Handbalsters plaatsen zich voor WK ondanks nederlaag

De Nederlandse handbalsters hebben zich definitief geplaatst voor het wereldkampioenschap in december in Denemarken. De ploeg van bondscoach Henk Groener verloor zaterdag weliswaar de uitwedstrijd tegen Tsjechië met 25-23, maar die nipte nederlaag bracht de kwalificatie geenszins in gevaar. De thuiszege van Oranje met 33-23 een week eerder in Arnhem was ruim voldoende om de beslissende play-off te winnen.

In Most kwam het Nederlands team geen moment echt in gevaar. Tsjechië mocht een aantal keren uitlopen, maar verder dan vier doelpunten verschil kwam het gastland niet. Oranje pareerde vrij solide de aanvalsgolven van de tegenstander en was zelf in aanvallend opzicht effectief genoeg. Mede dankzij Lois Abbingh en Yvette Broch, die respectievelijk zes en vijf keer scoorden.

Oranje moest er even inkomen, want Tsjechië was de ploeg die in de beginfase scoorde en een voorsprong van 3-0 nam. Na acht minuten wist Debbie Bont pas de eerste Nederlandsw treffer te maken. De thuisploeg liep uit naar 9-5, maar toen besloot Abbingh dat het genoeg was. Met drie rake worpen bracht ze de stand terug naar 10-9. De ruststand was 11-10 voor Tsjechië.

In de tweede helft zette Tsjechië weer aan en liep uit naar 20-15, maar verder lieten de Nederlandse handbalsters het niet komen. Mede door drie treffers van Broch kwam Oranje in de slotfase nog op gelijke hoogte (22-22), maar Tsjechië voelde weinig voor een afgang voor eigen publiek en perste er nog een succesvol offensief uit.

Het WK in Denemarken is de eerste gelegenheid voor Oranje om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Het WK heeft plaats in december.