Rugbysters beginnen weg naar Rio 2016 met zege

Het Nederlandse dames rugby sevensteam is de weg naar de Olympische Spelen van volgend jaar in Rio goed begonnen. Tijdens het eerste toernooi van de European Sevens Grand Prix Series werd in het Russische Kazan simpel gewonnen van Wales: 27-7. 

Dankzij onder meer tries van de achttienjarige Marsha Volker, Pien Selbeck en de ook pas achttienjarige Pleuni Kievit kwam Nederland al snel op een ruime voorsprong. Annemarije van Rossum maakte er vlak voor de rust nog 22-0 van, waardoor de wedstrijd al zo goed als gespeeld was. Wales kon in het begin van de tweede helft nog wel wat terugdoen, maar Tessa Veldhuis bracht de eindstand van 27-7 op het bord.

Nederland speelt zaterdag in Kazan ook nog tegen Duitsland en Engeland, waarna bij succes zondag de knock-outfase volgt. In de komende weken worden er ook eenzelfde soort toernooien gespeeld in Lyon en het Engelse Exeter. Het land dat over die drie toernooien de meeste punten haalt plaatst zich voor de Spelen van Rio. De nummers twee, drie en vier gaan naar het laatste olympische kwalificatietoernooi, waarvan de datum en locatie nog niet bekend is. Daar valt nog één olympisch ticket te verdienen. In de eindstand van de Grand Prix Series tellen Engeland, Schotland en Wales overigens niet mee. Zij hebben zich als Groot-Brittannië al geplaatst voor de Spelen.