Klamer pakt eerste Nederlandse medaille op Spelen Baku

Triatlete Rachel Klamer heeft tijdens de Europese Spelen in Baku zeer knap zilver gepakt. Achter olympisch kampioene Nicola Spirig uit Zwitserland greep de 24-jarige Klamer zo de eerste Nederlandse medaille ooit op de Europese Spelen. Het brons was voor de Zweedse Lisa Nordén, die zich tegen Klamer gewonnen moest geven in de slotfase.

Klamer begon uitstekend aan de triatlon, door bij het zwemmen al vroeg de leiding te pakken. De Russische Anastasia Abrosimova was de enige die mee kon in het tempo van de Nederlandse, waarna ze na 1500 meter samen met ruim twintig seconden voorsprong uit het water kwamen. Ondertussen lag Maaike Caelers er minder florissant voor, want zij had op dat moment al bijna twee minuten achterstand op de leiders.

Aan het begin van de 40 kilometer wielrennen sloot de Zweedse Nordén - in Londen drie jaar terug goed voor olympisch zilver - bij het leidende duo aan. Abrosimova liet zich gelijk terugvallen, maar Klamer bleef aanhaken bij de Zweedse. Samen reden ze weg van de achtervolgende groep, tot regerend olympisch kampioene Spirig de oversteek maakte. Klamer leek het vervolgens het moeilijkst te hebben van het trio, maar slaagde er toch in bij te blijven.

Bij de wissel naar de 10 kilometer hardlopen ging het niet helemaal soepel voor Klamer, die daar enkele seconden verloor. Ze wist snel weer aan te sluiten bij Nordén, maar ondertussen was Spirig ontsnapt. De Zwitserse zou geen moment meer bedreigd worden en kwam uiteindelijk solo over de finish. Een ruime minuut later schudde Klamer haar Zweedse rivale van zich af in de eindsprint, waarmee ze zich verzekerde van het zilver en de eerste Nederlandse medaille. Maaike Caelers kwam als twaalfde over de finish, nadat ze halverwege het hardlopen nog op plek vijf lag.