'Sweep' Zwitserse mountainbikers, pech Van der Heijden

heywoodu

De Zwitserse mountainbikers hebben hard uitgehaald tijdens de Europese Spelen in Baku. Nino Schurter won het goud, voor zijn landgenoten Lukas Fluckiger en Fabian Giger. Eerder wonnen Jolanda Neff en Kathrin Stirnemann namens Zwitserland al goud en zilver bij de vrouwen.

Schurter was vanaf de start duidelijk de sterkste en reed al snel weg. Na enkele ronden werd hij bijgehaald doordat hij voor een fietswissel even stil moest staan, maar dat veranderde niks aan zijn dominantie. Alleen Fluckiger en Giger konden enigszins in de buurt blijven, maar onderling leverden ze weinig strijd meer. Na een uur en ruim veertig minuten kwam de 29-jarige Schurter, drievoudig wereldkampioen, als eerste over de finish. Ruim tien seconden later volgde Fluckiger, nog eens twintig seconden later gevolgd door Giger. Gerhard Kerschbaumer uit Italië werd op meer dan anderhalve minuut de beste niet-Zwitser op plek vier.

De Nederlander Michiel van der Heijden kende geen goede dag. De wereldkampioen bij de beloften brak de ketting van zijn fiets en kon de wedstrijd niet afmaken. Eerder reed hij al lek in de openingsronde van de wedstrijd. De Belgische crossgrootheid Sven Nys werd 23e.