Zwarte Piet-activist vervolgd om 'Fuck de koning'

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat activist Abulkasim Al-Jaberi vervolgen wegens majesteitsschennis. Tijdens een demonstratie tegen Zwarte Piet in Amsterdam heeft hij 'Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis' gezegd. Volgens het OM weigert de activist een opgelegde boete van 500 euro te betalen. Daarom wordt hij nu gedagvaard.

De advocaat van de activist, Willem Jebbink, vindt de vervolging bizar. 'Kennelijk mag je bij een demonstratie in een democratische rechtsstaat niet een stevig standpunt innemen', zegt hij tegen de NOS. Hij beticht de politie en het OM van bangmakerij. 'Ze snappen niets van de vrijheid van meningsuiting. Het is een heel slecht signaal als je hiervoor wordt opgepakt en wordt vervolgd.' De advocaat is bereid om de zaak desnoods voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te brengen.

Twitter
Op Twitter is de nodige beroering ontstaan, meldt Novum. Onder de hashtag #fuckdekoning zijn vele honderden tweets geplaatst, waarin mensen vooral hun verontwaardiging en verbazing uiten over het besluit. Onder hen ook tv-presentator Arjen Lubach, publicist Jelle Brandt Corstius, columniste Sylvia Witteman en royaltykenner Marc van der Linden. 'Vervolgen wegens majesteitsschennis is niet meer van deze tijd. Daarna kun je je afvragen of het woord fuck wel beledigend is', aldus Van der Linden.

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan liet zich zaterdag al uit over de zaak, schrijft Het Parool. Hij zei 'fuck de koning' een hoogst ordinaire opmerking te vinden, maar niet erg strafwaardig. Hij noemde het verbod op majesteitsschennis 'ouderwets' en verwacht niet dat deze wet nog decennia standhoudt.

Niet uniek
Toch is vervolging wegens majesteitsschennis niet uniek. Van 2010 tot en met 2013 stelde het OM zo'n tien keer vervolging in, blijkt uit cijfers van het CBS. In een aantal gevallen werd de zaak afgedaan met een boete, vijf keer heeft de rechter zich erover gebogen. Al-Jaberi moet op 27 mei voor de rechter verschijnen. RTL Nieuws weet nog te melden dat #fuckdekoning op Twitter veel wordt gebruikt, maar geen trending topic is. Dat komt omdat Twitter het woord 'fuck' niet toestaat in trending topics.