Tieners high van lachgas in slagroomspuit

Tieners in Rotterdam hebben de slagroomspuit ontdekt. Ze zijn er achter gekomen dat ze slagroompatronen kunnen gebruiken om high te worden van het lachgas dat erin zit. Dat schrijft Metro.

Gedragsdeskundige Kees van Overveld zag de patronen op straat liggen toen hij een avond meeliep met Rotterdamse wijkagenten. Hij vreest dat het spul een opstapje is naar het gebruik van softdrugs op jonge leeftijd. Volgens wijkagenten is er sprake van een plaag; ze signaleren de patronen steeds vaker. 'Het gaat om kinderen van 11 jaar en ouder die ze gebruiken voor het lachgas dat erin zit', zegt van Overveld.

Lachgas is een kleurloos, zoetgeurend en -smakend gas. Het wordt onder meer gebruikt als verdovingsmiddel en kortdurende pijnstiller. Vanuit een patroon (van een slagroomspuit) wordt het gas in een ballon gespoten en daarna ingeademd. Gebruikers worden lacherig, voelen tintelingen en beleven een vervorming van de werkelijkheid in beeld en geluid. Volgens de wijkagenten vinden kinderen de patronen een leuk experiment. Van Overveld: 'Kinderen krijgen een high gevoel en worden getriggerd om te zoeken naar langere momenten om dat gevoel te krijgen, zoals softdrugs.'

Kennisinstituut Trimbos waarschuwt voor de risico's die het gebruik van lachgas met zich meebrengt. Door zowel in en uit te ademen in de ballon kan tijdelijk zuurstoftekort ontstaan. Dit kan leiden tot misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid. Ook kun je bewusteloos raken, wat kan leiden tot ongelukkige valpartijen. Langdurig gebruik kan ook leiden tot een vitaminetekort en wanneer je verkouden bent, kan je trommelvlies knappen door de extra spanning in je hoofd.

Het AD meldt dat de lachgaspatronen op verschillende plekken in Rotterdam zijn gevonden. Ook heeft de politie een partij van 271 lachgaspatronen in beslag genomen bij drie jongeren die ze in het uitgaansleven verkochten.