Water verder op rantsoen in Californië door droogte

De Amerikaanse staat Californië heeft strenge maatregelen om het gebruik van water te beperken goedgekeurd. De staat kampt al jaren met extreme droogte en probeert er alles aan te doen om het watergebruik terug te dringen.

Het State Water Resources Control Board heeft dinsdag unaniem ingestemd met de nieuwe, strengere regels. Steden mogen minder water gebruiken om te sproeien, huiseigenaren worden gestimuleerd om hun grasveldjes te laten doodgaan en voor de lokale waterbedrijven zijn strenge doelen opgesteld om water te besparen.

De strengere regels komen uit de koker van gouverneur Jerry Brown. Volgens hem hebben eerdere pogingen het watergebruik te verminderen onvoldoende besparingen opgeleverd. Hij heeft de waterbedrijven opdracht gegeven om fors te besparen. "Het is beter om nu voorbereidingen te treffen, dan nog zwaardere besparingen in te voeren als het in de herfst niet gaat regenen", aldus Felicia Marcus van het State Water Resources Control Board.

Het is de vraag hoe de nieuwe regels kunnen worden gehandhaafd. Het Control Board is van plan boetes op te leggen als de regels worden overtreden, maar er is te weinig personeel om toezicht te kunnen houden op de honderden waterbedrijven in de staat.