Oud-olympisch judokampioen Wim Ruska (74) overleden

Judolegende Wim Ruska is op 74-jarige leeftijd overleden. Ruska, winnaar twee keer olympisch goud in 1972, was al geruime tijd ziek. Hij won op de Olympische Spelen van München goud in het zwaargewicht en de open klasse. De Amsterdammer werd bovendien in 1967 en 1971 wereldkampioen.

Zijn succes in München verdween naar de achtergrond door de gewelddadige dood van elf Israëlische sporters. Hij bleef mede daardoor altijd in de schaduw van Anton Geesink staan. Na zijn carrière als judoka is hij actief in het judo gebleven als clubcoach en een korte tijd als bondscoach. Ruska, die ook zeven Europese titels in de wacht sleepte, werd in 2001 getroffen door een hersenbloeding. Zijn spraakvermogen werd aangetast en raakte deels verlamd. 

Wim Ruska overleden op 74-jarige leeftijd. (PRO SHOTS/Roy Lazet)

"Met het overlijden van Willem Ruska verliest de judowereld één van zijn grootste iconen. Hij heeft in zijn carrière een onwaarschijnlijk grote bijdrage geleverd aan de judosport en aan de status van Nederland als judonatie. Onze gedachten gaan uit naar zijn naaste familie", aldus Willem Jan Stegeman, voorzitter van de Judo Bond Nederland. In 2013 werd Ruska door de Internationale Judo Federatie (IJF) opgenomen in de Hall of Fame.

Willem Ruska pakte twee keer goud tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München. (Bron: YouTube)