een multisportevenement (Foto: Getty)

Vanuit internationaal oogpunt lijkt vandaag vooral het taekwondo bij de mannen tot 68 kilogram een mooie strijd te worden. De regerend olympisch kampioen, de Turk Servet Tazegül, krijgt concurrentie van Joel Gonzalez uit Spanje, die in Londen olympisch goud pakte in de klasse tot 58 kilogram. Ook de Belgische kersvers wereldkampioen Jaouad Achab (-63kg) en verliezend WK-finalist Alexey Denisenko zijn van de partij.

Overigens is het het melden waard dat de organisatie zeer veel wedstrijden live uitzendt via YouTube. De livestreams kunnen hier bekeken worden. Een vast programma lijkt er niet te zijn, dus geïnteresseerden moeten zelf even in de gaten houden wat er precies uitgezonden wordt. Verder kunnen de echte diehard fans ook via de officiële online stream van de Azerbeidzjaanse tv kijken, die hier te vinden is. Zij hebben daarnaast een gratis app voor Android (AZTV), waar ook gekeken kan worden. Deze is te vinden in de Google Play Store. Tot slot is een ieder uiteraard van harte welkom om in deze topicreeks op het FOK!forum mee te komen praten over en kijken naar de Spelen.

Tijdschema Nederlandse deelnemers en medaille-evenementen 

Tijd (NL) Sport Wedstrijd Medailles
06:00 Boogschieten Achtste finales team vrouwen: Nederland - Oekraïne Nee 
06:00  Volleybal  Groep B vrouwen: Nederland - Duitsland  Nee 
07:00  Beachvolleybal  Groep E mannen: Van de Velde/Van Dorsten - Kubala/Hadrava (Tsjechië)  Nee 
07:00  Ritmische gymnastiek  Finale groep allround  Ja 
07:30 Waterpolo  Kwartfinale vrouwen: Nederland - Italië  Nee 
08:00  Schieten  Finale 10 meter luchtpistool vrouwen  Ja 
08:00  Tafeltennis  Tweede ronde vrouwen: Li Jie - Bernadette Szocs (Roemenië)  Nee 
11:00  Tafeltennis  Tweede ronde vrouwen: Li Jiao - Yana Noskova (Rusland) Nee 
11:45  Schieten  Finale kleiduifschieten, trap mannen Ja 
12:50  Boogschieten  Achtste finales gemengd team: Nederland - Denemarken  Nee 
14:00  Schieten  Finale 10 meter luchtpistool mannen  Ja 
14:40  Boogschieten  Kwartfinale gemengd team: evt Nederland  Nee 
15:00  Beachvolleybal  Groep F vrouwen: Braakman/Sinnema - Trans/Søndergård  Nee
15:15  Trampoline  Kwalificatie vrouwen: Kirsten Boersma  Nee 

15:46 

Boogschieten  Halve finale gemengd team: evt Nederland  Nee 
16:00  Beachvolleybal  Groep D vrouwen: Van Gestel/Van der Vlist - Karagkouni/Metheniti (Griekenland)  Nee 
16:00  Worstelen  Finales mannen vrije stijl -57kg  Ja 
16:11  Boogschieten  Finales gemengd team: evt Nederland  Ja 
16:21  Worstelen   Finales mannen vrije stijl -65kg  Ja 
16:42  Worstelen   Finales mannen vrije stijl -74kg  Ja 
17:03  Worstelen   Finales mannen vrije stijl -97kg  Ja 
18:15  Taekwondo  Gevechten om brons: Vrouwen -57kg en mannen -68kg  Ja 
19:15  Taekwondo  Finales: Vrouwen -57kg en mannen -68kg  Ja 

Medaillespiegel na dag 5

Positie Land Goud Zilver Brons Totaal
1 Rusland 12 5 5 22
2 Azerbeidzjan 8 3 8 19
3 Hongarije 7 1 5 13
4 Wit-Rusland 5 1 7 13
5 Duitsland 4 5 6 15
6 Turkije 4 2 8 14
7 Spanje 3 4 1 8
8 Zwitserland 3 3 1 7
9 Servië 3 3 0 6
10 Frankrijk 2 3 4 9
11 Portugal 2 3 0 5
12 Groot-Brittannië 2 1 1 4
13 Oekraïne 1 5 5 11
14 Polen 1 2 4 7
15 Kroatië 1 1 3 5
16 Zweden 1 1 1 3
17 Litouwen 1 0 0 1
18 Oostenrijk 0 4 2 6
19 Italië 0 4 0 4
20 Nederland 0 2 1 3
21 Bulgarije 0 1 3 4
22 Tsjechië 0 1 2 3
23 Israël 0 1 1 2
24 Armenië 0 1 0 1
24 Griekenland 0 1 0 1
24 Roemenië 0 1 0 1
24 San Marino 0 1 0 1
28 Macedonië 0 0 2 2
29 België 0 0 1 1
29 Denemarken 0 0 1 1
29 Estland 0 0 1 1
29 Letland 0 0 1 1
29 Moldavië 0 0 1 1
29 Montenegro 0 0 1 1
29 Noorwegen 0 0 1 1
29 Slowakije 0 0 1 1

Huizen Almere ontruimd vanwege benzinelucht

De bewoners van enkele woningen rond de Harpstraat in Almere hebben in de nacht van dinsdag op woensdag vanwege stankoverlast hun huizen moeten verlaten. In de straat hangt volgens de politie een sterke benzinelucht, maar is het nog onduidelijk wat de oorzaak is van de stank.

De hulpdiensten besloten meerdere woningen te ontruimen om te voorkomen dat mensen onwel worden. "De brandweer is bezig de benzinedampen te bestrijden", zei een woordvoerster van de politie. Het is nog onduidelijk hoeveel woningen precies zijn ontruimd.

Voetbalsters door naar achtste finales WK

Een dag na hun laatste groepswedstrijd op het WK weten de Nederlandse voetbalsters zeker dat ze naar de achtste finales gaan. Na de laatste speelronde in groep C is duidelijk dat Oranje bij de vier beste nummers drie van de zes groepen zit. Kameroen was daar met 2-1 te sterk voor de Zwitsers.

De ploeg van bondscoach Roger Reijners verzamelde in poule A vier punten, waarmee het als derde eindigde achter gastland Canada (vijf punten) en China (vier). De Chinezen scoorden vaker dan Oranje en werden daardoor als tweede geklasseerd. Nederland begon het WK met winst op Nieuw-Zeeland (1-0), verloor vervolgens van China (0-1) en sloot af met een gelijkspel tegen Canada (1-1).

De 'Leeuwinnen' moeten nog wel afwachten wanneer en tegen wie ze in de achtste finale spelen. Pas als alle zes groepen klaar zijn, is duidelijk of Oranje zaterdag in Ottawa tegen de nummer één van groep B speelt (Duitsland) of drie dagen later in Vancouver tegen de winnaar van poule C.

Voedseltekort dreigt door droogte Noord-Korea

Noord-Korea kampt met de ergste droogte in honderd jaar. Door het extreme gebrek aan regen dreigen "chronische voedseltekorten", zegt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA.

De agrarische sector kent grote problemen. Rijstvelden die onder water moeten staan om de plantjes te laten groeien, drogen op. In de belangrijkste rijstgebieden, in het westen, binnenland en het oosten, wordt voorlopig geen regen voorspeld. Ook de productie van graan is getroffen.

Voedselgebrek is een probleem waar Noord-Korea al jarenlang mee te maken heeft. Door een tekort aan eten wordt een op de drie kinderen onder de vijf jaar belemmerd in zijn groei. In de jaren negentig kampte het communistische land al met hongersnood.

Voedseltekort dreigt door droogte Noord-Korea
Voedseltekort dreigt door droogte Noord-Korea (Foto: ANP)

Bertens wint ook op gravel

Kiki Bertens heeft na haar halvefinaleplaats van afgelopen week in Rosmalen dinsdag ook op het graveltoernooi van Montpellier haar eerste partij gewonnen. Op het ITF-toernooi versloeg de Nederlandse nummer 110 van de wereld de Spaanse Cristina Sanchez-Quintanar (460ste) met ruime cijfers: 6-0 en 6-1.

In de achtste finale neemt Bertens het op tegen de Russische Marina Melnikova, de mondiale nummer 173. Die versloeg in de eerste ronde in drie sets de Française Julie Coin, die mondiaal als tweehonderdste gerangschikt staat (3-6, 6-3 en 6-3).

Knieblessure houdt Gilbert uit de Tour

Philippe Gilbert komt dit jaar niet in actie in de Tour de France. De 32-jarige wielrenner viel dinsdag in de vierde etappe van de Ronde van Zwitserland uit met een blessure aan de rechterknie. Na onderzoek in het ziekenhuis werd bij een MRI-scan een kleine breuk ontdekt in het onderbeen van de Belg, waarschijnlijk opgelopen bij een val in de Waalse Pijl in april. Daardoor is de renner niet op tijd fit voor de Ronde van Frankrijk die op 4 juli start in Utrecht.

"De keuze voor de acht renners die Tejay van Garderen in de Tour ondersteunen worden gekozen op basis van hun huidige vorm en gezondheid", zei ploegleider Jim Ochowicz. "We willen de beste renners aan de start en Philippe is momenteel niet op zijn best."

'Chelsea huurt Falcao van Monaco'

De Colombiaanse spits Radamel Falcao blijft zo goed als zeker actief in Engeland. De spits wordt volgens verschillende Engelse media door Chelsea voor een jaar gehuurd van AS Monaco, zo werd dinsdag gemeld. Falcao zou afzien van een deel van zijn riante salaris om de overgang door te kunnen laten gaan.

Afgelopen seizoen speelde de Colombiaan al op huurbasis voor Manchester United, maar dat werd mede door blessures geen groot succes. Falcao maakte slechts vier doelpunten voor de equipe van Louis van Gaal. De koopoptie, die een dikke 40 miljoen euro zou bedragen, werd dan ook niet gelicht.

Michelin mengt zich in strijd om F1-banden

Michelin wil vanaf 2017 de exclusieve bandenleverancier in de Formule 1 worden. Het contract van de Formule 1-organisatie met de huidige leverancier Pirelli loopt eind 2016 af. Geïnteresseerde fabrikanten hadden tot 17 juni de tijd zich aan te melden. "Dat hebben we gedaan", bevestigt Michelin-chef Pascal Couasnon dinsdag aan Autosport.

"We hebben het al een tijdje over de Formule 1, omdat we teleurgesteld zijn over de banden die nu worden gebruikt", vertelt Couasnon. Pirelli ontwierp in opdracht van de F1-leiding een snel slijtende bandensoort, die veel pitstops moest garanderen. De slijtgevoelige banden kregen veel kritiek van coureurs en fans. Couasnon wil het rubber daarom weer een stuk duurzamer maken. "Zo'n wegwerpband is geen goede reclame voor de bandenindustrie." Daarnaast wil Michelin overstappen op een groter formaat velgen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.