Europese Spelen 2015 - Dag 2

Na de openingsceremonie en de eerste wedstrijden in het water kunnen we vandaag dan écht los in Baku. We beginnen om 06.00 uur Nederlandse tijd met het volleybaltoernooi van de vrouwen, waar om 08.00 uur de Belgische dames hun eerste groepswedstrijd spelen tegen Italië. De Nederlandse volleybalsters krijgen om 17.00 uur gelijk een op papier pittige opgave voor de kiezen: met Rusland wacht dan in de eerste van vijf groepswedstrijden direct een van de toplanden in het volleybal. Ze zijn in Baku echter met een B-team aanwezig, waardoor Nederland bij de bookmakers de favoriet is in deze wedstrijd.

Vroeg in de ochtend, om 07.00 uur, beginnen ook de karate- en worsteltoernooien, maar nog zonder Nederlandse inbreng. Om dezelfde tijd mag synchroonzwemster Shelby Kasse uit Hoofddorp haar kunsten laten zien in de kwalificatie voor de solowedstrijd. Acht uur later komt ze nog een keer in actie, dit keer met het hele team in de kwalificaties van de vrije combinatie. 

Bregje en Noortje de Brouwer deden gisteren al erg goede zaken tijdens de kwalificaties voor de duetten en de teamwedstrijd (Foto: Getty)

Tafeltennisters Li Jiao, Li Jie en Britt Eerland lijken een goede kans te maken om het damesteam aan een medaille te helpen. Hun jacht op eremetaal begint vandaag om 06.30 uur Nederlandse tijd, wanneer de eerste ronde van het landentoernooi begint. Ook triatletes Rachel Klamer en Maaike Caelers hebben hun vizier gericht op de medailles. Zij duiken om 09.30 uur Nederlandse tijd het water in om een tijdje later hardlopend - en hopelijk eerder dan de rest - over de finish te komen.

Aan het begin van de middag meldt mountainbiker Michiel van der Heijden zich aan de start van zijn wedstrijd. De 23-jarige sporter uit Drunen is regerend wereldkampioen bij de beloften en eindigde in die leeftijdscategorie vorig jaar als tweede in de World Cup. In Baku mag hij vandaag laten zien of hij zich ook bij de senioren bij de top van Europa kan voegen. Hij zal het niet makkelijk krijgen, want onder meer drievoudig wereldkampioen en World Cup-winnaar Nino Schurter uit Zwitserland is eveneens van de partij. Overigens is de wedstrijd bij de vrouwen, die om 09.00 uur start, de wedstrijd waarop de allereerste medailles ooit vergeven zullen worden tijdens de Europese Spelen.

De laatste Nederlanders die vandaag in actie komen zijn de waterpolodames. Gisteren werd er nog met 29-1 gehakt gemaakt van Israël, vandaag zal het tegen de Griekse wereldtoppers een stuk lastiger worden. Griekenland won hun eerste wedstrijd met 20-2 van Groot-Brittannië en om de halve finales te bereiken zou een zege voor de Oranjedames bijzonder welkom zijn.

Keepster Sarah Buis en haar positiegenote Michelle Boone zullen het vandaag knap lastig krijgen tegen de Griekse aanval (Foto: Getty)

Opmerkelijk

Vandaag gaat onder meer het Grieks-Romeins worstelen van start en daarin kan gelijk een bijzonder explosief gevecht plaats gaan vinden. De Armeniër Roman Amoyan en de Azeri Elman Mukhtarov zijn beiden automatisch geplaatst voor de achtste finales en kunnen elkaar in de halve finale tegenkomen. Tijdens de openingsceremonie werd de Armeense delegatie door het thuispubliek nog 'getrakteerd' op een striemend fluitconcert: de landen zijn niet al te beste vrienden vanwege het conflict rond de regio Nagorno-Karabakh. 

In de triatlon bij de vrouwen staat er een rematch op het programma van de zeer spannende finale tijdens de Olympische Spelen in Londen, drie jaar geleden. De Zwitserse Nicola Spirig versloeg de Zweedse Lisa Nordén daar in een ziedende eindsprint, waarbij de winnares pas na het bestuderen van de finishfoto aangewezen kon worden. De vraag is of we vandaag weer een dergelijk duel krijgen of dat de Ierse Aileen Reid - of het Nederlandse duo Klamer en Caelers - voor een verrassing gaat zorgen.

Tijdschema Nederlandse deelnemers en medaille-evenementen

Tijd (NL) Sport Wedstrijd Medailles
07.00 uur  Synchroonzwemmen  Solo kwalificatie vrije routine: Shelby Kasse Nee
09.00 uur  Mountainbiken Vrouwen cross-country Ja
09.30 uur Triatlon Vrouwen: Rachel Klamer, Maaike Caelers Ja
09.30 uur Tafeltennis Teams vrouwen eerste ronde: Nederland - Servië  Nee
12.30 uur Mountainbiken  Mannen cross-country: Michiel van der Heijden  Ja
14.00 uur  Karate Finales kumité vrouwen -50kg  Ja 
14.14 uur  Karate  Finales kumité vrouwen -55kg  Ja 
14.47 uur  Karate  Finales kumité mannen -60kg  Ja 
15.00 uur  Synchroonzwemmen  Vrije combinatie kwalificatie: Nederland  Nee 
15.01 uur  Karate  Finales kumité mannen -67kg  Ja 
15.34 uur  Karate  Finales kumité vrouwen -61kg  Ja 
15.48 uur  Karate  Finales kumité mannen -75kg  Ja 
16.00 uur  Worstelen  Finales Grieks-Romeins mannen -59kg  Ja 
16.21 uur  Worstelen  Finales Grieks-Romeins mannen -71kg  Ja 
16.42 uur  Worstelen  Finales Grieks-Romeins mannen -80kg  Ja 
17.00 uur  Volleybal  Vrouwen groep B: Nederland - Rusland  Nee 
17.03 uur  Worstelen  Finales Grieks-Romeins mannen -98kg  Ja 
17.30 uur  Waterpolo  Vrouwen groep A: Nederland - Griekenland  Nee