FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 6 mei 2015

[CL] Uitslag FC Barcelona - Bayern München

FC Barcelona heeft in eigen huis een grote stap gezet richting de finale van de Champions League. In een heerlijke voetbalavond trok Lionel Messi de wedstrijd naar zich toe: 3-0.

Op een waanzinnig hoog tempo probeerden beide ploegen het initiatief naar zich toe te trekken in de openingsfase. Barcelona won die strijd, maar ook het veldspel van Bayern was bij momenten van een magistraal niveau. De aanvallende instelling van beide ploegen zorgde voor een spectaculaire eerste helft, waarin Barça de meeste kansen kreeg, maar ook Bayern had moeten scoren.

Zo faalde Luis Suárez een-op-een met Manuel Neuer, voorkwam Rafinha ternauwernood een doelpunt van Neymar en gleed Robert Lewandowski de bal op wonderbaarlijke wijze naast het doel van Marc-André Ter Stegen. Op slag van rust moest ook Daniel Alves scoren na een schitterende steekpass van Andrès Iniesta, maar opnieuw bewees Neuer zijn status als beste keeper ter wereld. Voor rust had het dan ook 4-1 kunnen staan, maar bleek de neutrale toeschouwer de winnaar.

Na rust kwam de wedstrijd meer in balans. Bayern voetbalde zich steeds vaker onder de druk van Barcelona uit, maar slaagde er niet nauwelijks in écht uitgespeelde kansen te creëren. De Duitsers blaften wel, maar beten niet. Aan de andere kant trok Messi de wedstrijd in drie minuten naar zich toe. Een hard schot in de korte hoek, een werelddribbel en een wippertje bleken voldoende voor de 2-0 overwinning.

In de extra tijd deed Neymar er nog een belangrijk schepje bovenop. De Braziliaan maakte zijn matige wedstrijd helemaal goed door in de allerlaatste minuut de misschien wel essentiële derde treffer achter Neuer schoof.

FC Barcelona

3 - 0

Bayern München

 77' Messi
 80' Messi
 90+4' Neymar
   
 
 Gele kaart: Alves, Piqué, Neymar, (FC Barcelona), Xabi Alonso, Benatia, Bernat, (Bayern München)
 
Stadion: Camp Nou, Barcelona
Toeschouwers: 95.639
Arbiter: Rizzoli (Ita)
 
Opstelling:   Opstelling:
Ter Stegen
Alves
Piqué
Mascherano (Bartra/89)
Alba
Rakitic (Xavi/82)
Busquets
Iniesta (Rafinha/87)
Messi
Suárez
Neymar
  Neuer
Benatia
Boateng
Rafinha
Thiago
Lahm
Schweinsteiger
Xabi Alonso
Bernat
Müller (Götze/79)
Lewandowski

Voorbeschouwing Grand Prix van Spanje

Header Spanje

Komend weekend verhuist de Formule 1 naar Europa om de vijfde ronde van het wereldkampioenschap te verrijden. De teams zullen arriveren in Barcelona om de zich op te maken voor de Grand Prix van Spanje. De Formule 1 wordt voor de 25e keer gehouden op dit circuit. De Spaanse Grand Prix werd het vaakst gewonnen door Michael Schumacher, in totaal zes keer. Vorig jaar eindigde Lewis Hamilton als eerste.

Drie weken geleden was het Formule 1-circus nog in Bahrein. Lewis Hamilton wist zijn poleposition om te zetten in een overwinning en kon Kimi Räikkönen van zich afhouden. Max Verstappen kende een slechte race en viel na 34 ronden uit met elektronicaproblemen. Ook zijn teamgenoot wist de finish niet te halen door een losgekomen wielmoer. 

Hoe zullen de teams zich verhouden na een onderbreking van drie weken? Welk team heeft de meeste vooruitgang geboekt? Houdt de Toro Rosso van Max Verstappen het dit keer wel een hele race vol? Gaat Mercedes er wederom met de winst vandoor in Spanje? Zondag 10 mei om 14.00 uur start de race en rond de klok van 15.30 uur zullen we de antwoorden op deze vragen weten.

FIA Grand Prix van Spanje informatie.

Ronde Datum Grand Prix Plaats Winnaar
1 15 maart Grand Prix van Australië Melbourne Lewis Hamilton
2 29 maart Grand Prix van Maleisië Kuala Lumpur Sebastian Vettel
3 12 april Grand Prix van China Shanghai Lewis Hamilton
4 19 april Grand Prix van Bahrain Sakhir Lewis Hamilton
5 10 mei Grand Prix van Spanje Barcelona -
6 24 mei Grand Prix van Monaco Monte Carlo -
7 7 juni Grand Prix van Canada Montreal -
8 21 juni Grand Prix van Oostenrijk Spielberg -
9 5 juli Grand Prix van Groot Brittannië Silverstone -
10 26 juli Grand Prix van Hongarije Budapest -
11 23 augustus Grand Prix van Belgie Spa-Francorshamps -
12 6 september Grand Prix van Italië Monza -
13 20 september Grand Prix van Singapore Singapore -
14 27 september Grand Prix van Japan Suzuka -
15 11 oktober Grand Prix van Rusland Sochi -
16 25 oktober Grand Prix van Amerika Austin -
17 1 november Grand Prix van Mexico Mexico City -
18 15 november Grand Prix van Brazilië Sao Paulo -
19 29 november Grand Prix van Abu Dhabi Abu Dhabi -

Coureurs:

Pos Coureurs Land Punten
1 Lewis Hamilton Groot-Brittannië 93
2 Nico Rosberg Duitsland 66
3 Sebastian Vettel Duitsland 65
4 Kimi Raikkonen Finland 42
5 Felipe Massa Brazilië 31
6 Valtteri Bottas Finland 30
7 Daniel Ricciardo Australië 19
8 Felipe Nasr Brazilië 14
9 Romain Grosjean Frankrijk 12
10 Nico Hulkenberg Duitsland 6
11 Max Verstappen Nederland 6
12 Carlos Sainz Jr. Spanje 6
13 Sergio Perez Mexico 5
14 Marcus Ericsson Zweden 5
15 Daniil Kvyat Rusland 4
16 Fernando Alonso Spanje 0
17 Jenson Button Groot-Brittannië 0
18 Roberto Merhi Muntan Spanje 0
19 Will Stevens Groot-Brittannië 0
20 Pastor Maldonado Venezuela 0

Constructeurs:

Pos Team Punten
1 Mercedes AMG Petronas F1 Team 159
2 Scuderia Ferrari 107
3 Williams Martini Racing 61
4 Infiniti Red Bull Racing 23
5 Sauber F1 Team 19
6 Lotus F1 Team 12
7 Scuderia Toro Rosso 12
8 Sahara Force India F1 Team 11
9 McLaren Honda 0
10 Manor Marussia F1 Team 0


tijdschema spanje

Tijd Training/race
Vrijdag 8 mei
 
10:00 - 11:30 Vrije Training 1
14:00 - 15:30 Vrije Training 2
Zaterdag 9 mei
 
11:00 - 12:00 Vrije Training 3
14:00 - 15:00 Kwalificatie
Zondag 10 mei
 
14:00 Race

Televisie spanje

Tijd Training/race   TV station
Vrijdag 8 mei      
10:00 - 11:30 Vrije Training 1   Sport1
14:00 - 15:30 Vrije Training 2   Sport1
Zaterdag 9 mei      
11:00 - 12:00 Vrije Training 3   Sport1
14:00 - 15:00 Kwalificatie   Sport1 - RTL+
Zondag 10 mei      
14:00 Race   Sport1 - RTL+

* Sport1 select en sport1 racing is dit weekend gratis te ontvangen voor Ziggo klanten.

Het weer spanje


weerbericht spanje

Actueel weer

Alle homo's ter wereld aangeklaagd

Slecht nieuws voor honderden miljoenen mensen op deze planeet: ze worden tegelijkertijd aangeklaagd. Alle homo's van de hele wereld mogen zich mentaal gaan voorbereiden op een rechtszaak in Nebraska. Een vrouw uit die staat heeft de zaak aangespannen omdat homo's volgens haar 'religieuze en morele wetten' schenden.

Het religekkie in kwestie luistert naar de naam Sylvia Ann Driskell en woont in Auburn in Nebraska. Ze is eind vorige maand naar de rechtbank gestapt met haar klacht. Die bestaat uit zeven handgeschreven pagina's vol religieuze redenenen die moeten aantonen dat alle homo's zondaars zijn.

In de kast
Concrete wetten of precedenten haalt de vrouw niet aan, wel citeert ze volop uit de bijbel. Daarin staat volgens haar zwart op wit bewezen dat homo's zondaars zijn. 'Homoseksuelen beseffen dat ook zelf. Waarom zouden ze zich anders in de kast verstoppen?', schrijft ze. De 66-jarige vrouw noemt zichzelf de 'ambassadeur' van de werkelijke aanklagers: god en zijn zoon Jezus Christus.

Met haar klacht wil ze bereiken dat de lokale rechter voor eens en voor altijd (juridisch) bepaalt of homoseksualiteit al dan niet een zonde is. 'Nooit had ik gedacht dat ik de dag zou meemaken waarop onze machtige natie en onze machtige staat Nebraska zich zo inschikkelijk zouden opstellen tegenover het obscene gedrag van sommige mensen', besluit ze haar aanklacht.

In de Verenigde Staten wordt de aanklacht van Driskell vooral op hoongelach en ironische reacties onthaald. Of homo's massaal vliegtickets moeten gaan boeken voor een bezoekje aan Nebraska is nog niet bekend. De rechtbank in kwestie laat droogjes weten dat er nog geen dagvaarding is uitgegaan.

Erdogan teleurgesteld in Rusland

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft besloten niet op de herdenking van de Tweede Wereldoorlog in Moskou aanwezig te zijn. Hij vind het namelijk erg jammer dat Vladimir Poetin afgelopen maand de Armeense Genocide heeft erkend.

Een dag voor de herdenking in Turkije van de Eerste Wereldoorlog (en ook de herdenking van de Armeense Genocide) op 24 april, publiceerde de Russische president een verklaring op de website van het Kremlin. Hierin stond "24 april zou geen feestdag moeten zijn, maar een herinnering aan de donkere dagen in de geschiedenis van de mens, de genocide op het Armeense volk". De dag er na ondertekende de Doema een resolutie om de massaslachting officieel als genocide te erkennen.

Nadat de Turkse minister van buitenlandse zaken hier lucht van kreeg ging ook Erdogan zich ermee bemoeien. Hoewel hij in eerste instantie wel naar de herdenking zou gaan stuurt hij nu slechts een ambassadeur. Daarbij voegde hij nog tamelijk kinderachtig aan toe "tijdens de herdenking in Armenië waren alleen Poetin en Hollande aanwezig, bij de herdenking in Turkije waren er wél twintig staatshoofden".

Erdogan is niet het eerste staatshoofd dat afzegt voor de herdenking in Moskou. Van de 68 genodigde staatshoofden komen er slechts 12 opdagen, opvallendste afwezige daarbij is Kim Jong-un. Russische minister van buitenlandse zaken Sergei Lavrov, doelend op uitgenodigde oude Sovjet staten, grapte over de lage opkomst wat ongemakkelijk "het is een uitnodiging, geen oproep voor het leger".

Erdogan afwezig in Moskou (Foto: ANP)
Erdogan afwezig in Moskou (Foto: ANP)

Verstappen krijgt motorupdate in Spanje

Max Verstappen kan dit weekeinde tijdens de Grand Prix van Spanje rekenen op een verbeterde motor in zijn bolide van Toro Rosso. Renault, dat de motoren levert aan het formule 1-team, heeft de afgelopen weken verschillende aanpassingen gedaan aan de krachtbronnen, die ook door de coureurs van Red Bull worden gebruikt. De motoren hebben zich bij de eerste wedstrijden van het jaar niet bepaald betrouwbaar getoond.

Rémi Taffin van Renault Sport hoopt dat de problemen nu verleden tijd zijn. "We hebben de afgelopen drie weken volop gewerkt om de problemen op te lossen", zei de Fransman op de autosportwebsite F1i.com. "We komen met een gemodificeerde motor, die ervoor moet zorgen dat de betrouwbaarheid en de bestuurbaarheid omhooggaan."

Verstappen viel drie weken geleden bij de Grote Prijs van Bahrein al voor de derde keer uit door motorproblemen.

Verstappen krijgt motorupdate in Spanje (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
Verstappen krijgt motorupdate in Spanje (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

Sportblog: Tand trekken met speer & dronken mascotte

Elke week brengen we hier op FOK! het sportroddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kun je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Eigendoelpunt van de week
Daar is hij weer, net als vorige week is er weer een eigendoelpunt van de week. Deze keer valt de eer te beurt aan Daniele Padelli, keeper van Torino. In de wedstrijd tegen Empoli kreeg de doelman een terugspeelbal die hij niet helemaal goed kon verwerken:

 

Torino-doelman Daniele Padelli had niet zijn beste dag. Zijn 'balbehandeling' tegen Empoli kostte zijn club drie punten: 0-1.

Posted by FOX Sports NL on woensdag 6 mei 2015


Het mooiste eigendoelpunt van deze week (Bron: Facebook/FOX Sports)

Bizarre stand in Finse competitie
De stand in de Finse Veikkausliiga is bizar te noemen zo lezen we op Goal.com. Na vijf speelronden gaat HJK Helsinki aan kop met elf punten. SJK Seinajoki staat met een wedstrijd minder op de tweede plaats met een punt minder. Iedere club die daarna komt heeft slechts een punt achterstand.

De bijzondere stand in Finland
De bijzondere stand in Finland

Olympisch kampioen trekt tand dochter met speer
Voormalig olympisch kampioen tienkamp Bryan Clay is al een tijdje gestopt. Maar gelukkig kan hij zijn sportieve talent nog inzetten voor andere doelen, zoals de losse tand van zijn dochter Ellie. Ze had last van een wiebeltand en waar de meeste kinderen misschien een deur of iets dergelijks gebruiken kon Ellie haar vader inzetten. Hij verbond de tand met een speer en daarna wierp hij de speer zoals een olympisch kampioen betaamd met goed gevolg: de tand was eruit.

Ex-vrouw wil 20 miljoen van Mayweather
Meer dan honderd miljoen dollar verdiende Floyd Mayweather afgelopen weekend met het Gevecht van de Eeuw. En zoals dat zo vaak gaat, is de eerste aasgier gesignaleerd die op zijn centen uit is. Josie Harris, met wie de bokser drie kinderen kreeg, is uit op twintig miljoen van zijn zojuist verdiende dollars. De aanklacht waarmee ze het megabedrag binnen wil halen gaat over laster. In 2010 belandde de bokser twee maanden in de cel vanwege een vechtpartij met zijn vrouw in hun eigen huis. Een maand geleden vertelde de kersverse wereldkampioen in een interview dat hij zijn toenmalige vrouw niet geslagen zou hebben maar haar had geprobeerd tegen te houden te houden omdat ze onder de invloed van drugs was.

En dat kan je natuurlijk niet over je kant laten gaan als ex zijnde. En al helemaal niet als er zoveel geld te halen is. Dus klaagt Harris haar ex-man nu aan voor laster en opzettelijk en het onachtzaam toebrengen van emotioneel leed. Volgens de papieren van de rechtbank zouden de verwondingen van Harris wel degelijk het gevolg zijn van een vechtpartij en niet van alleen tegenhouden zo lezen we op prive.nl. We zijn benieuwd hoe het afloopt, we houden jullie op de hoogte.

Het beslissende doelpunt in de 95ste minuut, kan het beter? JA!
Chorley en Boston United speelden tegen elkaar in de halve finale van de Conference North play-offs in Engeland. De eerste wedstrijd bij Chorley eindigde in 0-0. In de terugwedstrijd bij Boston United nam de thuisclub een 2-0 voorsprong. In de 56ste minuut kwam Chorley nog wel terug tot 2-1 maar lang leken ze tekort te komen, tot het magische moment in de 95ste minuut. Chorley speelde alles of niet en vijf minuten in blessuretijd pompten ze bal nog een keer voor de goal. De bal belandde in de zestien waar Adam Roscoe de beslissende gelijkmaker met een omhaal in de goal werkte! Daarmee plaatste Chorley zich voor de finale. De beslissende maken, diep in blessuretijd met een omhaal, mooier wordt het niet denken we.


De beslissende omhaal (Bron: YouTube)

Lindsey Vonn en Tiger Woods uit elkaar
Drie jaar lang leken ze het droompaar uit de sportwereld, maar aan het sprookje is nu een einde gekomen. Op haar Facebook-pagina maakte Lindsey Vonn de breuk wereldkundig. "Na drie jaar samenzijn hebben Tiger en ik samen beslist een punt te zetten achter onze relatie. We hebben beiden bijzonder hectische levens waardoor we te veel tijd apart moeten doorbrengen. Hij en zijn mooie familie zullen voor altijd een plaatsje in mijn hart hebben", aldus Vonn.

 

After nearly three years together, Tiger and I have mutually decided to end our relationship. I will always cherish the...

Posted by Lindsey Vonn on zondag 3 mei 2015

Bij Woods hakte de breuk er flink in. "Het doet ontzettend pijn. Ik heb al 3 nachten niet geslapen", zo vertelde de topgolfer. De breuk viel ongeveer gelijk met de sterfdag (in 2006) van zijn vader. "Natuurlijk speelt dat ook mee. Het is geen makkelijke tijd voor me", zo lezen we op Telesport. De voormalig nummer één van de wereld maakt zich echter geen zorgen over zijn vorm. "Ik heb vaak onder zware omstandigheden gespeeld. Zodra ik op de baan sta, gaat het alleen om golf. Ik kan me dan terugtrekken in mijn eigen zone en zal me focussen op de winst."

Super Leo stomdronken over het veld
Afgelopen weekend speelden Austria Wenen tegen Wiener Neustadt en dat was een leuke dag voor mascotte Super Leo. Tenminste voor de man in het pak. Hij vierde namelijk dat hij die dag 42 jaar oud werd. En als klap op de vuurpijl won zijn club Austria ook nog eens met 2-1 van de stadsgenoot. Al met al reden genoeg voor een borreltje voor Leo en dat deed hij dan ook. Voor de wedstrijd ging hij zelfs al los met de nodige alcoholische versnaperingen. En dat was te merken na de wedstrijd. Ook al kon Super Leo nauwelijks nog op zijn benen staan, toch wilde hij zijn taak als mascotte volbrengen. En dat ging natuurlijk niet helemaal goed.


De dronken Super Leo (Bron: YouTube)

Real Madrid 2,9 miljard euro waard

Real Madrid is nog altijd wereldwijd gezien de voetbalclub die de meeste waarde in geld vertegenwoordigt. Volgens het zakenblad Forbes is de Europese kampioen momenteel 3,26 miljard dollar (circa 2,9 miljard euro) waard. Het is voor het derde jaar op rij dat Real Madrid bovenaan eindigt in het klassement van de 'duurste' voetbalclubs.

De Koninklijke werd in vergelijking met vorig jaar wel iets minder waard (5 procent). Door de torenhoge inkomsten van 746 miljoen dollar (ongeveer 655 miljoen euro) behield Real Madrid de eerste plaats, gevolgd door Barcelona (3,16 miljard dollar), Manchester United (3,10 miljard), Bayern München (2,35) en Manchester City (1,38).

Migranten gered na twaalf dagen op zee

De Italiaanse kustwacht heeft een kleine honderd bootvluchtelingen gered die naar eigen zeggen al twaalf dagen stuurloos ronddobberden op de Middellandse Zee, in een lek geslagen schip, zonder eten of drinken.

De vijftig meter lange boot werd op zo'n tweehonderd kilometer van Sicilië aangetroffen. Van de 98 passagiers is een derde vrouw. Van hen zijn er drie zwanger. Het schip van de kustwacht dat de vluchtelingen redde meerde woensdagavond aan in een haven op Sicilië. Twee andere kustwachtschepen zetten woensdag 650 migranten af in het zuiden van de Italiaanse regio Calabrië. Ook in Napels gingen honderden vluchtelingen aan land.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft de vluchtelingencrisis op de Middellandse Zee voor maandag op de agenda staan. Sommige regeringsleiders in de Europese Unie willen een missie optuigen - met de zegen van de VN - om de schepen van mensensmokkelaars te vernietigen. Dit is in juridische zin echter gemakkelijker gezegd dan gedaan en Rusland, dat een vetostem heeft in de Veiligheidsraad, heeft zich al tegen het plan gekeerd. "Mensensmokkelaars aanhouden (...) is een ding, maar het vernietigen van de schepen gaat te ver", zei de Rusische ambassadeur bij de EU, Vladimir Tsjizjov.

Maar er ligt mogelijk een compromis in het verschiet, waarbij de schepen van de smokkelaars niet worden vernietigd maar in beslag worden genomen. Dit voorstel kan volgens een bron bij de Veiligheidsraad wel op de steun van de Russen rekenen.

Ongeacht welk besluit er wordt genomen, Libië zal ermee akkoord moeten gaan dat de operatie ten dele plaatsvindt in zijn territoriale wateren. Dat is allerminst een kleine horde, gezien het feit dat het land twee rivaliserende regeringen heeft.

Ook secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon noemt het plan om schepen te vernietigen 'ongepast', onder meer omdat het ook Libische vissers en andere mensen die om legitieme redenen een boot hebben kan duperen. "De oorzaak van dit probleem aanpakken duurt wellicht langer, maar dat is wel de manier om het uitvoerig aan te pakken", zei Ban vorige week toen hij meeging met een boot van de Italiaanse kustwacht.

Noodlanding Transavia na wegvallen cabinedruk

Een Boeing 737-700 van Transavia heeft woensdagmiddag een noodlanding gemaakt op de luchthaven van Lille in Frankrijk. Tijdens de vlucht van Eindhoven naar de Portugese hoofdstad Lissabon viel kort na de start de cabinedruk in het vliegtuig weg.

De bemanning en 145 passagiers moesten zuurstofkapjes voor hun mond doen, bevestigde een woordvoerster van Transavia. Vervolgens werd besloten op de dichtstbijzijnde luchthaven Lille te landen.

Volgens Transavia is het toestel veilig geland en maken de passagiers het goed. De vliegmaatschappij heeft een ander toestel naar Lille gestuurd om de passagiers op te halen. Later woensdagavond vliegen zij door naar Lissabon.

Schaatscoach Van Veen weg bij Corendon

Na een woelig schaatsseizoen zonder veel succes vertrekt Jan van Veen als schaatscoach bij Team Corendon. Beide partijen hebben in "goed overleg" besloten om per direct uit elkaar te gaan. Dat meldde het teammanagement woensdagavond in een kort persbericht.

"Ik zie binnen de huidige situatie te weinig mogelijkheden om een voor mij gewenst topsportklimaat te creëren", liet Van Veen weten. Hij wordt als hoofdcoach opgevolgd door zijn assistent Peter Kolder.

Van Veen vertrekt bij Team Corendon (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Van Veen vertrekt bij Team Corendon (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Spaanse voetbalbond wil competitie stilleggen

De Spaanse voetbalbond RFEF heeft de laatste twee speelrondes in het voetbal voor onbepaalde tijd uitgesteld. De RFEF kondigde woensdag aan dat alle nationale competities vanaf 16 mei worden stilgelegd in verband met een conflict met de regering over de verdeling van tv-inkomsten.

Het voornemen heeft grote invloed op de strijd om de landstitel in de Primera División. De voorlaatste speelronde op het hoogste niveau zou volgens plan op 17 mei worden afgewerkt, de laatste wedstrijden van het seizoen staan alle op 23 mei geprogrammeerd.

De bond ligt in de clinch met de overheid inzake een wet over de tv-gelden. "Tegelijk herhalen we ons aanbod voor een dialoog met de regering", meldde de bond na een vergadering woensdag.

Kael'thas komt naar Heroes of the Storm

Blizzard heeft gisteren opnieuw een hero bekendgemaakt die zijn opwachting zal maken in Heroes of the Storm: Kael'thas, de oorspronkelijke leider van de blood elves in het Warcraft-universum. Met de komst van Kael'thas staat de teller van het aantal speelbare personages op 36.

Naast de aankondiging dat Kael'thas straks in Heroes of the Storm speelbaar is ook al bekend wat de namen van de heroic abilities zijn waar je straks uit kan kiezen, namelijk Firestorm en Phoenix. Voor de mensen die nog meer willen weten over Kael'thas, zullen Heroes of the Storm-ontwikkelaars John Hodgson en Kent-Erik Hagman een Q&A doen op de subreddit van Heroes of the Storm. Deze zal plaats vinden op 12 mei, en begint om half twaalf in de avond Nederlandse tijd.

Heroes of the Storm is een MOBA van Blizzard waarin bekende figuren uit verschillende blizzardfranchises - zoals Warcraft, Starcraft en Diablo - het tegen elkaar opnemen. De game is nog in betáfase en lanceert op 2 Juni dit jaar.


Kaelthas
Kael'thas komt naar Heroes of the Storm

Alien geschilderd op Mona Lisa

Leonardo da Vinci blijkt meer te hebben geschilderd dan altijd werd aangenomen. Op zijn beroemdste werk, de Mona Lisa, blijkt namelijk duidelijk een alien te zijn geschilderd.

En niet zo maar een buitenaards wezen. Nee, het gaat hier om een zogeheten Gray Alien.

Volgens kenners was de schilder/wetenschapper dan ook geen mens. Hij zou namelijk zelf buitenaards zijn. Ook zouden zijn schilderijen sublimale boodschappen bevatten.

De alu hoedjes kunnen weer op, mensen!

Gek op pijpen? Trek naar Den Bosch!

Ben je gek op pijpen? Dan moet je in Den Bosch zijn. De Grote Kerk aldaar is op zoek naar sponsoren voor hun kerkorgel.

Het monumentale Bätz-orgel in de Brabantse hoofdstad is aan vervanging toe. Kost dat geintje? Maar liefst 300.000 piek.

De kerk is daarom op zoek naar sponsors om het orgel op te lappen. Vanaf 5 euro kun je een van de 1400 pijpen sponsoren. Hiervan zijn inmiddels al driehonderd afgerekend.

Uiteraard krijg je wel een tegenprestatie voor je vrijgevigheid. Helaas word je niet gepijpt, maar krijg je een rondleiding door de kerk en vooral het orgel. En dat schijnt ook best mooi te zijn...

FC Utrecht eert DiTo met bijzonder tenue

FC Utrecht speelt dit weekend zijn laatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Excelsior en doet dat op een unieke manier. Alle spelers van de Domstedelingen dragen namelijk een tricot, waarop de beeltenis van de overleden David Di Tommaso te zien is. Ook staan zijn geboortedatum en sterfdag op het shirt vermeld.

Di Tommaso overleed op 29 november 2005 in zijn slaap aan een acute hartstilstand. Veel Utrechters waren toen nog in een soort van roes, aangezien twee dagen daarvoor met 1-0 van Ajax werd gewonnen, maar dat was na dit trieste bericht slechts bijzaak. Sinds zijn overlijden wordt de Franse verdediger nog elk jaar herdacht.

Het shirt wordt in november nogmaals gedragen. Dan wordt een Memorial Match voor Di Tommaso gespeeld. FC Utrecht zal dan in dezelfde shirts spelen.

'Hip-hop invloedrijker dan Beatles en Stones'

De belangrijkste muzikale revolutie tussen 1960 en 2010? Vergeet The Beatles en The Rolling Stones, want de bands leggen het af tegen hip-hop. Dat is geen mening, maar een feit, zeggen onderzoekers van twee universiteiten in Londen.

De onderzoekers hebben hun bevindingen woensdag gepubliceerd in een wetenschappelijk bulletin. Ze hebben muzikale folklore en esthetische oordelen opzij geschoven en zich puur gericht op wetenschappelijke nauwkeurigheid. 'Veel mensen hebben een mening over populaire muziek, maar niemand heeft enig objectief bewijs', zeggen de onderzoekers.

Om dat bewijs te verzamelen, gebruikten de onderzoekers muziekherkenningstechnologie die lijkt op bekende apps als SoundHound en Shazam. Ze analyseerden meer dan 17.000 nummers; 86 procent van alle nummers die tussen 1960 en 2010 in de Amerikaanse Top 100 stonden. Van elk nummer werd een clip van 30 seconden nader bestudeerd. Er werd bijvoorbeeld gekeken naar klank, harmonie, akkoordwisselingen en volume. In samenwerking met last.fm werd gekeken naar onderwerpen, verschillende genres en muziekstijlen en hoe populair ze de afgelopen decennia waren.

Popmuziek diverser
Het onderzoek wijst uit dat de opmars van rapmuziek en gerelateerde genres de grootste invloed op de Amerikaanse hitlijsten heeft gehad. Bands als The Beatles en The Rolling Stones hebben medio jaren 60 geen revolutie teweeg gebracht. Ze profiteerden er wel van en hebben het vuur aangewakkerd. In tegenstelling tot de verwachting is de diversiteit van popmuziek toegenomen, vooral dankzij de opmars van hiphop. Er is geen bewijs voor een toenemende eenheidsworst qua muziek in de hitparades.

Uit het onderzoek komen ook drie jaartallen naar voren waarin de muziek zich het meest ontwikkelde: 1964, 1983 en 1991. De jaartallen zijn te linken aan de opmars van rockmuziek, de komst van synthesizers en de opmars van hip-hop. Als saaiste jaar kwam 1986 uit de bus. Er waren toen veel vergelijkbaar klinkende nummers door de opmars van drumcomputers en synthesizers. 'Ineens ging iedereen ze gebruiken en klonk iedereen als Duran Duran', aldus de onderzoekers.

Vermist jongetje dood gevonden

Hulpdiensten hebben woensdagmiddag een vermist vijfjarig jongetje dood gevonden in een plas in Herongen, het Duitse grensgebied bij Venlo. Dat heeft de Duitse politie bekendgemaakt.

Het jongetje werd gevonden in een plas vlak bij het asielzoekerscentrum, waar hij met zijn ouders verbleef. Sinds dinsdag hebben hulpdiensten, waaronder de Nederlandse politie, met honden en helikopters gezocht naar Filip, die pas een week geleden met zijn ouders uit Servië naar Duitsland was gekomen. Hij sprak geen woord Duits en leed aan epilepsie.

Het jongetje keek dinsdagmiddag in het grensgebied met een groep kinderen naar werkzaamheden van de brandweer tijdens de storm. Nadat iedereen huiswaarts was gegaan, bleek het kind verdwenen.

'Gemeente moet drankhokken niet gedogen'

Gemeenten moeten drankhokken waar minderjarigen komen, niet gedogen. Ze moeten er juist krachtig tegen optreden, want het alcoholgebruik onder jongeren kan in deze keten zorgelijk zijn, schrijft staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) woensdag aan de Tweede Kamer.

De bewindsman haakt aan op een inventarisatie van Bureau Intraval waarin gemeenten soms zeggen dat ze wel drankhokken en -keten hebben, maar daar geen last van hebben. 'Het fenomeen hokken en keten is helaas nog aanwezig, er zijn met name landelijke gemeenten die wel hokken en keten hebben maar hier geen beleid op voeren', aldus Van Rijn.

Handhaving van de drank- en horecawet is sinds 1 januari 2013 de taak van de gemeente. Sinds 1 januari 2014 geldt achttien jaar als de minimumleeftijd voor alcohol (en tabak).

Noodtoestand Baltimore opgeheven

De gouverneur van de Amerikaanse staat Maryland heeft woensdag de noodtoestand in Baltimore opgeheven en alle extra agenten en reservisten in de stad teruggetrokken. De noodtoestand werd ruim een week geleden ingesteld naar aanleiding van de rellen die uitbraken na de dood van Freddie Gray, een zwarte man die zwaargewond raakte bij zijn arrestatie en een week later overleed.

De burgemeester van Baltimore, Stephanie Rawlings-Blake, trok eerder deze week al de avondklok in die in Baltimore van kracht was. De Nationale Garde en de staatspolitie waren onder meer in Baltimore om de naleving van de avondklok af te dwingen. In totaal werden drieduizend reservisten en duizend extra agenten opgetrommeld. De noodtoestand kostte de staat omgerekend zo'n achttien miljoen euro.

Rawlings-Blake heeft het ministerie van justitie woensdag gevraagd een onderzoek in te stellen naar het politiekorps, om te bepalen of agenten racistisch te werk gaan of regelmatig buitensporig geweld gebruiken. Gouverneur Larry Hogan noemde dat verzoek woensdag 'een stap in de juiste richting'.

Ben Saunders weer op vrije voeten

De zanger Ben Saunders die dinsdag is aangehouden op verdenking van mishandeling van een verkeersregelaar in Hoorn is weer vrij. Hij heeft een dagvaarding gekregen en moet zich later verantwoorden voor de rechter, zei een woordvoerster van de politie woensdag.

De verkeersregelaar, die werd ingezet voor een bevrijdingsfestival, werd per ambulance gewond naar het ziekenhuis gebracht.

Saunders, ooit winnaar van het tv-programma The Voice of Holland, zou vanuit zijn tattooshop aan het Kerkplein naar buiten zijn gestormd toen zijn vader door de verkeersregelaar werd tegengehouden. Hij zou de man vervolgens hebben neergeslagen.

Broer Jamie was ook bij het incident betrokken en moet eveneens voor de rechter verschijnen, aldus de politie.

De vrijwilliger is inmiddels weer ontslagen uit het ziekenhuis. Hij heeft een hersenschudding opgelopen en zijn kunstgebit en bril zijn in stukken geslagen, aldus Frans van Luit, voorzitter van Stichting Evenementen Stad Hoorn.

KNVB rekent op normaal competitieslot

De KNVB gaat er vooralsnog van uit dat de wedstrijden Feyenoord-Vitesse en FC Groningen-PEC Zwolle komende zondag gewoon doorgaan. Beide eredivisieduels uit de voorlaatste speelronde zijn het doelwit van werkonderbrekingen bij de politie, die actievoert voor een betere cao.

"We hebben kennis genomen van de berichtgeving hierover. We zijn met de betrokken partijen in gesprek", zei een woordvoerder van de KNVB doelend op de gemeenten Rotterdam en Groningen, op de korpsleiding en op het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De KNVB hecht in de eindfase van de competitie veel waarde aan een ordentelijk verloop van de wedstrijden, die zondag allemaal om 14.30 uur dienen te beginnen. Door de aangekondigde acties kunnen de twee wedstrijden in Rotterdam en Groningen niet rekenen op een volwaardige ondersteuning door de politie.

Uiteindelijk, zo bevestigde de KNVB-voorlichter, zullen de burgemeesters van beide speelsteden moeten beoordelen of het verantwoord is om de duels te laten doorgaan.

Hiddink begint vroeg met voorbereiding

Bondscoach Guus Hiddink begint al op 25 mei in Hoenderloo met de eerste fase van de voorbereiding op de EK-kwalificatiewedstrijd op 12 juni in en tegen Letland. Op die eerste pinksterdag komen de eerste spelers bijeen die in aanmerking kunnen komen voor de selectie van Oranje. Het gaat om voetballers die geen nationale en internationale verplichtingen meer hebben bij hun club. De eerste training vindt dinsdag 26 mei plaats en de laatste oefensessie van die stageweek is op vrijdag 29 mei.

Hiddink hervat op maandag 1 juni in Hoenderloo zijn trainingsprogramma, dat met de oefeninterland tegen de Verenigde Staten op vrijdag 5 juni in de Amsterdam ArenA wordt afgesloten. Na een vrij weekeinde komt de selectie van het Nederlands elftal op maandag 8 juni dan weer bijeen voor het laatste deel van de voorbereiding op het duel met Letland.

Acht transfers van AZ naar Ajax in tien jaar

Met de transfer van middenvelder Nemanja Gudelj van AZ Alkmaar naar Ajax vertrekt voor de achtste keer in tien jaar een speler van Alkmaar naar Amsterdam. De Amsterdammers maakten in die periode naar verluidt al ruim 30 miljoen euro over naar de provinciegenoot. Dat is bijna anderhalf keer de jaarlijkse begroting van AZ, de huidige nummer vier van de eredivisie.

De stroom van Alkmaarse spelers naar Amsterdam kwam in 2005 op gang met Olaf Lindenbergh, een jaar later gevolgd door Kenneth Perez. In 2009 vertrok Demy de Zeeuw naar Amsterdam, in 2010 Mounir El Hamdaoui, in 2011 Kolbeinn Sigthórsson en in 2012 Niklas Moisander. Afgelopen zomer maakte Nick Viergever de overstap die tot 2005 alleen begin jaren zestig door de broers Henk en Siem Tijm gemaakt was.

Chocolade duurder na mislukte cacao-oogst

Chocolade wordt mogelijk duurder door een mislukte cacao-oogst in Ghana. De op een na grootste cacaoproducent in de wereld kan zijn verkoopcontracten niet nakomen, waardoor de prijs van de grondstof wereldwijd omhoog gaat, zo verwachten handelaren.

De onverwachte daling van de productie is volgens de cacaoboeren te wijten aan een gebrek aan pesticiden en slecht weer. Toonaangevende chocoladeproducenten komen nu met een tekort aan cacaobonen te zitten, maar de mislukte oogst is ook een financiële klap voor het West-Afrikaanse land.

Regeringsbronnen schatten de huidige oogst op niet meer dan 700.000 ton, ver onder de eerdere prognose van ruim één miljoen ton. In het vorige seizoen had Ghana een oogst van 900.000 ton.

De cacaoprijzen waren wereldwijd al aan het stijgen, maar de kleinere oogst in Ghana leidt waarschijnlijk tot een aanzienlijk wereldwijd tekort in het seizoen 2014/2015. Op de cacaomarkt in Londen waren de prijzen de afgelopen twee weken al 5 procent hoger.

Zanger Errol Brown (Hot Chocolate) overleden

Zanger Errol Brown, frontman van de Britse soul- en discoband Hot Chocolate, is overleden op 71-jarige leeftijd. Dat heeft zijn manager Phil Dale bekendgemaakt.

De op Jamaica geboren Brown overleed in zijn woning op de Bahama's. Hij leed al enige tijd aan leverkanker. Hij laat zijn echtgenote Ginette en twee dochters achter.

De band Hot Chocolate scoorde in de jaren 70 en 80 grote hits met nummers als You Sexy Thing, Emma, Girl Crazy, It Started with a Kiss en So You win Again. In Nederland scoorde de band dertien Top 40-hits tussen 1974 en 1983. 'Er was altijd muziek waar Errol was', aldus zijn manager.

In 1986 stopte Hot Chocolate. De band ging later in een andere samenstelling, zonder Brown, nog verder. Brown kreeg in 2003 een koninklijke onderscheiding uit handen van de Britse koningin Elisabeth. Een jaar later kreeg hij de Ivor Novello-award voor zijn buitengewone verdiensten voor de Britse muziek.

Boy van Poppel met Trek naar Giro

Boy van Poppel is door zijn ploeg Trek Factory Racing geselecteerd voor de Giro d'Italia. De Nederlandse wielrenner moet in de sprints een belangrijke rol vervullen voor de Italiaan Giacomo Nizzolo. Zijn jongere broer Danny start net als Bauke Mollema niet in de Giro. Mollema wordt later dit jaar uitgespeeld als kopman in de Tour de France.

De Giro-ploeg van Trek bestaat verder uit de Italianen Giacomo Nizzolo, Eugenio Alafaci, Marco Coledan en Fabio Felline, Fumiyuki Beppu uit Japan, Fábio Silvestro uit Portugal, de Belg Kristof Vandewalle en de Australiër Calvin Watson. De eerste grote ronde van dit jaar gaat zaterdag van start met een ploegentijdrit van 17,6 kilometer van San Lorenzo al Mare naar Sanremo.

Hiddink met Van Praag op stemmenjacht

Voorzitter Michael van Praag van de KNVB heeft woensdag met bondscoach Guus Hiddink een bezoek gebracht aan aan de Zuid-Koreaanse voetbalbond. Het Nederlandse duo sprak in Zuid-Korea met enkele prominente bestuursleden onder meer over de kandidatuur van Van Praag voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond FIFA. Van Praag is op 29 mei tijdens de verkiezing een van de vier kandidaten, met de huidige preses Sepp Blatter als grote favoriet.

Van Praag had in de persoon van Hiddink, die als oud-bondscoach van Zuid-Korea nog altijd zeer populair is in het Aziatische land, in elk geval een goede binnenkomer. "Het was een vriendelijk en open gesprek. Korea heeft een heldere visie over de toekomst van FIFA. Over veel zaken denken we hetzelfde", liet Van Praag na afloop aan de NOS weten.

Hiddink sprak zijn grote vertrouwen in Van Praag uit. "Vooral nu is er behoefte aan een man die zorgt voor transparantie. Die man is Michael van Praag. Ik steun hem uit volle overtuiging."

BMC mikt met Caruso op top vijf in Giro

Damiano Caruso wordt namens BMC de voornaamste troef voor het eindklassement in de Giro d'Italia. De Amerikaans-Zwitserse WorldTour-formatie heeft de 27-jarige Italiaanse wielrenner naar voren geschoven als kopman voor de eerste grote ronde van het wielerseizoen. "Vorig jaar heb ik een goede Vuelta (9e) gereden en nu wil ik die prestatie verbeteren in de Giro", aldus Caruso. "Reëel gezien moet ik top tien kunnen rijden, maar in mijn hart hoop ik het nog beter te doen."

Caruso krijgt in de Colombiaan Darwin Atapuma een goede knecht mee om hem te helpen in de bergen. De Duitser Rick Zabel, de zoon van Erik Zabel, is een van de vier coureurs die hun eerste Giro gaan rijden. De andere debutanten zijn zijn landgenoot Marcus Burghardt en de Zwitsers Stefan Küng en Silvan Dillier. De Amerikaan Brent Bookwalter en de Belgen Philippe Gilbert en Klaas Lodewyck completeren het negental.

De Ronde van Italië gaat zaterdag van start met een ploegentijdrit van San Lorenzo al Mare naar Sanremo.

Ook Van den Ham verlaat FC Utrecht

Na hoofdtrainer Rob Alflen en technisch adviseur Co Adriaanse verlaat ook assistent-trainer Harry van den Ham FC Utrecht deze zomer. De club beloofde afgelopen zomer een seizoen met aantrekkelijk, aanvallend voetbal, maar de club staat na een maar zelden spectaculair seizoen slechts elfde.

Van den Ham vertrekt daarmee al na één jaar uit Utrecht. De zestigjarige trainer die vorig seizoen met FC Dordrecht promoveerde naar de eredivisie wil weer als zelfstandig hoofdtrainer aan de slag. De coach had voorafgaand aan het seizoen al aangegeven graag na een jaar te evalueren of het assistentschap - een voor hem nieuwe functie - hem bevalt. Zijn nog één jaar doorlopende contract wordt in goed overleg ontbonden, aldus FC Utrecht.

Bondscoach Duitse hockeyvrouwen tekent bij

Jamilon Mülders heeft woensdag zijn contract verlengd als bondscoach van de Duitse hockeyvrouwen. De 38-jarige trainer is nu tot en met de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo hoofdverantwoordelijke voor het team dat in 2004 olympisch goud won in Athene. Mülders trad aan na de Spelen van 2012 in Londen en werd in 2013 Europees kampioen met de ploeg die nu in voorbereiding is op de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

"Deze contractverlenging geeft mij en mijn team rust, zowel op de lange termijn als in de huidige periode waarin we ons willen plaatsen voor Rio", zei Mülders op de website van de bond. "Op lange termijn willen we qua talentontwikkeling en geld mee met de wereldtop. Ik ben blij dat ik deel kan blijven uitmaken van dat project."

Duitsland eindigde op de Spelen van 2008 als vierde en strandde in 2012 in de groepsfase.

Nemanja Gudelj voor vijf jaar naar Ajax

Nemanja Gudelj treedt vanaf één juli in dienst van AFC Ajax. De Servische international komt voor de gelimiteerde transfersom van zes miljoen euro over van AZ. Hij tekent een contrect voor vijf seizoenen. 

Ajax-trainer Frank de Boer is blij met de komst van Gudelj en dat deze deal snel is afgerond. "Het nieuwe seizoen begint al vroeg voor ons met eind juli de eerste wedstrijd in de voorronde UEFA Champions League. Het is daarom belangrijk dat we zo snel mogelijk de selectie op orde hebben. We proberen daarom slagvaardig te zijn, iets wat bij deze transfer goed gelukt is. Natuurlijk komen er wellicht nog meer nieuwe spelers, maar de komst van Nemanja Gudelj is in ieder geval een eerste belangrijke stap. Ik ben zeer blij met zijn komst", aldus De Boer.

"We hebben gekeken naar wat voor soort spelers we missen in onze huidige selectie. Uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat we zo nu en dan een bepaalde energie in het elftal missen. In bepaalde wedstrijden heb je spelers nodig die niet alleen op techniek het verschil kunnen maken, maar ook fysiek en qua uitstraling. Je moet af en toe een ‘beukie’ kunnen uitdelen. Christian Poulsen was daar twee seizoenen lang een goed voorbeeld van. Sinds zijn vertrek zijn we op zoek gegaan naar een andere speler die onze jonge selectie op sleeptouw kan nemen. Met de komst van Nemanja hebben we nu iemand in huis die al die verschillende kwaliteiten verenigt én er een winnaarsmentaliteit aan koppelt. Hij laat niets aan het toeval over. Zowel binnen als buiten het veld. Hij is echt een voorbeeldprof", besluit De Boer. 

Gudelj, die sinds juli 2013 in dienst was van AZ, speelde tot nog toe 88 officiële duels voor de club uit Alkmaar, waarin hij 19 doelpunten maakte. De Serviër speelde eerder voor NAC Breda, waar hij zijn jeugdopleiding genoot. "Ik ben heel blij, want ik ga naar de grootste club van Nederland. Ondanks dat PSV net kampioen is geworden, is dat nooit een afweging voor mij geweest. In mijn hoofd had ik al bepaalde keuzes gemaakt en sinds de gesprekken met de trainer en Marc Overmars wist ik het zeker", sprak Gudelj woensdagmiddag in de Arena.

"Het gevoel is erg belangrijk voor mij. De trainer heeft behoefte aan energie en ik ben hem dankbaar dat hij dat in mij ziet. Het spelen van de Champions League heeft natuurlijk ook meegespeeld. Dat is belangrijk voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik heb altijd kleine stappen gemaakt en Ajax past het best in het plaatje. Ik zie mooie jaren tegemoet."


Ook vader Nebosja en broertje Dragisa treden in Amsterdamse dienst. Welke rol Nebosja Gudelj precies gaat krijgen is nog niet helemaal duidelijk. Broertje Dragisa zal contract tekenen voor drie seizoenen en mag zich gaan bewijzen in Jong Ajax. De 17-jarige Servisch jeugdinternational is afkomstig uit de jeugdopleiding van NAC Breda. 

Gegijzelde vrouw vraagt hulp via Pizza Hut-app

In Florida heeft een vrouw op een bijzondere manier alarm geslagen toen ze samen met haar kinderen werd gegijzeld. Ze wist de gijzelnemer, haar vriend, zo ver te krijgen dat ze een pizza kon bestellen via een app op haar telefoon. Ze appte Pizza Hut niet alleen haar gebruikelijke bestelling, maar ook de tekst '911hostage help!'.

Het voorval speelde zich maandagmiddag af in Avon Park, een dorp in centraal-Florida. Cheryl Treadway had al de hele dag ruzie met haar vriend Ethan Nickerson, die een groot mes bij zich droeg. Toen ze het huis wilde verlaten om de kinderen van school te halen, pakte Nickerson haar beet en moest ze haar mobiele telefoon inleveren. Samen haalden ze de kinderen van school en keerden ze huiswaarts.

Treadway wist haar vriend uiteindelijk zo ver te krijgen dat ze haar mobiel mocht gebruiken om een pizza te bestellen. Ze gebruikte hiervoor een Pizza Hut-app, die ze wel vaker gebruikte. Naast een pizza met pepperoni 'bestelde' ze '911 hostage help!'. Ook stuurde ze de tekst 'Please help. Get 911 to me' mee.

Geen grap
De bestelling kwam om 15:40 uur binnen. Medewerkers van de lokale Pizza Hut-vestiging herkenden de bestelling van Treadway, omdat ze als trouwe klant wel vaker een pizza bestelt. Ze snapten meteen dat haar aanvullende opmerkingen geen grap waren.

Onmiddelijk werden er agenten op pad gestuurd, zowel naar de Pizza Hut-vestiging als de woning van Treadway. Ze troffen daar de vrouw aan, met een klein kind op haar arm. Ze vertelde dat haar vriend binnen was, gewapend met een mes, samen met haar andere twee kinderen. Een agent moest 20 minuten inpraten op Nickerson voordat hij zich overgaf. De 26-jarige Nickerson, die mogelijk onder invloed van meth was, is gearresteerd.

D66 wil ruimte voor tegenstanders monarchie

D66 wil opheldering van premier Mark Rutte en minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) over de vervolging van een activist wegens het beledigen van de koning en koningin. Ze willen weten hoe dit zich verhoudt tot de vrijheid van meningsuiting en het recht op betoging.

De Tweede Kamerleden Alexander Pechtold en Gerard Schouw van deze partij vinden dat er ruimte moet zijn voor tegenstanders van de monarchie om hun mening te uiten, zolang dit de veiligheid niet aantast. De activist zou 'fuck de koning, fuck de koningin en fuck het koningshuis' hebben geroepen.

D66 wil dat de politie en het Openbaar Ministerie de artikelen over majesteitsschennis niet actief uitvoeren maar dat ze die als een dode letter beschouwen.

"Wat rechtvaardigt dat het beledigen van de koning en de koningin anders wordt gestraft dan het beledigen van gewone burgers of bevolkingsgroepen? Zou het niet logischer zijn om beledigingen gelijk te bestraffen ongeacht wie beledigd wordt?''

Mayweather biedt Pacquiao nieuw gevecht aan

Als het aan Floyd Mayweather ligt, zal hij binnen een jaar nogmaals de ring in stappen om te boxen tegen Manny Pacquiao. De Amerikaan die zaterdag het 'Gevecht van de Eeuw' won van de Filipijn heeft dit dinsdag (plaatselijke tijd) laten weten aan Stephen A. Smith, een journalist van de Amerikaanse sportzender ESPN. "Ik zal binnen een jaar tijd nog een keer tegen hem vechten, na zijn operatie", aldus Mayweather in een sms aan Smith.

Pacquiao kon zaterdag niet voluit vechten vanwege een blessure aan zijn rechterschouder. "In de derde ronde voelde ik pijn in de schouder. Ik kon veel combinaties niet maken vanwege die pijn", liet hij na afloop van het duel in Las Vegas weten. Hij bleek in de training in de aanloop naar het gevecht een pees te hebben gescheurd.

Ontslagen Boessen maakt kans op Gouden Stier

Trainer Wil Boessen maakt kans om uitgeroepen te worden tot beste trainer van de Jupiler League. De KNVB maakte woensdag bekend dat de 51-jarige Limburgse coach een van de genomineerden is om de Gouden Stier te winnen. Boessen pakte dit seizoen de titel in de derde periode met FC Oss, maar werd begin deze week op non-actief gezet.

De club had het contract van Boessen eerder dit seizoen graag willen verlengen, maar beide partijen kwamen er niet uit. Volgens het bestuur van Oss ontstond daarna een 'intern onhoudbaar spanningsveld'. Boessen zou verkondigen dat Oss ambitieloos was en daarom niet met hem verder wilde. Volgens het bestuur was de enige reden dat Boessen meer geld wilde verdienen dan de club zich wenste te veroorloven.

Lichte blessure Van der Vaart

Rafael van der Vaart is niet helemaal ongeschonden uit het gewonnen duel van zondag met FSV Mainz (2-1) gekomen. De aanvoerder van HSV heeft volgens trainer Bruno Labbadia lichte fysieke klachten en heeft woensdag niet met zijn ploeggenoten meegetraind. De coach rekent er wel op dat de middenvelder er vrijdag bij is, als concurrent SC Freiburg op bezoek komt. Beide ploegen strijden tegen degradatie uit de Bundesliga.

"Het wordt een intense wedstrijd", zei Labbadia woensdag. "We moeten hetzelfde geven als we in de wedstrijden tegen Augsburg en Mainz hebben gedaan." Dankzij zeges in die laatste twee competitieduels, is HSV opgeklommen naar plek veertien. Het verschil met Hannover 96, dat zeventiende staat, is slechts een punt. Nummer zestien Freiburg heeft er net als Hannover dertig.

Ramos: "Niets ging goed"

Juventus deelde dinsdagavond een ferme tik uit aan Real Madrid in het eerste deel van het tweeluik tussen beide ploegen in de halve finales van de Champions League. De club uit Turijn zegevierde op eigen veld met 2-1. Real zal volgende week in Madrid een stuk beter moeten spelen om de finale te bereiken, vond Sergio Ramos. "Niets ging goed in deze wedstrijd", zo blikte de Spanjaard terug. "Ik denk dat iedereen dat heeft kunnen zien."

Ramos was zelf een van de spelers die zijn normale niveau niet haalde. De verdediger was voor de gelegenheid op het middenveld geposteerd door coach Carlo Ancelotti, maar dat plan pakte verkeerd uit. "Ik ben bij Real om het team te helpen waar ik kan", reageerde Ramos op zijn opvallende positie. "De andere keren ging het goed op het middenveld, maar tegen Juventus niet. Het was een slechte wedstrijd van mij persoonlijk en van het team."

Vermaelen voor het eerst in selectie Barça

Thomas Vermaelen kan woensdagavond in de halve finale van de Champions League tegen Bayern München zijn langverwachte debuut voor FC Barcelona maken. De Belgische verdediger zit voor het eerst dit seizoen bij de wedstrijdselectie van de Catalanen. Vermaelen is een van de achttien spelers die door coach Luis Enrique is opgenomen in de definitieve spelersgroep voor de kraker tegen Bayern.

Vermaelen kwam afgelopen zomer over van Arsenal. Hij speelde echter nog geen enkel duel vanwege een hamstringblessure, die hij opliep tijdens het WK in Brazilië. De 29-jarige oud-Ajacied liet zich in december in Finland opereren aan die kwetsuur. Maandag sloot hij weer aan bij de groepstraining.

Enrique kan niet beschikken over Jérémy Mathieu, Jordi Masip, Martín Montoya, Douglas en Sergi Roberto.

WK-finale geeft Beckenbauer vertrouwen

Clubicoon Franz Beckenbauer heeft er alle vertrouwen in dat Bayern München woensdagavond in Camp Nou een goed resultaat tegen FC Barcelona neer kan zetten. De erepresident van de Duitse topclub is van mening dat het uitschakelen van Lionel Messi de sleutel tot het succes zal zijn. "Hij is degene die alles beslissen kan, hij moet worden geëlimineerd", blikte Beckenbauer vooruit op de Champions League-kraker.

Ervoor zorgen dat Messi niet scoort is gemakkelijker gezegd dan gedaan. De Argentijnse vedette van Barça was in de competitie al veertig keer trefzeker en maakte in de Champions League dit seizoen tot dusver acht doelpunten. Beckenbauer is er toch van overtuigd dat de Argentijn van scoren afgehouden kan worden. Hij refereerde aan de finale op het WK die Duitsland van Argentinië won (1-0). "Het is ons toen ook gelukt."

Wilders: aanslag was niet op mij gericht

PVV-leider Geert Wilders heeft geen reden om aan te nemen dat de aanslag in Texas tegen hem was gericht. Hij denkt dat de schutters het hadden voorzien op de hele tentoonstelling met cartoons van de profeet Mohammed. Dat zei Wilders woensdag tegen de NOS.

De PVV-politicus hield zondag een toespraak op de bijeenkomst in de Texaanse stad Garland. Toen hij net weg was, probeerden twee mannen al schietend binnen te komen. Maar de politie schoot de twee dood.

'Zo dichtbij komt het niet vaak gelukkig. Daar schrik je wel even van', zei Wilders. Maar hij zal 'met nog meer overtuiging' knokken voor de vrijheid van meningsuiting en tegen de 'islamisering'. Volgens hem gaan islam en vrijheid niet samen.

Wilders, die al vele jaren zwaar wordt beveiligd vanwege ernstige bedreigingen, zou niet weten hoe zijn beveiliging verder moet worden aangescherpt als dat al nodig zou zijn. 'Het kan moeilijk nog strenger.'

Twee doden door blikseminslag Amersfoort

In Park Randenbroek, in het zuiden van Amersfoort, hebben vanmiddag twee personen het leven gelaten toen ze werden geraakt door de bliksem. Dat melden de hulpdiensten.

Het duo werd rond 14.25 uur getroffen. Vermoedelijk waren ze onder een boom aan het schuilen toen de bliksem insloeg. RTV Utrecht meldt dat ambulancemedewerkers en brandweerlieden nog hebben geprobeerd om de slachtoffers te reanimeren, maar dat mocht niet baten. De beide slachtoffers werden zittend tegen een boom aangetroffen.

De politie heeft het park afgesloten voor onderzoek. Andere aanwezigen in het park werden opgevangen door de politie en kregen slachtofferhulp. De identiteit van de dodelijke slachtoffers is nog niet bekendgemaakt. De politie had veel moeite om hun indentiteit vast te stellen, maar dat is inmiddels gelukt. Nabestaanden worden nu eerst ingelicht.

Volgens het KNMI overlijden in Nederland jaarlijks één of twee mensen die door de bliksem zijn geraakt.

Zwarte Piet-activist vervolgd om 'Fuck de koning'

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat activist Abulkasim Al-Jaberi vervolgen wegens majesteitsschennis. Tijdens een demonstratie tegen Zwarte Piet in Amsterdam heeft hij 'Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis' gezegd. Volgens het OM weigert de activist een opgelegde boete van 500 euro te betalen. Daarom wordt hij nu gedagvaard.

De advocaat van de activist, Willem Jebbink, vindt de vervolging bizar. 'Kennelijk mag je bij een demonstratie in een democratische rechtsstaat niet een stevig standpunt innemen', zegt hij tegen de NOS. Hij beticht de politie en het OM van bangmakerij. 'Ze snappen niets van de vrijheid van meningsuiting. Het is een heel slecht signaal als je hiervoor wordt opgepakt en wordt vervolgd.' De advocaat is bereid om de zaak desnoods voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te brengen.

Twitter
Op Twitter is de nodige beroering ontstaan, meldt Novum. Onder de hashtag #fuckdekoning zijn vele honderden tweets geplaatst, waarin mensen vooral hun verontwaardiging en verbazing uiten over het besluit. Onder hen ook tv-presentator Arjen Lubach, publicist Jelle Brandt Corstius, columniste Sylvia Witteman en royaltykenner Marc van der Linden. 'Vervolgen wegens majesteitsschennis is niet meer van deze tijd. Daarna kun je je afvragen of het woord fuck wel beledigend is', aldus Van der Linden.

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan liet zich zaterdag al uit over de zaak, schrijft Het Parool. Hij zei 'fuck de koning' een hoogst ordinaire opmerking te vinden, maar niet erg strafwaardig. Hij noemde het verbod op majesteitsschennis 'ouderwets' en verwacht niet dat deze wet nog decennia standhoudt.

Niet uniek
Toch is vervolging wegens majesteitsschennis niet uniek. Van 2010 tot en met 2013 stelde het OM zo'n tien keer vervolging in, blijkt uit cijfers van het CBS. In een aantal gevallen werd de zaak afgedaan met een boete, vijf keer heeft de rechter zich erover gebogen. Al-Jaberi moet op 27 mei voor de rechter verschijnen. RTL Nieuws weet nog te melden dat #fuckdekoning op Twitter veel wordt gebruikt, maar geen trending topic is. Dat komt omdat Twitter het woord 'fuck' niet toestaat in trending topics.

Dronken veroorzaker dodelijk ongeluk cel in

Een 22-jarige man uit Enschede die onder invloed van alcohol een dodelijk ongeluk veroorzaakte, heeft woensdag een jaar cel gekregen waarvan drie maanden voorwaardelijk. Een achttienjarige vrouw in de auto van de man kwam om het leven.

Volgens de rechtbank in Almelo is de man schuldig aan zeer onvoorzichtig en onoplettend rijgedrag. Het ongeluk gebeurde in de vroege morgen van 17 augustus 2013 in Enschede. De jonge vrouw zat op de achterbank.

De man had gedronken en reed in het donker op nat wegdek veel te hard een flauwe bocht in. De auto slipte, vloog uit de bocht en botste tegen een boom. De achttienjarige vrouw overleed tien dagen na het ongeluk in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

Eredivisie doelwit politieacties

Twee voetbalwedstrijden in de eredivisie zijn komende zondag doelwit van werkonderbrekingen bij de politie. Het gaat om acties voor een betere cao tijdens de duels Feyenoord-Vitesse en FC Groningen-PEC Zwolle.

"Dit betekent dat de geplande wedstrijden niet mogen rekenen op een volwaardige ondersteuning door de politie. Het is uiteindelijk aan de burgemeesters van de speelsteden om te beoordelen of het verantwoord is de voetbalwedstrijden te laten doorgaan'', meldde een woordvoerder woensdag.

Zondag en volgende week zondag zijn de laatste twee competitieronden in de eredivisie. Daarin staat voor verschillende ploegen nog plaatsing voor Europees voetbal op het spel. Ook proberen er nog clubs nacompetitie om degradatie uit de eredivisie te ontlopen.

'Veel League of Legends-spelers terug naar het oude nest'

Het eerste deel van het seizoen van de League of Legends-competitie (de LCS) is nog maar net achter de rug, maar er gaat een hoop veranderen in de samenstelling van de Europese LCS-teams. Tenminste, als we geruchtenmachine mogen geloven die momenteel draait.

Een van de transfers die op stapel zou staan is die van Adrian 'Candy Panda' Wübbelmann. Hij zou op het punt staan te tekenen bij SK Gaming, het team waar hij vorig seizoen ook al speelde. Hij moet de plek als AD Carry gaan vullen van Konstantinos 'FORG1VEN' Tzortziou. FORG1VEN en support nRated zouden tijdens de afgelopen spring split zo vaak woorden hebben gehad, dat beide niet meer met elkaar willen samenspelen. FORG1VEN zou om deze reden zijn vertrokken bij SK Gaming. Voor Candy Panda zou dit een uitgelezen mogelijkheid zijn om terug te komen in de LCS, hij zit momenteel namelijk zonder team.

Een andere wisseling die er aan lijkt te gaan komen is de overstap van Martin 'Rekkles' Larsson van Elements naar Fnatic, een stap die hij een half jaar geleden de andere kant op maakte. Hij moet de plaats gaan innemen van Pierre 'Steeelback' Medjaldi. Deze laatste werd afgelopen als nieuweling binnengehaald om Rekkles te vervangen, maar lijkt als minste van de vijf Fnatic-spelers het gewenste niveau niet te hebben. Steeelback zou nog wel met Fnatic meespelen tijdens het komende Mid Season Invitational-toernooi, wat komende donderdag van start gaat in het Amerikaanse Florida.

Door de mogelijke overstap van Rekkles krijgt Elements een open plek in het team. Deze zou volgens de geruchten gevuld gaan worden door de Nederlander Erik 'Tabzz' Van Helvert. De Nederlandse AD Carry verliet afgelopen winter Elements en zit sinds die tijd zonder team thuis. Als deze terugkeer werkelijkheid gaat worden, zou het aantal Nederlanders tijdens de komende Summer Split vier worden. De overige drie Nederlanders zijn Fabian 'Febiven' Diepstraten bij Fnatic, Joey 'Youngbuck' Steltenpool bij Copenhagen Wolves en Ilyas 'Shook' Hartsema bij Elements.

Connexxion komt met eigen 'UberPOP'

Connexxion gaat vanaf het derde kwartaal van dit jaar met eigen straattaxi's rondrijden in Amsterdam. Dat heeft Bart Schmeink, CEO van het vervoersbedrijf, woensdag gezegd op BNR radio.

Het nieuwe project, waarvan de naam nog niet bekend is, is te vergelijken met de verboden taxidienst UberPOP. "Het worden in ieder geval geen reguliere taxi's waarbij je als taxi bij een paal gaat staan wachten totdat er iemand komt'', zegt Schmeink. "De bedoeling is dat het project daarna landelijk wordt uitgerold.''

Schmeink is positief over de plannen van staatssecretaris Wilma Mansveld, die de regels voor de taxibranche wil versoepelen. "Ik ben echt positief verrast. Ik denk dat het heel veel meer mogelijkheden biedt om de nieuwe innovaties, die Uber ons ook laat zien, breder in de taxiwereld in te voeren. Het traditionele taxiproduct dat we nu hebben, of het traditionele ov, zal de komende jaren dus verdwijnen.''

Terreurverdachten opgepakt in Tsjechië

De Tsjechische autoriteiten hebben drie mensen opgepakt die een aanslag op een trein zouden hebben voorbereid. Drie andere personen zijn aangehouden op verdenking van medeplichtigheid, zei een woordvoerster van het openbaar ministerie woensdag.

Alle zes verdachten zijn vorige week aangehouden. Bij de operatie werd ook een gevaarlijk wapen aangetroffen, maar om wat voor wapen het ging, wilde de woordvoerster niet zeggen. Een van de verdachten zou het wapen hebben geleverd, twee anderen wisten volgens de autoriteiten van de aanval maar hielden die informatie voor zich.

Burgemeester doet aangifte tegen verstoorders dodenherdenking

Burgemeester Frank Petter van Bergen op Zoom heeft woensdag bij de politie aangifte gedaan wegens ordeverstoring bij de dodenherdenking maandag. Ook een man uit Bergen op Zoom deed aangifte. Hij had de verstoorders van de herdenking aangesproken op hun gedrag en zou daarna zijn bedreigd.

Tijdens de twee minuten stilte riepen twee mannen op de fiets scheldwoorden en leuzen. De politie liet weten dat belangenorganisatie voor homoseksuelen COC woensdag aangifte doet, omdat de verstoorders kwetsende uitspraken deden over homo's.

Militairen gedood in Oost-Oekraïne

Bij gevechten met rebellen in het oosten van Oekraïne zijn vijf Oekraïense militairen om het leven gekomen. Dat heeft het Oekraïense leger bekendgemaakt.

Vier militairen kwamen om toen hun pantservoertuig in de buurt van de frontlinie bij de plaats Avdiivka op een mijn reed. Een vijfde militair vond de dood toen hij in een hinderlaag liep.

De afgelopen weken is het aantal gevechten aan het front toegenomen. Beide strijdende partijen maken zich volgens waarnemers schuldig aan schendingen van de wapenstilstand door zware wapens aan het front te stationeren.

Oplichters wisselen geld om voor Monopolygeld

Twee autoverkopers uit Litouwen zijn op een parkeerplaats in Made in Noord-Brabant bestolen van hun handelsgeld. Twee nog onbekende mannen leidden de Litouwse broers af. Daarna haalden de mannen vermoedelijk enkele duizenden euro's uit het dashboard van de auto van de Oost-Europeanen. Ze wisselden het om voor nepgeld met het opschrift 'monopoly', aldus de politie woensdag.

De Litouwers werden dinsdag aan het eind van de middag op de parkeerplaats in het Engels aangesproken door een man die de weg vroeg. Al snel kwam er een tweede man bij staan. Die zei dat hij zijn geld kwijt was en dat hij het vermoeden had dat dit in auto van de Litouwers zou liggen. Hij ging even op de bijrijdersplaats in de auto zitten en heeft toen kennelijk het geld omgewisseld. Daarna liep hij samen met zijn kompaan weg.

PC-patch Mortal Kombat X verwijdert je save

De pc-versie van Mortal Kombat X is de slechtste versie van de game. Om dit aan te pakken heeft High Voltage Software een patch gemaakt die helaas de savegames van spelers verwijderd. De patch is na enkele uren meteen weer teruggedraaid, maar het leed is al geschied.

Gamers zijn hun complete vooruitgang inclusief kostuums, geld en online statistieken kwijt. Via Steam worden de gamers op de hoogte gehouden. Ontwikkelaar met de alias “CookieMunsterCheese_WB” laat namens High Voltage Software weten dat ze nu doorhebben waar het probleem zit. Het laatste bericht is dat er nog steeds aan wordt gewerkt om de data terug te halen en ze hopen morgenochtend een nieuwe patch klaar te hebben.

Chagrijnige pc-gamers zijn een petitie gestart waarmee ze vragen om een tegemoetkoming voor alle problemen waar ze tegenaan zijn gelopen. Je kunt de petitie hier tekenen.

PetitieEen vrolijke gebruiker heeft alle problemen samengevat in een leuk filmpje. Om toe te lichten: als je een kwartier in de Krypt rondloopt, dan heb je al 10.000 koins verdiend.

 

Via Twitter vraagt Ed Boon om geduld aan gamers die hun bonussen niet zien. Verder verwijst hij vragen over de patch door naar de Steam-forums.

TARDIS is nieuwe tool voor Belgische reumatologen

Een kennelijke Whovian heeft het Doctor Who stempel weten te druken op een IT-project in België. Daar draait sinds vorige maand namelijk een nieuw patientregistratiesysteem, nu nog alleen voor rheumatologie. Op zich niet heel bijzonder, ware het niet dat het systeem de naam 'Tool for Administrative Reimbursement Drug Information Sharing' draagt, afgekort TARDIS. Zo kan het dus voorkomen dat jouw Doctor in de TARDIS even jouw gegevens moet opzoeken.

Of het systeem ook tijd en relatieve dimensies in ruimte kan beïnvloeden zoals de échte TARDIS is onbekend. Wel is er nu een officiële handleiding voor de TARDIS (pdf). Kan de Doctor 'm misschien eindelijk van de handrem halen bij het landen.

TARDIS
Een oud model TARDIS

Vakantietip: IS opent luxe hotel

Nu de stad Mosul in Irak in handen is van IS, heeft de terreurorganisatie nu ook het luxe Ninawa International Hotel een make-over gegeven. Internationale gasten worden welkom geheten in het hotel, maar als daar de regels van IS worden overtreden kan de gast worden geamputeerd of onthoofd.

IS staat er wel om bekend dat het niets moet hebben van de westerse wereld, maar toch is de bewegwijzering in de lobby engelstalig. Het hotel heeft elf verdiepingen en 262 bedden. Volgens de reviews op Tripadvisor is het volgens de gasten het beste hotel in Irak, met "een erg grote tuin, perfect restaurant en vriendelijk personeel." Met de heropening zijn wel de bar en de balzaal permanent gesloten.

Mortal Kombat X eindelijk ook op Android

Sinds kort kunnen ook Android-gebruikers fatalities uitdelen met Mortal Kombat X. Het porten duurde even maar het resultaat mag er zijn. De app is gratis, maar er zijn uiteraard microtransacties. Hier nog even de fatalities voor de draagbare versie van Mortal Kombat X.

Nieuwe bundels New Nintendo 3DS komen naar Europa

Nintendo heeft nieuwe New Nintendo 3DS-bundels aangekondigd voor Europa. Deze bundels bestaan uit het systeem, speciaal home menu en de game in kwestie. 

De bundels zijn aangekondigd voor Monster Hunter 4: Ultimate, Pokémon Alpha Sapphire en Xenoblade Chronicles 3D. Deze bundels zijn vanaf 26 juni beschikbaar.

FIFA dreigt met schorsing Indonesië

Wereldvoetbalbond FIFA dreigt Indonesië te schorsen vanwege politieke inmenging in het voetbal. Dat heeft La Nyalla Mattalitti, de voorzitter van de Indonesische voetbalbond (PSSI), woensdag laten weten. Politieke inmenging druist in tegen de richtlijnen van de FIFA.

De schorsing dreigt omdat het ministerie van Sport de PSSI op non-actief heeft gesteld. De bond heeft volgens het ministerie de eis genegeerd om twee clubs uit de competitie te halen die verdacht worden van dubieuze bestuurspraktijken. Die zouden naar voren zijn gekomen toen de boekhouding van de betreffende clubs werd doorgelicht.

De FIFA is niet van deze bemoeienis van de regering gediend en wil dat de PSSI opnieuw wordt aangesteld. De regering heeft van de wereldvoetbalbond tot 29 mei de tijd gekregen om daarvoor te zorgen.

FC Volendam haalt Tuyp en Kwakman terug

Jack Tuyp en Kees Kwakman voetballen volgend seizoen weer voor FC Volendam. De ploeg uit het vissersdorp maakte woensdag bekend dat de twee oud-spelers in de zomerstop terugkeren. Tuyp heeft een contract voor twee jaar ondertekend, Kwakman voor drie jaar.

Tuyp begon zijn professionele loopbaan in 2002 bij Volendam. Twee jaar later ging hij naar FC Groningen, maar hij keerde na een jaar terug naar Volendam. Hij werd in zijn tweede periode bij Volendam drie keer topscorer van de Jupiler League. In de zomer van 2013 verkaste de 31-jarige aanvaller naar het Hongaarse Ferençvaros, dat hem dit seizoen verhuurt aan Helmond Sport.

Kwakman komt over van het Zuid-Afrikaanse Bidvest Wits. Ook hij startte zijn profcarrière bij FC Volendam, in 2004. Daarnaast speelde de 31-jarige verdediger voor RBC Roosendaal, NAC Breda, FC Augsburg en FC Groningen.

Wiggins: "Uurrecord van 55 km is realistisch"

Bradley Wiggins legt bij zijn poging het werelduurrecord te verbeteren de lat behoorlijk hoog. "Ik heb 55 kilometer in mijn hoofd en ik geloof dat dat realistisch is", aldus de Britse wielrenner woensdag in een interview met Times"En als dat me lukt, dan wordt dat record in geen twintig jaar verbroken, denk ik."

Wiggins klimt volgende maand in het olympische velodrome van Londen op zijn fiets om de afstand van Alex Dowsett te verbeteren. Zijn landgenoot zette de mijlpaal afgelopen zaterdag op 52,937 kilometer. "Het is misschien wat gemeen om te zeggen, maar ik denk dat ik dat record morgen zou kunnen verbeteren als ik zou willen", oordeelde Wiggins. "Maar ik wil het niet verbeteren, ik wil het verpulveren. Zo ver buiten het bereik van anderen als mogelijk is."

De Britse winnaar van de Tour de France in 2012 wil niet zeggen dat een werelduurrecordpoging weinig voorstelt, maar zei wel dat hij denkt dat het niet erger zal zijn dan wat hij op de weg heeft meegemaakt. "Ik zie het niet als een zwaardere opgave dan het beklimmen van de Mont Ventoux. Het zal niet zwaarder zijn dan drie weken lang geconcentreerd te moeten zijn om de Tour te winnen. Of om met de druk van de natie op je schouders olympisch goud te winnen op de tijdrit rond Hampton Court."

Wiggins bracht al die 'taken' tot een goed einde en weet wat hij kan als de druk groot is. "De uitdaging zit hem in hoe ik om moet gaan met de warmte, het publiek en jezelf onder controle houden als de toeschouwers je vooruitschreeuwen."

Copiloot Germanwings oefende daling tijdens eerdere vlucht

De Duitse copiloot Andreas Lubitz, die eind maart doelbewust een vliegtuig van Germanwings liet neerstorten, heeft op een eerdere vlucht zijn daad geoefend. Toen Lubitz van Düsseldorf naar Barcelona vloog, heeft hij het toestel ook laten dalen. Dat blijkt uit het onderzoek, heeft de Franse luchtvaartdienst BEA woensdag gemeld. De 'oefenvlucht' was eerder woensdag al uitgelekt via de Duitse krant Bild.

Het vliegtuig van Germanwings was op 24 maart op weg van Barcelona naar Düsseldorf toen Lubitz het liet neerstorten. De piloot was op dat moment buiten de cockpit. Hij was even naar de wc gegaan en Lubitz liet hem niet meer naar binnen. Daardoor kon hij ongehinderd het toestel tegen een rotswand in de Franse Alpen laten vliegen. Hij gaf de automatische piloot opdracht af te zakken naar 100 meter hoogte.

Tijdens de duikvlucht negeerde Lubitz meerdere oproepen vanaf de grond. De verkeerstoren in Marseille probeerde hem elf keer te spreken, het Franse leger deed drie vergeefse oproepen.

Op de heenvlucht van Düsseldorf naar Barcelona, eerder die dag, had Lubitz het toestel ook laten dalen. Ook toen was de piloot even uit de cockpit. Lubitz gaf het toestel tot vijf keer toe opdracht om naar 30 meter hoogte te dalen. Dat duurde telkens een paar seconden en de afwezige piloot merkte niets. "Hij handelde bewust en had met alles hetzelfde doel, namelijk het toestel te laten neerstorten", aldus BEA-directeur Rémy Jouty.

Alle 150 mensen in de Airbus A320 van Germanwings kwamen door de crash om het leven. Onder de doden was één Nederlandse vrouw.

De BEA komt waarschijnlijk over een jaar met zijn eindrapport.

Copiloot Germanwings oefende daling
Copiloot Germanwings oefende daling (Foto: ANP)

Haase naar kwartfinale Pays d'Aix

Tennisser Robin Haase heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van het challengertoernooi in Pays d'Aix. De Nederlander klopte de Pool Andriej Kapas met 6-1 en 6-4. Zijn volgende tegenstander komt uit het duel tussen de Zwitser Yann Marti en de Fransman Jonathan Eysseric.

Haase (ATP-90) begon goed aan het duel en brak al snel door de service van Kapas (ATP-348) heen. De Pool speelde een zwakke eerste set die na 23 minuten spelen al afgelopen was. In het tweede bedrijf waren beide spelers beter aan elkaar gewaagd. Kapas brak in de vijfde game door de service van Haase heen, maar de Nederlander sloeg een game later direct terug. In de tiende game brak Haase wederom de service van de Pool en haalde zo de partij in twee sets binnen.

Grizzlies op gelijke hoogte met Warriors

De basketballers van Memphis Grizzlies hebben de tussenstand in de tweede ronde van de play-offs in de NBA tegen de Golden State Warriors op 1-1 gebracht. De Grizzlies wonnen dinsdag (plaatselijke tijd) het tweede duel in de halve finale van de Western Conference (best-of-seven-series) met 97-90. Het eerste duel hadden de Warriors met 101-86 gewonnen.

De Grizzlies dankten de zege grotendeels aan de terugkeer van Mike Conley. De guard keerde met masker terug van een blessure aan zijn gezicht, waarvoor hij geopereerd moest worden. Conley leverde bij zijn rentree 22 punten. Zach Randolph was eveneens goed op schot met 20 punten. Bovendien hield de defensie van de Grizzlies stand tegen het driepuntergeweld van Stephen Curry. De guard van de Warriors werd maandag nog uitgeroepen tot meest waardevolle speler in de NBA, maar kwam dinsdag 'slechts' tot negentien punten.

De Atlanta Hawks brachten de Washington Wizards de eerste nederlaag in de play-offs toe. De nummer een uit de Eastern Conference won met 106-90 en trokken zo de stand in de play-offs gelijk. DeMarre Carroll was voor de thuisploeg de topscorer met 22 punten.

Meer informatie Tony Hawk's Pro Skater 5

Het zat er al een tijdje aan te komen met alle mysterieuze tweets van Tony Hawk, maar het hoge woord is eruit: er komt een nieuw deel van Tony Hawk's Pro Skater, het vijfde deel in de serie. Tony Hawk's Pro Skater 5 zal later dit jaar op Xbox One en PlayStation 4 verschijnen, waarna later de versies voor Xbox 360 en PlayStation 3 zullen volgen.

Er is al een hele rits personages aangekondigd die hun opwachting zullen maken in Tony Hawk's Pro Skater 5. Het zal voor niemand als een verrassing komen dat je met Tony Hawk kunt spelen, maar ook zijn zoon Riley Hawk, Nyjah Huston, Aaron Homoki, Ishod Wair, Lizzie Armanto, Chris Cole, David Gonzalez, Leticia Bufoni, en Andrew Reynolds zijn van de partij.

Verder weten we dat de game negen levels zal bevatten, inclusief power-ups en projectielen die de speler af kan schieten tijdens specifieke missies. Als laatste zal de game naast een singleplayermodus ook multiplayer hebben, voor zowel co-op als versus.

Gameinformer heeft ook nog de hand weten te leggen op een aantal screenshots, die hieronder staan. De game zal ontwikkeld worden door Robomodo games, die de laatste twee Tony Hawk-games Tony Hawk: Ride en Tony Hawk: Shred heeft gemaakt. Deze games werden niet al te enthousiast ontvangen door critici, mede door de rare skateboardvormige controller die werd meegeleverd.

Tonyhawk1

TonyHawk1

Nieuw deel Mirror's Edge, Need For Speed en Plants vs Zombies aangekondigd

Tijdens de presentatie van de jaarcijfers heeft EA bekendgemaakt dat we voor het einde van dit jaar een paar nieuwe games kunnen verwachten. In het derde kwartaal van het fiscale jaar 2016 wordt namelijk een deel in de Need for Speed-serie verwacht. In het vierde kwartaal (die ophoud eind maart 2016) zou Mirror’s Edge 2 en een nieuw deel van Plants vs Zombies in de schappen moeten liggen.

Uit de presentatie bleek niet hoeveel ze denken te verdienen aan de DLC-bijverdiensten. 

Ongeluk olieplatform Mexico eist levens

Bij een ongeluk op een olieplatform in de Baai van Campeche, in de Golf van Mexico, zijn dinsdag twee mensen om het leven gekomen en tien gewond geraakt. Een van de poten van het platform begaf het waardoor het platform schuin kwam te liggen. Dat heeft het Mexicaanse staatsoliebedrijf Pemex gezegd.

Volgens Pemex werd het platform ten tijde van het ongeluk verplaatst zodat er onderhoud kon worden gepleegd. Een van de poten begaf het en het platform kantelde. Vooralsnog zinkt het platform niet. Het personeel is geëvacueerd en wordt medisch onderzocht.

"Het platform heeft alle veiligheidsmechanismen die nodig zijn voor een stuk infrastructuur met deze afmetingen", aldus Grupo Salinas, de eigenaar van het platform. "Helaas gebeuren er ondanks deze veiligheidsmaatregelen ongelukken."

'Grieken voldoen rekening bij IMF'

Griekenland heeft het bedrag van 200 miljoen euro dat woensdag aan het International Monetair Fonds (IMF) moest worden betaald, overgemaakt. Dat meldde persbureau Reuters woensdag op basis van informatie die zij hebben verkregen via een anonieme betrokkene.

Alom werd verwacht dat de Griekse overheid de rentebetaling van deze week zou kunnen voldoen. Volgende week wacht echter een grotere uitdaging. Dan moet 750 miljoen euro worden overgemaakt aan het IMF.

De Griekse overheid komt steeds dieper in de financiële problemen, doordat er nog altijd geen akkoord is over de verdere steun van de eurolanden en het IMF voor het noodlijdende land.

Water verder op rantsoen in Californië door droogte

De Amerikaanse staat Californië heeft strenge maatregelen om het gebruik van water te beperken goedgekeurd. De staat kampt al jaren met extreme droogte en probeert er alles aan te doen om het watergebruik terug te dringen.

Het State Water Resources Control Board heeft dinsdag unaniem ingestemd met de nieuwe, strengere regels. Steden mogen minder water gebruiken om te sproeien, huiseigenaren worden gestimuleerd om hun grasveldjes te laten doodgaan en voor de lokale waterbedrijven zijn strenge doelen opgesteld om water te besparen.

De strengere regels komen uit de koker van gouverneur Jerry Brown. Volgens hem hebben eerdere pogingen het watergebruik te verminderen onvoldoende besparingen opgeleverd. Hij heeft de waterbedrijven opdracht gegeven om fors te besparen. "Het is beter om nu voorbereidingen te treffen, dan nog zwaardere besparingen in te voeren als het in de herfst niet gaat regenen", aldus Felicia Marcus van het State Water Resources Control Board.

Het is de vraag hoe de nieuwe regels kunnen worden gehandhaafd. Het Control Board is van plan boetes op te leggen als de regels worden overtreden, maar er is te weinig personeel om toezicht te kunnen houden op de honderden waterbedrijven in de staat.

PvdA wil lobbyrol oud-Kamerleden beperken

Oud-Kamerleden hebben een bevoorrechte positie als het om lobbyen gaat. Zij mogen bijvoorbeeld in het restaurant komen dat alleen toegankelijk is voor leden van de Tweede Kamer. Dat is een voorbeeld van lobbyen dat moet veranderen, meent Lea Bouwmeester van de PvdA.

Zij kwam woensdag samen met collega Astrid Oosenbrug met een eerste voorstel om het lobbyen ,,open en eerlijker'' te maken. Er zijn volgens haar in ons land te weinig regels voor het beïnvloeden van politieke besluitvorming.

De PvdA wil lobbyen transparanter maken door een drietal voorstellen. Ten eerste moet elk groot beleidsonderwerp of wetsvoorstel een lobbyparagraaf krijgen. Hierin staat welke belangen door wie zijn ingebracht en wat ermee is gedaan. Verder willen ze de agenda's van de top van ministeries openbaar maken. En ten slotte moet het lobbyistenregister worden uitgebreid.

Mansveld: regels taxibedrijf versoepelen

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) wil de regels voor de taxibranche versoepelen. Dat zegt de bewindsvrouw woensdag in De Telegraaf. Volgens Mansveld hoeft het bonnetje in de toekomst niet meer te worden uitgeprint. De chauffeur hoeft ook geen papieren taxivergunning en tariefkaart bij zich te hebben.

De nieuwe regels lijken in het voordeel van Uberpop. Maar Mansveld bestrijdt dat ze tegemoet komt aan de verboden taxidienst. "Ik kijk naar de behoeften die leven in de taxiwereld om innovatie mogelijk te maken. je moet constateren dat er reuring is ontstaan in de taxiwereld, veroorzaakt door Uber en ook door anderen. Ik vind het belangrijk dat die reuring er is en tot beweging leidt. Dan moet je als overheid schakelen, maar dat gaan we netjes doen. Want er zijn wetten en regels die gelden voor de hele markt", aldus Mansveld in De Telegraaf.

Recordresultaten voor BMW

Het Duitse autoconcern BMW heeft in het eerste kwartaal van dit jaar nieuwe records behaald bij de omzet, verkoop en winst. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend.

De omzet ging met bijna 15 procent omhoog tot 20,9 miljard euro. Daarbij profiteerde het bedrijf onder meer van een wereldwijde verkoopstijging van zijn hoofdmerk BMW met 5,4 procent tot 451.576 stuks en gunstige wisselkoerseffecten. Het bedrijfsresultaat steeg met 20,6 procent naar het recordniveau van 2,5 miljard euro. Op nettobasis klom de winst met 4 procent naar 1,5 miljard euro.

BMW zei met vertrouwen naar de rest van het jaar te kijken, ondanks de uitdagende economische omstandigheden in sommige regio's, de moeilijke Russische automarkt en de zwakkere Chinese markt. Er wordt dit jaar een solide groei verwacht met records bij de verkoop en winst voor belastingen, aldus het bedrijf uit München.

BMW (Foto: Novum)
BMW (Foto: Novum)

A67 dicht richting Eindhoven na botsing

Op de A67 zijn woensdagochtend drie vrachtwagens op elkaar gebotst. Daarbij is zeker één vrachtwagenchauffeur gewond geraakt, aldus de politie. De A67 is vanaf Venlo richting Eindhoven afgesloten tot in het begin van de middag. Het verkeer wordt bij Asten omgeleid.

Een van de vrachtwagens vervoert gevaarlijke stoffen, maar lekt niet, laat de ANWB weten. In de richting Venlo is de A67 wel vrij.

Circa duizend schademeldingen door storm

Verzekeraar Interpolis heeft dinsdag en woensdagochtend in totaal circa 1500 meldingen van schade binnengekregen. Daarvan hebben er ongeveer duizend te maken met de storm op Bevrijdingsdag.

Een schatting van het totale schadebedrag is nog niet te geven, aldus de schadeverzekeraar woensdagochtend. De schademeldingen gingen onder meer over afgewaaide dakpannen, omgewaaide schuttingen en takken die op auto's waren gevallen.

'Hele familie Gudelj naar Ajax'

Naast Nemanja Gudelj (23) staat Ajax ook op het punt om Nebosja (48) en broertje Dragi (17) in te lijven, zo meldt de Telegraaf woensdag. Dit zou blijken uit de contractonderhandelingen tussen Nemanja Gudelj en de Amsterdamse club.

Gudelj senior, die in oktober vorig jaar ontslagen werd bij NAC Breda, zou bij Ajax een rol moeten krijgen in de scouting. Hij zou beschikken over een uitstekend netwerk in de Balkan en met name Servië. Het 17-jarige broertje Dragi speelde afgelopen seizoen in Jong NAC Breda en werd vorig jaar opgeroepen voor Servië onder 18. Als de overgang naar Ajax doorgaat, krijgt de verdediger de kans om zich in Jong Ajax te knokken. Ajax heeft minimale opties op de linksbackpositie en Dragi zou een aanvulling kunnen zijn. 

Volgens de krant lijkt voor zowel Ajax als AZ deze week het beste moment om Nemanja te presenteren, omdat hij zondag tijdens de laatste thuiswedstrijd tegen nota bene NAC is geschorst. Hij kan dan komend weekend afscheid nemen in Alkmaar en het stadion via de voordeur verlaten. Ajax zal voor de speler de gelimiteerde transfersom van zes miljoen euro betalen. 

Far Cry 4: Complete Edition komt er aan

Via Amazon Duitsland lekte uit dat er een Far Cry 4: Complete Edition komt. De editie bevast naast de basisgame ook Season Pass.  De Season pass bestond uit vijf DLC. De Complete Edition zou op 19 juni verschijnen voor pc en PS4. Over andere platformen of een prijs is voorlopig niets bekend.

De DLC bestaat uit:

  • The Syringe: Players must find a rare and potent recipe before Pagan Min’s forces use it against the rebels.
  • Escape from Durgesh Prison: Without anything to defend themselves with, players will have to complete a series of challenges to reach an extraction point.
  • The Hurk Deluxe Pack: contains five missions and an arsenal of new weapons including “The Impaler”, Hurk’s harpoon gun.
  • Overrun: allows players to team up as Rakshasa or Golden Path to swarm conflict zones and overrun their opponents in maps based on Kyrat’s countryside.
  • Valley of the Yetis: After crashing in the Himalayas, players must explore a new frozen landscape and discover the secrets behind a mysterious cult.

Duidelijkheid over Tales of Zestiria in juni

Eén van de grootste vragen met betrekking tot Tales of Zestiria is uiteraard of er wel of niet een PlayStation 4-versie komt. Sinds het gerucht naar bovenkwam, is deze ook niet meer verdwenen. In geheel nieuwe stijl reageert Bandai Namco zowaar op dit gerucht. Hun antwoord: wacht op juni.

Via een post op Facebook heeft Bandai Namco laten weten dat ze op het Tales of-festival kunnen reageren op deze geruchten. Uiteraard blijft het afwachten of dit een bevestiging gaat worden of niet, maar alle signalen lijken erop te wijzen dat er een PlayStation 4-versie komt. We zullen het weten op 6 of 7 juni, de dagen van het festival.

Tales of-festival

Disney Infinity 3.0 aangekondigd met Star Wars-werelden

Disney heeft Disney Infinity 3.0 aangekondigd met een trailer. Wat meteen duidelijk wordt, is het feit dat Star Wars een grote rol gaat spelen. Met drie Play Sets, die elk een deel van het universum weergeven, is er voor de fans van Star Wars genoeg te vinden.

In Twilight of the Republic set volg je de verhaallijn van Episodes 1 tot en met 3. In Rise Against the Empire volg je de originele trilogie. De laatste set is gebaseerd op Star Wars: The Force Awakens en volgt later. Speelbare personages, die elk dus hun eigen fysieke beeldje krijgen, zijn Anakin Skywalker, Ahsoka Tano, Obi-Wan Kenobi, Yoda, en Darth Maul.

Vanuit Marvel, waarmee Disney sinds deel 2 samenwerkt, komen onder andere de Hulkbuster Ironman en Ultron in de game. Uiteraard krijgen ook andere franchises van Disney wat liefde. Disney-figuren die erin komen zijn Mickey, Minnie, Olaf en de emoties uit de nog te verschijnen nieuwe Pixar-film Inside Out. 

Een datum waarop we de game mogen verwachten is nog niet gegeven, al zal dit ongetwijfeld dit jaar nog zijn.

Hearthstone bereikt mijlpaal van dertig miljoen spelers

Hearthstone: Heroes of Warcraft is een gratis kaartspel waar je de strijd aangaat met de legendarische figuren uit, hoe kan het ook anders, Warcraft. De game verscheen 14 maart vorig jaar op pc en is sindsdien ook beschikbaar gekomen op smartphones en tablets.

De game is een groot succes geworden in die tijd. Via het twitter-account van Hearthstone is bekendgemaakt dat er dertig miljoen mensen de game hebben gespeeld. De uitbreidingen (drie tot nu toe) en de release op meerdere apparaten lijken de interesse in de game dus hoog te houden.

Kritiek oud-premier Major op Cameron uitgelekt

Eén dag voor de Lagerhuisverkiezingen is de Britse premier David Cameron ernstig in verlegenheid gebracht. Partijgenoot en oud-premier John Major uit flinke kritiek op de prestaties van Cameron. Dat deed hij op 28 april tijdens een exclusief partijdiner, maar daarvan zijn nu opnamen naar buiten gekomen.

De nu 72-jarige Major was tussen 1990 en 1997 premier van het Verenigd Koninkrijk. De kritiek die hij uitte tijdens een diner van de Conservative Party geldt als een mokerslag voor de verkiezingscampagne van Cameron. Mayor zegt dat Cameron faalt in het aanpakken van de groeiende ongelijkheid en het zoeken van toenadering tot etnische minderheden. Ook over de onderwijskwaliteit is hij niet mild.

'We moeten onder ogen zien dat we een behoorlijke onderklasse hebben. In delen van dit land zijn er mensen die twee generaties lang niet hebben gewerkt en hun kinderen waarschijnlijk ook niet', zegt de oud-premier. 'Hoe kan het dat we het op vier na rijkste land ter wereld zijn, maar dat vier van de armste gebieden van Europa in ons land liggen?'

Onderwijs
Sir John zei verder dat de kwaliteit van onderwijs in het Verenigd Koninkrijk niet goed genoeg is. Dat terwijl Cameron in de verkiezingscampagne juist beweert dat het onderwijssysteem is verbeterd. Major toonde zich ook bezorgd over plannen van zijn partij om de pensioenleeftijd steeds verder te verhogen. Volgens hem houden mensen met zwaar werk dat nooit zo lang vol.

De Conservative Party schoof oud-premier Major de laatste weken juist naar voren in de media om de haperende verkiezingscampagne kracht bij te zetten. De partij van David Cameron is verwikkeld in een nek-aan-nekrace met de Labour Party onder leiding van Ed Miliband. Beide partijen gaan gelijkop in de peilingen. Donderdag gaan de Britten naar de stembus om de 650 leden van het nieuwe Lagerhuis te kiezen.

Topscorer Ronaldo weer even voor Messi

Cristiano Ronaldo scoorde dinsdagavond eenmaal voor Real Madrid in de door zijn ploeg verloren uitwedstrijd tegen Juventus (2-1) in de halve finale van de Champions League. Hij kwam met die treffer alleen aan de leiding in het klassement voor topschutters van het toernooi voor beste clubteams van Europa.

Ronaldo heeft nu 76 keer gescoord in de Champions League. Lionel Messi staat tweede met een totaal van 75 doelpunten. De Argentijn speelt woensdagavond met FC Barcelona tegen Bayern München. De Spanjaard Rául staat derde met 75 treffers. Ruud van Nistelrooij reikte tot 56 doelpunten in de Champions League, op dit moment nog goed voor een vierde klassering.

Evra: Tévez is een kampioen

Patrice Evra droeg dinsdagavond de zege van Juventus op Real Madrid (2-1) in de halve finale van de Champions League op aan Carlos Tévez. De Argentijn was betrokken bij de openingstreffer van Álvaro Morata en lokte de strafschop uit die hij zelf benutte.

"Tévez is een prof. Hij werkte keihard en staat er als het nodig is", jubelde de linksback. "Hij is een echte kampioen. We hebben een goede teamprestatie geleverd en Tévez heeft ons beloond."

Bokser Pacquiao voor de rechter gesleept

Twee inwoners van de Amerikaanse staat Nevada slepen Manny Pacquiao voor de rechter. Ze verwijten de Filipijnse bokser dat hij een schouderblessure heeft verzwegen in de aanloop naar het 'Gevecht van de Eeuw' van zaterdag tegen de Amerikaan Floyd Mayweather.

Het tweetal beweert dat Pacquiao toeschouwers, televisiekijkers en gokkers misleid heeft in de aanloop naar het gevecht in Las Vegas, dat gelegen is in de staat Nevada. De Filipijnse bokser bekende pas na zijn nederlaag met een schouderblessure te hebben gevochten. Hij had in de aanloop naar het belangrijke gevecht tijdens een sparringpartijtje een pees in zijn schouder gescheurd. Voor het duel repte hij met geen woord over zijn blessure om Mayweather niet wijzer te maken.

Tornado verwoest centrum Duits dorp

Een zware storm, waarschijnlijk een tornado, heeft dinsdag een ravage aangericht in het dorp Bützow, in het noordoosten van Duitsland. Complete daken werden verwoest, het gemeentehuis en een verpleeghuis raakten zwaar beschadigd. In Hamburg viel een dode.

Volgens berichten van persbureau Nonstopnews vlogen auto's in Bützow tot wel 70 meter de lucht in. Onder de panden met verwoeste daken bevinden zich het gemeentehuis, een ziekenhuis een een verpleeghuis. De burgemeester liep een hoofdwond op doordat een dakpan dwars door het raam zijn werkkamer binnen vloog.

Inwoners van het dorp in de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren denken dat een tornado in hun woonplaats (8.000 inwoners) heeft huisgehouden. Dat vermoeden wordt versterkt door een YouTube-filmpje dat iemand 40 kilometer verderop maakte, bij de plaats Rampe. Daarop is te zien hoe een tornado zich ontwikkelt. Weerdienst Wetter Online sprak ook van een tornado.

Beelden van Nonstopnews laten zien dat de tornado een spoor van vernieling in Bützow heeft aangericht. Sommige straten zijn compleet bezaaid met dakpannen. In het centrum van de plaats heeft zo'n beetje elk huis wel schade opgelopen. Diverse bomen zijn omgewaaid. Wonderwel zijn er geen berichten over doden.

Dode in Hamburg
In Hamburg was wél een dode te betreuren. Een 26-jarige man raakte beklemd in zijn auto doordat onderdelen van een dak op zijn auto vielen. Zijn zwangere vriendin werd zwaargewond naar een ziekenhuis vervoerd. Ook elders in Noord-Duitsland heeft de zware storm veel schade en hinder opgeleverd, zoals omgevallen bomen die wegen blokkeerden.

Hiv-bloed gebruikt als inkt voor magazine

Het Oostenrijkse tijdschrift Vangardist heeft voor een speciale uitgave inkt vervangen door bloed van hiv-besmette mensen. De redactie van het blad hoopt daarmee mensen ervan bewust te maken dat het virus niet altijd tot aids hoeft te leiden. Dat zei hoofdredacteur Julian Wiehl volgens lokale media.

Wiehl spreekt van "irrationele angsten" die leven over het virus. "Als je dit tijdschrift in je handen houdt, is het net alsof je iemand aanraakt die hiv heeft. Er kan niets gebeuren. Niet als je dit tijdschrift vasthoudt en niet als je iemand met hiv omarmt." Volgens Vangardist wordt de lezer met "zijn eigen angst en onbehagen geconfronteerd" als hij het tijdschrift leest, waardoor later contact met hiv-patiënten natuurlijker verloopt.

De bijzondere uitgave kan op internet worden besteld voor 50 euro. Dat geld gaat naar goede doelen.

Hiv-bloed gebruikt als inkt voor magazine
Hiv-bloed gebruikt als inkt voor magazine (Foto: ANP)

Blok en Fok: seksshop voor studenten

Eindelijk heeft België z'n eigen FOK! De invulling is alleen een beetje anders dan in Nederland. Blok en Fok is de naam van een nieuwe online seksshop die zich specifiek richt op studenten die examen moeten doen.

Waar FOK! het hele jaar door tetten én nieuwsposts van Djeez heeft, moeten Belgische jongeren het doen met een tijdelijke webshop. De online sekswinkel is alleen geopend tijdens de periode dat studenten voor hun examens studeren; 'blokken' noemen ze dat in Vlaanderen. De webshop door studenten met 'goesting', voor studenten met 'goesting', is een paar dagen geleden online gegaan.

Leuke speeltjes
De oprichters van Blok en Fok zijn twee studenten Handelswetenschappen aan de Universiteit van Gent. 'Wij ondervinden dat de goesting van studenten tijdens de blokperiode stijgt en we willen hen op een anonieme en snelle manier aan leuke speeltjes helpen', zeggen ze op hun website.

Afhankelijk van het succes willen de oprichters de sekswebshop voortaan elk jaar in de examenperiode openen. Dat lijkt te lukken, want de bestellingen komen inmiddels al rap binnen. Een opblaasbaar schaap met de naam 'Dolly' blijkt het populairste product. Maar in het assortiment vind je eveneens condooms, glijmiddel, opblaaspoppen, dildo's en vibrators (ook in de kleur paars).

VS geven roofkunst terug aan Duitsland

De Amerikaanse stichting Monuments Men heeft vijf geroofde schilderijen aan Duitsland teruggegeven. Het gaat om kunstwerken die tijdens of na de Tweede Wereldoorlog door Amerikaanse militairen uit nazi-Duitsland werden meegenomen. De schilderijen zijn dinsdag overhandigd aan de Duitse ambassadeur in Washington.

De schilderijen waren in het bezit van twee Amerikaanse families. Ze gaan terug naar een galerie in Dessau en een slot in Kronberg, vlak bij Frankfurt. Volgens Robert Edsel van de stichting is de teruggave slechts "het topje van de ijsberg". De Amerikanen hebben tijdens en na de oorlog duizenden of honderdduizenden schilderijen gestolen.

Sommige kunstwerken werden door de Amerikaanse militaire eenheid Monuments Men meegenomen uit Duitsland, om te voorkomen dat ze in handen zouden komen van de nazi's. In 2014 verscheen er een film over de Monuments Men, geregisseerd door George Clooney.

VS geven roofkunst terug aan Duitsland
VS geven roofkunst terug aan Duitsland (Foto: ANP)

Schilderij Van Gogh brengt 59 miljoen op

Bij een kunstveiling in New York is een schilderij van Vincent van Gogh verkocht voor ruim 66 miljoen dollar; iets meer dan 59 miljoen euro. Het gaat om het werk The Allee of Alyscamps dat Van Gogh in 1888 schilderde.

Veilinghuis Sotheby's, dat het schilderij dinsdag verkocht, was uitgegaan van een opbrengst van minstens 40 miljoen dollar. De gelukkige eigenaar is een Aziatische kunstverzamelaar, die verder anoniem blijft. Tijdens de veiling in New York wisselden onder meer ook schilderijen van Claude Monet van eigenaar, met 54 en 23 miljoen dollar als hoogste opbrengsten.

Zuid-Frankrijk
Het schilderij in herfstkleuren stamt uit de periode dat Van Gogh samenwerkte met zijn vriend Paul Gauguin in Arles, in het zuiden van Frankrijk. Dat was in het najaar van 1888. Van Gogh maakte in totaal vier schilderijen van Alyscamps. 

De opbrengst van het Van Gogh-schilderij is geen record. Het veilingrecord van de 1890 overleden schilder staat op 82,5 miljoen dollar. Dat bedrag werd in 1990 betaald voor het schilderij Portret van Dr. Gachet uit Van Goghs overlijdensjaar 1890.

Nieuw rapport MH17 van Russische ingenieurs

Vlucht MH17 is neergeschoten met een BUK-raket, mogelijk vanuit een gebied dat onder controle was van het Oekraïense leger. Althans, dat beweren ingenieurs van de Russische defensie-industrie. Ze hebben onderzoek gedaan en een rapport opgesteld over de vliegramp.

De Russische activistische krant Novaja Gazeta besteedt in de woensdageditie uitgebreid aandacht aan het onderzoek van de Russische ingenieurs. Volgens de krant gaat het om een geheim rapport dat naar het Nederlandse onderzoeksteam zal worden doorgestuurd.

De Russische experts hebben aan de hand van foto's van de brokstukken en satellietbeelden scenario's geschetst. Ze sluiten in het rapport uit dat de raket vanaf de plaats Snizjne is afgeschoten, omdat dat niet zou kloppen met de beschadigingen van het vliegtuig. Het is volgens de ingenieurs goed mogelijk dat de BUK-raket nabij de plaats Zarosjtsjenske werd afgeschoten, ten westen van Snizjne.

Bij het neerstorten van vlucht MH17 op 17 juli vorig jaar in Oost-Oekraïne kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 193 Nederlanders.

Europa wordt dikker, Nederland niet

Europeanen worden steeds dikker, maar de Nederlanders zijn de uitzondering op de regel. Dat stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een nieuw rapport, dat woensdag wordt gepubliceerd.

In 2030 zijn veel meer mensen in Europa zwaarlijvig. Sterker nog, de WHO waarschuwt voor een 'overgewichtscrisis van enorme omvang'. Ierland spant de kroon. Daar zal naar verwachting bijna elke volwassene over vijftien jaar te dik zijn.

De WHO keek naar de Body Mass Index (BMI), een berekening die wordt gemaakt aan de hand van het gewicht en de lengte van mensen. Een BMI van boven de 25 telt als overgewicht, een BMI hoger dan 30 wordt obesitas genoemd. De Ieren, Spanjaarden, Grieken, Zweden, Oostenrijkers en Tsjechen zijn de volkeren waar de BMI's het hardst stijgen. Ook de Britten worden rap dikker.

De Nederlanders vormen de welkome uitzondering op de regel. In 2010 was hier 54 procent van de mannen te dik, in 2030 is dat minder dan de helft. Bovendien daalt het percentage mannen met obesitas van 10 naar 8 procent. Het percentage vrouwen met obesitas daalt van 13 naar 9 procent.

Desondanks raadt de WHO de regering aan om meer te doen om marketing voor ongezond eten te voorkomen en gezond eten te stimuleren.

Europa wordt dikker, Nederland niet
Europa wordt dikker, Nederland niet (Foto: ANP)

Quizkandidaat in rolstoel wint... loopband

In de Verenigde Staten is de nodige kritiek losgebarsten op het quizprogramma The Price Is Right. Een deelneemster in een rolstoel won twee prijzen: een sauna en een loopband...

The Price Is Right, in Nederland vroeger bekend als Prijzenslag, is een quiz die dagelijks wordt uitgezonden door de zender CBS. Maar na de dagelijkse uitzending van dinsdag regende het opmerkingen op social media. De aan een rolstoel gebonden quizkandidaat Danielle Perez ontving een loopband als één van haar twee prijzen.

De vrouw reageerde desondanks opgetogen. Sterker nog: op Twitter laat ze weten dat ze erg heeft gelachen om de gebeurtenis:

Er zijn (uiteraard) ook beelden van het bizarre moment:

Ontsnapte gevangene na 55 jaar gepakt

In de Amerikaanse staat Florida is een man gearresteerd die ruim 55 jaar geleden was ontsnapt uit de gevangenis. De 79-jarige Frank Freshwaters, veroordeeld omdat hij iemand heeft doodgereden, had al die tijd een schuilnaam.

Freshwater komt oorspronkelijk uit de stad Akron in Ohio. In 1957 reed hij met zijn auto een voetganger dood. Hij kreeg een voorwaardelijke straf, maar omdat hij zich niet aan de voorwaarden hield, moest hij in 1959 alsnog de cel in. Nog hetzelfde jaar wist hij te ontsnappen.

In 1975 werd Freshwaters gearresteerd in West Virginia, maar de gouverneur wilde hem niet uitleveren aan Ohio. Daardoor kwam Freshwaters op vrije voeten en kon hij zich opnieuw verschuilen. Deze keer hield hij het een stuk langer vol.

Cold case
Freshwaters werd gevonden doordat een speciaal cold case-team in Ohio zich in de zaak verdiepte. Onder de naam William Cox woonde hij in de kustplaats Melbourne, in Florida. Hij heeft in verschillende staten gewoond, werkte als vrachtwagenchauffeur en woonde nu al zo'n 20 jaar in de regio Brevard County in Florida.

De bejaarde arrestant is overgebracht naar een gevangenis in de regio. Van daaruit wordt hij alsnog naar Ohio gebracht. Een paar weken geleden werd in Kentucky nog een 66-jarige man aangehouden die 39 jaar eerder in North Carolina uit de gevangenis was ontsnapt.

Iran verbiedt 'hippe' kapsels

In Iran wordt het verboden om als man je kapsel te laten knippen in hippe stekeltjes. Het zou namelijk duiden op duivelsaanbidding en volgens de Iraanse kappersvakbond is het te westers en onislamitisch.

De leider van de vakbond, Mostafa Govahi, zegt dat de 'duivelse' kapsels vanaf heden verboden zijn. Een kapper die het toch waagt een dergelijk kapsel aan te meten zal een zware straf krijgen en ook zijn kappersvergunning kwijtraken. Een kapperszaak die zulke kapsels zou aanbieden zou volgens hem islamitische regels overtreden.

Andere populaire trends onder de trendgevoelige Iraanse jongeren als het bijkleuren onder de zonnebank en de wenkbrauwen laten bijwerken zullen niet getolereerd worden. De vakbond zegt dat de kappers die de kapsels aanbieden niet bij de bond zijn aangesloten.

Opmerkelijk is het wel dat dit keer het uiterlijk van mannen aan regels wordt verbonden. Gisteren was er nog het nieuws dat de Iraanse president Rohani juist soepeler wilde omgaan met de klederdracht van vrouwen.

'Duivelse' kapsels verboden (Foto: Kamyar Adl, flickr)
'Duivelse' kapsels verboden (Foto: Kamyar Adl, flickr)

Britney Spears treedt langer op in Vegas

Britney Spears treedt nog drie maanden langer op in Planet Hollywood Resort & Casino in Las Vegas, ondanks een enkelblessure na een val op het podium. Dat vertelde zij dinsdag in de talkshow van Ellen DeGeneres.

Na de val zag Britney zich genoodzaakt enkele shows af te zeggen. "Eigenlijk deed ik niets bijzonders, ik was gewoon wat aan het springen", liet ze weten. "En in de acht jaar dat ik optreed, ben ik nog nooit gevallen, dus het was best een beetje gênant."

Haar dansers ondersteunden de 33-jarige zangeres tijdens de rest van het optreden. "The show must go on", zei Spears daarover. Ze verraste het publiek van DeGeneres met gratis kaarten voor een concert.

Britney Spears (Foto: Novum)
Britney Spears (Foto: Novum)

Uitslag Juventus - Real Madrid

Juventus is goed op weg naar de finale van de Champions League. De Italiaanse grootmacht versloeg Real Madrid in eigen huis met 2-1. Volgende week is in Santiago Bernabéu de return.

Het begin van de wedstrijd was veelbelovend voor Juventus. De Italiaanse grootmacht schoot uit de startblokken en was de bovenliggende partij. Niet geheel verrassend dus, dat Juve al vroeg in de wedstrijd op voorsprong kwam. Uitgerekend Alvaro Morata tekende aan voor de openingstreffer. De huurling van Real Madrid profiteerde van slecht verdedigend werk van de Koninklijke. Carlos Tevez werd helemaal vrijgelaten om een schot te lossen. Casillas zat er nog wel aan, maar had geen antwoord op de intikker van Morata.

Real Madrid kwam daarna langzamerhand terug in de wedstrijd. De Spanjaarden werden geholpen door een flinke dosis geduld. Een uitstekend uitgespeelde aanval leidde de 1-1 in. Cristiano Ronaldo was het eindstation met een kopbal van dichtbij.

In de tweede helft begon beide ploegen gelijk op. Een fout van Carvajal leidde echter de 2-1 voor Juventus in. De verdediger haalde Tevez neer in de zestien meter en veroorzaakte daarmee een strafschop. De Argentijnse spits rondde het buitenkansje zelf af.

Real Madrid ging nog wel op zoek naar de gelijkmaker, maar slaagde er niet in om het net te vinden. Juventus-coach Maxi Allegri haalde Tevez en Morata naar de kant. Dat tot onvrede van de Argentijnse spits, maar een Madrileense treffer bleek gelukkig voor de Italiaanse coach uit.

'EU-landen vertragen onderzoek belastingdeals'

Het onderzoek van Brussel naar mogelijk ongeoorloofde belastingdeals van Europese landen met grote multinationals loopt vertraging op. Verantwoordelijk commissaris Margrethe Vestager wees dinsdag met de vinger naar de lidstaten: zij geven heel langzaam en onvolledig antwoord op de vragen uit Brussel.

In juni 2014 werd bekend dat de Europese Commissie specifiek kijkt naar belastingvoordelen die koffieketen Starbucks in Nederland, autoconcern Fiat in Luxemburg en technologiegigant Apple in Ierland genieten. Ook kijkt Brussel naar mogelijke ongeoorloofde voordelen voor Amazon in Luxemburg.

"Het is duidelijk dat informatie vergaren niet alleen uitdagend maar ook tijdrovend is", zei Vestager voor een speciale commissie van het Europees Parlement, die ook zelf kijkt naar de belastingdeals. De toezegging om in juni van dit jaar met een beslissing te komen in deze zaken, kan Brussel niet meer waarmaken, erkende Vestager.

Auto's van bassist Rolling Stones geveild

Liefhebbers van de Rolling Stones die graag een auto van een van de leden van de Britse rockgroep willen hebben, kunnen op 26 juni hun slag slaan. Dan worden twee auto's geveild waarmee basgitarist Bill Wyman naar eigen zeggen naar opnamesessies van de groep en naar artiesten en schrijvers in Frankrijk is gereden.

Veilinghuis Bonham's liet dinsdag weten dat de auto's, een Mercedes-Benz 250 S uit 1966 en een Citroen Maserati SM uit 1971, op een autoveiling in de Engelse stad Chichester onder de hamer komen. De waarde van de Mercedes wordt op 20.000 tot 25.000 pond (27.000 tot 34.000 euro) geschat, de Citroen moet 35.000 tot 40.000 pond op kunnen brengen.

Wyman reed in de Mercedes naar de studio waar albums als Beggars Banquet en Exile on Main Street werden opgenomen. Volgens de basgitarist reed hij in de eerste Mercedes met verduisterde ramen. Het had wel zijn prijs: de politie dwong hem voortdurend tot stoppen, omdat 'zij wilde zien wie erin zat'. In de Citroen reed Wyman naar het zuiden van Frankrijk waar hij onder anderen de Franse kunstenaar Marc Chagall en de Amerikaanse schrijver James Baldwin opzocht.

Unicef: groepen CAR zweren kindsoldaten af

Gewapende groepen in de Centraal-Afrikaanse Republiek hebben beloofd geen kinderen meer te rekruteren en kindsoldaten in hun gelederen te laten gaan. Dat heeft Unicef dinsdag bekendgemaakt.

Na een staatsgreep door islamitische milities brak vorig jaar in de CAR sektarisch geweld uit tussen moslims en christenen. Die laatste groep verenigde zich na de staatsgreep in de christelijke anti-Balaka-milities. Acht groepen hebben nu een toezegging gedaan aan Unicef, uit beide kampen. "We beloven onze handtekening te respecteren, zodat de kinderen van de CAR dezelfde kansen kunnen krijgen als kinderen elders in de wereld", zei een woordvoerder van een van de islamitische groepen.

Unicef schat dat tussen de zes- en tienduizend kinderen in de CAR zijn gerekruteerd door gewapende groepen.

Iran overweegt Formule 1 binnen te halen

Een van de mogelijke kandidaten om in de toekomst een Formule 1-race te gaan organiseren is Iran. Er worden plannen gesmeed om in de Straat van Hormuz ten zuiden van het vaste land, op Qishm-eiland, een circuit uit de grond te stampen. Eerdere plannen liepen in het verleden op niets uit.

Masoud Soltanifar, hoofd van de Iraanse organisatie voor cultureel erfgoed en toerisme, meldde aan het Iraanse IRNA er alle vertrouwen in te hebben dat het zou kunnen lukken en dat het bovendien een van de mooiste F1-circuits ooit zou kunnen worden. "In Iran wonen zoveel jonge mensen met een toenemende belangstelling voor autorijden. Formule 1 gaat een mooie toekomst tegemoet in Iran."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.