Hongarije wil migranten weren met hek

De regering van Hongarije overweegt een vier meter hoog hek langs de grens met Servië te bouwen om migranten buiten de deur te houden. Dat heeft minister van buitenlandse zaken Peter Szijjarto woensdag gezegd.

De regering heeft minister van binnenlandse zaken Sandor Pinter de opdracht gegeven het plan de komende week uit te werken. "De migratieproblemen waarmee Europa wordt geconfronteerd hebben op geen enkele lidstaat zoveel invloed als op Hongarije", zei Szijjarto. "Hongarije kan niet langer wachten. We hopen natuurlijk dat er een gezamenlijke Europese oplossing komt."

Het aantal migranten en asielzoekers dat naar Hongarije wil, is sinds de tweede helft van 2014 flink gestegen en de meesten arriveren via Servië. Dit jaar hebben ruim 53 duizend mensen er asiel aangevraagd, tegenover 43 duizend in 2014 en 2150 in 2012. Ruim zeventig procent van de mensen die in de afgelopen drie maanden een asielverzoek indienden komt uit Syrië, Afghanistan en Irak.

De overgrote meerderheid trekt echter na het indienen van de asielaanvraag door naar West-Europa, naar landen als Duitsland en Zweden. Na Zweden is Hongarije overigens het EU-land dat de afgelopen paar jaar de meeste asielzoekers opnam.