Wikipedia voert per direct HTTPS in

LTVDK

's Werelds bekendste internetencyclopedie Wikipedia is per direct overgegaan op het HTTPS protocol. De volgende keer dat je wilt weten wat de hoogste berg is van Andorra of welke bacterie er verantwoordelijk is voor cholera, zijn je gegevens een stuk beter beschermd.

De Wikimedia Foundation heeft laten weten dat het encrypteprotocol vanaf nu de standaard is op de hun pagina's. Het is voornamelijk gedaan om de veiligheid van gebruikers te beschermen, in tijden waar er steeds meer data wordt afgeluisterd door diverse overheden.

Het gebruik van standaard encryptie zou volgens hen tevens een negatief effect hebben op informatievergaring en voorziening. Ook zou het er voor kunnen zorgen dat mensen geen pagina's meer willen bijwerken of toevoegen uit angst voor represailles. Om te zorgen dat gegevens ook via HTTPS moeilijk te kraken zijn is er besloten er een HSTS beveiliging aan toe te voegen.

Wikipedia heeft besloten het protocol toe te passen slechts daags nadat er in de Verenigde Staten een nieuwe policy (pdf) is doorgevoerd. Hierin staat beschreven dat elke overheidswebsite verplicht een beveiligde website moet hebben voorzien van het HTTPS protocol.