Grootse herdenking Slag bij Waterloo gepland

Redactie

Honderd balen stro en hooi van 300 kilo elk, twaalf watertanks van 1000 liter voor driehonderd paarden, 1500 vuilniszakken, tweehonderd mobiele toiletten en duizend toiletrollen. De organisatie van de herdenking van de Slag bij Waterloo, tweehonderd jaar geleden, laat niets aan het toeval over. Met 180.000 verwachte toeschouwers en bijna 7000 participanten uit 75 verschillende landen kan dat ook niet anders.

Donderdag is het tweehonderd jaar geleden dat het Brits-Nederlands leger en Hannoverse en Pruisische troepen de Franse heerser Napoleon Bonaparte versloegen. Die beroemde veldslag wordt de komende dagen uitvoerig herdacht. Hieronder een overzicht van de belangrijkste evenementen.

Op donderdag 18 juni vindt de officiële ceremonie plaats aan de voet van de Leeuw van Waterloo, een monument ter herinnering van de slag, opgericht door Nederland ter ere van de prins van Oranje die meevocht en daarbij gewond raakte. De plechtigheid (11.00 - 14.00 uur) wordt bijgewoond door gasten onder wie koning Willem-Alexander en koningin Máxima en afstammelingen van de militairen die aan de slag deelnamen.

Halsreikend wordt uitgekeken naar vrijdag 19 juni als de focus ligt op de reconstructie van het begin van de veldslag: de aanval van het Franse leger. Vanaf 20.00 uur zal die worden nagespeeld door duizenden acteurs en figuranten, onder wie ruim driehonderd Nederlanders. Overdag zijn de bivakken van de troepen te bezoeken.

Zaterdag 20 juni staat in het teken van de tegenaanval van de geallieerden. De strijd vangt aan om 20.00 uur en leidt uiteindelijk tot de vlucht van Napoleon naar Parijs.

Alle kaarten voor de reconstructies zijn verkocht, voor het merendeel aan Belgen, Fransen en Duitsers. Maar ook ruim 4000 Nederlanders gaan het spektakel bekijken.