Ontsnapt en 39 jaar later terug in de cel

In de Amerikaanse staat Kentucky is een 66-jarige man aangehouden die in 1976 uit een gevangenis in North Carolina is ontsnapt. Clarence David Moore belde zelf de politie omdat hij medische hulp nodig had. Daardoor kon hij zijn identiteit niet meer verzwijgen.

Op het politiebureau in Franklin County dachten ze eerst dat ze voor de gek werden gehouden toen de man belde. Sheriff Pat Melton nam samen met een collega poolshoogte bij het opgegeven adres. Daar troffen ze Moore inderdaad aan, liggend in een ziekenhuisbed.

Moore ontsnapte in 1976 uit een gevangenis in North Carolina, waar hij vastzat vanwege diefstal. Voordat hij in 1976 uit beeld verdween, wist hij al twee keer eerder te ontsnappen. Zo leefde hij bijna drie jaar in vrijheid voordat hij in Texas werd opgepakt.

Moore woonde al jaren in Kentucky en hanteerde een schuilnaam. Hij gaf zichzelf aan omdat hij medische hulp nodig had. Hij had een beroerte gehad en was gedeeltelijk verlamd geraakt. Wie geen medische hulp kan betalen, kan een beroep op medicare doen, maar dat kan niet zonder je te legitimeren.

De gevangene wordt binnen enkele dagen weer overgebracht naar North Carolina. Een commissie bekijkt zijn gevangenisstraf dan opnieuw en bepaalt wat er moet gebeuren.