Toeristen opgepakt in Marokko

Gearresteerd en verhoord worden omdat je tijdens de vakantie een shirt van het land draagt waar jij je spaarzame vrije dagen doorbrengt? In Marokko kan je dat overkomen. Vijftien Duitsers zijn in Marrakech opgepakt omdat ze een kaart van het Noord-Afrikaanse land op hun bierbuik hadden staan.

De reden van de arrestatie: in de ogen van de Marokkaanse hermandad was de kaart incompleet. De Westelijke Sahara, een gebied ten zuiden van Marokko, stond niet afgebeeld op de t-shirts.

De kwestie ligt nogal gevoelig. Sinds voormalig kolonisator van de Westelijke Sahara Spanje zijn biezen pakte, zag Marokko zijn kans schoon en deed landjepik op hoog niveau. Het gebied is nogal rijk aan fosfaat, de visindustrie gaat er hartstikke goed en op een handjevol Sahrawi's, die liever onafhankelijk zouden willen zijn na, zit niemand Marokko echt dwars.

Marokko claimt het gebied op historische gronden. In hun ogen is het gebied 'altijd' Marokkaans geweest. Volgens de gehanteerde logica zou Nederland moeiteloos België, Luxemburg en een stukje Frankrijk kunnen opeisen. Bewoners uit de Westelijke Sahara hadden in het prekoloniale tijdperk wel contacten met Marokkaanse sultans, maar van echte soevereiniteit van de bovenburen is nooit echt sprake geweest.

De Marokkaanse regering gebruikt intussen middelen waarvan een hardcore zionist waarschijnlijk een strakke plasser zou krijgen: om de oorspronkelijke bevolking buiten de deur te houden is een muur met een lengte van meer dan 2700 kilometer opgeworpen. Alles links (ten westen) van die muur wordt beschouwd als Marokkaan en een groot deel van de Sahrawi's zitten in vluchtelingenkampen in Algerije. Sahrawi's worden ook wel de 'Marokkaanse Palestijnen' genoemd. Een rol die ze goed af gaat: ook zij maken gebruik van tunnels om in het bezette gebied te komen.

Twijfelen aan de soevereiniteit van Marokko is een van de drie gespreksonderwerpen die haram zijn in het land.,samen met 'koning' en 'geloof'. De gevangen genomen Duitsers hadden echter zoiets van: "Wir haben es nicht gewusst". In hun kinderlijke onschuld en enthousiasme hadden ze in de heimat een leuk shirtje gekocht. De politieke lading van een dergelijke afbeelding is ze volkomen ontgaan.

Na een verhoor en twee verloren vakantie-uren mochten onze oosterburen hun reis vervolgen.

Tientallen doden door busongeluk Marokko (ANP)Het deel van Marokko dat ook echt Marokko is.